Ухвала
від 15.02.2022 по справі 297/575/22
БЕРЕГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 297/575/22

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей і документів

15 лютого 2022 року м. Берегове

Слідчий суддя Берегівського районного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Берегівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні за №12021071030000668 від 12.05.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 364-1 КК України,

встановив:

Старший слідчий СВ Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням, погодженим прокурором Берегівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні за №12021071030000668 від 12.05.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 364-1 КК України.

Крім того, прокурором Берегівської окружної прокуратури ОСОБА_4 було подано доповнення до клопотання.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що 12 травня 2021 року слідчим відділом Ужгородського відділу поліції ГУНП в Закарпатській області розпочате досудове розслідування в кримінальному провадженні №12021071030000668, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364-1 КК України.

Досудовим розслідуванням, встановлено, що 11 травня 2021 року о 19.03 год. в ЧЧ Ужгородського РУП ГУНП в телефонному режимі з ГУНП в Закарпатській області надійшло повідомлення про те, що 11.05.2021 року о 17.20 год. до ЧЧ ГУНП в Закарпатській області надійшла заява від ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , про те, що за попередньою змовою група осіб у складі ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 протиправно заволоділа частками засновників (учасників) та майном ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Зокрема, із заяви заявника встановлено, що йому стало відомо про те, що 31.05.2016 року трьома учасниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » було проведено загальні збори учасників Товариства, збільшено статутний капітал та внесено відповідні зміни до статуту.

Учасники що були присутні 31.05.2016 року на загальних зборах учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме ОСОБА_6 20,36% голосів; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від імені якого за дорученням діяв ОСОБА_7 28,92% голосів; від ОСОБА_9 за довіреністю діяв ОСОБА_7 7,14% голосів. Про присутність вказаних осіб за загальних зборах свідчать підписи на 9 аркуші Статуту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( в редакції затвердженій Протоколом № 12 від 31.05.2016 року Загальних зборів учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». В сукупності вказані особи володіли на той момент частками (долями) у розмірі 56,42%. За рішенням згаданих загальних зборів учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відбулось збільшення статутного капіталу за рахунок додаткового внеску лише одного учасника, а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у сумі 9 257 107 гривень, що потягло за собою збільшення долі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та суттєво зменшило частки всіх інших учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». На вказаних Загальних зборах був змінений попередній статут ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », затверджений Протоколом № 2 від 15.02.2012 року Загальних зборів Учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », та прийнятий в новій редакції, який затверджений Протоколом № 12 від 31.05.2016 року Загальних зборів Учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » При розподілі часток статутного капіталу між учасників, за попередньою редакцією Статуту, заявнику, ОСОБА_5 належала доля в 43,19 % від статутного капіталу, в новій редакції Статуту, йому належить 3,2084% від Статутного капіталу.

Окрім того, відповідно до п. 9.2.1. Статуту Учасники повідомляються про проведення Зборів Учасників простим листом, або публікацією відповідного оголошення у місцевій пресі із зазначенням місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менше як за тридцять днів до скликання Загальних Зборів Учасників.

Згідно ч.5ст.61Закону України «Про господарські товариства» (в редакції від 01.01.2016 року), про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим Статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніше як за 25 днів до початку зборів. Не пізніше як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитись з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматись тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

Згідно пункту 9.4.1 Статуту Збори Учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні Учасники (представники учасників), що володіють в сукупності більш як 60 % голосів.

Таким чином, заявник запевняє, що Загальні збори які відбулись 31.05.2016 року були не повноважними, так як не була присутня кількість учасників, які володіли в сукупності 60% і більше, самі збори проведені з порушенням вимог Статуту Товариства, та Закону України «Про господарські товариства» (в редакції від 01.01.2016 року), без повідомлення його як учасника про час та місце їх проведення, без дотримання процедури винесення питання на голосування, яке повинно було бути подано ініціатором не менш як за 25 днів до скликання, та надано для ознайомлення учасниками не пізніше як за 7 днів до скликання.

Вказані дії, на переконання заявника, є злочинними і вчинені групою часників товариства, в інтересах однієї особи, ОСОБА_7 ..

Метою вказаної групи було забезпечити заволодіння ОСОБА_7 через контрольовану ним юридичну особу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » частками інших учасників у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Як наслідок, за результатами низки незаконних рішень загальних зборів учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », частка контрольованого ОСОБА_7 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » незаконно збільшилась з 28,92% до 94,7%, тобто на 65,8%, а її вартість становить 248 048 234 грн.

Крім того ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » є засновником (учасником) ряду інших юридичних осіб.

Тому, група осіб, незаконно позбавивши заявника, ОСОБА_5 долі у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », фактично позбавила його і права участі ( прийняття рішення на загальних зборах) і в інших юридичних особах через їх засновника, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Документи, що підлягають вилученню мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, містять інформацію про обставини, що підлягають доказуванню та події кримінального правопорушення, є важливою для встановлення винних осіб. При цьому, не можливо іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. п.6 ч.2 ст. 160 КПК України передбачає можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Таким чином, з метою перевірки, підтвердження чи спростування обставин, з яких ОСОБА_5 звернувся до правоохоронних органів з заявою про кримінальне правопорушення, на даний час необхідно провести тимчасовий доступ до документів, які діяли, оформлялись, приймались, складались при здійсненні організації, проведення та фіксації юридичного факту - збільшення статутного капіталу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », та позбавлення ОСОБА_5 частки статутного капіталу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », і які подавались державному реєстратору та знаходяться у реєстраційній справі, яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 ( АДРЕСА_2 ).

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження після вилучення зазначених у клопотанні документів виникне необхідність у призначенні та проведенні судових експертиз (судово-почеркознавчій експертиз), та відомості, зазначені у документах будуть слугувати як докази, які доводять обставини, визначені ст. 91 КПК України.

Для розкриття даного злочину та попередження можливого знищення або внесення будь-яких змін до всіх правовстановлюючих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », призначення відповідних експертиз, встановлення осіб, причетних до вчиненого кримінального правопорушення (зокрема тих, які надавали незаконні погодження через які вносилися зміни до правовстановлюючих документів), виникла необхідність у вилученні оригіналів документів, оскільки в ході досудового слідства надається правова оцінка діям службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та діям державного реєстратора та дані особи, з метою не притягнення до кримінальної відповідальності та перешкоджання кримінальному провадженню, можуть знищити або внести зміни в оригінали документів, які мають значення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що є достатні підстави вважати, що вказані документи містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, зокрема щодо обставин перевищення службових повноважень, у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості наявні в даних документах можуть бути використані як докази, які визнаються допустимими виключно при умові, що вони отримані в порядку передбаченому кримінальним процесуальним кодексом України, який в даному випадку передбачає тільки єдиний законний спосіб у вигляді отримання дозволу суду на тимчасовий доступ до вищеперерахованих документів, оскільки будь якими іншими способами, на даному етапі досудового розслідування встановити обставини, які необхідні для повного, об`єктивного та всебічного досудового розслідування вказаного кримінального провадження не має можливості.

Приймаючи до уваги зазначене, а також те, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, які знаходиться у реєстраційній справі на ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( АДРЕСА_3 ), яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 ( АДРЕСА_2 ) мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та у зв`язку із тим, що іншими способами встановити обставини, які необхідні для повного, об`єктивного та всебічного досудового розслідування вказаного кримінального провадження, не має можливості, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, які знаходиться у реєстраційній справі на ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( АДРЕСА_3 ), яка перебуває у володінні вказаного ІНФОРМАЦІЯ_6 ( АДРЕСА_2 ).

Вищевказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадження.

Згідно поданого доповнення, слід вказує на те, що документи, що підлягають вилученню мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, містять інформацію про обставини, що підлягають доказуванню та події кримінального правопорушення, є важливою для встановлення винних осіб. При цьому, не можливо іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження після вилучення зазначених у клопотанні документів виникне необхідність у призначенні та проведенні судових експертиз (судово-почеркознавчій експертизі) та відомості, зазначені в документах будуть слугувати як докази, які доводять обставини, визначені ст. 91 КПК України.

Старший слідчий СВ Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 на розгляд клопотання не з`явилася, подала заяву про розгляд справи без її участі (а.с. 20).

Згідно до ч. 2 ст. 163 КПК України клопотання розглядається без виклику представника ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Дослідивши клопотання, копії матеріалів, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 159 КПК України - тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Суд вважає за необхідне повідомити слідчого, що відповідно п. 7 ч. 1 ст. 164 КПК України строк дії ухвали становить один місяць з дня постановлення ухвали, тобто до 15.03.2022 року включно.

Беручи до уваги вище викладене, а також те, що інформація, яка знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , АДРЕСА_2 , має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому доповнене клопотання підлягає до задоволення.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 159-166, 395 КПК України, слідчий суддя,

ухвалив:

Клопотання старшого слідчого СВ Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Берегівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні за №12021071030000668 від 12.05.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 364-1 КК України задовольнити.

Надати старшому слідчому СВ Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 , слідчому СВ Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_10 , слідчому СВ Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_11 , слідчому СВ Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_12 , начальнику СВ Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_13 на тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у реєстраційній справі на ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( АДРЕСА_3 ), яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 ( АДРЕСА_2 ), з можливістю вилучення оригіналів документів.

Попередити ІНФОРМАЦІЯ_6 , що він зобов`язаний надати тимчасовий доступ до зазначеної в ухвалі інформації та документів особам, які зазначені в ухвалі та слідчому, в провадженні якого перебуває кримінальне провадження.

Контроль завиконанням ухвалипокласти наслідчого,у провадженніякого перебуваєкримінальне провадження ОСОБА_3 ..

У разі невиконання ухвали слідчий суддя за клопотанням слідчого має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей.

Ухвала діє до 15 березня 2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Лайош ГАЛ

СудБерегівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення15.02.2022
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу103304881
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —297/575/22

Ухвала від 27.03.2023

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Стан І. В.

Ухвала від 13.12.2022

Кримінальне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ГЕЦКО Ю. Ю.

Ухвала від 16.08.2022

Кримінальне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ГЕЦКО Ю. Ю.

Ухвала від 16.08.2022

Кримінальне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ГЕЦКО Ю. Ю.

Ухвала від 15.02.2022

Кримінальне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ГАЛ Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні