Вирок
від 18.02.2022 по справі 167/6/22
РОЖИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 167/6/22

Номер провадження 1-кп/167/30/22

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 лютого 2022 року м. Рожище

Рожищенський районний суд Волинської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Рожищенського районного суду Волинської області кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12021030590000573, про обвинувачення ОСОБА_3 , який народився

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Радовичі Турійського району Волинської області, громадянина України, з неповною середньою освітою, одруженого, непрацюючого, зареєстроване місце проживання у АДРЕСА_1 , фактично проживає у АДРЕСА_2 , за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (далі КК),

в с т а н о в и в :

2 грудня 2021 року приблизно о 00:30 ОСОБА_3 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння на АДРЕСА_3 , грубо порушуючи громадський порядок та правила поведінки з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю, умисно здійснив чотири постріли з рушниці марки «ТОЗ-63», яку попередньо знайшов на березі р. Стир і яка є вогнепальною зброєю, в інформаційну вивіску ТОВ «Вудленд Україна» та пошкодив її, внаслідок чого завдав майнову шкоду вказаному товариству в розмірі 2308, 33 грн. Продовжуючи реалізовувати свій єдиний умисел, спрямований на вчинення хуліганських дій та не припиняючи їх, ОСОБА_3 , рухаючись на вул. Коте Шилокадзе у м. Рожищі Луцького району Волинської області в наспрямку с. Рудня, здійснив п`ять пострілів, які місцеві жителі розцінили як загрозу їхньому життю та здоров`ю, в ліхтар штучного освітлення, що розташований навпроти будинку АДРЕСА_4 , та одним влученням пошкодив його, внаслідок чого завдав майнову шкоду

КП «Дільниця благоустрою Рожищенської міської ради» в розмірі

639,87 грн.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою винуватість у вчиненні інкримінованого злочину, відповідальність за який передбачена ч. 4 ст. 296 КК,визнав повністюта щиророзкаявся. З його показань слідує, що дійсно на початку грудня 2021 року посварився із дружиною, випив приблизно пляшку горілки, взяв рушницю, яку напередодні знайшов біля річки, і пішов у житловий район у м. Рожище. На вул. Промисловій стріляв в інформаційну вивіску, а на вул. Коте Шилокадзе - в ліхтар. Просив суворо не карата.

Представник потерпілого КП «Дільниця благоустрою Рожищенської міської ради» в судове засідання не з`явився. До суду від імені начальника цього комунального підприємства ОСОБА_5 надійшла заява про проведення судового засідання у відсутності їх представника. У цій же заяві зазначено, що фактичні обставини та формулювання обвинувачення не оспорюються, не заперечують проти недослідження доказів і обізнані, що у такому разі будуть позбавлені можливості оскаржити фактичні обставини в апеляційному порядку. При вирішенні питання про призначення обвинуваченому ОСОБА_3 покарання покладаються на суд, оскільки майнова шкода обвинуваченим їм повністю відшкодована.

Представник потерпілого ТОВ «Вудленд Україна» в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд кримінального провадження у його відсутність. В заяві також вказано, що потерпілому ТОВ «Вудленд Україна» обвинуваченим повністю відшкодовано завдані збитки, заперечення щодо кримінально-правової кваліфікації дій ОСОБА_3 відсутні. Обставини, які викладені в обвинуваному акті, відповідають дійсності, не заперечують проти судового розгляду без дослідження доказів відповідно до ч. 3 ст. 349 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК) та обізнані, що у такому разі будуть позбавлені права оспорювати визнані фактичні обставини.

Під час судового розгляду на підставі ч. 3 ст. 349 КПК суд визнав недоцільним дослідження доказів щодо фактичних обставин справи інкримінованого ОСОБА_3 діяння стосовно дати, часу, місця, способу вчинення ним кримінального правопорушення, мотивів, предмету, який при цьому застосовувався, так як ці обставини учасниками судового провадження не оспорюються. Сумнівів у добровільності позиції учасників судового провадження немає. Судом роз`яснено, що у такому разі вони будуть позбавлені права оспорювати визнані фактичні обставини у апеляційному порядку.

Показання обвинуваченого, надані в суді, є послідовними, співвідносяться із фактичними обставинами справи, тому, суд визнає їх достовірними в частині встановлених фактичних обставин обвинувачення.

Суд,дослідивши таоцінивши показанняобвинуваченого,доходить висновкупро доведеністьвинуватості ОСОБА_3 у вчиненнігрубого порушеннягромадського порядкуз мотивівявної неповагидо суспільства,що супроводжувалося особливою зухвалістю, із застосуванням вогнепальної зброї, тобто злочину, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК.

Обираючи вид та міру покарання ОСОБА_3 , суд враховує, що вчинений ним злочин за характером посягає на громадський порядок та моральність, за ступенем суспільної небезпечності є тяжким злочином із умисною формою вини, а також враховує дані, що характеризують особу обвинуваченого, обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Пом`якшуючими покарання обвинуваченого обставинами є щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, добровільне відшкодування завданих збитків.

Обставиною, яка обтяжує покарання обвинуваченого, є вчинення кримінального правопорушення особою, що перебуває у стані алкогольного сп`яніння.

Обвинувачений ОСОБА_3 непрацевлаштований, одружений, має на утриманні троє дітей, вперше притягується до кримінальної відповідальності, на обліку у психіатричному та наркологічному кабінетах не перебуває, за місцем проживання негативної характеристики не має, повністю усвідомлює свою провину і щиро кається з приводу вчиненого. Згідно з досудовою доповіддю Луцького районногосектору №3філії Державноїустанови «Центрпробації» уВолинській області від 26 січня 2022 року орган пробації зазначає про середню ймовірність вчинення повторного кримінального правопорушення і вважає, що виправлення ОСОБА_3 можливе без позбавлення волі або обмеження волі на певний строк і не становить великої небезпеки для суспільства.

Наявність пом`якшуючих покарання обставин та однієї обтяжуючої покарання обставини, даних про особу обвинуваченого ОСОБА_3 , досудової доповіді, свідчать про те, що виправлення обвинуваченого можливе без ізоляції від суспільства і дає можливість суду призначити покарання у межах санкції статті інкримінованого йому злочину ближче до мінімальної межі покарання, із звільненням від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на підставі ст.75 КК.

Суд вважає, що таке покарання буде необхідним і достатнім для виправлення та перевиховання обвинуваченого ОСОБА_3 та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень, так і іншими особами.

Відповідно до норми ч. 2 ст. 124 КПК підтверджені документально витрати на залучення експертів в сумі 4118,88 грн. слід стягнути із обвинуваченого.

Арешт намайно,який накладенийухвалою слідчогосудді Ківерцівськогорайонного судуВолинської областівід 8грудня 2021року усправі №158/3376/21(провадження№ 1-кс/0158/1347/21),підлягає скасуванню згідно з приписами ч. 4 ст. 174 КПК.

Питання про речові докази у справі необхідно вирішити відповідно до норми ч. 9 ст. 100 КПК.

На підставі наведеного, керуючись ч. 3 ст. 349, статтями 368, 374, КПК, суд,-

у х в а л и в :

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК, і призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки

3 (три) місяці.

На підставі статей 75, 76КК обвинуваченого ОСОБА_3 звільнити від відбування покарання з випробуванням з дворічним іспитовим строком та покласти на обвинуваченого ОСОБА_3 такі обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Іспитовий строк обчислюється з моменту проголошення вироку суду.

Стягнути із ОСОБА_3 на користь держави 4118 (чотири тисячі сто вісімнадцять) гривень 88 (вісімдесят вісім) копійок витрат на залучення експертів.

Арешт, який накладений ухвалою слідчого судді Ківерцівського районного суду Волинської області від 8 грудня 2021 року у справі

№ 158/3376/21 (провадження № 1-кс/0158/1347/21), на предмет зовні схожий на гладкоствольну рушницю із маркувальним позначенням НОМЕР_1 , патронташ до патронів коричневого кольору, та 5 відстріляних гільз із наявними маркувальними позначеннями «BAIKAL» 16 «RUSSIА», - скасувати.

Речові докази: рушницю марки «ТОЗ-63» (заводський номер НОМЕР_2 ), патронташ конфіскувати, 5 гільз знищити, світло-діодний ліхтар чорного кольору повернути потерпілому Комунальному підприємству «Дільниця благоустрою Рожищенської міської ради», куртку світло-блакитного кольору повернути обвинуваченому ОСОБА_3 , оптичний диск DVD-R залишити в матеріалах кримінального провадження.

Вирок може бути оскаржений до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Рожищенський районний суд Волинської області.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після проголошення вручається обвинуваченому та прокурору і не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім у судовому засіданні.

С у д д я : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.02.2022
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу103403170
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —167/6/22

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Рожищенський районний суд Волинської області

Требик В. Б.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Рожищенський районний суд Волинської області

Требик В. Б.

Ухвала від 20.07.2022

Кримінальне

Рожищенський районний суд Волинської області

Требик В. Б.

Вирок від 18.02.2022

Кримінальне

Рожищенський районний суд Волинської області

Требик В. Б.

Ухвала від 20.01.2022

Кримінальне

Рожищенський районний суд Волинської області

Требик В. Б.

Ухвала від 05.01.2022

Кримінальне

Рожищенський районний суд Волинської області

Требик В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні