Ухвала
від 24.01.2022 по справі 2-377/11
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-377/11

6/709/1/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 січня 2022 року смт Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Левченка В.В.,

за участі секретаря судового засідання - Нікітенко В.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Брайт Інвестмент , заінтересовані особи: Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Надра , Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Дніпрофінансгруп , Центральний відділ державної виконавчої служби у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження, -

в с т а н о в и в:

ТОВ Брайт Інвестмент (далі - заявник) звернулося до Чорнобаївського районного суду Черкаської області із заявою про заміну сторони виконавчого провадження.

В обґрунтування поданої заяви зазначалося, що згідно із рішенням Чорнобаївського районного суду Черкаської області задоволено позовні вимоги ПАТ КБ Надра у цивільній справі № 2-377/11, та стягнуто заборгованість за кредитним договором з ОСОБА_1 . На підставі вказаного рішення суду видано виконавчий лист та відкрито виконавче провадження для його примусового виконання. 05 серпня 2020 року право вимоги щодо стягнення боргу з ОСОБА_1 відповідно до договору про відступлення прав вимоги перейшло до ТОВ ФК Дніпрофінансгруп , а 30 вересня 2020 року згідно із іншим договором про відступлення права вимоги, до заявника. За таких обставин посилаючись на приписи законодавства, заявник просив замінити сторону стягувача у виконавчому провадженні з ПАТ КБ Надра на себе, а розгляд заяви проводити без його участі.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 11 січня 2022 року провадження у справі відкрито та призначено заяву до судового розгляду.

Сторони в судове засідання не з`явилися. Заінтересовані особи та боржник, про дату, час та місце розгляду заяви повідомлялися належним чином.

Від Центрального відділу державної виконавчої служби у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) надійшло клопотання, в якому орган державної виконавчої служби просив розгляд заяви проводити без участі їхнього представника.

Відповідно до вимог ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження, а тому суд проводить розгляд заяви у відсутність учасників.

Згідно із ч. 2 ст. 247 ЦПК України у зв`язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали заяви, суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Зі змісту заяви вбачається, що рішенням Чорнобаївського районного суду Черкаської області у справі № 2-377/11 задоволено позовні вимоги ПАТ КБ Надра та стягнуто з ОСОБА_1 заборгованість за кредитним договором № 114п/07/2007-980 від 31 жовтня 2007 року (а.с. 7-9).

На виконання вказаного рішення суду видано виконавчий лист, який перебуває на примусовому виконанні у Центральному відділі державної виконавчої служби у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

16 вересня 2013 року органом державної виконавчої служби відкрито виконавче провадження № 39830025, що підтверджується роздруківкою з автоматизованої системи виконавчого провадження від 06 січня 2022 року (а.с. 34).

05 серпня 2020 року між ПАТ КБ Надра та ТОВ ФК Дніпрофінансгруп укладено договір № GL48N718070_blank про відступлення права вимоги, відповідно до якого новий кредитор набув права вимоги банку до позичальників за кредитними договорами та всіма іншими похідними договорами, в тому числі щодо боржника

ОСОБА_1 (а.с. 11-13, 14).

30 вересня 2020 року між ТОВ ФК Дніпрофінансгруп та заявником укладено договір № GL48N718070_blank_01 про відступлення права вимоги, згідно з яким новий кредитор набув права вимоги первинного кредитора до позичальників за кредитними договорами та всіма іншими похідними договорами, зокрема і щодо боржника

ОСОБА_1 (а.с. 16-17, 18).

Згідно із ч.ч. 1, 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Відповідно до ч. 1 ст. 510 ЦК України сторонами у зобов`язанні є боржник і кредитор.

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 514 ЦК України).

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Згідно із правовою позицією, викладеною у постанові Верховного Суду України від

20 листопада 2013 року у справі № 6-122цс13, виходячи зі змісту ст.ст. 512, 514 ЦК України, ст. 378 ЦПК України (в редакції, яка діяла до 15 грудня 2017 року), ст. 8 Закону України Про виконавче провадження заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

Заміна сторони правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу.

З огляду на те, що заявник набув права вимоги за кредитним договором з дотриманням вимог чинного законодавства, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст. 259-263, 442 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Брайт Інвестмент , заінтересовані особи: Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Надра , Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Дніпрофінансгруп , Центральний відділ державної виконавчої служби у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження (стягувача) Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Надра , як вибулої сторони, на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю Брайт Інвестмент (код ЄДРПОУ: 43115064, місцезнаходження: вул. Академіка Белелюбського, буд. 54, офіс 402, м. Дніпро, 49019) у виконавчому провадженні № 39830025 з примусового виконання виконавчого листа у справі № 2-377/11, виданого Чорнобаївським районним судом Черкаської області, про стягнення заборгованості за кредитним договором № 114п/07/2007-980 від 31 жовтня

2007 року.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття рішення суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Суддя В.В. Левченко

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення24.01.2022
Оприлюднено25.01.2022
Номер документу102697702
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-377/11

Рішення від 30.05.2011

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Андреєв Е. О.

Ухвала від 24.01.2022

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 11.01.2022

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 23.11.2021

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

Ухвала від 09.11.2021

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

Ухвала від 06.09.2021

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Тітова О. О.

Ухвала від 30.08.2021

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Тітова О. О.

Ухвала від 20.06.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 20.06.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 22.03.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні