Постанова
від 18.01.2022 по справі 924/717/21
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2022 року Справа № 924/717/21

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Савченко Г.І., суддя Демидюк О.О. , суддя Тимошенко О.М.

секретар судового засідання Соколовська О.В.

за участю представників:

позивача за первісним позовом - адвокат Станова Ю.В.

відповідача за первісним позовом - адвокат Талалай А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" Акціонерного товариства "Українська залізниця" на рішення господарського суду Хмельницької області від 18.10.2021 у справі №924/717/21 (повний текст складено 27.10.2021)

за позовом Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" Акціонерного товариства "Українська залізниця" м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Подільський земельний центр" м. Хмельницький

про стягнення 63 487,74 грн

та за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Подільський земельний центр" м. Хмельницький

до Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" Акціонерного товариства "Українська залізниця" м. Київ

про стягнення 492 462,66 грн

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 18.10.2021 у справі №924/717/21 у задоволенні позову Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі філії «Центр забезпечення виробництва» Акціонерного товариства «Українська залізниця» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Подільський земельний центр» про стягнення 63 487,74 грн. відмовлено.

Зустрічний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Подільський земельний центр» до Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі філії «Центр забезпечення виробництва» Акціонерного товариства «Українська залізниця» про стягнення 492462,66 грн. задоволений

Стягнуто з Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі філії «Центр забезпечення виробництва» Акціонерного товариства «Українська залізниця» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Подільський земельний центр» заборгованість за договором про надання послуг №ЦЗВ-15-00319-03 від 17.04.2019 у розмірі 492462,66грн., судовий збір у сумі 7386,94 грн, витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 17000 грн.

Вказане рішення мотивоване тим, що виконавець вжив залежних від себе заходів щодо виконання умов договору у строк передбачений договором, шляхом неодноразових звернень до замовника з проханням надати нотаріально посвідчену довіреність для вчинення реєстраційних дій за умовами договору, однак через пасивні дії/бездіяльність замовника у сприянні виконавця вчинити реєстраційні дії, останній не зміг своєчасно їх вчинити. Умови договору про надання послуг від 17.04.2019 №ЦЗВ-15-00319-03 ТОВ "Подільський земельний центр" виконало в повному обсязі, а тому останній має право на отримання від АТ "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" плату за ці послуги. Враховуючи виконання ТОВ "Подільський земельний центр" умов договору, відсутні підстави для повернення останнім АТ "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" авансового платежу.

Не погоджуючись із ухваленим рішенням, Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" Акціонерного товариства "Українська залізниця" на рішення Господарського суду Хмельницької області від 18.10.2021 у справі №924/717/21 звернулося до суду із апеляційною скаргою, в якій просить поновити строк на апеляційне оскарження та скасувати оскаржуване рішення, прийняти нове рішення, яким задовольнити первісний позов про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Подільський земельний центр" коштів в сумі 63 487,74 грн, а в задоволенні зустрічного позову до Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" Акціонерного товариства "Українська залізниця" про стягнення 492 462,66 грн відмовити.

Обґрунтовуючи доводи апеляційної скарги, скаржник зазначає, що судом першої інстанції не враховано, що фактично позивач не зміг би оформити нотаріальну довіреність на представника відповідача, оскільки отримав лист від ТОВ "ПоділляЗемЦентр" з інформацією щодо особи, на яку необхідно було б оформити довіреність, наприкінці останнього робочого дня в 2019 році. Крім того скаржник в апеляційній скарзі посилається на відсутність в матерілах справи доказів, які б підтверджували особисте виконання у 2020 році Договору представниками відповідача; про відсутність погодження регіональною філією технічної документації погодженої регіональною філією "Південно-Західна залізниця"; про наявність довіреності №623 на представника виробничого підрозділу "Жмеринська дирекція залізничних перевезень" на підставі якої представнику надано право здійснювати державну реєстрацію земельних ділянок.

Листом 23.11.2021 матеріали справи витребувано з Господарського суду Хмельницької області.

29.11.2021 до апеляційного господарського суду надійшли матеріали справи №924/717/21.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 06.12.2021 поновлений строк на апеляційне оскарження. Відкрите апеляційне провадження за апеляційною скаргою Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" Акціонерного товариства "Українська залізниця" на рішення Господарського суду Хмельницької області від 18.10.2021 у справі №924/717/21. Розгляд апеляційної скарги призначений на 18.01.2022.

В судовому засіданні представник позивача за первісним позовом підтримала доводи апеляційної скраги з підстав, викладених в них.

В судовому засіданні відповідач за первісним позовом заперечив доводи апеляційної скарги з підстав, викладених у відзиві.

Колегія суддів, заслухавши представників сторін, розглянувши апеляційну скаргу та відзив на неї, дослідивши матеріали справи, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права, вважає за необхідне зазначити наступне.

Як вбачається із матеріалів справи, 17.04.2019 на підставі рішення тендерного комітету №2438/9-19-Т від 29.03.2019 за процедурою відкритих торгів (у відповідності до Закону України "Про публічні закупівлі") Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" Акціонерного товариства "Українська залізниця" (далі - замовник) та Товариство з обмеженою відповідальністю "Подільський земельний центр" (далі - виконавець) уклали договір про надання послуг №ЦЗВ-15-00319-03.

Згідно з п. п. 1.1-1.2 цього Договору виконавець зобов`язується за завданням замовника надати послуги землевпорядних робіт з оформлення/переоформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки: ДК 021:2015-71250000-5 "Архітектурні, інженерні та геодезичні послуги": розроблення документації із землеустрою, необхідної для формування земельних ділянок та державної реєстрації права постійного користування земельними ділянками АТ "Укрзалізниця" в установленому законом порядку, далі - послуги, а замовник зобов`язується прийняти та оплатити ці послуги відповідно до цього договору. Зазначені послуги включають в себе склад послуг та робіт, визначений в п. 7 Додатку 1.1 до цього договору (технічне завдання). Додатки 1.1-1.5 до цього договору є його невід`ємними частинами.

Зокрема, у відповідності до п. 7 Додатку 1.1 до цього Договору до складу послуг та робіт входить: аналіз наявних вихідних даних; підбір проектних, картографічних матеріалів, необхідних для надання послуг (робота з архівними матеріалами); отримання довідки з державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями; обстеження земельних ділянок в натурі (на місцевості); сканування графічних матеріалів; складання плану зовнішніх меж землекористування; за дорученням: Замовника підготовка клопотань до органів державної виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про надання дозволу (згоди) на розробку документації із землеустрою (в тому числі підготовка графічних матеріалів з позначенням місця розташування земельних ділянок з їх орієнтовними розмірами площі та відповідним обґрунтуванням, щодо необхідності відведення). Супровід документів для отримання дозволів (згоди) органів державної, виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування на розробку документації із землеустрою; проведення топографо-геодезичних робіт по встановленню (відновленню) зовнішніх меж землекористування; кадастрова (геодезична) зйомка; погодження меж земельної ділянки із суміжними землевласниками (землекористувачами); складання плану зовнішніх меж земельних ділянок; планова прив`язка поворотних точок меж земельних ділянок; обчислення площ земельних ділянок; виготовлення кадастрових планів земельних ділянок; складання матеріалів перенесення меж земельних ділянок в натуру (на місцевості); складання пояснювальної записки; виготовлення електронних документів (що містять відомості про результати робіт із землеустрою в електронному вигляді та формуються з метою внесення даних до Державного земельного кадастру); складання актів приймання - передачі межових знаків на зберігання; складання акту перенесення в натуру (на місцевість) меж охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон і зон особливого режиму використання земель (у разі їх наявності) (стаття 50 Закону України "Про землеустрій"); формування (розробка) документації із землеустрою на земельні ділянки; передача на погодження розробленої документації із землеустрою в порядку, встановленому статтями 186 та 186-1 Земельного кодексу (за необхідності - ч. 4 ст. 123 Земельного кодексу України); передача документації до уповноваженого органу для проведення обов`язкової державної експертизи документації із землеустрою згідно вимог чинного законодавства (ст. 9 Закону України "Про державну експертизу землевпорядної документації"); за дорученням Замовника супровід документації при внесенні інформації про земельні ділянки до кадастрів, баз даних тощо (ст. 19 Закону України "Про Державний земельний кадастр"); за дорученням Замовника подання розробленої документації із землеустрою до Держгеокадастру (територіальних органів) для реєстрації земельних ділянок в Державному земельному кадастрі України; супровід документації при отриманні відповідних рішень органів державної виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про затвердження документації із землеустрою та надання земельних ділянок в постійне користування; за дорученням Замовника підготовка проектів клопотань до органів державної виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про затвердження документації із землеустрою та надання земельних, ділянок в постійне користування; за дорученням Замовника супровід документації при реєстрації права постійного користування земельними ділянками в установленому законом порядку.

Пунктом 1.3 цього Договору визначено, що з метою розроблення документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельних ділянок, виконавець має виконати обстежувальні, вишукувальні, топографо-геодезичні, картографічні проектні та проектно-вишукувальні роботи (роботи із землеустрою).

Відповідно до п. 3.1. цього Договору ціна договору дорівнює загальній вартості послуг за цим договором та становить 547180,73грн. з ПДВ.

В силу п. 4.1. цього Договору замовник протягом 20 банківських днів з моменту підписання договору перераховує на поточний рахунок виконавця аванс у сумі 54718,07грн., що дорівнює 10% від загальної суми договору. Виконавець зобов`язується приступити до виконання робіт не пізніше дати перерахування замовником авансу.

Судом встановлено, що на виконання вищезазначеного договору 16.05.2019 АТ "Українська залізниця" платіжним дорученням №2748 перерахувало ТОВ "Подільський земельний центр" аванс у сумі 54 718,07 грн.

Згідно з п. 6.1.5 цього Договору замовник зобов`язаний видати уповноваженому представнику виконавця довіреність на представлення інтересів замовника в органах державної влади та органах місцевого самоврядування (підприємствах, установах, організаціях) з питань реєстрації земельних ділянок, що визначені у відповідному технічному завданні (Додаток 1.1 до Договору), та оформленні правовстановлюючих документів на них.

28.05.2019 АТ "Українська залізниця" видала письмове доручення, яким уповноважила Бондар Ірину Дмитрівну від імені довірителя представляти інтереси АТ "Українська залізниця" перед фізичними та юридичними особами, в будь-яких установах, підприємствах та організаціях незалежно від їх форм власності, підпорядкування та галузевої приналежності, у тому числі управліннях та відділах Держгеокадастру, відділах містобудування та архітектури, центрах надання адміністративних послуг, органах влади та місцевого самоврядування, землевпорядних організаціях, бюро технічної інвентаризації, районних відділах, структурних підрозділах територіальних органів Міністерства юстиції України, що забезпечують державну реєстрацію права власності та їх обтяжень, архівних установах та інших компетентних органах з питань пов`язаних із: отриманням дозволів (згоди) на розробку документації із землеустрою; супроводом документації при внесенні інформації про земельні ділянки до кадастрів, без даних тощо; поданням розробленої документації із землеустрою для реєстрації земельних ділянок; отриманням рішень про затвердження документації із землеустрою; підготовкою проектів клопотань до органів державної виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про затвердження документації із землеустрою та надання земельних ділянок в постійне користування; супроводом документації при реєстрації права постійного користування земельними ділянками в установленому законом порядку щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, зареєстровані за адресами: м. Хмельницький (площа 2,3316 га); Хмельницька область, Хмельницький район, Грузевицька сільська рада (площа 101,15 га); м. Хмельницький (площа 91,9426 га).

Пунктами 6.2.3-6.2.5 цього Договору передбачено, що замовник має право здійснювати, не втручаючись у господарську діяльність виконавця, контроль за строками та якістю виконаних робіт. Вимагати від виконавця вчасного надання послуг та повного виконання зобов`язань за цим договором. Відмовитися від виконання цього договору та вимагати розірвання договору і відшкодування збитків у випадку, якщо виконавець своєчасно не розпочав передбачені цим договором послуги або виконує їх настільки повільно, що закінчення їх у передбачений цим договором строк стає явно неможливим та/або під час виконання послуг стане очевидним, що вони не будуть виконані належним чином. У такому випадку виконавець протягом 10 банківських днів з дати письмової вимоги замовника зобов`язаний повернути суму авансу, перерахованого останнім відповідно до пункту 4.1 цього Договору з урахуванням індексу інфляції.

Пунктом 6.3 цього Договору визначено обов`язки виконавця, серед яких: забезпечити надання послуг у строки, встановленні цим договором (п. 6.3.1 Договору); забезпечити надання послуг, якість яких відповідає умовам, встановленим розділом 2 цього договору та чинному законодавству України (п. 6.3.2 Договору); розробити та погодити документацію із землеустрою у порядку, встановленому Земельним кодексом України (п. 6.3.3 Договору); згідно з календарним планом (Додаток 1.2 до Договору "Календарний план надання послуг ) забезпечити супровід документації при оформленні правовстановлюючих документів на право користування земельними ділянками АТ "Укрзалізниця" у терміни, встановлені цим договором (п. 6.3.4 Договору); негайно письмово інформувати замовника про ускладнення, які виникають у ході надання послуг або про наявність обставин, що впливають на якість послуг, строки надання послуг чи ведуть до відхилення від умов, визначених в цьому договорі, протягом одного дня з моменту виникнення таких обставин (п. 6.3.5 Договору); надавати в строк до 20 числа кожного місяця замовнику щомісячний звіт про стан надання послуг за цим договором (п. 6.3.6 Договору); забезпечити отримання замовником документів у паперовому вигляді, що підтверджують право постійного користування земельними ділянками АТ "Укрзалізниця" на кожну земельну ділянку (на дату прийняття послуг по договору), не пізніше 10 календарних днів з моменту їх оформлення (п. 6.3.7 Договору); зареєструвати податкову накладну в електронній формі в строки, встановленні чинним законодавством України (п. 6.3.8 Договору).

Згідно з п. 11.1 цього Договору цей договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2019 за умови наявності у замовника плану фінансування цих послуг на 2019 рік, але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами зобов`язань у частині розрахунків.

Додатком №1.2 "Календарний план надання послуг" до Договору "ЦЗВ-15-00319-03 від 17.04.2019 ТОВ "Подільський земельний центр" повинен був надати послуги на: земельні ділянки площею 2,3316 га у м. Хмельницькому, вартістю 6 528,40 грн (державний акт на право постійного користування І-ХМ 001316 від 27.01.1999); земельні ділянки площею 1010,15 га у Хмельницькому районі Грузевицької сільської ради Хмельницької області, вартістю 283216,36 грн (державний акт на право постійного користування І-ХМ 000447 від 02.06.1999); земельні ділянки загальною площею 91,9426 га у м. Хмельницькому, вартістю 257 435,97 грн (державний акт на право постійного користування І-ХМ 001347 від 03.09.1999); загальною вартістю 547180,73 грн (з ПДВ) - з моменту підписання договору до 31.12.2019.

Матеріалами справи підтверджено, що ТОВ "Подільський земельний центр" здійснювало направлення супровідним листом Філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" звіти про стан надання послуг за договором "ЦЗВ-15-00319-03 від 17.04.2019, зокрема листами від 19.08.2019 вих. №753, від 20.10.2019р. вих. №983.

27.12.2019 ТОВ "Подільський земельний центр" звернулося до Філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" з письмовою вимогою від 27.12.2019 Вих. №1087 про надання у найкоротший термін нотаріально посвідченої довіреності для реєстрації права постійного користування АТ "Укрзалізниця" на: земельні ділянки загальною площею 101,15 га за адресою: ст. Грузевиця - 56,43 га, перегін по лінії Жмеринка-Підволочиськ /1236+092-1239+070/-42,545 га, водозабірні споруди ст. Гречани - 2,175 га; земельні ділянки загальною площею 91,9426 га на території м. Хмельницького для залізничного транспорту; земельні ділянки загальною площею 2,25 га на території м. Хмельницького (Жмеринської дистанції водопостачання та сантехспоруд, водозабірні споруди ст. Гречани) для обслуговування залізничного транспорту на співробітника ТОВ "Подільський земельний центр", а саме - Бондар Ірину Дмитрівну.

14.02.2020 ТОВ "Подільський земельний центр" повторно звернулося до Філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" з письмовою вимогою від 14.02.2020 Вих. №67 про надання у найкоротший термін нотаріально посвідченої довіреності для реєстрації права постійного користування АТ "Укрзалізниця" на земельні ділянки.

16.04.2020 АТ "Українська залізниця" видала довіреність, яка посвідчена приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Михайленком С.А., якою було уповноважено начальника виробничого підрозділу Жмеринської дирекції залізничних перевезень регіональної філії "Південно-Західна залізниця" АТ "Українська залізниця" Буравського Володимира Леонідовича, виконуючого обов`язки головного інженера виробничого підрозділу Жмеринської дирекції залізничних перевезень регіональної філії "Південно-Західна залізниця" АТ "Українська залізниця" Махана Андрія Степановича, начальника відділу майнових та земельних ресурсів виробничого підрозділу Жмеринської дирекції залізничних перевезень регіональної філії "Південно-Західна залізниця" АТ "Українська залізниця" Дядюн Оксану Анатоліївну, здійснювати з поміж іншого, дії пов`язані з державною реєстрацією права постійного користування АТ "Укрзалізниця" на земельні ділянки.

З наявних в матеріалах справи витягів з Державного земельного кадастру про земельні ділянки вбачається, що 24.01.2020 Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області на підставі технічних документацій із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості), які виготовлені ТОВ "Подільський земельний центр" 17.04.2019, здійснило державну реєстрацію земельних ділянок: площею 1,064 га, якій присвоєно кадастровий номер 6865082200:04:001:0001; площею 56,43 га якій присвоєно кадастровий номер 6825082200:03:005:0001; площею 0,02га, якій присвоєно кадастровий номер 6810100000:22:002:0255; площею 0,15га, якій присвоєно кадастровий номер 6810100000:32:001:0003; площею 0,3га, якій присвоєно кадастровий номер 6810100000:32:001:0002; площею 42,545, якій присвоєно кадастровий номер 6825082200:03:005:0002; площею 1,59га, якій присвоєно кадастровий номер 6810100000:32:001:0004; площею 0,08га, якій присвоєно кадастровий номер 6810100000:22:002:0254; площею 0,21га, якій присвоєно кадастровий номер 6810100000:30:001:0042; площею 0,526га, якій присвоєно кадастровий номер 6810100000:05:001:0294; площею 0,5489га, якій присвоєно кадастровий номер 6810100000:30:001:0043; площею 1,114га, якій присвоєно кадастровий номер 6825082200:04:001:0075; площею 35,7297га, якій присвоєно кадастровий номер 6810100000:30:001:0044; площею 0,053га, якій присвоєно кадастровий номер 6810100000:04:005:0142; площею 0,0816га, якій присвоєно кадастровий номер 6810100000:13:001:0915; площею 54,895га, якій присвоєно кадастровий номер 6810100000:30:001:0045.

Згідно з витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 20.06.2020 приватним нотаріусом Хмельницького районного нотаріального округу Красовською Наталією Вікторівною 24.06.2020 здійснено державну реєстрацію права постійного користування АТ "Українська залізниця" наступними земельними ділянками: площею 1,064 га з кадастровим номером 6865082200:04:001:0001, реєстраційний номер 2111356768250; площею 56,43 га з кадастровим номером 6825082200:03:005:0001, реєстраційний номер 2111289268250; площею 0,02 га з кадастровим номером 6810100000:22:002:0255, реєстраційний номер 2111396668101; площею 0,15 га з кадастровим номером 6810100000:32:001:0003, реєстраційний номер 2111081468101; площею 0,3 га з кадастровим номером 6810100000:32:001:0002, реєстраційний номер 2111114768101; площею 42,545 га з кадастровим номером 6825082200:03:005:0002, реєстраційний номер 2111138168250; площею 1,59 га з кадастровим номером 6810100000:32:001:0004, реєстраційний номер 2111202568101; площею 0,08 га з кадастровим номером 6810100000:22:002:0254, реєстраційний номер 2110234768000; площею 0,21 га з кадастровим номером 6810100000:30:001:0042, реєстраційний номер 2111378668101; площею 0,526 га з кадастровим номером 6810100000:05:001:0294, реєстраційний номер 2110726768101; площею 0,5489 га з кадастровим номером 6810100000:30:001:0043, реєстраційний номер 2110793868101; площею 1,114 га з кадастровим номером 6825082200:04:001:0075, реєстраційний номер 2110890868250; площею 35,7297 га з кадастровим номером 6810100000:30:001:0044, реєстраційний номер 2110198368101; площею 0,053 га з кадастровим номером 6810100000:04:005:0142, реєстраційний номер 2109899468101; площею 0,0816 га з кадастровим номером 6810100000:13:001:0915, реєстраційний номер 2109995868101; площею 54,895 га з кадастровим номером 6810100000:30:001:0045, реєстраційний номер 2110184268101.

09.09.2020 Філія "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" звернулося до ТОВ "Подільський земельний центр" з письмовою вимогою №183В-20/2439 щодо повернення авансу в сумі 54 718,07 грн та сплати інфляційних збитків в сумі 766,18 грн, посилаючись на те, що станом на 31.12.2019 (останній день дії договору) останнім не були виконі всі послуги по договору.

27.04.2021 ТОВ "Подільський земельний центр" направило В.о. голови правління АТ "Укрзалізниця" Юрику І.І. та директору філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" письмовий лист-вимогу від 26.04.2021 Вих. 323, в якому виконавець просив замовника прийняти виконані послуги за договором та оплатити їх у розмірі 492462,66 грн, посилаючись на те, що 10.07.2020 всі матеріали та результати послуг було передано замовнику разом із актами приймання-передачі наданих послуг за рахунком-фактурою до договору, а оплати за надані послуги ТОВ "Подільський земельний центр" не отримало. Матеріалами справи підтверджено, що вказані листи АТ "Укрзалізниця" отримало 29 та 30.04.2021.

Підставою звернення АТ "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" з первісним позовом до суду є невиконання ТОВ "Подільський земельний центр" умов договору про надання послуг від 17.04.2019 №ЦЗВ-15-00319-03 у строк визначений цим договором.

Підставою звернення ТОВ "Подільський земельний центр" із зустрічним позовом до суду є несплата АТ "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" вартості послуг за договором про надання послуг від 17.04.2019 №ЦЗВ-15-00319-03, які перший виконав у повному обсязі.

Надаючи правову кваліфікацію спірним правовідносинам, колегія суддів зазначає наступне.

Частиною першою ст. 509 ЦК України передбачено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ч. 1 ст. 526 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ч. 1 ст. 610 ЦК України).

Згідно ст. 626 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Судом встановлено, що між стронами виникли правовідносини, які виникли на підтсаві договору про надання послуг, згідно якого у виконавця ТОВ "Подільський земельний центр" - надати послугу, у замовника АТ "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" прийняти та оплатити її.

Відповідно до ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

В частині 1 ст. 903 Цивільного кодексу України зазначено, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до п. 3.1 договору ціна договору дорівнює загальній вартості послуг за цим договором та становить 547 180,73 грн з ПДВ.

Згідно п. 4.1. цього Договору замовник протягом 20 банківських днів з моменту підписання договору перераховує на поточний рахунок виконавця аванс у сумі 54 718,07 грн, що дорівнює 10% від загальної суми договору. Виконавець зобов`язується приступити до виконання робіт не пізніше дати перерахування замовником авансу.

Судом встановлено, що АТ "Українська залізниця" на виконання вищезазначеного договору 16.05.2019 перерахувало ТОВ "Подільський земельний центр" платіжним дорученням №2748 аванс у сумі 54 718,07 грн. Дана обставина визнається учасниками справи, як в заявах по суті справи так і з пояснень представників учасників справи, а тому у відповідності до ч. 1 ст. 75 ГПК України доказуванню не підлягає.

Згідно з п. 11.1 договору цей договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2019 за умови наявності у замовника плану фінансування цих послуг на 2019 рік, але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами зобов`язань у частині розрахунків.

Судом встановлено, що зобов`язання виконавця перед замовником не було виконано у строк до 31.12.2019 з підстав відсутності у виконавця необхідної нотаріально посвідченої довіреності на співробітника останнього для вчинення відповідних реєстраційних дій.

Згідно з п. 6.1.5 цього Договору замовник зобов`язаний видати уповноваженому представнику виконавця довіреність на представлення інтересів замовника в органах державної влади та органах місцевого самоврядування (підприємствах, установах, організаціях) з питань реєстрації земельних ділянок, що визначені у відповідному технічному завданні (Додаток 1.1 до договору), та оформленні правовстановлюючих документів на них.

Як вбачається із матеріалів справи 28.05.2019 АТ "Українська залізниця" видала письмове доручення, яким уповноважила Бондар Ірину Дмитрівну від імені довірителя представляти інтереси АТ "Українська залізниця" з питань пов`язаних із: отриманням дозволів (згоди) на розробку документації із землеустрою; супроводом документації при внесенні інформації про земельні ділянки до кадастрів, без даних тощо; поданням розробленої документації із землеустрою для реєстрації земельних ділянок; отриманням рішень про затвердження документації із землеустрою; підготовкою проектів клопотань до органів державної виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про затвердження документації із землеустрою та надання земельних ділянок в постійне користування; супроводом документації при реєстрації права постійного користування земельними ділянками в установленому законом порядку щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, зареєстровані за адресами: м. Хмельницький (площа 2,3316 га); Хмельницька область, Хмельницький район, Грузевицька сільська рада (площа 101,15 га); м. Хмельницький (площа 91,9426 га).

Відповідно до ч. 6 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" у разі подачі документів на державну реєстрацію уповноваженою на те особою встановлюється обсяг повноважень такої особи на підставі документа, що підтверджує її повноваження діяти від імені іншої особи. Для цілей проведення реєстраційних дій документом, що підтверджує повноваження діяти від імені іншої особи, є документ, що підтверджує повноваження законного представника особи, нотаріально посвідчена довіреність або відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи. Дійсність довіреності, нотаріально посвідченої відповідно до законодавства України, перевіряється за допомогою Єдиного реєстру довіреностей.

Судом першої інстанції, при ухваленні рішення, застосовано ч. 6 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" в редакції, чинній станом з 02.11.2019.

Місцевий господарський суд правомірно не взяв до уваги довіреність 28.05.2019 АТ "Українська залізниця", як документ на підставі якого, виконавець мав можливість здійснити реєстраційні дії пов`язані з реєстрацією права постійного користування на земельні ділянки, оскільки вона була видана не на співробітника ТОВ "Подільський земельний центр", як це передбачено договором. Окрім цього, дана довіреність є простою письмовою, а не нотаріально посвідченою, як того вимагає ч. 6 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Водночас, з матеріалів справи вбачається, що 27.12.2019 ТОВ "Подільський земельний центр" звернулося до Філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" з письмовою вимогою від 27.12.2019 Вих. №1087 про надання у найкоротший термін нотаріально посвідченої довіреності для реєстрації права постійного користування АТ "Укрзалізниця" на: земельні ділянки загальною площею 101,15 га за адресою: ст. Грузевиця - 56,43 га, перегін по лінії Жмеринка-Підволочиськ /1236+092-1239+070/-42,545 га, водозабірні споруди ст. Гречани - 2,175 га; земельні ділянки загальною площею 91,9426 га на території м. Хмельницького для залізничного транспорту; земельні ділянки загальною площею 2,25 га на території м. Хмельницького (жмеринської дистанції водопостачання та сантехспоруд, водозабірні споруди ст. Гречани) для обслуговування залізничного транспорту на співробітника ТОВ "Подільський земельний центр", а саме - Бондар Ірину Дмитрівну.

14.02.2020 ТОВ "Подільський земельний центр" повторно звернулося до Філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" з письмовою вимогою від 14.02.2020р. Вих. №67 про надання у найкоротший термін нотаріально посвідченої довіреності для реєстрації права постійного користування АТ "Укрзалізниця" на земельні ділянки.

16.04.2020 АТ "Українська залізниця" видала довіреність, яка посвідчена приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Михайленком С.А., якою уповноважила начальника виробничого підрозділу Жмеринська дирекція залізничних перевезень регіональної філії "Південно-Західна залізниця" АТ "Українська залізниця" Буравського Володимира Леонідовича, виконуючого обов`язки головного інженера виробничого підрозділу Жмеринська дирекція залізничних перевезень регіональної філії "Південно-Західна залізниця" АТ "Українська залізниця" Махана Андрія Степановича, начальника відділу майнових та земельних ресурсів виробничого підрозділу Жмеринська дирекція залізничних перевезень регіональної філії "Південно-Західна залізниця" АТ "Українська залізниця" Дядюн О.А., здійснювати з поміж іншого, дії пов`язані з державною реєстрацією права постійного користування АТ "Укрзалізниця" на земельні ділянки.

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України).

Відповідно до частини 4 статті 612 Цивільного кодексу України, прострочення боржника не настає, якщо зобов`язання не може бути виконано внаслідок прострочення кредитора.

За змістом положень статті 613 Цивільного кодексу України, кредитор вважається таким, що прострочив, у тому числі, якщо він не вчинив дій, що встановлені договором, актами цивільного законодавства чи випливають із суті зобов`язання або звичаїв ділового обороту, до вчинення яких боржник не міг виконати свого обов`язку. Якщо кредитор не вчинив дії, до вчинення яких боржник не міг виконати свій обов`язок, виконання зобов`язання може бути відстрочене на час прострочення кредитора.

Статтею 614 ЦК України регламентовано, що особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов`язання. Відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Судом встановлено, що в період дії договору, включно до 31.12.2019 замовником на виконання вищевказаного пункту договору, уповноваженому представнику виконавця не видавалась довіреність на представлення інтересів замовника в органах державної влади та органах місцевого самоврядування (підприємствах, установах, організаціях) з питань реєстрації земельних ділянок, що визначені у відповідному технічному завданні (Додаток 1.1 до договору), та оформленні правовстановлюючих документів на них.

Таким чином, виконавець вжив залежних від себе заходів щодо виконання умов договору у строк передбачений договором, шляхом неодноразових звернень до замовника з проханням надати нотаріально посвідчену довіреність для вчинення реєстраційних дій за умовами договору, однак через пасивні дії/бездіяльність замовника у сприянні виконавця вчинити реєстраційні дії, останній не зміг своєчасно їх вчинити.

Судом першої інстанції доцільно зауважено, що вже після закінчення строку дії договору замовник продовжував бути зацікавленим у виконанні ТОВ "Подільський земельний центр" умов договору в повному обсязі, про що свідчить видана АТ "Українська залізниця" 16.04.2020 нотаріально посвідчена довіреність для вчинення дії пов`язаних з державною реєстрацією права постійного користування АТ "Укрзалізниця" на земельні ділянки за договором про надання послуг від 17.04.2019 №ЦЗВ-15-00319-03, незважаючи на те, що строк дії цього договору 31.12.2019 закінчився.

Судом встановлено, що після видачі АТ "Українська залізниця" 16.04.2020 вищезазначеної нотаріально посвідченої довіреності, ТОВ "Подільський земельний центр" зареєстрував 20.06.2020 право постійного користування на земельні ділянки за АТ "Українська залізниця" та вжив заходів 10.07.2020 передати замовнику всі матеріали та результати послуг разом із актами приймання-передачі наданих послуг за рахунком-фактурою до договору, просивши замовника здійснити повну оплату за надані послуги. 21.04.2021 відповідач повторно звернувся до позивача про повну оплату за надані послуги в розмірі 492 462,66 грн та просив надіслати один примірник акту приймання-передачі наданих послуг, підписаний замовником.

Матеріали справи не містять відповіді позивача на листи від 10.07.2020 та 21.04.2021, а також підписаний замовником акту приймання-передачі наданих послуг. Представник АТ "Українська залізниця" в судовому засіданні не змогла пояснити не надання відповіді позичем на листи від 10.07.2020 та 21.04.2021 та не повернення і не підписання акту приймання-передачі наданих послуг.

Статтею 629 ЦК України встановлено обов`язковість виконання договору сторонами.

Статтею 631 ЦК України та частиною 7 статті 180 ГК України передбачено, що строком дії господарського договору є час, впродовж якого існують господарські зобов`язання сторін, що виникли на основі цього договору. Закінчення строку дії господарського договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, що мало місце під час дії договору.

Аналіз наведених правових норм свідчить про те, що закінчення строку дії договору не є підставою для припинення визначених ним зобов`язань, оскільки згідно зі статтею 599 ЦК України, частиною 1 статті 202 ГК України такою підставою є виконання, проведене належним чином.

З огляду на те, що закон не передбачає такої підстави, як закінчення строку дії договору, для припинення зобов`язання, яке залишилося невиконаним, суд вважає, що після закінчення строку дії укладеного між сторонами договору можливим є виконання відповідачем робіт за цим договором та їх прийняття позивачем (наведена правова позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 26.06.2018 у справі №910/9072/17).

Отже, закінчення строку дії договору не є підставою припинення зобов`язань за договором, а тому надавши визначені договором послуги в повному обсязі, навіть по закінченню строку дії договору, вважається, що ТОВ "Подільський земельний центр" виконало свої зобов`язання за договором перед АТ "Українська залізниця" належним чином.

Також згідно п. 6.2.5 Договору про надання послуг від 17.04.2019 №ЦЗВ-15-00319-03 замовник має право відмовитися від виконання цього договору та вимагати розірвання договору і відшкодування збитків у випадку, якщо виконавець своєчасно не розпочав передбачені цим договором послуги або виконує їх настільки повільно, що закінчення їх у передбачений цим договором строк стає явно неможливим та/або під час виконання послуг стане очевидним, що вони не будуть виконані належним чином. У такому випадку виконавець протягом 10 банківських днів з дати письмової вимоги замовника зобов`язаний повернути суму авансу, перерахованого останнім відповідно до пункту 4.1. цього договору з урахуванням індексу інфляції.

Судом першої інстанції встановлено, що у справі відсутні докази того, що в листуванні сторін йшла мова про розірвання договору. В листі-вимозі від 09.09.2020р. №183В-20/2439 Філія "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" наполягала тільки на поверненні авансу в розмірі 54718,07 грн та сплаті 766,18 грн інфляційних втрат. Будь-яких інших претензій, листів чи повідомлень про розірвання договору останнім суду надано не було. Також, матеріали справи не містять доказів розірвання договору в судовому порядку.

За відсутності факту розірвання укладеного між сторонами договору, вимога позивача за первісним позовом про стягнення з відповідача за первісним позовом авансу, передбаченого пунктом 4.1 договору, є безпідставною.

Колегія суддів вважає безпідставними доводи скаржника про не надання замовником довіреності виконавцеві було обумовлено надісланням останнім запиту з цього приводу в останній робочий день року; не використання відповідачем-позивачем права на пролонгацію договору; відсутністю у витягах із реєстрів інформації про особу яка вчинила реєстраційні дії відносно земельних ділянок, які були пердметом договору.

Щодо зустрічного позову Товариства з обмеженою відповідальністю "Подільський земельний центр" до Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" Акціонерного товариства "Українська залізниця" про стягнення 492462,66 грн, колегія суддів зазначає наступне.

Згідно з п. п. 1.1-1.2 цього Договору виконавець зобов`язується за завданням замовника надати послуги землевпорядних робіт з оформлення/переоформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки: ДК 021:2015-71250000-5 "Архітектурні, інженерні та геодезичні послуги": розроблення документації із землеустрою, необхідної для формування земельних ділянок та державної реєстрації права постійного користування земельними ділянками АТ "Укрзалізниця" в установленому законом порядку.

Повний перелік таких робіт та послуг наведений у п. 7 Додатку 1.1 до Договору.

Як вбачається із матеріалів справи станом на момент подання позовної заяви щодо земельних ділянок відповідно до Додатку №1.4 до Договору здійснені в повному обсязі землевпорядні роботи з оформлення/переоформлення правовстановлюючих документів, а саме: на підставі технічних документацій із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості), які виготовлені ТОВ "Подільський земельний центр" 17.04.2019, здійснило державну реєстрацію земельних ділянок, а також здійснено державну реєстрацію права постійного користування АТ "Українська залізниця", що підтверджується Витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права та Витягами з мехнічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевосці).

Таким чином, в розумінні умов Договору факт належного виконання відповідачем робіт (надання послуг) за спірним договором є доведеним, доказів протилежного матеріали справи не містять.

Отже, судом установлено, що позивачем було виконано роботи за Договором та сторонами досягнуто мети Договору - сформовано земельні ділянки та зареєстровано право постійного користування спірними земельними ділянками АТ "Укрзалізниця" в установленому законом порядку (зокрема, внесено відповідні відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права).

З урахуванням вищенаведеного можна дійти висновку, що позивачем було виконано належним чином роботи за Договором.

Колегія суддів не приймає уваги доводи скаржника про відсутність в матерілах справи доказів, які б підтверджували особисте виконання у 2020 році Договору представниками відповідача; про відсутність погодження регіональною філією технічної документації погодженої регіональною філією "Південно-Західна залізниця"; про наявність довіреності №623 на представника виробничого підрозділу "Жмеринська дирекція залізничних перевезень" на підставі якої представнику надано право здійснювати державну реєстрацію земельних ділянок. Оскільки державна реєстрація здійснена на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) ТОВ "Подільський земельний центр", про що зазначено у Витязі з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Позивачем не надано доказів на підтвердження того, що представником АТ "Українська залізниця" на підставі довіреності №623 здійснено державну реєстрацію земельних ділянок. Заперечуючи здійснення саме відповідачем послуг відповідно до Договору, в судовому засіданні представник позивача не змогла пояснити ким було здіснено державну реєстарцію земельних ділянок, чи існував інший договір на виконання землевпорядних робіт.

Колегія суддів дійшла висновку, що умови договору про надання послуг від 17.04.2019 №ЦЗВ-15-00319-03 ТОВ "Подільський земельний центр" виконало в повному обсязі, а тому останній має право на отримання від АТ "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" плату за ці послуги. Відтак, з виконанням ТОВ "Подільський земельний центр" умов договору, відсутні підстави для повернення останнім АТ "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" авансового платежу.

На підставі викладеного, первісний позов АТ "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" до ТОВ "Подільський земельний центр" про стягнення грошових коштів за договором про надання послуг від 17.04.2019 №ЦЗВ-15-00319-03 у сумі 63487,74 грн, з яких: 54718 грн - аванс, який підлягає поверненню, 6259,74 грн - інфляційні втрати, 2510 грн - 3% річних задоволенню не підлягає.

Водночас, зустрічний позов ТОВ "Подільський земельний центр" до АТ "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" про стягнення заборгованості за договором про надання послуг від 17.04.2019 №ЦЗВ-15-00319-03 у розмірі 492 462,66 грн, є обґрунтованим та підставним.

Таким чином, доводи апелянта, викладені у апеляційній скарзі, є безпідставними, необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

Місцевим господарським судом повністю з`ясовані обставини, що мають значення для справи. Висновки, викладені у рішенні місцевого господарського суду, відповідають обставинам справи. Судом не порушені та правильно застосовані норми матеріального та процесуального права.

За таких обставин підстав для зміни, скасування рішення місцевого господарського суду не вбачається.

Керуючись ст. ст. 269, 271, 273, 275, 276, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" Акціонерного товариства "Українська залізниця" на рішення господарського суду Хмельницької області від 18.10.2021 у справі №924/717/21 залишити без задоволення.

2. Рішення господарського суду Хмельницької області від 18.10.2021 у справі №924/717/21 залишити без змін.

3. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

4. Справу №924/717/21 повернути до господарського суду Хмельницької області.

Повний текст постанови складений "20" січня 2022 р.

Головуючий суддя Савченко Г.І.

Суддя Демидюк О.О.

Суддя Тимошенко О.М.

СудПівнічно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення18.01.2022
Оприлюднено26.01.2022
Номер документу102722969
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/717/21

Постанова від 25.01.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 20.01.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Постанова від 18.01.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 10.01.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 14.12.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 06.12.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Рішення від 18.10.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 21.09.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 26.08.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 13.08.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні