Ухвала
від 09.02.2022 по справі 161/15744/21
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2022 року

м. Київ

Справа № 161/15744/21

Провадження № 51-568 впс 22

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши подання Волинського апеляційного суду про направлення кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021030580001876 щодо ОСОБА_4 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 345 КК України, з апеляційною скаргою захисника ОСОБА_5 на вирок Луцького міськрайонного суду Волинської області від 21 грудня 2021 року, з одного суду апеляційної інстанції до іншого,

встановив:

До Касаційного кримінального суду Верховного Суду, в порядку ст. 34 КПК України, надійшло подання Волинського апеляційного суду про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_4 , з одного суду апеляційної інстанції до іншого.

Подання мотивовано тим, що автоматизованою системою для розподілу судової справи між суддями, визначення колегії суддів для апеляційного розгляду кримінального провадження щодо ОСОБА_4 не відбулося, оскількиз п`яти суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Волинського апеляційного суду, троє суддів не можуть брати участь у розгляді вказаних матеріалів кримінального провадження через недопустимість повторної участі судді у розгляді справи, а двоє суддів, не можуть розглядати вказані матеріали кримінального провадження у складі колегії, оскільки це суперечить положенням ч. 4 ст. 31 КПК України, а тому з фактичної кількості суддів Волинського апеляційного суду, на думку апеляційного суду, неможливо утворити склад суду для здійснення вказаного кримінального провадження.

Перевіривши доводи, наведені у поданні апеляційного суду та дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів касаційного суду вважає, що подання Волинського апеляційного суду не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Згідно з ч. 3 ст. 34 КПК України питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

Відповідно до положень п. 2 ч. 1 ст. 34 КПК Україникримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду.

Як убачається з долучених до подання матеріалів кримінального провадження, з Луцького міськрайонного суду Волинської області до Волинського апеляційного суду 21 грудня 2021 року надійшли матеріали кримінального провадження щодо ОСОБА_4 для розгляду апеляційної скарги захисника ОСОБА_5 на вирок Луцького міськрайонного суду Волинської області від 21 грудня 2021 року. Згідно з даних протоколу щодо неможливості автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 31 січня 2022 року та звіту до нього, визначення колегії суддів для апеляційного розгляду вказаного кримінального провадження не відбулося, оскільки із судової палати з розгляду кримінальних справне вистачає потрібної кількості суддів для розподілу справи.

Відповідно до даних вказаного звіту про неможливість автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 31 січня 2022 року, троє суддів виключено з автоматизованого розподілу, у зв`язку з недопустимістю їх повторної участі у розгляді справи, згідно з положеннями ст. 76 КПК України, одного суддю (із судової палати з розгляду кримінальних справ) виключено у зв`язку з перебуванням у відпустці, одного суддю визначено модулем автоматизованого розподілу із числа суддів резервної колегії суддею-доповідачем під час тієї самої процедури автоматизованого розподілу, а чотирнадцять суддів із судової палати з розгляду цивільних справ виключено з автоматизованого розподілу оскільки не в потрібній палаті.

Таким чином, враховуючи, що на даний час у Волинському апеляційному суді працює 14 суддів, з яких у судовій палаті з розгляду кримінальних справ 5 суддів, а в судовій палаті з розгляду цивільних справ 9 суддів, колегія суддів касаційного суду вважає, що навіть з урахуванням того, що троє суддів, відповідно до положень ст. 76 КК України, не можуть приймати участь у даному кримінальному провадженні, Волинським апеляційним судом не вичерпано всіх процесуальних можливостей по формуванню колегії суддів для апеляційного розгляду вказаного кримінального провадження, враховуючи те, що суддю-доповідача по справі автоматизованою системою вже було визначено.

Статтею 34 КПК України передбачена можливість направлення кримінального провадження з одного суду до іншого, якщо неможливо утворити новий склад суду, при цьому, відсутня будь-яка вимога про необхідність включення до автоматизованого розподілу лише суддів із судової палати з розгляду кримінальних справ відповідного суду.

Визначення спеціалізації суддів у судах апеляційної інстанції має забезпечувати уникнення випадків неможливості проведення автоматизованого розподілу справи або матеріалів кримінального провадження між суддями, а запроваджена зборами відповідного суду спеціалізація суддів не може бути підставою для відмови в доступі до правосуддя в конкретному суді.

За змістом ч. 4 ст. 26 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у складі апеляційного суду можуть утворюватися судові палати з розгляду окремих категорій справ.

Проте, запровадження спеціалізації не є обов`язковим, і таке визначення спеціалізації можливе лише за умови забезпечення належної роботи суду в цілому.

Тому, під час застосування правил спеціалізації суддів потрібно виходити з єдності правового статусу судді, що передбачає здійснення ним правосуддя в будь-якій справі, віднесеній до юрисдикції конкретного суду (за винятком випадків, що прямо передбачені законом).

Отже, враховуючи те, що у поданні голови Волинського апеляційного суду не наведено підстав для його задоволення та відсутнє обґрунтування щодо неможливості утворити склад суду для здійснення кримінального провадженнящодо ОСОБА_4 з використанням усіх засобів організації діяльності і роботи суду, колегія суддів касаційного суду дійшла висновку, що подання голови Волинського апеляційного суду про направлення вказаного кримінального провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись вимогами ст. 34 КПК України, Суд

постановив:

Відмовити у задоволенні подання Волинського апеляційного суду про направлення кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021030580001876 щодо ОСОБА_4 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 345 КК України, з апеляційною скаргою захисника ОСОБА_5 на вирок Луцького міськрайонного суду Волинської області від 21 грудня 2021 року, з одного суду апеляційної інстанції до іншого.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудКасаційний кримінальний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення09.02.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу103132854
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —161/15744/21

Ухвала від 07.06.2022

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Ухвала від 07.06.2022

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Ухвала від 23.02.2022

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Ухвала від 22.02.2022

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Ухвала від 09.02.2022

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Остапук Віктор Іванович

Вирок від 21.12.2021

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Полюшко А. В.

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Полюшко А. В.

Ухвала від 03.09.2021

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Полюшко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні