Ухвала
від 26.01.2022 по справі 523/19452/20
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/19452/20

Провадження №2/523/106/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" січня 2022 р. Суворовський районний суд м. Одеси, в складі:

головуючого судді - Бузовського В.В.,

при секретарі - Петровської О.П.,

за участі:

представника позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача- Афтеній А.В..,

розглянувши в підготовчому засіданні, в залі суду №16, в м. Одесі клопотання представника позивача про призначення повторної судової почеркознавчої експертизи по цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "БІВІЗ" до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором позики, -

встановив:

В провадженні суду знаходиться цивільна справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "БІВІЗ" до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором позики.

Представник позивача з метою забезпечення доказів у справі заявила клопотання про проведення повторної судової почеркознавчої експертизи , посилаючись на необгрунтованість попереднього висновку експерта № 21-2452 від 29.09.2021 року, оскільки його висновки суперечать матеріалам справи та викликають сумніви в їх правильності .

В судовому засіданні представник позивача підтримала клопотання про призначення повторної експертизи та просила його задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечувала проти призначення повторної судової почеркознавчої експертизи та просила відмовити в задоволенні клопотання.

Суд, дослідивши клопотання про призначення експертизи та матеріали справи, приходить до висновку про відсутність підстав для призначення повторної судової почеркознавчої експертизи з наступних підстав.

Згідно до ст. 103 ЦПК України , суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2)сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про судову експертизу , судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні, зокрема, суду.

Судова експертиза призначається лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування.

При дослідженні висновку експерта суди повинні виходити з того, що висновок експерта не має наперед встановленої сили та переваги над іншими джерелами доказів, підлягає перевірці й оцінці за внутрішнім переконанням суду, яке має ґрунтуватися на всебічному, повному й об`єктивному розгляді всіх обставин справи у сукупності.

Відповідно до положень ст.110 ЦПК України , висновок експерта для суду не має заздалегідь встановленої сили і оцінюється судом разом із іншими доказами за правилами, встановленими статтею 89 цього Кодексу .

Відповідно до ч.2 статті 113 ЦПК України встановлено, що якщо висновок експерта буде визнано необгрунтованим або таким, що суперечить іншим матеріалам справи або викликає сумніви в його правильності, судом може бути призначена повторна експертиза, яка доручається іншому експертові (експертам).

Згідно Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року №53/5 у редакції наказу Міністерства юстиції України 26.12.2012 року №1950/5 , додатковою є експертиза, якщо для вирішення питань щодо об`єкта, який досліджувався під час проведення первинної експертизи, необхідно провести додаткові дослідження або дослідити додаткові матеріли (зразки для порівняльного дослідження, вихідні дані тощо), які не були надані експертові під час проведення первинної експертизи. Повторною є експертиза, під час проведення якої досліджуються ті самі об`єкти і вирішуються ті самі питання, що й при проведенні первинної (попередніх) експертизи (експертиз). У разі необхідності проведення додаткової або повторної експертизи у документі про призначення експертизи (залучення експерта) зазначаються мотиви та підстави для її призначення.

Як роз`яснено у п.п. 10-11 постанови Пленуму Верховного Суду України №8 від 30.05.1997 року Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах , додаткова експертиза призначається після розгляду судом висновку первинної експертизи, коли з`ясується, що усунути неповноту або неясність висновку шляхом допиту експерта неможливо. Висновок визнається неповним, коли експерт дослідив не всі подані йому об`єкти чи не дав вичерпних відповідей на порушені перед ним питання. Неясним вважається висновок, який нечітко викладений або має невизначений, неконкретний характер. В ухвалі про призначення додаткової експертизи суду необхідно зазначати, які висновки експерта суд вважає неповними чи неясними або які обставини зумовили необхідність розширення експертного дослідження. Проведення додаткової експертизи може бути доручено тому самому або іншому експертові. У випадках, коли виникає необхідність провести дослідження нових об`єктів або щодо інших обставин справи, суд призначає нову експертизу, яка не є додатковою.

Повторна експертиза призначається, коли є сумніви у правильності висновку експерта, пов`язані з його недостатньою обгрунтованістю чи з тим, що він суперечить іншим матеріалам справи, а також за наявності істотного порушення процесуальних норм, які регламентують порядок призначення і проведення експертизи. Істотними можуть визнаватися, зокрема, порушення, які призвели до обмеження прав обвинуваченого чи інших осіб. В ухвалі (постанові) про призначення повторної експертизи зазначаються обставини, які викликають сумніви у правильності попереднього висновку експерта. Проведення повторної експертизи може бути доручено тільки іншому експертові.

Таким чином, згідно аналізу наведених норм, додаткова судова експертиза призначається у випадку неповноти або неясності висновку експерта, а повторна - лише у разі обґрунтованих сумнівів у правильності висновку експерта та порушень у її проведенні.

Згідно роз`яснень п. 17 постанови Пленуму Верховного Суду України №8 від 30.05.1997 року Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах при перевірці й оцінці експертного висновку суд повинен з`ясувати: чи було додержано вимоги законодавства при призначенні та проведенні експертизи; чи не було обставин, які виключали участь експерта у справі; компетентність експерта і чи не вийшов він за межі своїх повноважень; достатність поданих експертові об`єктів дослідження; повноту відповідей на порушені питання та їх відповідність іншим фактичним даним; узгодженість між дослідницькою частиною та підсумковим висновком експертизи; обґрунтованість експертного висновку та його узгодженість з іншими матеріалами справи.

В ухвалі суду від 14.04.2021 року експерт був повідомлений про відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на експерта обов`язків у відповідності до ст.ст. 384 , 385 КК України , про що також вказано у висновку експерта.

В матеріалах цивільної справи міститься висновок експерта Брайловської В.Є. Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз № 21-2452 від 29.09.2021 року судово-почеркознавчої експертизи.

Судом встановлено про те, що жодних даних, які б свідчили про необґрунтованість вищевказаного висновку експерта № 21-2452 від 29.09.2021 року судово-почеркознавчої експертизи, на які посилається представник позивача, або таких, які б викликали сумніви в їх правильності, матеріали справи не містять.

Висновки проведеної експертизи є достатньо обґрунтованими, логічними та об`єктивними, надані в межах компетенції експертів, істотного порушення процесуальних норм, які регламентують порядок призначення і проведення експертизи не встановлено, а тому не має підстав для повторної судової почеркознавчої експертизи.

Таким чином твердження позивача про те, що в нього є сумніви щодо висновку експерта № 21-2452 від 29.09.2021 року судово-почеркознавчої експертизи, є голослівними, не підтверджені належними та допустимими доказами.

Вказаним експертним висновком надано відповіді на всі поставлені перед експертом питання, відповіді чіткі та однозначні, висновок відповідає вимогам належності, достовірності та допустимості.

В силу вимог ЦПК України , судовий розгляд має бути проведений і завершений протягом розумного строку, а призначення експертизи без достатніх на те підстав призведе до невиправданої тяганини та порушення прав і законних інтересів учасників цивільного провадження.

З урахуванням викладеного суд дійшов до висновку, що клопотання представника позивача про призначення повторної експертизи є необґрунтованим, та таким що не підлягає задоволенню.

На підставі ст. ст. 103-110 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання представника позивача про призначення повторної судової почеркознавчої експертизи по цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "БІВІЗ" до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором позики - відмовити .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підписана 26.01.2021 року.

Ухвала складена 26.01.2021 року.

Суддя:

СудСуворовський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення26.01.2022
Оприлюднено28.01.2022
Номер документу102779355
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —523/19452/20

Ухвала від 06.06.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 26.01.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 26.01.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 18.10.2021

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Постанова від 22.06.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Колесніков Г. Я.

Постанова від 22.06.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Колесніков Г. Я.

Ухвала від 30.04.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Колесніков Г. Я.

Ухвала від 14.04.2021

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Колесніков Г. Я.

Ухвала від 18.03.2021

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні