Ухвала
від 25.01.2022 по справі 921/190/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

25 січня 2022 року м. Тернопільсправа №921/190/20 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Боровець Я.Я.

за участю секретаря судового засідання Сиротюк К.В.

розглянув матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "ФУД ТРЕЙДІНГ КОМПАНІ", вул. Є. Коновальця, 26А, офіс 117, м. Київ

до відповідача: Приватного підприємства "АФІША", бульвар Т. Шевченка, 23, м. Тернопіль

про стягнення авансового платежу у розмірі 120 687,59 грн та визнання пунктів 12, 13, 19 попереднього договору укладеного 27.12.2017 недійсними.

В судове засідання представники сторін не з`явились.

Відповідно до частини 3 статті 222 ГПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснюється .

ВСТАНОВИВ:

У 2020 році Товариство з обмеженою відповідальністю "ФУД ТРЕЙДІНГ КОМПАНІ" звернулося до Господарського суду Тернопільської області з позовом до відповідача Приватного підприємства "АФІША" про стягнення авансового платежу у розмірі 120 687,59 грн та визнання пунктів 12, 13, 19 попереднього договору укладеного 27.12.2017 недійсними.

Рішенням Господарського суду Тернопільської області від 22.07.2020 позов задоволено частково. Стягнуто з Приватного підприємства "Афіша", м.Тернопіль, бульвар Т.Шевченка, 23 (код 36509143) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Фуд Трейдінг Компані", м.Київ, вул. Є.Коновальця, 26, офіс 117 (код 39204708) - 100 000 грн 00 коп. рівно авансу, 14 112 грн 25 коп. інфляційних збитків, 6 575 грн 34 коп. 3% річних і 2 102 грн 00 коп. судових витрат. Визнано недійсним пункт 12 попереднього договору, укладеного 27 грудня 2017 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Фуд Трейдінг Компані" та Приватним підприємством "Афіша", посвідчений приватним нотаріусом Тернопільського міського нотаріального округу Жовнір І.Т., реєстровий номер №6123. В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Постановою Західного апеляційного господарського суду від 17.05.2021, рішення Господарського суду Тернопільської області від 22.07.2020 у справі №921/190/20 залишено без змін.

Постановою Верховного суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 11.11.2021 касаційну скаргу приватного підприємства "Афіша" задоволено частково. Рішення Господарського суду Тернопільської області від 22.07.2020 та постанову Західного апеляційного господарського суду від 17.05.2021 у справі №921/190/20 скасовано в частині задоволення позовних вимог. Справу №921/190/20 в цій частині передано на новий розгляд до Господарського суду Тернопільської області.

Згідно Протоколу автоматизованого розподілу справи між суддями від 29.11.2021 справу №921/190/20 передано на новий розгляд судді Боровець Я.Я.

Ухвалою суду від 21.12.2021 прийнято справу №921/190/20 до свого провадження в частині стягнення коштів та визнання п.12 попереднього договору укладеного 27.12.2017 недійсним. Розгляд справи №921/190/20 здійснювати за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 25.01.2022.

Представник позивача в підготовче засідання не з"явився, однак подано суду заяву про передачу матеріалів справи № 921/190/20 до суду, в провадженні якого перебуває справа №921/740/21 про банкрутство ПП "Афіша" (вх. № 318 від 18.01.2022).

Окрім того, позивачем надіслано до суду обґрунтування позовних вимог ( вх. №317 від 18.01.2022).

Представник відповідача у підготовче засідання не з"явився, причин неявки суду не повідомив.

Розглянувши заяву ТОВ "ФУД ТРЕЙДІНГ КОМПАНІ" про передачу матеріалів справи № 921/190/20 до суду, в провадженні якого перебуває справа №921/740/21 про банкрутство ПП "Афіша", дослідивши норми чинного законодавства, суд встановив таке:

Згідно з частиною 1 статті 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності, та інші справи у визначених законом випадках.

21.10.2019 набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства, який є спеціальним законом, що регулює процедури банкрутства та містить новелу, що полягає у повній концентрації спорів за участю боржника для їх виключного розгляду у справі про банкрутство, за правилами Господарського процесуального кодексу України.

Частиною 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Як визначено частиною 1 статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Відповідно до частини 2 статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник ; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника. Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України. Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Як визначено частиною 3 статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо майнових спорів з вимогами до боржника та його майна, провадження в якій відкрито до відкриття провадження у справі про банкрутство, надсилаються до господарського суду, в провадженні якого перебуває справа про банкрутство, який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

Наведена норма кореспондується з положеннями пункту 8 частини 1 статті 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Отже, оскільки з моменту порушення стосовно боржника справи про банкрутство він перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника, то пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України мають спеціальні норми Закону про банкрутство.

За таких обставин, позовні заяви, стороною у яких є боржник, повинні розглядатись в межах справи про банкрутство тим самим складом, що і справа про банкрутство боржника.

Відповідно до п. 2 Правових висновків Верховного Суду у справах про банкрутство за січень - лютий 2018 року від 19.03.2018, справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого порушено справу про банкрутство, розглядаються господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, особливість вирішення майнових спорів з вимогами до боржника, у тому числі про визнання договорів недійсними, полягає в тому, що вони розглядаються та вирішуються господарським судом, який розглядає справу про банкрутство, без порушення нових справ з метою судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна та коштів боржника до ліквідаційної маси і проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів.

Законом України "Про доступ до судових рішень" визначено порядок доступу до судових рішень з метою забезпечення відкритості діяльності судів загальної юрисдикції, прогнозованості судових рішень та сприяння однаковому застосуванню законодавства.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання, крім ухвал про арешт майна та тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальних провадженнях, які підлягають оприлюдненню не раніше дня їх звернення до виконання. Судові рішення також можуть публікуватися в друкованих виданнях із додержанням вимог цього Закону.

Статтею 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" передбачено, що для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - це автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Згідно статті 4 Закону України "Про доступ до судових рішень" визначено, що судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

З наявної на сайті https://reyestr.court.gov.ua/Review/101872803 інформації вбачається, що ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 14.12.2021 у справі № 921/740/21 (суддя Сидорук А.М. ) відкрито провадження у справі № 921/740/21 про банкрутство Приватного підприємства "Афіша", 46001, м. Тернопіль, бул. Т. Шевченка, 23, ідентифікаційний код 36509143; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном Приватного підприємства "Афіша", 46001, м. Тернопіль, бул. Т. Шевченка, 23, ідентифікаційний код 36509143 строком до 170 календарних днів.

Отже, в проваджені Господарського суду Тернопільської області знаходиться справа № 921/740/21 про банкрутство Приватного підприємства "Афіша" на стадії розпорядження майном.

Таким чином, на даний час у провадженні Господарського суду Тернопільської області перебуває справа про банкрутство Приватного підприємства "Афіша", провадження в якій здійснюється в порядку, передбаченому Кодексом України з процедур банкрутства.

Захист таких осіб полягає у тому, що інші суди, незалежно від юрисдикції, які розглядали справи за позовами до відповідача, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство після відкриття провадження в інших справах, не закривають таке провадження, а передають справу до належного суду для розгляду по суті. При цьому таким належним судом є виключно суд господарської юрисдикції, який відкрив справу про банкрутство відповідача.

Таке врегулювання процедури розгляду спорів до боржника, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство, встановлює зрозумілу і справедливу процедуру закінчення розгляду справи належним судом, дотримання принципу визначення юрисдикції справи та підсудності спорів одному господарському суду, який акумулює усі вимоги до боржника, щодо якого порушено процедуру банкрутства.

Постановою Верховного суду від 13.03.2018 у справі № 922/928/17 викладено правову позицію, що оскільки нормами чинного процесуального законодавства не передбачено можливості приєднання справи, що розглядається в позовному провадженні для розгляду по суті в межах провадження у справі про банкрутство, правомірним є передача справи до господарського суду для розгляду по суті в межах справи про банкрутство.

Отже, з огляду на те, що з моменту відкриття провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "Афіша", останнє перебуває в особливому правовому режимі, приймаючи до уваги, що особливістю вирішення таких спорів є те, що вони розглядаються та вирішуються господарським судом без порушення нових справ, для концентрації всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника та з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи в їх сукупності, суд вважає, що даний спір підлягає вирішенню в межах справи № 921/740/21 про банкрутство Приватного підприємства "Афіша".

Процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи та оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвали (частина 2 статті 232 ГПК України).

Керуючись статтями 12, 20, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Кодексом України з процедур банкрутства, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву ТОВ "ФУД ТРЕЙДІНГ КОМПАНІ" задовольнити.

2. Матеріали справи №921/190/20 передати на розгляд Господарського суду Тернопільської області в провадженні якого перебуває справа № 921/740/21 про банкрутство Приватного підприємства "Афіша".

3. Копію ухвали надіслати учасникам справи рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Позивачу: Товариству з обмеженою відповідальністю "ФУД ТРЕЙДІНГ КОМПАНІ", вул. Є. Коновальця, 26А, офіс 117, м. Київ.

Відповідачу: Приватному підприємству "АФІША", бульвар Т. Шевченка, 23, м. Тернопіль.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку передбаченому ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в апеляційному порядку за правилами, встановленими статтями 254-259 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Ухвалу підписано "10" лютого 2022 року у зв"язку з тимчасовою непрацездатністю судді Боровця Я.Я. в період з 31.01.2022 по 04.02.2022.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя Я.Я. Боровець

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення25.01.2022
Оприлюднено17.02.2022
Номер документу103281442
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/190/20

Ухвала від 25.01.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 21.12.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Постанова від 11.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 11.10.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 20.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Судовий наказ від 16.06.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Постанова від 17.05.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 31.03.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 01.02.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 07.12.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні