Ухвала
від 28.01.2022 по справі 522/18597/21
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/18597/21

Провадження № 1-кс/522/821/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 січня 2022 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ відділу поліції №2 Одеського районного управління поліції №1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Приморської окружної прокуратури міста Одеси ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 1202116250001043 від 20.08.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 3 ст. 358 КК України, про надання дозволу на проведення огляду приміщення, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ ВП №2 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням, в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №1202116250001043 від 20.08.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 3 ст. 358 КК України, про надання дозволу на проведення огляду території та будівлі Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В.С. Василька, розташованого за адресою: вулиця Пастера, 15, м. Одеса, із залученням відповідних спеціалістів, з можливістю відібрання необхідних зразків, необхідних для проведення подальшої експертизи.

Відповідно до тексту клопотання слідчого, Слідчим відділом поліції №2 Одеського районного управління поліції №1 ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 1202116250001043 відомості про яке внесено до ЄРДР 20.08.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України.

Підставою до внесення відомостей до ЄРДР стала заява ГО «РАДА ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ» щодо фактів підробки документів та розкрадання бюджетних коштів.

В ході досудового слідства встановлено, що за ідентифікатором закупівлі UA-2017-09-29-000393-b ID 4cc2eb40e4ae44b1b5a1403382e7eb99 КП «Облтрансбуд» 13.11.2017 уклало з ТОВ «Білд-Про» (код ЄРДПОУ 35405235) договір № 2 на виконання робіт з «Реставрація та реабілітація фасадів будівлі Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В.С. Василька, вул. Пастера, 15» сума 14 880 125, 50 грн. При цьому другим учасником тендерної процедури виступило ТОВ «АРТ ПРОЕКТ-2010».

За ідентифікатором закупівлі UA-2018-08-29-000565-c ID 54bde3a001c94254a25e0f08e7c13125 установлено, що 01.10.2018 КП «Облтрансбуд» уклало з ТОВ «Білд-Про» договір № 1 на виконання робіт з Реставрація та реабілітація фасадів будівлі Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В.С. Василька, вул. Пастера, 15 (додаткові роботи) 1 468 411, 22 грн.

При цьому тендер проведено без змагальних процедур з обґрунтуванням проведення додаткових будівельних робіт, не зазначених у початковому проекті, але які стали через непередбачувані обставини необхідними для виконання проекту за сукупності таких умов: договір буде укладено з попереднім виконавцем.

Ремонтні роботи будівлі Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В.С. Василька ТОВ «Білд-Про» виконанні не якісно, на даний час будівля перебуває у напівзруйнованому стані та ставить під загрозу здоров`я та життя громадян, які бажають насолодитись українським мистецтвом.

На підставі викладеного, слідчий зазначає, що на теперішній час виникла необхідність у проведенні огляду території та будівлі Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В.С. Василька, розташованого за адресою: вулиця Пастера, 15, м. Одеса, із залученням відповідних спеціалістів, з можливістю відібрання необхідних зразків, необхідних для проведення подальшої експертизи, з метою фіксації відомостей про вчинене кримінальне правопорушення.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання в повному обсязі та просив його задовольнити з наведених в ньому підстав. Зазначила, ща раніше звертались з аналогічним клопотанням до слідчого судді, яке було задоволене. Однак ухвалу слідчого судді не було виконано в наданий термін на її виконання, оскільки не було призначено експерта, залучення якого необхідне при проведенні огляду приміщення.

Заслухавши слідчого та вивчивши надані матеріали, приходжу до висновку, що клопотання прокурора підлягає задоволенню з наступних підстав.

Мотиви суду.

Частиною 1 ст.9 КПК України регламентовано, що під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства, а за ст.13 цього ж Кодексу, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.3 ст.26, п.18 ч.1 ст.3 означеного Кодексу, слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, які винесені на його розгляд сторонами та віднесено до його компетенції цим Кодексом, а слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до положень статті 237 КПК України огляд місцевості, приміщення, речей та документів проводиться слідчим, прокурором з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчим суддею встановлено, що СВ ВП №2 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 1202116250001043 від 20.08.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 3 ст. 358 КК України.

Описані у клопотанні фактичні обставини в сукупності з наданими слідчим поясненнями та поданими матеріалами кримінального провадження свідчать про наявність достатніх підстав вважати, що зазначені у клопотанні обставини підлягають перевірці під час досудового розслідування, зокрема проведення судової експертизи.

Клопотання слідчого подане щодо проведення огляду території та будівлі Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В.С. Василька, розташованого за адресою: вулиця Пастера, 15, м. Одеса, із залученням відповідних спеціалістів, з можливістю відібрання необхідних зразків, необхідних для проведення подальшої експертизи.

Слідчому судді надано достатньо доказів, які вказують на те, що територія та будівля Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В.С. Василька, розташованого за адресою: вулиця Пастера, 15, м. Одеса є об`єктом дослідження для встановлення дійсних обставин вчинення злочину та надання дозволу на його огляд забезпечить дієвість кримінального провадження.

Враховуючи обставини вчиненого кримінального правопорушення, а також характер і зміст інформації, що належить зафіксувати, огляд є найбільш доцільним та ефективним способом отримання відомостей які мають значення для досудового розслідування. Досліджені обставини вказують на те, що у органу досудового розслідування немає іншої можливості отримати доступ до цього майна за участю експерта, окрім як на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі наведених підстав приходжу до висновку, що є передбачені законом необхідні і достатні підстави для проведення огляду вказаної будівлі.

Окрім цього, нормами частин 3, 7 ст. 237 КПК України визначені окремі правила проведення огляду. Так, для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження та з метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів. Також при огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження.

Тобто норми КПК України, що регулюють проведення огляду, прямо передбачають право слідчого, прокурора для участі в огляді запрошувати експерта (згідно з п. 25 ч. 1 ст. 3 КПК України експерт входить до переліку учасників кримінального провадження) та залучати спеціаліста.

Керуючись ст.ст. 233-237 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого слідчого СВ відділу поліції №2 Одеського районного управління поліції №1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Приморської окружної прокуратури міста Одеси ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 1202116250001043 від 20.08.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 3 ст. 358 КК України, про надання дозволу на проведення огляду приміщення - задовольнити.

Надати слідчому ОСОБА_4 або слідчому зі слідчої групи, прокурору - процесуальному керівнику у вказаному провадженні або прокурору групи прокурорів, на проведення огляду території та будівлі Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В.С. Василька, розташованого за адресою: вулиця Пастера, 15, м. Одеса, із залученням відповідних спеціалістів, з можливістю відібрання необхідних зразків, необхідних для проведення подальшої експертизи

Ухвала діє протягом 1 /одного/ місяця з дня її постановлення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.01.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу102873653
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду приміщення

Судовий реєстр по справі —522/18597/21

Ухвала від 27.04.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко А. В.

Ухвала від 27.04.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко А. В.

Ухвала від 28.01.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко А. В.

Ухвала від 28.01.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко А. В.

Ухвала від 31.12.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко А. В.

Ухвала від 31.12.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко А. В.

Ухвала від 25.11.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко А. В.

Ухвала від 25.11.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні