Ухвала
від 21.02.2022 по справі 191/4015/21
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/4015/21

Провадження № 2-о/191/80/21

У Х В А Л А

іменем України

"21" лютого 2022 р. м.Синельникове Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Костеленко Я.Ю.

за участю секретаря - Омельченко К.В.

присяжних - Лебідь О.І., Лисенко В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Синельникове цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Іларіонівської ОТГ Синельниківського району Дніпропетровської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

20.12.2021 заявником ОСОБА_1 була надана заява, в якій вона просила призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану її сина ОСОБА_2 та здатність усвідомлювати ним значення своїх дій та керувати ними.

Ухвалою суду від 20.12.2021 року клопотання заявника ОСОБА_1 було задоволено та по даній справі призначено амбулаторну судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання: - чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічне захворювання? - чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними? - чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стороннього догляду та допомоги внаслідок психічного стану? Проведення якої було доручено експертам КЗ Дніпровська клінічна психіатрична лікарня Дніпропетровської обласної ради (49115, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Бехтерєва, 1).

Але на адресу суду були повернуті матеріали справи без виконання у зв`язку з тим, що з 31.12.2021 року відділення судово-психіатричних експертиз Комунального підприємства Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання психіатричної допомоги Дніпропетровської обласної ради припинило своє функціонування.

Ухвалою від 17.02.2022 року, провадження у даній справі було поновлено.

Сторони у судове засідання не з`явились.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступних висновків.

Відповідно до ст.21 Закону України Про психіатричну допомогу судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ч.ч.1-3 ст.143 ЦПК України . Як зазначається в п.4 постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972р. №3 Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Відповідно до ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи. Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Згідно зі ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричнуекспертизу.

З огляду на те, що для встановлення заявлених обставин необхідні спеціальні знання в області психіатрії, суд вважає необхідним призначити по справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Дніпровській філії відділу судово -психіатричних експертиз ДУ Інститут психіатрії, судово психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України .

Оскільки для проведення експертизі потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст. ст. 103 , 104 , 252 , 253 , 298 ЦПК України , суд,-

У Х В А Л И В:

Призначити по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Іларіонівської ОТГ Синельниківського району Дніпропетровської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна амбулаторну судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

- чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічне захворювання?

- чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

- чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стороннього догляду та допомоги внаслідок психічного стану?

Виконання експертизи доручити експертам Дніпровській філії відділу судово -психіатричних експертиз ДУ Інститут психіатрії, судово психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України .

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Копію ухвали для виконання направити Дніпровській філії відділу судово -психіатричних експертиз ДУ Інститут психіатрії, судово психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України (49115, м. Дніпро, вул. Бехтерева, 1).

Ухвала може бути оскаржена в частині зупинення провадження у встановлений законом строк і порядок, в іншій її частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Я. Ю. Костеленко

Присяжні О.І. Лебідь

В.В. Лисенко

СудСинельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення21.02.2022
Оприлюднено23.02.2022
Номер документу103467791
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —191/4015/21

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Рішення від 20.04.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 17.04.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні