Ухвала
від 27.01.2022 по справі 569/883/22
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/883/22

1-кс/569/565/22

УХВАЛА

27 січня 2022 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в м. Рівне клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 (далі - слідчий), погоджене прокурором відділу Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 , в рамках кримінального провадження № 12021180000000392 від 15.12.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України (далі це ж кримінальне провадження) про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

З клопотання слідує, що досудове розслідування кримінального провадження розпочато за заявою гр. ОСОБА_5 про те, що невідомі особи діючи за попередньою змовою із приватними нотаріусами Рівненського районного нотаріального округу Рівненської області, протиправно заволоділи об`єктами нерухомого майна, які на праві приватної власності належали його матері ОСОБА_6 , шляхом підробки договорів купівлі-продажу будівлі цеху АДРЕСА_1 , а також будівлі цеху № 3, загальною площею 3844,1 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , чим заподіяли останньому майнову шкоду в особливо великому розмірі.

У приватній власності матері ОСОБА_5 - ОСОБА_6 перебувала: будівля цеху № 2, яка складається, згідно плану: А-1 - цех № 2, загальною площею 2526,9 кв. м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 . Даний об`єкт нерухомості був придбаний за 165 893 (сто шістдесят п`ять тисяч вісімсот дев`яносто три) гривні, 00 коп., відповідно до договору купівлі-продажу від 04 грудня 2008 року укладеного між ОСОБА_6 та Приватним підприємством «Єробуд-М», зареєстрований в реєстрі за № 2725; будівля цеху № 3, яка складається, згідно плану: А-2 - цех № 3, загальною площею 3844,1 кв. м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 . Даний об`єкт нерухомості був придбаний за 492 400 (чотириста дев`яносто дві тисячі чотириста) гривень, 00 коп., відповідно до договору купівлі-продажу від 04 грудня 2008 року укладеного між ОСОБА_6 та Приватним підприємством «Єробуд-М», зареєстрований в реєстрі за № 2727.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_6 померла, свідоцтво про смерть із серією та номером НОМЕР_1 . У зв`язку із чим, ОСОБА_5 звернувся до приватного нотаріуса з метою прийняття спадщини, після чого, 27.01.2021 приватним нотаріусом Рівненського районного нотаріального округу ОСОБА_8 було заведено спадкову справу на усе майно ОСОБА_6 , номер у спадковому реєстрі № 67113406, єдиним спадкоємцем являється ОСОБА_5 .

Під час завершення процесу прийняття спадщини за заповітом та остаточного оформлення права власності на вищевказані об`єкти нерухомого майна, за ОСОБА_5 , було встановлено, що у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстрі іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна міститься інформація про те, що власником зазначених будівель цеху № 2 та цеху № 3, являється його матір.

При цьому, в Єдиному державному реєстрі речових прав, також зареєстровано об`єкт нерухомого майна Цілісний майновий комплекс (реєстраційний номер ОНМ 980224556204), за адресою: АДРЕСА_3 , складовими частинами якого являються будівлі цеху № 2 та цеху №3 за адресою: АДРЕСА_2, а право власності на цілісний майновий комплекс та його складові частини, незаконно перереєстровано за ТОВ «Світло для світу» код ЄДРПОУ 42523160, засновником та директором якого являється ОСОБА_9 .

13.07.2016 ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою із ОСОБА_9 та іншими невстановленими на даний час особами, подав приватному нотаріусу Рівненського районного нотаріального округу ОСОБА_11 , завідомо підроблені документи стосовно права власності на будівлі цеху № 2 та цеху №3 за адресою: АДРЕСА_2 , який в порушення вимог ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», достовірно знаючи, що в реєстрі міститься інформація про те, що право власності на вказані об`єкти нерухомого майна зареєстровано за ОСОБА_6 , здійснив несанкціоновані дії із інформацією, що міститься у Єдиному державному реєстрі речових прав та зареєстрував об`єкт нерухомого майна Цілісний майновий комплекс (реєстраційний номер ОНМ 980224556204), за адресою: АДРЕСА_3 , складовими частинами якого являються будівлі цеху № 2 та цеху №3 за адресою: АДРЕСА_2 , визначивши право власності на вказані об`єкти за ОСОБА_10 .

17.01.2020 ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою із ОСОБА_9 та іншими невстановленими на даний час особами, відчужив вказані об`єкти нерухомого майна на користь ТОВ «Світло для світу», засновником та директором якого являється ОСОБА_9 (хоча Товариство було зареєстровано за вказаною адресою із 05.10.2018), шляхом подання завідомо підроблених документів приватному нотаріусу Рівненського районного нотаріального округу ОСОБА_12 , яка в порушення вимог ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», достовірно знаючи, що в реєстрі міститься інформація про те, що право власності на вказані об`єкти нерухомого майна зареєстровано за ОСОБА_6 , здійснила несанкціоновані дії із інформацією, що міститься у Єдиному державному реєстрі речових прав та зареєструвала право власності на будівлі цеху № 2 та цеху №3 за адресою: АДРЕСА_2 , за ТОВ «Світло для світу».

Слідчий в клопотанні вказує, що з огляду на вищеописані протиправні дії, ОСОБА_10 , з метою уникнення відповідальності та прикриття своєї протиправної діяльності, може приховати, підмінити або знищити речі та документи у яких містяться відомості про його протиправну діяльність щодо участі у підготовці та поданні документів для державної реєстрації вказаних об`єктів нерухомого майна та здійснення оформлення та переоформлення права власності відносно них. Вказані речі та документи зберігаються за місцем реєстрації ОСОБА_10 та проживання його батьків, за адресою: АДРЕСА_4 .

Враховуючи наведене, слідчий доводить необхідність у проведенні обшуку у житловому будинку з надвірними будівлями, що розташовані за адресою: АДРЕСА_4 , за місцем проживання батьків ОСОБА_10 , з метою відшукання та вилучення речей та документів, які слідчий планує відшукати та які можуть містити в собі сліди злочину та зберігатись за вказаною вище адресою.

Інформація в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстрі Іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, за адресою: АДРЕСА_5 , відсутня.

Дослідивши клопотання та додані матеріали, заслухавши слідчого, який просив клопотання задоволити, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Оцінюючи клопотання, яке відповідає вимогам встановленим ч. 3 ст. 234 КПК України, так само доведені органом досудового розслідування підстави передбачені ч. 5 ст. 234 КПК України та надані до клопотання матеріали кримінального провадження у їх сукупності, які оглянуті під час розгляду клопотання, які вказують про причетність до вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_10 , слідчий суддя вважає їх достатніми для проведення обшуку за місцем реєстрації та проживання батьків останнього за вищевказаною адресою, з метою відшукання документації (як в паперовому, так і в електронному вигляді) щодо державної реєстрації права власності на будівлі цеху № 2 та цеху №3 за адресою: АДРЕСА_2 , цілісного майнового комплексу (реєстраційний номер ОНМ 980224556204), за адресою: АДРЕСА_3 , а саме: договорів купівлі-продажу, довіреностей, висновків щодо технічної можливості поділу об`єктів нерухомого майна, актів прийому-передачі, документів про зміни адреси об`єктів нерухомого майна, а також інших документів, що стосуються перереєстрації права власності на вказані об`єкти, документів ВАТ «Бистрицька сільськогосподарська машинно-технологічна станція» щодо проведення аукціону, з реалізації вказаних ОНМ, протоколів зборів засновників Товариства, щодо його ліквідації та реалізації майна, свідоцтв про придбання нерухомого майна на аукціоні, акти приймання - передачі нерухомого майна від ВАТ «Бистрицька СМТС» іншим суб`єктам, протоколи про результати проведення аукціону, акти приймання - передачі, договори купівлі - продажу видані ТБ «Рівненська товарна біржа», чорнових записів, виправлених за змістом документів, документів із вільними зразками підпису ОСОБА_10 , і саме обшук, є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання речей, які мають значення для досудового розслідування.

Відповідно до п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України клопотання про обшук, окрім іншого, має містити індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням.

Згідно ч. 5 ст. 236 КПК України обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

З огляду на положення п. 7 ч. 3 ст. 234, ч. 5 ст. 236 КПК України, не можуть бути задоволені вимоги щодо відшукування решти майна, перелік якого наведено у клопотанні, оскільки не дають можливості ідентифікувати такі речі.

Керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Надати дозвіл на проведення обшуку у житловому будинку з надвірними будівлями, що розташовані за адресою: АДРЕСА_4 (відомості стосовна права власності на об`єкти нерухомого майна за вказаною адресою, відсутні), за місцем реєстрації та проживання батьків ОСОБА_10 , з метою відшукання: документації (як в паперовому, так і в електронному вигляді) щодо державної реєстрації права власності на будівлі цеху № 2 та цеху №3 за адресою: АДРЕСА_2 , цілісного майнового комплексу (реєстраційний номер ОНМ 980224556204), за адресою: АДРЕСА_3 , а саме: договорів купівлі-продажу, довіреностей, висновків щодо технічної можливості поділу об`єктів нерухомого майна, актів прийому-передачі, документів про зміни адреси об`єктів нерухомого майна, а також інших документів, що стосуються перереєстрації права власності на вказані об`єкти, документів ВАТ «Бистрицька сільськогосподарська машинно-технологічна станція» щодо проведення аукціону, з реалізації вказаних ОНМ, протоколів зборів засновників Товариства, щодо його ліквідації та реалізації майна, свідоцтв про придбання нерухомого майна на аукціоні, акти приймання - передачі нерухомого майна від ВАТ «Бистрицька СМТС» іншим суб`єктам, протоколи про результати проведення аукціону, акти приймання - передачі, договори купівлі - продажу видані ТБ «Рівненська товарна біржа», чорнових записів, виправлених за змістом документів, документів із вільними зразками підпису ОСОБА_10 .

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення27.01.2022
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу102827136
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —569/883/22

Ухвала від 26.06.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 26.06.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Збитковська Т. І.

Ухвала від 07.11.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 20.10.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 17.10.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 13.10.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 13.10.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 27.09.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 27.09.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні