Ухвала
від 29.06.2010 по справі 2а-4271/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія 6.6.2

Ухвала

Про закриття провадження у справi

29 червня 2010 року Справа № 2а-4271/10/1270

Луганський окружний адміністративний суд у скла ді:

судді: Островсько ї О.П.,

при секретарі: Кір' ян О.С .,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Лен інської міжрайонної державн ої податкової інспекції у м. Л уганську до приватного підпр иємства «КОТ «Сільверторг», третя особа, яка не заявляє са мостійних вимог на предмет с пору на стороні відповідача, - начальник управління держа вної реєстрації та міського реєстру Луганської міської р ади - державний реєстратор, про визнання недійсним запи су про державну реєстрацію т а припинення юридичної особи , -

ВСТАНОВИВ:

01 червня 2010 року Ленінськ а міжрайонна державна податк ова інспекція у м. Луганську з вернулася до суду з позовом д о приватного підприємства «К ОТ «Сільверторг» з позовом п ро визнання недійсним запису про державну реєстрацію та п рипинення юридичної особи.

В обґрунтування позовни х вимог зазначено, що ПП «КОТ « Сільверторг» зареєстроване виконавчим комітетом Луганс ької міської ради 03.04.2009 реєстр № 13821020000016162, та взяте на податковий облік позивачем 06.04.2009 № 196. Згідно установчих документів відпо відача, його місцезнаходженн я: 91000, м. Луганськ, вул. Лінія зал ізничної дороги, буд. 117А, учасн иком та керівником зареєстро вано ОСОБА_1

Постановою прокурора Ленінського району м. Луганс ька порушена кримінальна спр ава відносно ОСОБА_1 за оз наками складу злочину, перед баченого ч. 1 ст. 205 КК України, - ф іктивне підприємництво, тобт о створення або придбання су б' єктів підприємницької ді яльності (юридичних осіб) з ме тою прикриття незаконної дія льності або здійснення видів діяльності, щодо яких є забор она.

Ленінська МДПІ у м. Луган ську не вбачає наявності пор ушень при здійсненні державн ої реєстрації ПП «КОТ «Сільв ерторг» з боку Управління де ржавної реєстрації та місько го реєстру Луганської місько ї ради. Всі дії здійснені орга ном реєстрації відповідно до вимог закону.

Позивач просив визнати не дійсним запис від 03.04.2009, реєстр. № 13821020000016162 про державну реєстрац ію ПП «КОТ «Сільверторг» (код 36410005) з моменту реєстрації та пр ипинити юридичну особу ПП «К ОТ «Сільверторг».

У судовому засіданні представник позивача підтри мав позовні вимоги в повному обсязі, надав суду пояснення , аналогічні викладеному в по зові. Крім того, пояснив, що пі дприємство ПП «КОТ «Сільверт орг» надає податкову звітніс ть, так, останню звітність зі с плати податку на додану варт ість надано 09.02.2010, зі сплати под атку на прибуток - 02.03.2010.

Представник відповіда ча в судове засідання не з' я вився, про дату, час та місце р озгляду справи повідомлявся належним чином, згідно пошто вого повідомлення відповіда ч не знаходиться за адресою, з азначеною в установчих докум ентах.

Представник третьої особи у судове засідання не п рибув, про дату, час та місце р озгляду справи повідомлявся належним чином, причини непр ибуття суду не відомі.

Вислухавши пояснення представника позивача, досл ідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що прова дження у справі в частині поз овних вимог про визнання нед ійсним запису недійсним запи су від 03.04.2009, реєстр. № 13821020000016162, про д ержавну реєстрацію ПП «КОТ « Сільверторг» підлягає закри ттю, оскільки дані позовні ви моги не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства, з огляду на таке .

Відповідно до пункту 1 ча стини 1 статті 157 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни суд закриває провадже ння у справі, якщо справу не на лежить розглядати в порядку адміністративного судочинс тва.

Пунктом 4 частини 1 ста тті 17 Кодексу адміністративн ого судочинства України вста новлено, що компетенція адмі ністративних судів поширюєт ься на спори за зверненням су б' єктів владних повноважен ь у випадках, встановлених за коном.

Статтею 104 цього Кодек су передбачено, що до адмініс тративного суду має право зв ернутися з адміністративним позовом особа, яка вважає, що порушено її права, свободи чи інтереси у сфері публічно-пр авових відносин. Суб' єкт вл адних повноважень має право звернутися до адміністратив ного суду у випадках, встанов лених законом.

Частина 2 статті 19 Конс титуції України встановлює, що органи державної влади та органи місцевого самоврядув ання, їх посадові особи зобов ' язані діяти лише на підста ві, в межах повноважень та у сп осіб, що передбачені Констит уцією та законами України.

Випадки, коли податко вий орган вправі звернутися до суду з адміністративним п озовом, встановлені, зокрема , статями 10, 11 і 111 Закону України від 04 грудня 1990 року № 509-XII «Про де ржавну податкову службу в Ук раїні». В інших, не передбачен их законом випадках, підстав и для порушення судового про вадження у справі по спору з п риводу реалізації податкови м органом компетенції, ініці йованому цим органом, відсут ні.

Так, згідно з пунктом 17 статті 11 Закону України від 0 4 грудня 1990 року № 509-XII «Про держав ну податкову службу в Україн і» органи державної податков ої служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, вст ановлених законами України, мають право звертатися у пер едбачених законом випадках д о судових органів із заявою (п озовною заявою) про скасуван ня державної реєстрації суб' єкта підприємницької діяльн ості. Це повноваження з враху ванням норм Закону України в ід 15 травня 2003 року № 755-IV «Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб - підприє мців», який є спеціальним зак оном з питань державної реєс трації, припинення суб' єкті в підприємницької діяльност і, слід розуміти як повноваже ння на звернення до адмініст ративного суду з позовом про припинення юридичної особи чи підприємницької діяльнос ті фізичної особи - підприємц я.

Відповідно до части ни 1 статті 33 Закону України ві д 15 травня 2003 року № 755-IV «Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців» юридична особа припиняє ться в результаті передання всього свого майна, прав та об ов' язків іншим юридичним ос обам - правонаступникам у рез ультаті злиття, приєднання, п оділу, перетворення (реорган ізації) або в результаті лікв ідації за рішенням, прийняти м засновниками (учасниками) ю ридичної особи або уповноваж еним ними органом, за судовим рішенням або за рішенням орг ану державної влади, прийнят им у випадках, передбачених з аконом.

Частиною 2 статті 38 Зак ону України від 15 травня 2003 рок у № 755-IV «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців» встанов лено, що підставами для поста новлення судового рішення що до припинення юридичної особ и, що не пов' язано з банкрутс твом юридичної особи, зокрем а є: визнання недійсним запис у про проведення державної р еєстрації через порушення за кону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути; провадження нею дія льності, що суперечить устан овчим документам, або такої, щ о заборонена законом; невідп овідність мінімального розм іру статутного фонду юридичн ої особи вимогам закону; непо дання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, доку ментів фінансової звітності відповідно до закону; наявні сть в Єдиному державному реє стрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Обставини, які згідно вказаної норми є підставами для припинення юридичної ос оби, підлягають встановленню в судовому процесі як підста ва для прийняття відповідног о судового рішення та не є пре дметом самостійних позовних вимог (дана правова позиція в икладена Вищим адміністрати вним судом України в ухвалі в ід 21 січня 2010 року К-13882/07 за резуль татами розгляду касаційної с карги Антрацитівської об' є днаної державної податкової інспекції Луганської област і на ухвалу Донецького апеля ційного адміністративного с уду від 31 травня 2007 року та пост анову господарського суду Лу ганської області від 12 березн я 2007 року у справі № 9/70 пн-ад за по зовом Антрацитівської об' є днаної державної податкової інспекції Луганської област і до приватного підприємства «Корал» про визнання недійс ним запису про державну реєс трацію та припинення юридичн ої особи та в ухвалі від 01 квіт ня 2010 року № К-20676/07 за результатам и розгляду касаційної скарги державної податкової інспек ції у Генічеському районі Хе рсонської області на постано ву Одеського апеляційного ад міністративного суду від 11 ве ресня 2007 року у справі № 2-а-11/2007-(22а -1011/07) за позовом Прокурора Гені чеського району Херсонської області в інтересах держави в особі Державної податково ї інспекції у Генічеському р айоні Херсонської області пр о визнання недійсними свідоц тва платника податку на дода ну вартість та первинних док ументів бухгалтерського та п одаткового обліку МПП «Меліс а», визнання недійсним запис у про проведення державної р еєстрації змін до установчих документів, припинення держ авної реєстрації МПП «Меліса » та зобов' язання виконати певні дії).

Враховуючи вищевикла дене, суд прийшов до висновку , що відповідно до вимог пункт у 1 частини 1 статті 157 Кодексу а дміністративного судочинст ва України провадження у спр аві в частині позовних вимог про визнання недійсним запи су від 03.04.2009, реєстр. № 13821020000016162, про д ержавну реєстрацію ПП «КОТ « Сільверторг» слід закрити.

Керуючись пунктом 1 част ини 1 статті 157, статтями 158, 160, 165 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд

УХВАЛИВ:

Закрити провадження у справі № 2а-4271/10/1270 за адміністрат ивним позовом Ленінської між районної державної податков ої інспекції у м. Луганську до приватного підприємства «КО Т «Сільверторг», третя особа , яка не заявляє самостійних в имог на предмет спору на стор оні відповідача, - начальник у правління державної реєстра ції та міського реєстру Луга нської міської ради - держа вний реєстратор, в частині по зовних вимог про визнання не дійсним запису від 03.04.2009, реєстр . № 13821020000016162, про державну реєстра цію ПП «КОТ «Сільверторг» у з в' язку з тим, що дані позовні вимоги не належить розгляда ти в порядку адміністративно го судочинства.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строк у подання заяви про апеляцій не оскарження, якщо таку заяв у не було подано у встановлен ий КАС України строк. Якщо бул о подано заяву про апеляційн е оскарження, але апеляційна скарга не була подана у встан овлений КАС України строк, ух вала набирає законної сили п ісля закінчення цього строку . У разі подання апеляційної с карги ухвала, якщо її не скасо вано, набирає законної сили п ісля закінчення апеляційног о розгляду справи.

Ухвала може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду.

Про апеляційне оскаржен ня спочатку подається заява. Обґрунтування мотивів оскар ження і вимоги до суду апеляц ійної інстанції викладаютьс я в апеляційній скарзі.

Заява про апеляційне оскар ження та апеляційна скарга п одаються до Донецького апеля ційного адміністративного с уду через Луганський окружни й адміністративний суд. Копі я апеляційної скарги одночас но надсилається особою, яка ї ї подає, до суду апеляційної і нстанції.

Заява про апеляційне ос карження ухвали суду першої інстанції подається протяго м п' яти днів з дня проголоше ння ухвали. Якщо ухвалу було п остановлено без виклику особ и, яка її оскаржує, то строк по дання заяви про апеляційне о скарження обчислюється з дня отримання нею копії ухвали. А пеляційна скарга на ухвалу с уду першої інстанції подаєть ся протягом десяти днів післ я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Апеляційна скарга може б ути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви про апеляці йне оскарження.

Суддя Островська О.П.

Дата ухвалення рішення29.06.2010
Оприлюднено06.08.2010
Номер документу10297618
СудочинствоАдміністративне
Сутьдержавну реєстрацію т а припинення юридичної особи

Судовий реєстр по справі —2а-4271/10/1270

Ухвала від 04.08.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Василенко Любов Андріївна

Ухвала від 04.08.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Василенко Любов Андріївна

Ухвала від 17.08.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Василенко Л.А.

Постанова від 29.06.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Островська О.П.

Ухвала від 29.06.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Островська О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні