Ухвала
від 15.02.2022 по справі 162/89/22
ЛЮБЕШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №162/89/22

Номер провадження 2/162/76/2022

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

15 лютого 2022 року смт. Любешів

Суддя Любешівського районного суду Волинської області Гладіч Н.І., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради Волинської області про визнання незаконним та скасування наказу про відсторонення від роботи, відновлення виконання працівником своїх трудових обов`язків, стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання незаконним та скасування наказу Закладу загальної середньої освіти "Ветлівський ліцей" Любешівської селищної ради Волинської області №60-к від 05 листопада 2021 року; відновлення виконання ОСОБА_1 своїх трудових обов`язків на посаді вчителя іноземної мови ЗЗСО "Ветлівський ліцей"; стягнути з Управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради Волинської області середню заробітну плату за час вимушеного прогулу починаючи з 08 листопада 2021 року по дату набрання рішенням законної сили.

Так, згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (ч.1 ст.76 ЦПК України).

За правилами цивільного процесуального законодавства позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статті 175 ЦПК України, а також вимогам статті 177 цього Кодексу.

Статтею 175 ЦПК України передбачено, що у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем .

Разом з цим, частиною третьою статті 175 ЦПК України передбачено, що позовна заява повинна містити, в тому числі,

- зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

- відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

Також, статтями 175 та 177 ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

У разі необхідності до позовної заяви додаються клопотання та заяви позивача про звільнення (відстрочення, зменшення) від сплати судового збору , про призначення експертизи, витребування доказів тощо (ч.3 ст.177 ЦПК України).

Суд дослідивши матеріали справи приходить до наступного висновку.

Так, подана до суду позовна заява ОСОБА_1 - не підписана позивачем. Додані до позовної заяви письмові докази, всупереч статтей 83 та 95 ЦПК України, а також Національного стандарту України "Вимоги до оформлювання документів. ДСТУ 4163:2020", затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 01 липня 2020 року №144, належним чином не засвідчені.

Однією з вимог позивача є стягнення з Управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради Волинської області середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу починаючи з 08 листопада 2021 року по дату набрання рішенням законної сили. Однак ОСОБА_1 не надав суду обґрунтований розрахунок сум середньої заробітної плати за час його вимушеного прогулу.

Також, позивач просить суд витребувати з Управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради Волинської області оригінал або належним чином завірені копії його трудової книжки та довідку про середню заробітну плату за останні два календарні місяці.

Суд звертає увагу, що відомості про трудову діяльність особи належать до персональних даних цієї особи. Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника (п. 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін`юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58).

Відповідно до статті 8 Закону України "Про захист персональних даних" від 01 червня 2010 року №2297-VI (далі по тексту Закон №2297-VI) особисті немайнові права на персональні дані, які має кожна фізична особа, є невід`ємними і непорушними. При цьому суб`єкт персональних даних (у ситуації, що наведена у запитанні, це працівник) має право, зокрема, на доступ до своїх персональних даних.

Згідно зі статтею 16 Закону №2297-VI суб`єкт персональних даних, позивач ОСОБА_1 , має право на одержання будь-яких відомостей про себе у будь-якого суб`єкта відносин, в даному випадку Управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради Волинської області, пов`язаних з персональними даними, за умови надання інформації, визначеної у пункті 1 частини четвертої цієї статті (відповідно - прізвище, ім`я та по батькові, місце проживання (місце перебування) і реквізити документа, що посвідчує фізичну особу, яка подає запит (для фізичної особи - заявника), крім випадків, установлених законом.

Статтею 49 Кодексу законів про працю України передбачено, що власник або уповноважений ним орган зобов`язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на даному підприємстві, в установі, організації із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру заробітної плати .

Враховуючи вказане вище, а також положення Цивільного процесуального кодексу України, позивач зобов`язаний подати до суду докази, що підтверджують обставини, на яких грунтуються позовні вимоги та надати суду обґрунтований розрахунок суми середньої заробітної плати за час його вимушеного прогулу .

Разом з цим, пунктом 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що розмір судового збору за подання до суду позовної заяви:

- майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою - підприємцем, становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- немайнового характеру, яка подана фізичною особою становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

ОСОБА_1 в поданій до суду позовній заяві просить суд: визнати незаконним та скасувати наказ Закладу загальної середньої освіти "Ветлівський ліцей" Любешівської селищної ради Волинської області №60-к від 05 листопада 2021 року; відновити виконання ОСОБА_1 своїх трудових обов`язків на посаді вчителя іноземної мови ЗЗСО "Ветлівський ліцей" та стягнути з Управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради Волинської області середню заробітну плату за час вимушеного прогулу.

У позовній заяві позивач, як на підставу звільнення його від сплати судового збору, посилається на положення пункту 1 частини 1 статті 5 Закону України "Про судовий збір", яким передбачено звільнення від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях позивачів у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

За змістом позовної заяви та наведених позивачем мотивів ним оспорюється наказ про відсторонення від роботи, адже позивач не звільнений, а лише відсторонений від роботи. Використання позивачем певної назви матеріально-правової вимоги не змінює дійсної суті вимоги.

За відсутності наказу про звільнення - відсторонення від виконання посадових обов`язків не є звільненням з посади, а стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу - не є стягненням заробітної плати. Середній заробіток за час вимушеного прогулу за своєю правовою природою не є основною чи додатковою заробітною платою (винагородою, яку роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу), а також не є заохочувальною чи компенсаційною виплатою у розумінні статті 2 Закону України «Про оплату праці» , тобто середній заробіток за час вимушеного прогулу не входить до структури заробітної плати, а є спеціальним видом відповідальності роботодавця за порушення трудових прав працівника.

Таким чином, ОСОБА_1 до позовної заяви мав додати документ, що підтверджує сплату ним судового збору за позовну вимогу немайнового характеру /визнання незаконним та скасування наказу про відсторонення від роботи/ у розмірі 992,40 гривень, та за одну вимогу майнового характеру / стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу/ у розмірі 992,40 гривень, що становить 1984,80 гривень. Судовий збір сплачується на рахунок UA368999980313151206000003490, код класифікації доходів бюджету22030101; отримувач коштів: ГУК у Волин.обл/смт Любешів/22030101; код отримувача ЄДРПОУ: 38009371; банк отримувача: Казначейство України(ЕАП)./код банку отримувача (МФО) 899998.

Також позивач просить врахувати п.3 ч.1 ст.8 ЗУ "Про судовий збір" та вказує на можливіст суду звільнити його від сплати судового збору. Однак, норма Закону на яку посилається ОСОБА_1 передбачає, якщо предметом позову є захист, в тому числі, трудових прав, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк , але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Позивачем не було подано до суду клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин позовну заяву слід залишити без руху, а позивачу надати строк для усунення недоліків за який ОСОБА_1 слід:

- підписати подану до суду позовну заяву та належним чином засвідчити додані до позовної заяви докази;

- подати до суду докази, що підтверджують обставини, на яких грунтуються позовні вимоги;

- надати суду обґрунтований розрахунок заявленої позовної вимоги, а саме: стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу;

- надати попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які він поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи;

- надати документи, що підтверджують сплату судового збору.

Керуючись ст.185ЦПК України , ст.ст.4, 8 Закону України «Про судовий збір» , суд,-

постановив:

Залишити без руху позовну заяву ОСОБА_1 до Управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради Волинської області про визнання незаконним та скасування наказу про відсторонення від роботи, відновлення виконання працівником своїх трудових обов`язків, стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу .

Надати строк для усунення недоліків протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити позивачу, що згідно ч.3 ст.185 ЦПК України в разі якщо у вказаний строк недоліки позовної заяви не будуть усунуті, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя: Н.І. Гладіч

СудЛюбешівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення15.02.2022
Оприлюднено17.02.2022
Номер документу103270032
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —162/89/22

Рішення від 20.09.2023

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Глинянчук В. Д.

Рішення від 20.09.2023

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Глинянчук В. Д.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Глинянчук В. Д.

Ухвала від 17.03.2023

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Гладіч Н. І.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Гладіч Н. І.

Ухвала від 16.05.2022

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Гладіч Н. І.

Ухвала від 03.05.2022

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Гладіч Н. І.

Ухвала від 23.03.2022

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Гладіч Н. І.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Гладіч Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні