Ухвала
від 04.01.2021 по справі 766/14445/20
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/14445/20

н/п 1-кс/766/10/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів

04.01.2021 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Херсонської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням в якому просив: винести ухвалу про надання дозволу слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , а також слідчим включеним до складу групи слідчих у кри міаньному провадженні, а саме: слідчому СВ Херсонського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_5 , слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_6 , слідчому СВ Херсонського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_7 , слідчому СВ Херсонського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_8 , слідчому СВ Херсонського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_9 , слідчому СВ Херсонського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_10 , слідчому СВ Херсонського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_11 , на тимчасовий доступ до речей та документів, вилучення оригіналу реєстраційної справи (карток про здійснення державної реєстрації, статутних документів, протоколів зборів та інше) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , (здійснення її виїмки), яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 (її структурних підрозділах), розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення вказаних документів, розгляд вказаного клопотання провести без участі представників ІНФОРМАЦІЯ_3 , в якому вони знаходяться.

В обґрунтування посилався на те, що у провадженні СВ Херсонського ВП ГУНП в області перебуває кримінальне провадження № 42020231010000069 від 28.07.2020 за фактом розтрати службовими особами ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за попередньою змовою із службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » бюджетних коштів при закупівлі «Наборів реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» за договором № 15/06-20-4 від 19.06.2020, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

На даний час виникла необхідність у тимчасовому доступі та здійсненні виїмки у ІНФОРМАЦІЯ_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 (його структурних підрозділах), розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , оригіналу реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , з метою проведення її огляду та в разі необхідності призначення відповідних експертиз.

Є достатні підстави вважати, що документи в реєстраційній справі самі по собі та у сукупності з іншими документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а саме дійсності та законності реєстраційної дії щодо перереєстрації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також задля надання оцінки діям державного реєстратора при вчиненні державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Вищевказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, є документальними доказами факту підробки документів, тому необхідно отримати тимчасовий доступ до вищевказаної реєстраційної справи, яка сформована у паперовому вигляді та копій реєстраційної справи у електронному вигляді для подальшого їх порівняння.

Як наслідок, важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні має оригінал реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

Необхідність виїмки оригіналів вищевказаних документів обґрунтовується необхідністю її подальшого огляду та в разі необхідності призначенням судових експертиз. Для проведення дослідження експертам, згідно наказу Мінюсту України № 53/5 від 08.10.1998 року, необхідно надати оригінали документів. Іншим способом ніж вилучити зазначенні документи не можливо забезпечити їх дослідження під час проведення експертизи.

Слідчий на судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутності.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_3 в судове засідання не викликався на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно приписів ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч.6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СВ Херсонського ВП ГУНП в області перебуває кримінальне провадження № 42020231010000069 від 28.07.2020 за фактом розтрати службовими особами ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за попередньою змовою із службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » бюджетних коштів при закупівлі «Наборів реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» за договором № 15/06-20-4 від 19.06.2020, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

У ході досудового розслідування вказаного провадження надається оцінка діям службових осіб вищевказаного лабораторного центру при можливій закупівлі тестових систем для виявлення короновірусу, які не відповідають встановленими стандартам, що негативно впливає на достовірність показників проведених досліджень.

Так, встановлено, що ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » за результатами проведеного верифікаційного експерименту заявлені виробником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » чутливість та специфічність тест систем «Набір реагентів для виявлення коронавірусу COVID-19» підтверджені не були.

При цьому, згідно до позиції ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що дані верифікації є неактуальними, так як товариством було вдосконалено систему інтерпретації результатів, внесені відповідні зміни до «Інструкції із застосування до медичного виробу in vitro під назвою «Набір реагентів для виявлення короновірусу Covid-19, номер за каталогом К046, Декларація про відповідність № 3 від 17.03.2020» в редакції № 2 (травень 2020) та надалі попередні методи проведення не застосовувались, що залишилось поза увагою при проведення вказаних верефікаційних експериментів. Проведення повторних верифікаційних експериментів, з урахуванням вказаних обставин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », службовими особами ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » не здійснювалось.

Також встановлено, що 03.08.2020 проводилась комісійна перевірка ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », у складі в.о. Генерального директора ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ОСОБА_12 та заступника Генерального директора ДУ ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ОСОБА_13 .

У ході вказаної комісійної перевірки були виявленні недоліки функціонування лабораторного центру та алгоритму роботи з верифікації закуплених реагентів. Так, зокрема встановлено, що закуплена у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » партія реагентів за договором № 15/06-20-4 від 19.06.2020 фактично була поставлена 19.06.2020, проте маркування на упаковці товару свідчить, що реагенти були виготовлені 22.06.2020, що може свідчити про факти неналежного контролю за обліком та зберіганням даного товару.

Водночас, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не має належної матеріально технічної бази для виробництва вищевказаного товару, що може свідчити про неналежну якість «Набір реагентів для виявлення короновірусу COVID-19».

Під час досудового розслідування у кримінальному провадженні виникла необхідність у тимчасовому доступі та дослідженні оригіналів документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), на що отримано ухвалу слідчого судді.

Однак, під час намагання виконати ухвалу слідчого судді №*2125*37926857*1*1, а саме оголосити та надати її керівнику або уповноваженим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » встановлено, що місцем реєстрації юридичної особи є квартира, яка розташована у багатоповерховому будинку за адресою: АДРЕСА_3 , де на час виходу мешканці квартири були відсутні, що підтверджується допитом свідка ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_6 . Також, остання зауважила, що мешкає по сусідству близько 1 року та ніколи не чула про діяльність за вказаною адресою ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а мешканці квартири АДРЕСА_4 їй взагалі невідомі.

У ході здійснення виїзду до орендованого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » приміщення розташованого за адресою: АДРЕСА_5 , двері працівникам Управління ніхто не відчинив. Встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » орендує вказане нежиле приміщення, яке перебуває у власності на балансі Національного технічного університету України « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_3 ), що підтверджується зі слів вахтера, яка відмовилась називати свої анкетні дані та відповідним договором оренди. Крім того, як зазначила остання, на момент візиту працівників ІНФОРМАЦІЯ_8 в приміщенні дійсно перебували люди які прийшли туди зранку тане виходили, вхід до вказаного приміщення здійснюється лише після телефонного дзвінка «своїх» осіб.

У ході спроби з`явитись за номером мобільного телефону НОМЕР_4 , який вказано у договорі № 8314 від 03.01.2019 на оренду нежитлового приміщення, як контакт керівника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_15 , на дзвінок відповіла жінка, яка відмовилась називати свої анкетні дані, але підтвердила, що ОСОБА_15 дійсно на момент укладання договору оренди був керівником Товариства, надавши при цьому оперативному працівнику номер його мобільного телефону НОМЕР_5 . На телефонний дзвінок відповів чоловік, який представився як ОСОБА_15 . У ході розмови з останнім, він дійсно підтвердив, що є керівником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке здійснювало реалізацію товарів медичного призначення (тест-систем) до регіонів України. Під час розмови особа, яка представилась ОСОБА_15 погодилась отримати ухвалу, але при цьому повідомивши про те, що зможе зустрітись з працівниками оперативного підрозділу через деякий час.

У ході подальшої спроби зв`язатись за вказаним номером з чоловіком, який представився ОСОБА_15 , останній відмовився від зустрічі, аргументуючи це тим, що до реєстру суб`єктів господарської діяльності було внесено зміни та на теперішній час (описані дії відбувались 03.11.2020) він не є більше керівником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у зв`язку з чим, не має компетенції на зустріч з представниками СБ України. Зі слів останнього було з`ясовано, що в орендованому приміщенні за адресою: АДРЕСА_5 , знаходиться лабораторія ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », проте вхід до неї сторонніх осіб суворо обмежено. При повторній спробі зв`язатись за вказаним номером телефону, на дзвінок ніхто не відповідав.

Додатково у подальшому встановлено, що згідно даних ЄДР, 04.11.2020 (наступний день після візиту працівників СБ України) внесено зміни, згідно яких директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) зазначено гр. ОСОБА_16 , а місце реєстрації Товариства за адресою: АДРЕСА_1 .

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 , знаходиться нежитлова будівля літ. «А 3», загальною площею 1597, 4 кв.м, яка перебуває у приватній власності ТОВ фірма « ІНФОРМАЦІЯ_9 ».

З огляду на це, 25.11.2020 було отримано дозвіл (ухвалу) на проведення обшуку нежитлового приміщення за новим місцем реєстрації юридичної особи - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), а саме за адресою: АДРЕСА_1 .

Однак, 10.12.2020 під час виконання вказаної ухвали та проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , було встановлено, що будівля, яка розташована за вказаною адресою складається з ресторану « ІНФОРМАЦІЯ_10 » на першому поверсі, кондитерського цеху, у підвалі, офісних приміщень на другому поверсі та студії пілатесу на третьому поверсі. Офісні приміщення на момент обшуку були порожні Останні приміщення належать на праві власності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » НОМЕР_7 та надаються в оренду ФОП ОСОБА_17 , котрий зазначив, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » НОМЕР_1 у вказаній будівлі відсутній. Договори оренди з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не укладались. В ході обшуку примішень за адресою: АДРЕСА_6 документів зазначених в резолютивній частині ухвалі слідчого судді Херсонського міського суду Херсонської області виявлено не було, так само як і будь-яких доказів знаходження за вказаною адресою ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Допитаний в якості свідка ОСОБА_17 , показав, що являється директором ФОП « ОСОБА_17 » З 13 вересня 2020 згідно договору оренди нежитлового приміщення орендує будівлю за адресою: АДРЕСА_1 , у ТОВ фірма « ІНФОРМАЦІЯ_9 ». За вказаною адресою на 3 поверсі є студія пілатесу, на першому поверсі ресторан, окрім вказаного в будівлі більше ніхто приміщення не орендує.

З приводу фірми ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » нічого розповісти не може, так як вперше чує про вказане товариство. У їхній будівлі, розташованої за вищевказаною адресою, такої фірми не має та ніколи не було. Де знаходиться офіс вказаного товариства та його власник йому не відомо. Крім того ОСОБА_17 до протоколу допиту була надано копію договору оренди від 13.09.2020, відповідно до якого орендодавець ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » передає в оренду ФОП ОСОБА_17 нежитлове приміщення загальною площею 1597,4 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та складається із сукупності нерухомого майна і технологічного обладнання, комунікацій, які знаходяться в Нежитловому приміщенні і які є об`єктами права власності орендодавця. Договір укладено сторонами до 12 вересня 2021 року.

Приймаючи до уваги викладене, а також те, що зміна кінцевого бенефенціара (власника) та юридичної адреси ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відбулася одразу після намагання працівниками СБ України на підставі ухвали Херсонського міського суду Херсонської області здійснити тимчасовий доступ до речей і документів, а також те, що під час проведення обшуку 10.12.2020 за місцем нової реєстрації вказаного товариства за адресою: АДРЕСА_1 , встановлено, відсутність даного товариства, взагалі ставить під сумнів законність, достовірність та справжність здійснення державним реєстратором перереєстрації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме зміни кінцевого бенефенціара (власника) та юридичної адреси вказаного товариства.

З огляду на викладене, виникла необхідність у тимчасовому доступі та здійсненні виїмки у ІНФОРМАЦІЯ_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 (його структурних підрозділах), розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , оригіналу реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , з метою проведення її огляду та в разі необхідності призначення відповідних експертиз.

Є достатні підстави вважати, що документи в реєстраційній справі самі по собі та у сукупності з іншими документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а саме дійсності та законності реєстраційної дії щодо перереєстрації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також задля надання оцінки діям державного реєстратора при вчиненні державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Вищевказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, є документальними доказами факту підробки документів, тому необхідно надати тимчасовий доступ до вищевказаної реєстраційної справи, яка сформована у паперовому вигляді та копій реєстраційної справи у електронному вигляді для подальшого їх порівняння.

Як наслідок, важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні має оригінал реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

Необхідність виїмки оригіналів вищевказаних документів обґрунтовується необхідністю її подальшого огляду та в разі необхідності призначенням судових експертиз. Для проведення дослідження експертам, згідно наказу Мінюсту України № 53/5 від 08.10.1998 року, необхідно надати оригінали документів. Іншим способом ніж вилучити зазначенні документи не можливо забезпечити їх дослідження під час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст. 159, ч.1 ст. 160, п.7 ч.1 ст. 162, п.2 та п.3 ч.5, ч.6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , а також слідчим включеним до складу групи слідчих у кримінальному провадженні, а саме: слідчому СВ Херсонського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_5 , слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_6 , слідчому СВ Херсонського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_7 , слідчому СВ Херсонського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_8 , слідчому СВ Херсонського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_9 , слідчому СВ Херсонського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_10 , слідчому СВ Херсонського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_11 , на тимчасовий доступ до речей та документів, вилучення оригіналу реєстраційної справи (карток про здійснення державної реєстрації, статутних документів, протоколів зборів) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , (здійснення її виїмки), яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 (її структурних підрозділах), розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

Встановити строк дії ухвали до 04.02.2021 року.

Попередити відповідальну особу про наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення04.01.2021
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу93997031
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —766/14445/20

Ухвала від 18.01.2022

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 31.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 31.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 29.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 04.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 04.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні