Рішення
від 09.02.2022 по справі 511/492/20
РОЗДІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Роздільнянський районний суд Одеської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/492/20

Номер провадження: 2/511/4/22

09 лютого 2022 року Роздільнянський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді Іванова О. В.,

за участю секретаря Данільченко Г.В.

без участі сторін

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Роздільна цивільну справу за позовною заявою

позивача: ОСОБА_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

до відповідачів: Степанівська сільська рада Роздільнянського району, Одеської області адреса: с. Степанівка, вул.Дружби, 27 Роздільнянського району Одеської області області,

ОСОБА_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 ,

ОСОБА_3 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 ,

ОСОБА_4 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 ,

ОСОБА_5 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 ,

Фермерське господарство "Ключников Сергій Вікторович" (ідентифікаційний код юридичної особи 21020981) місце знаходження с. Марківка, Роздільнянського району Одеської області

про визнання права на майнові права засновника фермерського господарства в порядку спадкування за законом,

встановив:

У березні 2020 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою, в якій просила визнати за нею право на майнові права засновника Фермерського господарства " ОСОБА_6 " (ідентифікаційний код юридичної особи 21020981) в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_6 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стислий виклад позиції позивача.

Свої вимоги позивачка обґрунтовувала тим, що після смерті її чоловіка ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася спадщина у вигляді майнових прав засновника фермерського господарства " ОСОБА_6 ". Звернувшись до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого ОСОБА_6 , вона одержала відмову у зв`язку із тим, що складений капітал господарства складає 0 грн. та в статуті не зазначено, яким чином розподіляється складений капітал господарства між засновниками та його членами та відсутні частки кожного з них, фермерське господарство не зареєстрований як єдиний майновий комплекс. Посилаючись на викладені обставини, просила визнати за нею права на майнові права засновника фермерського господарства " ОСОБА_6 ", оскільки в іншій спосіб реалізувати свої права не може, що і стало підставою для звернення до суду.

Участь у судовому розгляді та позиція учасників справи

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Магера Р.Ю. в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про день та час розгляду справи, надав заяву згідної якої просив проводити розгляд за його відсутності, позовні вимоги підтримує.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, надала заяву згідно якої позовні вимоги підтримала, розгляд справи просила проводити без її участі, про що надала відповідну письмову заяву (а.с.65).

Відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 в судове засідання не з`явилися, про день, час та місце розгляду справи були повідомлені судом своєчасно, належним чином, у встановленому законом порядку, надали на адресу суду заяви ідентичного змісту про визнання позовним вимог у повному обсязі та проханням проводити судовий розгляд без їх участі.

Представник відповідача - ФГ "Ключников Сергій Вікторович" в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про день та час розгляду справи, надали заяву про визнання позовним вимог у повному обсязі та проханням проводити судовий розгляд без їх участі.

Представник Степанівської сільської ради Роздільнянського району в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений судом своєчасно, належним чином, у встановленому законом порядку, надали на адресу суду заяву про визнання позовним вимог у повному обсязі та проханням проводити судовий розгляд без їх участі.

У ході розгляду справи проведено наступні процесуальні дії.

Ухвалою Роздільнянського районного суду Одеської області від 27.03.2020 року відкрито провадження по справі в порядку загального позовного провадження, а також витребувано у нотаріуса належним чином завірену копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_6 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 . (а.с.70).

Ухвалою суду від 27.04.2020р. закрито підготовче судове засідання та справа призначена до судового розгляду (а.с.158).

Ухвалою суду від 27.05.2020р. залучено до участі у справі в якості співвідповідача ОСОБА_7 " (а.с.172).

Ухвалою суду від 21.07.2020р. розгляд справи зупинений на підставі п.10 ч.1 ст. 252 ЦПК України (а.с.202).

Ухвалою суду від 22.04.2021р. провадження поновлено (а.с.216).

Ухвалою суду від 19.05.2021р. залучено до участі у справі в якості співвідповідача Степанівську сільську раду (а.с.226).

Ухвалою суду від 02.06.2021р. провадження зупинено у зв`язку зі смертю відповідача ОСОБА_8 до отримання відомостей про прийняття спадщини після його смерті (а.с. 232).

Ухвалою суду від 19.01.2022р. провадження поновлено без визначення правонаступників (а.с.236).

Оскільки під час розгляду справи помер відповідач ОСОБА_8 , який був батьком позивача ОСОБА_1 (дошлюбне прізвище ОСОБА_9 ), а згідно отриманої довідки від нотаріуса єдиним спадкоємцем померлого є тільки ОСОБА_1 (яка є позивачем по вказаній справі), а тому, оскільки діючим процесуальним законодавством не передбачено наявність цивільних прав та обов`язків одночасно у однієї особи як позивача так і відповідача, тому питання правонаступництва судом не вирішувалося та суд прийняв рішення слухати справу за виключенням ОСОБА_8 із учасників справи.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників провадження, фіксування технічними засобами судового засідання не відбувалось (ч. 2 ст. 247 ЦПК України).

Судом по справі встановлені наступні фактичні обставини справи.

На день смерті ОСОБА_6 відкрилася спадщина, яка складається з майнових прав засновника Фермерського господарства " ОСОБА_6 " , яке знаходиться за адресою: (ідентифікаційний код юридичної особи 21020981) місце знаходження с. Марківка, Роздільнянського району Одеської області, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

На час відкриття спадщини ОСОБА_6 був засновником та головою Фермерського господарства " ОСОБА_6 " , створеного у 1995 році, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи та Довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с.10-11).

Згідно наданих Договорів купівлі-продажу та накладних ФГ " ОСОБА_6 " має майно, яке належить останньому на законних підставах (26-35).

З досліджених судом свідоцтв про народження та шлюбу, про смерть вбачається, що позивачка ОСОБА_1 була дружиною померлого ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , і у відповідності зі ст. 1261 ЦК України є спадкоємицею першої черги.

Відповідно до наданої на запит суду завіреної копії спадкової справи № 66/2019 після смерті ОСОБА_6 вбачається, що після смерті останнього із заявами про прийняття спадщини звернулися: позивач ОСОБА_1 (дружина померлого), ОСОБА_3 (неповнолітня донька померлого) та ОСОБА_5 (мати померлого), при цьому ОСОБА_4 (батько померлого) та ОСОБА_2 від прийняття спадщини відмовилися (а.с. 99-155).

Розпорядженням Роздільнянської райдержадміністрації від 18.12.2019р. № 663/А-2019 була надана згода на укладення неповнолітньою ОСОБА_3 договору про поділ спадкового майна після смерті її батька ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у відповідності до якого останній переходить право на спадщину на житловий будинок та земельну ділянку (а.с.129).

У відповідності до ст. 1261 ЦК України між ОСОБА_1 (дружини померлого), ОСОБА_3 (донька померлого) та ОСОБА_5 (мати померлого) ІНФОРМАЦІЯ_2 був укладений Договір про поділ спадкового майна (а.с.126-127), у відповідності до якого: ОСОБА_3 та ОСОБА_5 належить по 1/5 кожній спадкового майна (земельні ділянки, будинок, транспортні засоби), ОСОБА_1 належить 3/5 часток спадкового майна та до прав якої включається право на успадкування ФГ " ОСОБА_6 ", з видачею відповідних свідоцтв окрім на фермерське господарство.

29.01.2020 року нотаріусом позивачці ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на права засновника ФГ " ОСОБА_6 ", у зв`язку із тим, що складений капітал господарства складає 0 грн. та в статуті не зазначено, яким чином розподіляється складений капітал господарства між засновниками та його членами та відсутні частки кожного з них, а також з тих підстав, що ФГ не зареєстровано як єдиний майновий комплекс (а. с. 55).

Мотиви, з яких виходить суд та застосовані норми права.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про фермерське господарство" (надалі Закон) головою фермерського господарства є його засновник або інша визначена в Статуті особа.

Відповідно до ст. 19 Закону до складу майна фермерського господарства (складеного капіталу) можуть входити: будівлі, споруди, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу.

Згідно із статтею 20 зазначеного Закону майно фермерського господарства належить йому на праві власності. Майнові права, що входять до складеного капіталу фермерського господарства, передаються йому на визначений у Статуті термін.

Статтею 22 Закону визначено, що фермерське господарство як цілісний майновий комплекс включає майно, передане до складеного капіталу, не розподілений прибуток, майнові та інші зобов`язання.

У власності фермерського господарства може перебувати будь-яке майно, в тому числі земельні ділянки, житлові будинки, господарські будівлі і споруди, засоби виробництва тощо, яке необхідне для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і набуття якого у власність не заборонено законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 23 успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.

Пунктом 4 статті 35 Закону передбачено, що діяльність фермерського господарства припиняється, зокрема, у разі якщо не залишається жодного члена фермерського господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства.

Згідно із ч. 1 ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

У відповідності до положень ст. ст. 1268, 1269,1270 ЦК України , спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу , він не заявив про відмову від неї.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Нормами ст. 36 Закону встановлено, що рішення про припинення діяльності фермерського господарства приймається виключно у разі, якщо не залишається жодного члена фермерського господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства у порядку, встановленому законом.

Отже, виходячи зі змісту ст. 19 Закону, поняття "майно фермерського господарства" та "складений капітал" є тотожними.

З роз`яснень, наданих в Постанові Пленуму Верховного суду України N 7 від 30 травня 2007 року "Про судову практику у справах про спадкування", вбачається, що особа, яка не має змоги реалізувати своє право на отримання свідоцтва про право на спадщину у нотаріальному порядку, набуває право на звернення до суду у порядку позовного провадження із вимогами щодо визнання права на спадщину.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Успадкування фермерського господарства здійснюється відповідно до ч. 1 ст. 23 вказаного Закону. Разом із тим, згідно зі ст. 1216 ЦК України спадкодавцем може бути лише фізична особа.

Відсутність свідоцтва про право на спадщину на майнові права засновника фермерського господарства є перешкодою для проведення державної реєстрації з метою внесення змін до Статуту господарства , які пов`язані із зміною засновника вказаного фермерського господарства на підставі факту смерті фізичної особи ОСОБА_6 .

Згідно норм ст. 1219 ЦК України , майнові права засновника фермерського господарства не є такими, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, а тому спадкуються на загальних підставах.

Оскільки права засновника " ОСОБА_6 "є майновими правами, то в силу приписів ст. ст. 177-178 ЦК України , вони входять до складу спадщини після смерті ОСОБА_6 .

Аналогічна позиція міститься у правовому висновку Великої Палати Верховного Суду, викладеного у постанові від 23 червня 2020 року у справі N 179/1043/16-ц (провадження N 14-63цс20), в якій зазначено, що у випадку смерті засновника (члена) селянського (фермерського) господарства його спадкоємці мають право на спадкування цього господарства (прав засновника, члена).

У наведеній постанові Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що визнання за спадкоємцем в порядку спадкування прав засновника є ефективним способом захисту його прав як спадкоємця засновника.

В такому випадку, у разі вирішення спору в судовому порядку відповідачами у справах про визнання права власності в порядку спадкування, за відсутності інших спадкоємців, мають бути територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Проаналізувавши викладені обставини, суд бере до уваги той факт, що внаслідок відмови нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину порушується право позивачки на належне оформлення у встановленому законом порядку прав засновника фермерського господарства, іншого шляху реалізувати своє право у останньої немає; обставин, які б вказували, що спадкодавець за життя набув право засновника у вказаному господарстві неправомірно, або, що на нього, окрім позивачки, в порядку спадкування чи з інших підстав претендують інші особи, в суді не встановлено. Таким чином позов є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Розподіл судових витрат.

Оскільки позивачем судовий збір сплачений у повному обсязі при зверненні до суду та не ставиться питання про стягнення відповідних суд з відповідачів, тому судовий збір покладається на позивача

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 13, 259, 263-265 ЦПК України,

ухвалив

Цивільний позов ОСОБА_1 до Степанівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , про визнання права на майнові права засновника фермерського господарства в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , в порядку спадкування за законом право на майнові права засновника фермерського господарства " ОСОБА_6 " (код ЄДРПОУ 21020981, місцезнаходження: с. Марківка Роздільнянського району Одеської області) в порядку спадкування за законом після ОСОБА_6 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя О. В. Іванова

СудРоздільнянський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення09.02.2022
Оприлюднено14.02.2022
Номер документу103107663
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —511/492/20

Рішення від 09.02.2022

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Іванова О. В.

Ухвала від 19.01.2022

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Іванова О. В.

Ухвала від 02.06.2021

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Іванова О. В.

Ухвала від 19.05.2021

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Іванова О. В.

Ухвала від 22.04.2021

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Іванова О. В.

Ухвала від 21.07.2020

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Іванова О. В.

Ухвала від 27.05.2020

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Іванова О. В.

Ухвала від 27.04.2020

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Іванова О. В.

Ухвала від 27.03.2020

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Іванова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні