Ухвала
від 15.01.2022 по справі 521/540/22
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 521/540/22

Провадження № 2/521/2241/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про передачу справи за підсудністю

15.01.2022 року м. Одеса

Суддя Малиновського районного суду м. Одеса Леонов О.С., розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Управління активами (08200, Київська обл., м.Ірпінь, вул. Стельмаха, 9-А, оф. 203) про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса, -

ВСТАНОВИВ:

До Малиновського районного суду м. Одеси звернулась з позовом представник ОСОБА_1 - адвокат Єфімова Л.Я. до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Управління активами про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса.

Згідно заявлених вимог, позивач просить суд: стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Управління активами на користь ОСОБА_1 на виконання виконавчого напису кошти в суму 21944,00 гривень.

Згідно з вимогами Положення про автоматизовану систему документообігу суду, що затверджується Радою суддів України за погодженням з Державною судовою адміністрацією України визначення судді щодо розгляду цієї справи було здійснено 10.01.2022 року відповідно до автоматизованої системи документообігу суду, справу передано судді 11.01.2022 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 27 ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Позивач в позовній заяві посилається ч. 12 ст. 28 ЦПК України, позови до стягувача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, або про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса можуть пред`являтися також за місцем його виконання.

Згідно роз`яснень, викладених у п. 37 постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ №3 від 01.03.2013, право вибору між судами, яким згідно із правилом загальної підсудності і правилом альтернативної підсудності підсудна справа, належить виключно позивачеві.

Згідно положень п. 3 ч. 1 ст. 3 Закону України Про виконавче провадження , відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів: виконавчих написів нотаріусів.

Місце виконання рішення визначене статтею 24 Закону України Про виконавче провадження .

Згідно ч. 1 ст. 24 Закону України Про виконавче провадження виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вибору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належить стягувачу.

Частиною 2 статті 24 Закону України Про виконавче провадження передбачено, що приватний виконавець приймає до виконання виконавчі документи за місцем проживання, перебування боржника - фізичної особи, за місцезнаходженням боржника - юридичної особи або за місцезнаходженням майна боржника. Виконавчі дії у виконавчих провадженнях, відкритих приватним виконавцем у виконавчому окрузі, можуть вчинятися ним на всій території України.

Отже, законодавець пов`язує місце виконання не з місцем знаходження державного/приватного виконавця чи місцем відкриття виконавчого провадження, а з місцем вчинення виконавчих дій.

Зазначене узгоджується з правовою позицією Верховного Суду, викладеною в постанові від 29 жовтня 2020 року у справі №263/14171/19.

Як вбачається з постанови приватного виконавця Оніщенком Д.С від 25.06.2020 року стягнення за оскаржуваним виконавчим написом проводиться за місцем роботи боржника: ТОВ "ПП "ГІДРОСПЕЦСЕРВІС". Здійснення відрахування коштів за місцем роботи також підтверджується довідкою ТОВ "ПП "ГІДРОСПЕЦСЕРВІС" від 01.11.2021 року. Місцезнаходження роботодавця визначено за адресою: місто Одеса, ВУЛИЦЯ ОТАМАНА ГОЛОВАТОГО, будинок 161. Дана адреса місцезнаходження ТОВ "ПП "ГІДРОСПЕЦСЕРВІС" належить до територіальної юрисдикції Суворовського районного суду м. Одеси.

Звертаючись з позовом до суду, позивачем визначено в якості відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Управління активами (08200, Київська обл., м.Ірпінь, вул. Стельмаха, 9-А, оф. 203). Дана адреса місцезнаходження відповідача вказана й в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що відноситься до територіальної юрисдикції Ірпінського міського суду Київської області .

Згідно із ст. 187 ч. 9 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Слід також зауважити, що в силу ст. 378 ЦПК України , якщо рішення прийнято судом з порушенням правил територіальної юрисдикції (підсудності), судове рішення, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю.

Згідно з ч. 3 ст. 31 ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Спори між судами про підсудність, відповідно до ст. 32 ЦПК України , не допускаються.

Враховуючи викладене, підстави для розгляду цивільної справи Малиновським районним судом м. Одеси відсутні, а справа підлягає передачі за підсудністю, на розгляд до територіальної юрисдикції Суворовського районного суду м. Одеси.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 30, 31 , 32 , 187 , 260 , 353 , 378 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Матеріали цивільної справи № 521/540/22 (провадження № 2/521/2241/22) за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Управління активами (08200, Київська обл., м. Ірпінь, вул. Стельмаха, 9-А, оф. 203) про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса - передати за підсудністю на розгляд до Суворовського районного суду м. Одеси .

Передачу справи на розгляд до Суворовського районного суду м. Одеси здійснити на підставі даної ухвали не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складання ухвали. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга буде подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

Суддя О.С. Леонов

15.01.22

Дата ухвалення рішення15.01.2022
Оприлюднено16.02.2022
Номер документу103253404
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —521/540/22

Рішення від 29.09.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кисельов В. К.

Ухвала від 21.03.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кисельов В. К.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Леонов О. С.

Ухвала від 15.01.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Леонов О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні