Рішення
від 28.01.2022 по справі 461/9706/21
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №461/9706/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 січня 2022 року м.Львів

Галицький районний суд м.Львова

в складі

головуючого судді Радченка В.Є.

з участю

секретаря судових засідань Бобика Д.

представника позивача Цебака І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Львові в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Дніпровського Національного університету залізничного транспорту імені Академіка В.Лазаряна (код ЄДРПОУ 01116130, адреса: 49010, Дніпропетровська область, м.Дніпро, вул. Лазаряна,буд.2) про скасування наказу та стягнення середнього заробітку-

в с т а н о в и в :

26.11.2021 року ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Дніпровського Національного університету залізничного транспорту імені Академіка В.Лазаряна про скасування наказу та стягнення середнього заробітку.

В обґрунтування вказаного позову покликається на те, що ОСОБА_1 працює на посаді викладача у ЛЬВІВСЬКОМУ КОЛЕДЖІ ТРАНСПОРТНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ДНІПРОВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ ІМЕНІ АКАДЕМІКА В. ЛАЗАРЯНА. З кінця вересня 2021 року, у зв`язку із погіршенням ситуації щодо поширення захворювання на Covid-19 у місті Львові, навчання в Коледжі відбувається дистанційно. Викладачі проводять заняття для студентів та виконують свої посадові обов`язки дистанційно.

08 листопада 2021 року Наказом № 287/ос Про відсторонення від роботи , ОСОБА_2 та інших працівників Коледжу, було відсторонено від роботи без збереження заробітної плати із 08 листопада 2021 року. Цього самого дня позивачці було надіслано фотографію даного наказу на телефон.

Цього самого дня, 08.11.2021 року позивачка написала заяву на в.о. директора коледжу, в якій просила перевести її на дистанційну роботу, відповідно до ст.60-2 КЗпП України, яку від сканувала та вислала на адресу електронної пошти Коледжу (відповідача).

Наступного дня, 09.11.2021 року, позивачка прибула до Коледжу та особисто ознайомилась із Наказом № 287/ос Про відсторонення від роботи від 08.11.2021р., в якому вказала, що категорично не згідна із цим наказом, бо він порушує її права та подала особисто заяву від 08.11.21р. про переведення її на дистанційну роботу відповідно до ст. 60-2 КЗпП України.

Від Позивачки, роботодавець не вимагав письмових пояснень перед винесенням оскаржуваного наказу, не просив надати документ (сертифікат), що підтверджує вакцинацію (профілактичні щеплення) від COVID-19 або ж документів про наявність абсолютних протипоказань до проведення профілактичних щеплень у позивачки.

15.11.2021 року позивачка отримала засобами інформаційних технологій, лист - відповідь №246 від Коледжу, яким було відмовлено у переведені на дистанційну роботу.

Позивачка вважає, що оскаржуваний наказ №287/ос Про відсторонення від роботи від 08.11.2021 року є незаконний, дискримінаційний та обмежує, порушує її конституційні права.

На думку позивачки, відповідач здійснює дискримінацію працівників за ознакою отримання профілактичних щеплень (вакцинації) від COVID-19, працівники, які не отримали профілактичних щеплень (вакцинації) від COVID-19, в тому числі і позивачка, відсторонені від роботи без збереження заробітної плати, а працівники, що мають профілактичні щеплення (вакцинацію) від COVID-19, допущені до роботи (безперешкодно працюють) та отримують заробітну плату. Просить позов задоволити.

Ухвалою Галицького районного суду м.Львова від 29.11.2021 року відкрито провадження по справі та призначено до судового розгляду.

В.о. директора коледжу Гревцов С. подано до суду відзив на позов, в якому просив в повному обсязі відмовити у задоволенні позову.

10.01.2022 року представником позивача ОСОБА_3 подано до суду відповідь на відзив, в якому просив позовні вимоги задоволити в повному обсязі.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позов. Надав аналогічні пояснення викладеним в позовній заяві. Просив задоволити позов.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився. Належним чином був повідомлений про день, час та місце розгляду справи, що підтверджується рекомендованим повідомлення про вручення поштового відправлення.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази у справі, суд приходить до наступного.

Відповідно до наказу №287/ос від 08 листопада 2021 року відсторонено від роботи без збереження заробітної плати з 08 листопада 2021 до дати надання документів, які підтверджують проведення щеплення від гострої респіраторної хвороби COVID-19 або дати закінчення карантину, встановленою постановою КМУ від 09.12.2020 №1236 ОСОБА_1 .

Заявою ОСОБА_1 від 08.11.2021 року, остання просила повести її на дистанційну роботу.

Листом в.о. директора коледжу Гревцовим Сергієм відмовлено ОСОБА_1 в переведені її на дистанційну роботу.

Відповідно до акту №5 Львівського коледжу транспортної інфраструктури Дніпровського національного університету Залізничного транспорту Про організацію протиепідеологічних заходів у коледжі №28/В від 26 жовтня 2021 року викладач ОСОБА_1 відмовилась від ознайомлення під особистий підпис із наказом в .о. директора Про організацію проти епідеміологічних заходів у коледжі №28/В від 26 жовтня 2021 року.

Відповідно до акту №8 Львівського коледжу транспортної інфраструктури Дніпровського національного університету Залізничного транспорту імені академіка В.Лазаряна викладач ОСОБА_1 відмовилась надавати заяву (письмові пояснення) щодо відмови, ухилення від вакцинації, повідомлення про яке вона отримала 03.11.2021, згідно наказу в.о. директора коледжу №29/В від 03.11.2021 р. Про забезпечення протиепідемілогічних заходів .

Наказом №29/В від 03.11.2021 року в.о. директора Львівського коледжу транспортної інфраструктури Дніпровського національного університету Залізничного транспорту Гревцова С. зобов`язано відповідальній особі за дотримання виконання проти епідеміологічних заходів ОСОБА_4 до 04.11.2021 надати копії свідоцтв, довідок, сертифікатів або інших підтверджуючих документів про вакцинацію працівників, а також заяви (письмові пояснення) від кожного з працівників, які відмовляються вакцинуватися.

Відповідно до ч.4 наказу №29/В від 03.11.2021 за результатами розгляду прийняти рекомендаційні рішення щодо:

1)Допуск до роботи в очному режимі або переведення на дистанційну форму працівників ЛКТІ, у яких медичні документи про наявність абсолютних протипоказань до вакцинації проти COVID-19;

2)Наявність або відсутність підстав для відсторонення від роботи працівників ЛКТІ, які відмовляються або ухиляються від обов`язкового щеплення від COVID-19 та які не подали відповідних медичних документів, щодо наявності проти показів до вакцинації, без збереження заробітної плати.

Відповідно до акту №25 Львівського коледжу транспортної інфраструктури Дніпровського національного університету Залізничного транспорту імені академіка В.Лазаряна від 08.11.2021 року викладач ОСОБА_1 відмовилась від ознайомлення від особистий підпис із наказом в.о. директора Про відсторонення від роботи №287/ос від 08 листопада 2021 року.

Пунктами а, б ст.10 Закону України Основи законодавства України про охорону здоров`я встановлено обов`язки громадян у сфері охорони здоров`я піклуватись про своє здоров`я та здоров`я дітей, не шкодити здоров`ю інших громадян, у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення.

Відповідно ч.1 ст.46 КЗпП України відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається в разі: появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп`яніння; відмови або ухилення від обов`язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони; в інших випадках, передбачених законодавством.

До інших передбачених законодавством випадків належить відмова або ухилення від профілактичних щеплень працівників професій, виробництв та організацій, для яких таке щеплення є обов`язковим.

Відсторонення працівника від роботи є призупиненням з ним трудових відносин, яке полягає в тимчасовому увільненні працівника від обов`язку виконувати роботу за укладеним трудовим договором і тимчасовому увільненні роботодавця від обов`язку забезпечувати працівника роботою.

Тимчасове увільнення працівника від виконання трудових обов`язків в порядку відсторонення від роботи, на умовах та з підстав, встановлених законодавством, є особливим запобіжним заходом, який застосовується у виняткових випадках і має на меті запобігання негативним наслідкам.

Статтею 12 Закону України Про захист населення від інфекційних хвороб передбачено, що профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов`язковими і включаються до календаря щеплень.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я.

Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників, або поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов`язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов`язкових профілактичних щеплень ці працівники у порядку, встановленому законом, відсторонюються від виконання зазначених робіт.

Наказом Міністерства охорони здоров`я від 04.10.2021 року №2153 затверджено Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням. Відповідно до цього Переліку обов`язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню на території України цієї хвороби, підлягають працівники:

1)центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;

2)місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;

3)закладів вищої, післядипломної, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальної, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форм власності;

4)підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;

5)установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;

6)підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об`єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 року №83.

Під час відсторонення працівник тимчасово увільняється від виконання своїх трудових обов`язків та не може виконувати роботу, такому працівникові заробітна плата в період відсторонення не виплачується, якщо інше не встановлено законодавством.

Законодавством не передбачено обов`язку роботодавця щодо збереження за працівником заробітної плати на період його відсторонення від роботи у зв`язку з ухиленням чи відмовою від проведення обов`язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Пунктом 416 Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 року №1236 Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 , яка набрала чинності з 08.11.2021 року на керівників державних органів, керівників підприємств, установ та організацій покладено обов`язки забезпечити:

1)контроль за проведенням обов`язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 працівниками та державними службовцями, обов`язковість профілактичних щеплень яких передбачена Переліком №2153;

2)відсторонення від роботи працівників та державних службовців, обов`язковість профілактичних щеплень проти COVID-19 яких визначена переліком №2153 та які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов`язкових профілактичних щеплень проти COVID-19, згідно з статтею 46 КЗпП України, ч.2 ст.12 Закону України Про захист населення від інфекційних хвороб , ч.3 ст.5 Закону України Про державну службу , крім тих, які мають абсолютні протипоказання до проведення профілактичних щеплень проти COVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти COVID-19, що виданий закладом охорони здоров`я;

3)взяти до відома, що на час відсторонення оплата праці працівників та державних службовців здійснюється з урахуванням ч.1 ст.94 КЗпП України, ч.1 ст.1 Закону України Про оплату праці та ч.3 ст.5 Закону України Про державну службу .

Відсторонення працівників та державних службовців здійснюється шляхом видання наказу або розпорядження керівника державного органу або підприємства, установи, організації з обов`язковим доведенням його до відома осіб, які відсторонюються. Строк відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили.

Відсторонюючи працівника від роботи, роботодавець повинен діяти на підставі, у межах повноважень, згідно закону. Керівник зобов`язаний ознайомити працівника з наказом, розпорядженням про відсторонення від роботи. У разі коли працівник відмовляється ознайомитися зі змістом наказу, розпорядження або поставити свій підпис на наказі, розпорядженні, керівник має скласти акт про відмову працівника ознайомитися з документом. На період відсторонення від роботи за працівником зберігається його робоче місце.

Верховний Суд в постанові від 17.04.2019 року у справі №682/1692/17 дійшов висновку, що вимога про обов`язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб з огляду на потребу охорони громадського здоров`я, а також здоров`я заінтересованих осіб є виправданою. Принцип важливості суспільних інтересів превалює над особистими правами особи, однак лише тоді, коли таке втручання має об`єктивні підстави, та є виправданим.

У постанові від 10.03.2021 року у справі №331/5291/19 Верховний Суд зазначив, що згідно зі статтею 3 Конституції України, людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю в Україні. Інтереси однієї особи не можуть домінувати над інтересами держави в питанні безпеки життя і здоров`я її громадян.

ЄСПЛ в рішенні від 15.03.2012 року у справі Соломахін проти України (заява №24429/03) сформулював правовий висновок, що обов`язкове щеплення, як примусовий медичний захід, є втручанням у гарантоване пунктом 1 статті 8 Конвенції право на повагу до приватного життя особи, що включає фізичну та психологічну недоторканність особи. Порушення фізичної недоторканності заявника можна вважати виправданим для дотримання цілей охорони здоров`я населення та необхідності контролювати поширення інфекційного захворювання.

Верховний суд цілком послідовно стверджує наступне (постанова від 10.03.2021 р. у справі № 331/5291/19):

Вимога про обов`язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб, з огляду на потребу охорони громадського здоров`я, а також здоров`я зацікавлених осіб, є виправданою. Тобто в даному питанні превалює принцип важливості суспільних інтересів над особистими, однак лише у тому випадку, коли таке втручання має об`єктивні підстави - тобто було виправданим.

Держава, встановивши відсторонення педагогічних працівників від виконання обов`язків, які не мають профілактичного щеплення, реалізує свій обов`язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров`я всіх учасників освітнього процесу, в тому числі й самих дітей

Отже, право позивачки ОСОБА_1 на працю у навчальному закладі було тимчасово обмежено з огляду на суспільні інтереси, оскільки позивачка відмовилася від обов`язкового щеплення.

Втручання у вигляді обов`язковості певних щеплень ґрунтується на законі, має законну мету, є пропорційним для досягнення такої мети, та є цілком необхідним у демократичному суспільстві.

Таким чином, суд прийшов до висновку про відсутність в діях відповідача порушення права позивачки на працю, передбаченого приписами ст.43 Конституції України, та інших нормативно-правових актів, а тому за таких обставин позовні вимоги є необґрунтованими, безпідставними та такими, що не підлягають задоволенню.

Відсторонення позивача ОСОБА_1 від роботи без збереження заробітної плати з 08.11.2021 року до усунення причин, що зумовили таке відсторонення, є законним і правомірним.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 263-265 ЦПК України, пунктами а, б ст.10 Закону України Основи законодавства України про охорону здоров`я , ч.1 ст.46 КЗпП України, статтею 12 ;Про захист населення від інфекційних хвороб , наказом Міністерства охорони здоров`я від 04.10.2021 року №2153 яким затверджено Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням, пунктом 416 Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 року №1236 Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 , яка набрала чинності з 08.11.2021 року, суд -

ВИРІШИВ:

Відмовити в задоволенні позову ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Дніпровського Національного університету залізничного транспорту імені Академіка В.Лазаряна (код ЄДРПОУ 01116130, адреса: 49010, Дніпропетровська область, м.Дніпро, вул. Лазаряна,буд.2) про скасування наказу та стягнення середнього заробітку.

Судовий збір компенсувати за рахунок держави.

Повний текст судового рішення складений 28.01.2022 р.

Рішення може бути повністю або частково оскаржено в апеляційному порядку учасниками справи, а також особами, які не брали участь у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки до Львівського Апеляційного суду через Галицький районний суд м. Львова. Апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя В.Є.Радченко

Дата ухвалення рішення28.01.2022
Оприлюднено16.02.2022
Номер документу103244332
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —461/9706/21

Постанова від 23.06.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Постанова від 15.06.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Постанова від 15.06.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 07.09.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 07.09.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 22.06.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 02.05.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 13.03.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Рішення від 28.01.2022

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні