Ухвала
від 01.06.2021 по справі 766/14445/20
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/14445/20

н/п 1-кс/766/4998/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.06.2021 року слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання сторони кримінального провадження №42020231010000069 від 28.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Херсонській області підполковника поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , надійшло клопотання сторони кримінального провадження №42020231010000069 від 28.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Херсонській області підполковника поліції ОСОБА_3 про тимчасовийдоступ доречей ідокументів, які знаходяться у володінні Національного технічного університету України « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (в тому числі у його факультетах, філіалах чи структурних підрозділах) за адресою: АДРЕСА_1 , (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з метою вилучення завірених належним чином копій документів, а саме:

- договору від 19.03.2018, що укладений між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та факультетом біомедичної інженерії Національного технічного університету України « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з додатковими угодами, специфікаціями та документами, які підтверджують його виконання, у тому числі: п. 1.3 договору щодо створення науково навчальних підрозділів, лабораторій, проведення стажувань студентів у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у сфері біомедичної інженерії та біотехнологій та проведення розробки тест систем; документів, які підтверджують виконання п. 3.1, п. 4.1 договору щодо погодження у письмовій формі бюджету, необхідного для здійснення даним договором заходів та визначення координаторів, відповідальних за реалізацію усіх передбачених договором положень та здійснення безпосереднього керівництва усіма програмами чи заходами в межах співпраці, актів виконаних робіт, видаткові та прибуткові документи, що підтверджують взаєморозрахунки за виконані роботи та листувань з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з питань виконання вказаного договору.

Мотивуючи клопотання, слідчий вказує, що слідчим управлінням ГУНП в Херсонській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню № 42020231010000069 від 28.07.2020 за фактом розтрати службовими особами ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за попередньою змовою із службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » бюджетних коштів при закупівлі «Наборів реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» за договором № 15/06-20-4 від 19.06.2020, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

У ході досудового розслідування вказаного провадження надається оцінка діям службових осіб вищевказаного лабораторного центру при можливій закупівлі тестових систем для виявлення короновірусу, які не відповідають встановленими стандартам, що негативно впливає на достовірність показників проведених досліджень.

Так, встановлено, що ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за результатами проведеного верифікаційного експерименту заявлені виробником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » чутливість та специфічність тест систем «Набір реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» підтверджені не були.

При цьому, згідно до позиції ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що дані верифікації є неактуальними, так як товариством було вдосконалено систему інтерпретації результатів, внесені відповідні зміни до «Інструкції із застосування до медичного виробу invitro під назвою «Набір реагентів для виявлення короновірусу Covid-19, номер за каталогом К046, Декларація про відповідність № 3 від 17.03.2020» в редакції № 2 (травень 2020) та надалі попередні методи проведення не застосовувались, що залишилось поза увагою при проведення вказаних верифікаційних експериментів. Проведення повторних верифікаційних експериментів, з урахуванням вказаних обставин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », службовими особами ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » не здійснювалось.

За результатами проведених слідчих дій встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не мало належної матеріально технічної бази необхідної для виготовлення вказаних «Набір реагентів для виявлення короновірусу Covid-19», зокрема відсутність товариства за юридичними адресами та матеріально технічної бази (лабораторій тощо), що підтверджується протоколами обшуків. При цьому, згідно до наданих показів свідка ОСОБА_4 остання зазначила, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не здійснює діяльність за місцем реєстрації за адресою: АДРЕСА_2 .

При цьому, в ході досудового розслідування встановлено, що службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » вчинено протиправні дії направленні на створення видимої уяви наявності матеріально технічної бази, яка б дозволяла виготовляти вказані набори реагентів, що може свідчити про неналежну якість «Набір реагентів для виявлення короновірусу COVID-19».

Так, встановлено, що 19.03.2018 між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та факультетом біомедичної інженерії Національного технічного університету України « ІНФОРМАЦІЯ_1 » укладено договір про науково технічне та навчальне співробітництво предметом якого є діяльність спрямована на підвищення якості освіти, науково-дослідної та навчально-методичної діяльності, участі у міжнародних проектах, реалізації актуальних навчальних і науково-інноваційних проектів.

Відповідно до п.1.3 договору від 19.03.2018, що укладений між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та факультетом біомедичної інженерії Національного технічного університету України « ІНФОРМАЦІЯ_1 » зазначені перспективні можливості спільної роботи, зокрема створення науково-навчальних підрозділів, лабораторій, проведення стажувань студентів у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у сфері біомедичної інженерії та біотехнологій та проведення розробки тест-систем.

Наведені дані свідчать, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не маючи належної матеріально технічної бази та відповідної штатної чисельності необхідних фахівців, документально залучало для виробництва вищевказаного товару працівників факультету біомедичної інженерії Національного технічного університету України « ІНФОРМАЦІЯ_1 », їх виробничі потужності (лабораторії тощо),

Враховуючи той факт, що в ході слідства надається оцінка діями службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які могли поставляти в лабораторію неналежної якості товар (набори реагентів для виявлення короновірусу) , то дані щодо наявності належної матеріально технічної бази вказаного товариства, мають важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні та оцінки фактам, які досліджуються в рамках вказаного провадження(п. 5 ч. 2 ст. 160 КПК України), зокрема:

1) за результатами проведеного дослідження вилучених у Національного технічного університету України « ІНФОРМАЦІЯ_1 » документів по проведеним взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » по договору від 19.03.2018, можна дослідити питання реальності проведених договірних відносин;

2) відпрацювання ознак можливої фіктивності проведених взаємовідносин, підтвердить факт відсутності у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » можливості виконати належним чином умови договорів щодо поставки вказаних реагентів;

Вищевказані документи перебувають у володінні Національного технічного університету України « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Також, документи щодо проведених взаємовідносин між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та Національним технічним університетом України « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у відповідності до вимог ч. 1 ст. 99 КПК України мають значення у кримінальному провадженні як докази так як вони можуть бути використані як доказ факту та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим слідчий просить клопотання задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, з огляду на наявність достатніх підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення таких документів.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав до суду заяву, зі змісту якої вбачається, що клопотання підтримує в повному обсязі та просить розглянути клопотання за його відсутності, додаткових пояснень до клопотання не має.

Обґрунтовуючи внесене клопотання слідчий зазначив, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що речі і документи, які знаходяться у володінні Національного технічного університету України « ІНФОРМАЦІЯ_1 », мають суттєве значення для всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин зазначеного кримінального провадження.

Так, відповідно до вимог ч.2 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 6 ст.163КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи доводи клопотання слідчого, слідчий суддя приходить до висновку про достатність підстав для надання тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у володінні Національного технічного університету України « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки є достатні підстави вважати, що вказані речі та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а іншими способами їх довести неможливо.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166 КПК України слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Херсонській області підполковника поліції ОСОБА_3 задовольнити.

Надати стороні кримінального провадження №42020231010000069 від 28.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , та (або) ОСОБА_5 , та (або) ОСОБА_6 , та (або) ОСОБА_7 , та (або) ОСОБА_8 , та (або) ОСОБА_9 , та (або) ОСОБА_10 , та (або) ОСОБА_11 , та (або) ОСОБА_12 , дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні Національного технічного університету України « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (в тому числі у його факультетах, філіалах чи структурних підрозділах) за адресою: АДРЕСА_1 , (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з можливістю вилучення завірених належним чином копій документів, а саме:

- договору від 19.03.2018, що укладений між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та факультетом біомедичної інженерії Національного технічного університету України « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з додатковими угодами, специфікаціями та документами, які підтверджують його виконання, у тому числі: п. 1.3 договору щодо створення науково навчальних підрозділів, лабораторій, проведення стажувань студентів у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у сфері біомедичної інженерії та біотехнологій та проведення розробки тест систем; документів, які підтверджують виконання п. 3.1, п. 4.1 договору щодо погодження у письмовій формі бюджету, необхідного для здійснення даним договором заходів та визначення координаторів, відповідальних за реалізацію усіх передбачених договором положень та здійснення безпосереднього керівництва усіма програмами чи заходами в межах співпраці, актів виконаних робіт, видаткові та прибуткові документи, що підтверджують взаєморозрахунки за виконані роботи та листувань з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з питань виконання вказаного договору.

Визначити строк дії ухвали тривалістю два місяці, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення01.06.2021
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу97322426
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —766/14445/20

Ухвала від 18.01.2022

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 31.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 31.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 29.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 04.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 04.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні