Ухвала
від 10.02.2022 по справі 335/1273/22
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/1273/22 2-з/335/44/2022

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2022 року м. Запоріжжя

Суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Рибалко Н.І., розглянувши заяву позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову до Приватного акціонерного товариства Компанія з управління активами Славутич-інвест про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаним позовом до Приватного акціонерного товариства Компанія з управління активами СЛАВУТИЧ-ІНВЕСТ , який діє від свого імені, в інтересах та за рахунок активів Пайового венчурного інвестиційного фонду недиверсифікованого виду закритого типу Фінансові стратегії , про стягнення заборгованості у розмірі 30 678 101, 00 грн. за договором № 2021/08-18 від 18.08.2021 року купівлі-продажу частини частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю РЕНТА ОІЛ .

Разом з позовом позивач ОСОБА_1 подав до суду заяву, в якій з метою забезпечення позову просить суд накласти арешт на частки Приватного акціонерного товариства Компанія з управління активами СЛАВУТИЧ-ІНВЕСТ у статутних капіталах: ТОВ АЗОВПРОМЕНЕРГО (код ЄДРПОУ 42258182) у розмірі 15%; ТОВ АЗОВІНВЕСТПРОМ (код ЄДРПОУ 38445930) у розмірі 15%; ТОВ СТРОЙБУДАЗОВ (код ЄДРПОУ 42970731) у розмірі 100%; заборонити державним реєстраторам та іншим особам, уповноваженим здійснювати реєстраційні дії у державних реєстрах, до набрання чинності рішенням суду вчиняти будь-які дії щодо реєстрації відчуження, зміни власника, реєстрації застави наступних часток Приватного акціонерного товариства Компанія з управління активами СЛАВУТИЧ-ІНВЕСТ у статутних капіталах: ТОВ АЗОВПРОМЕНЕРГО (код ЄДРПОУ 42258182) у розмірі 15%; ТОВ АЗОВІНВЕСТПРОМ (код ЄДРПОУ 38445930) у розмірі 15%; ТОВ СТРОЙБУДАЗОВ (код ЄДРПОУ 42970731) у розмірі 100%.

В обґрунтування заяви про забезпечення позову позивач зазначає, що він звернувся до суду з даним позовом, сума заборгованості є значною для нього, відповідач діє недобросовісно, ігнорує вимоги про сплату боргу, ухиляється від виконання зобов`язання за договором № 2021/08-18 від 18.08.2021 року, є компанією з управління активами, здійснює діяльність в сфері інститутів спільного інвестування, що є ризиковою діяльністю, а функціонування пайових фондів здійснюється з високим ризиком зменшення вартості його активів та понесення збитків. Позивач вважає, що невжиття заходів забезпечення позову призведе до того, що рішення суду може бути не виконано або виконуватись тривалий час, що позбавить його можливості розпоряджатися своїми коштами та призведе до їх знецінення.

Відповідно до ч. 1 ст. 153 ЦПК України , заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Дослідивши матеріали справи, вивчивши предмет та підстави пред`явленого позову, обсяг заявлених вимог, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 2 ст. 149 ЦПК України , забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

У відповідності до п.п. 3, 4 ч. 1 ст. 151 ЦПК України передбачає, що заява про забезпечення позову має містити, зокрема, предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову а також захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності.

У відповідності до роз`яснень, викладених у постанові Пленуму Верховного Суду України Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову № 9 від 22.12.2006 року , забезпечення позову є необхідною умовою здійснення завдань цивільного судочинства, які полягають у справедливому, неупередженому та своєчасному розгляді й вирішенні цивільних справ із метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Забезпечення позову - це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду у разі задоволення позовних вимог.

Інститут забезпечення позову спрямований проти несумлінних дій відповідача, який може приховати майно, розтратити його, продати або знецінити, якщо такі дії відповідача можуть призвести у майбутньому до того, що виконання рішення суду про присудження може бути утрудненим або взагалі неможливим.

Відповідно до вимог ст. 150 ЦПК України позов забезпечується, зокрема, накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб ; забороною вчиняти певні дії.

У заяві про забезпечення позову повинно бути зазначено: причини, у зв`язку з якими потрібно забезпечити позов; вид забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Як зазначено у п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має: з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам, а також враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець.

Зі змісту позовних вимог випливає, що між позивачем ОСОБА_1 та відповідачем Приватне акціонерне товариство Компанія з управління активами СЛАВУТИЧ-ІНВЕСТ виник спір, що випливає з договірних відносин. Сума коштів, яку просить стягнути позивач зі Приватного акціонерного товариства Компанія з управління активами СЛАВУТИЧ-ІНВЕСТ становить 30 678 101, 00 гривень.

Суд при розгляді заяви дійшов висновку про те, що заходи забезпечення позову у виді накладення арешту на нерухоме майно та заборони вчиняти певні дії, які просить вжити позивач, відповідають позовним вимогам та є співмірними, а саме частково забезпечують виконання можливого рішення суду у разі задоволення позову. Так, Приватне акціонерне товариство Компанія з управління активами СЛАВУТИЧ-ІНВЕСТ маючи частку у статутному капіталі ТОВ АЗОВПРОМЕНЕРГО (код ЄДРПОУ 42258182) у розмірі 15% (розмір внеску до статутного фонду-150,00 грн. від розміру статутного капіталу-1000,00 грн.); ТОВ АЗОВІНВЕСТПРОМ (код ЄДРПОУ 38445930) у розмірі 15 % (розмір внеску до статутного фонду - 360,00 грн. від розміру статутного капіталу - 2400,00 грн.); ТОВ СТРОЙБУДАЗОВ (код ЄДРПОУ 42970731) у розмірі 100% (розмір внеску до статутного фонду - 3000, 00 грн. від розміру статутного капіталу - 3000,00 грн.), на яке може бути звернуто стягнення на стадії виконання рішення у разі задоволення позову, має можливість відчужити її на користь інших осіб. Враховуючи те, що між сторонами виник спір щодо стягнення вартості частини частки коштів, позивач вказує на те, що відповідач не бажає добровільно повернути кошти, є підстави вважати, що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду у разі задоволення позову.

Разом з тим, у постанові Великої Палати Верховного Суду від 15 вересня 2020 року у справі № 753/22860/17 зазначено що за змістом ст. 149, 158 ЦПК України умовою застосування заходів забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача.

Забезпечення позову у заявлений позивачем спосіб не порушує право власності відповідача Приватного акціонерного товариства Компанія з управління активами СЛАВУТИЧ-ІНВЕСТ , оскільки частка у статутному капіталі товариства залишається у володінні та користуванні відповідача.

Висновки про можливість забезпечення позову у справі про стягнення грошових коштів шляхом накладення арешту на частку у статутному капіталі підприємства та заборони вчиняти дії містяться у постанові Верховного Суду від 11 листопада 2020 року у справі № 522/19690/18. У вказаній постанові, зокрема, зазначено: метою забезпечення позову є вжиття судом заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, та врахувавши, що вказаний спосіб забезпечення є адекватним захистом для попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення, суд дійшов обґрунтованого висновку про необхідність забезпечення позову .

Керуючись ст. ст. 149, 150, 153, 154, 157, ч. 2 ст. 247, 353 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову до Приватного акціонерного товариства Компанія з управління активами Славутич-інвест про стягнення заборгованості - задовольнити.

Накласти арешт на частки Приватного акціонерного товариства Компанія з управління активами СЛАВУТИЧ-ІНВЕСТ у статутних капіталах: ТОВ АЗОВПРОМЕНЕРГО (код ЄДРПОУ 42258182) у розмірі 15%; ТОВ АЗОВІНВЕСТПРОМ (код ЄДРПОУ 38445930) у розмірі 15%; ТОВ СТРОЙБУДАЗОВ (код ЄДРПОУ 42970731) у розмірі 100%.

Заборонити державним реєстраторам та іншим особам, уповноваженим здійснювати реєстраційні дії у державних реєстрах, до набрання рішенням суду у справі законної сили, вчиняти будь-які дії щодо реєстрації відчуження, зміни власника, реєстрації застави наступних часток Приватного акціонерного товариства Компанія з управління активами СЛАВУТИЧ-ІНВЕСТ у статутних капіталах: ТОВ АЗОВПРОМЕНЕРГО (код ЄДРПОУ 42258182) у розмірі 15%; ТОВ АЗОВІНВЕСТПРОМ (код ЄДРПОУ 38445930) у розмірі 15%; ТОВ СТРОЙБУДАЗОВ (код ЄДРПОУ 42970731) у розмірі 100%.

Ухвала про забезпечення позову підлягає негайному виконанню з моменту її проголошення.

Строк пред`явлення для виконання ухвали три роки.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання до Запорізького апеляційного суду через Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: Н.І. Рибалко

Дата ухвалення рішення10.02.2022
Оприлюднено14.02.2022
Номер документу103098230
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —335/1273/22

Ухвала від 24.01.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Постанова від 10.11.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Ухвала від 21.06.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Постанова від 06.06.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Постанова від 06.06.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 12.05.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 10.05.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 03.05.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 03.05.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 19.04.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні