Ухвала
від 04.02.2022 по справі 280/706/20
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відстрочення виконання рішення суду

04 лютого 2022 рокуСправа № 280/706/20 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Сацького Р.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву представника відповідача (боржника) про відстрочення виконання рішення суду в адміністративній справі

за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області

до Комунального закладу дошкільної освіти (ясла - садок) Орлятко загального типу Новоуспенівської сільської ради Веселівського району Запорізької області

про застосування заходів реагування у вигляді зупинення експлуатації,-

ВСТАНОВИВ:

27 травня 2021 р. судом прийняте рішення, яким Позовну заяву Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області (69002, м. Запоріжжя, вул. Фортечна, буд. 65, код ЄДРПОУ 38625593) до Комунального закладу дошкільної освіти (ясла - садок) Орлятко загального типу Новоуспенівської сільської ради Веселівського району Запорізької області (юридична адреса: 72242, Запорізька область, Веселівський район, с-ще Таврія, вул. Першотравнева, буд. 15, код ЄДРПОУ 37483032) про застосування заходів реагування у вигляді зупинення експлуатації - задоволено у повному обсязі.

Застосовано заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі і приміщень Комунального закладу дошкільної освіти (ясла - садок) Орлятко загального типу Новоуспенівської сільської ради Веселівського району Запорізької області, розташованих за адресою: 72242, Запорізька область, Веселівський район, с-ще Таврія, вул. Першотравнева, буд. 15 шляхом зобов`язання Комунального закладу дошкільної освіти (ясла - садок) Орлятко загального типу Новоуспенівської сільської ради Веселівського району Запорізької області повністю зупинити експлуатацію будівлі і приміщень за вказаною адресою, окрім робіт, пов`язаних з усуненням порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, до повного усунення цих порушень, що повинно бути встановлено на підставі перевірки Головного управління ДСНС України у Запорізькій області, до повного усунення цих порушень, що повинно бути встановлено на підставі перевірки Головним управлінням ДСНС України у Запорізькій області.

Судове рішення набрало законної сили 03 листопада 2021 року.

На виконання рішення суду судом видано виконавчий лист по справі.

26 січня 2022 р. від представника відповідача до суду надійшла заява про відстрочення виконання рішення суду до 27 травня 2022 року.

Судове засідання призначено на 31 січня 2022 р. об 12 год. 00 хв.

Представники сторін у судове засідання не прибули, заяв, клопотань до суду не надсилали. За таких обставин фіксування судового засідання відповідно до ст. 229 КАС України судом не здійснювалося.

Розглянувши заяву про відстрочення виконання рішення суду суд встановив таке.

Судом встановлено, щ 27.05.2021 Запорізьким окружним адміністративним судом, суддею Сацьким Р.В., розглянувши адміністративну справу № 280/706/20 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області до Комунального закладу дошкільної освіти (ясла - садок) Орлятко загального типу Новоуспенівської сільської ради Веселівського району Запорізької області про застосування заходів реагування, винесено рішення, яким адміністративний позов задоволено в повному обсязі.

Так, згідно рішення суду вирішено застосувати заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі і приміщень Комунального закладу дошкільної освіти (ясла - садок) Орлятко загального типу Новоуспенівської сільської ради Веселівського району Запорізької області, розташованих за адресою: 72242, Запорізька область, Веселівський район, с-іце Таврія, вул. Першотравнева, буд. 15 шляхом зобов`язання Комунального закладу дошкільної освіти (ясла - садок) Орлятко загального типу Новоуспенівської сільської ради Веселівського району Запорізької області повністю зупинити експлуатацію будівлі і приміщень за вказаною адресою, окрім робіт, пов`язаних з усуненням порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, до повного усунення цих порушень, що повинно бути встановлено на підставі перевірки Головного управління ДСНС України у Запорізькій області, до повного усунення цих порушень, що повинно бути встановлено на підставі перевірки Головним управлінням ДСНС України у Запорізькій області.

Рішенням Новоуспенівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області (засновника комунального закладу) від 17 серпня 2021 року № 10 Про перейменування, зміну типу закладів освіти Новоуспенівської сільської ради назву та тип Комунального закладу дошкільної освіти (ясла - садок) Орлятко загального типу Новоуспенівської сільської ради Веселівського району Запорізької області на Комунальний заклад дошкільної освіти Орлятко (ясла - садок) Комбінованого типу Новоуспенівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області (копія рішення сесії додається, оригінал наявний у сільській раді).

04.01.2022 Веселівським районним відділом Півдепно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) відкрито виконавче провадження ВП № 67969594 за виконавчим документом (виконавчим листом № 280/706/20 від 14.12.2021), виданим на виконання вищевказаного рішення суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 378 Кодексу адміністративного судочинства, за заявою сторони суд, який розглядав спікшу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

За приписами ч. 3 ст. 378 Кодексу адміністративного судочинства, підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення і обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Так, Комунальний заклад дошкільної освіти Орлятко (ясла - садок) Комбінованого типу Новоуспенівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області (далі - Комунальний заклад або Заявник) на теперішній час не мас змоги вжити заходів щодо виконання рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 27.05.2021 по справі № 280/706/20, а саме, усунути порушення вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки (виявлені перевіркою працівників Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області, зазначених в Акті перевірки № 143 від 19.12.2019 та зазначених у позовній заяві), в повній мірі через відсутність коштів (фінансування).

Оскільки Комунальний заклад фінансується за рахунок Новоуспенівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області, яка і є його Органом управління, є засновником, завідувач Комунального закладу неодноразово зверталася щодо виділення коштів, на усунення недоліків з пожежної безпеки (копії клопотань наявні в матеріалах справи, оригінали наявні у Заявника).

Відповідно до ст. 26 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , виключно на пленарних засіданнях сільської ради вирішуються питання прийняття рішень щодо передачі коштів з відповідного місцевого бюджету, затвердження місцевого бюджету, який передбачає доходи та видатки сільської ради, та закладаються відповідні видатки на відповідний рік.

Місцевим бюджетом на 2020-2021 роки такі значні видатки не були передбачені. Після затвердження бюджету на 2022 рік, до якого будуть враховані кошти на усунення всіх виявлених недоліків, зазначених Позивачем у позовній заяві, Комунальним закладом будуть проведені всі необхідні роботи, спрямовані на виконання судового рішення.

Також, з метою усунення виявлених перевіркою порушень у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, вже після ухвалення рішень судами першої та апеляційної інстанцій, у листопаді 2021 року було здійснено обробку дерев`яних конструкцій покрівлі (вогнезахист дерев`яних конструкцій будівлі), у грудні 2021 року в будівлі було встановлено системи протипожежної сигналізації, системи оповіщення людей про пожежу і управління евакуації людей (засвідчені копії актів додаються, оригінали наявні у Відповідача). Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області підтверджено якісність вогнегасної обробки (копія листа від 16.12.2021 № 53004- 6876/5302-03 Про якість виконаних робіт , адресованого організації, яка здійснювала вогнезахист дерев`яних конструкцій будівлі дитячого садка.

Відповідно до п. 10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 26.12. 2003 №14 Про практику розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернення учасників виконавчого провадження при вирішенні заяв державного виконавця чи сторони про відстрочку чи розстрочку виконання рішення , суду потрібно мати на увазі, що відповідно до статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України їх задоволення можливе лише у виняткових випадках, які суд визначає виходячи з особливого характеру обставин, що ускладнюють або виключають виконання рішення (відсутність коштів на рахунку, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо).

Так, суд зазначає, що Комунальний заклад не мас таких власних коштів, а тому не має його вини, та на теперішній час зроблено значний обсяг заходів для усунення порушень, виявлених позивачем та виконано ряд робіт. Тому суд прийшов до висновку, що є підстави для відстрочення виконання вищеказаного судовою рішення.

Комунальний заклад дошкільної освіти Орлятко (ясла - садок) Комбінованого типу Новоуспенівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області є єдиним дошкільної освіти для жителів села Таврія, який забезпечує всебічний розвиток дітей дошкільного віку, формування у дітей дошкільного віку моральних норм, набуття ними життєвого соціального досвіду. Зупиненням експлуатації будівлі Відповідача буде порушено гарантоване ст. 53 Конституцією України право дітей на доступність дошкільної освіти, розвиток дітей, передбачене та закріплене Законом України Про дошкільну освіту ; викличе негативні суспільні хвилювання серед батьків, що будуть позбавлені можливості працювати та отримувати кошти на проживання. Порушення норм пожежної безпеки, які зазначені у позові, які залишилися не усуненими є на думку Заявника незначними.

Відповідно до ч. 8 ст. 378 КАС України, у необхідних випадках ухваш надсилається установі банку за місцезнаходженням боржника або державному виконавцю. У разі задоволення заяви, прошу відповідну ухвалу направити до Веселівського районного відділу Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро): 72202, Запорізька обл., смт Веселе, вул. Центральна, буд. 202.

Керуючись статтями 241, 248 та 378 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Комунального закладу дошкільної освіти Орлятко (ясла - садок) Комбінованого типу Новоуспенівської сільської ради Мелітопольського району (72242, Запорізька область, Мелітопольський район, с. 'Гаврія, вул. Першотравнева, буд. 15, код ЄДРПОУ 37483032) про відстрочення виконання судового рішення по справі № 280/706/20 - задовольнити.

2. Відстрочити виконання рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 27.05.2021 по справі № 280/706/20 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області (69002, м. Запоріжжя, вул. Фортечна, буд.65, код ЄДРПОУ 38625593) до Комунального закладу дошкільної освіти (ясла-садок) Орлятко загального типу Новоуспенівської сільської ради Веселівського району Запорізької області (72242, Запорізька область, Веселівський район, с. Таврія, вул. Першотравнева, буд. 15, код ЄДРПОУ 37483032) до 27.05.2022.

3. На період відстрочення виконання рішення суду, дозволити експлуатацію будівель та приміщень Комунального закладу дошкільної освіти Орлятко (ясла - садок) Комбінованого типу Новоуспенівської сільської ради Мелітопольського району, розташованих за адресою: 72242, Запорізька область, Мелітопольський район, с. Таврія, вул. Першотравнева, буд. 15.

4. Копію ухвали направити сторонам.

Ухвала набрала законної сили 04 лютого 2022 року та може бути оскаржена до Третього апеляційного адміністративного суду протягом 15 днів з дня її прийняття.

Суддя Р.В. Сацький

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.02.2022
Оприлюднено15.02.2022
Номер документу103157449
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/706/20

Ухвала від 04.02.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Постанова від 03.11.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 06.10.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 06.10.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 09.08.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Рішення від 27.05.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 25.05.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 25.05.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 11.01.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 20.05.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні