Рішення
від 20.04.2022 по справі 191/4015/21
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/4015/21

Провадження № 2-о/191/80/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 квітня 2022 року м. Синельникове Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Костеленко Я.Ю.

присяжних - Лебідь О.І., Стадник М.В.

за участю секретаря - Омельченко К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Синельникове Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, в якій зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 народився її син - ОСОБА_2 . Він є інвалідом з дитинства , не пристосований до самостійної праці та не може керувати своїми діями. Внаслідок хвороби ОСОБА_2 страждає стійким психічним розладом здоров`я, не здатний усвідомлювати значення своїх дій. Знаходиться на обліку у лікаря-психіатра. Так, її син зовсім не розмовляє, спілкується з нею тільки за допомогою жестів, розуміє дуже обмежену кількість умовних знаків- тільки ті, які визначають нагальні потреби - їсти, пити та інше. Контакт у спілкуванні формальний, на питання він відповідає окремими звуками. Він не вміє читати, писати, рахувати, самостійно висловити свої бажання та потреби. Її син не може самостійно вдягнутися чи роздягнутися, зав`язати шнурки і таке інше. Він не усвідомлює, що він робить. Коли в теплу пору року вона його виводить у двір, то самостійно повернутися до будинку він не в змозі. З людьми він не спілкується, спілкування не потребує, навіть буває дуже агресивний. Таким чином, її син ОСОБА_2 потребує постійного піклування зі сторони іншої особи. У зв`язку з тим, що ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, він може цим самим поставити себе у скрутний матеріальний стан, стати жертвою недобросовісних людей. Вона має можливість дбати про сина, створювати необхідні побутові умови, забезпечувати його доглядом та лікуванням. Просить визнати її сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в смт.Іларіонове Синельниківського району Дніпропетровської області, недієздатним, встановити над ним опіку та призначити її - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , його опікуном.

Заявник до початку проведення судового засідання надала суду заяву про розгляд справи без її участі. Заявлені вимоги підтримала повністю.

Представник заінтересованої особи- Органу опіки та піклування Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області Кочерга Л.В. до початку судового засідання надала заяву про розгляд справи без її участі. Позовні вимоги підтримала та просила задовольнити.

Суд, дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, приходить до наступного.

Відповідно до вимог ч.3 ст.296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Судом встановлено, що, відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 19 січня 2004 року виконкомом Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 у селищі Іларіонове Синельниківського району Дніпропетровської області, та його матір`ю є ОСОБА_1 .

Відповідно до паспорта громадянина України ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 , виданого 19 вересня 2002 року Синельниківським МРВ УМВС України в Дніпропетровській області та довідкою про реєстрацію місця проживання ОСОБА_2 підтверджується факт проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за однією адресою, а саме у АДРЕСА_1 .

Згідно медичного висновку №243 від 26 липня 2011 року про дитину-інваліда віком до 16 років, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , має захворювання у вигляді розумової відсталості тяжкого ступеню.

Відповідно до консультативного висновку головного дитячого лікаря КЗ «Дитяча міська клінічна лікарня №5» Департаменту охорони здоров`я Дніпропетровської міської ради Македонської І.В. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , має діагноз: вроджена гідроцефалія, субкомпресійрована форма, атактичний синдром, спастичний діапрез, грубе відставання у психо-моторному розвитку. Дане захворювання у дитини з народження.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №25 від 30 березня 2022 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі важкої розумової відсталості та за своїм психічним станом в теперішній час не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст.41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Статтею 58 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно з ч.1 ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ст. 62 ЦК України опіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

При призначенні опікуна (піклувальника) беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов`язки, стосунки між ним та підопічним. Опікун чи піклувальник призначається лише за його згодою і, як правило, з числа родичів чи близьких підопічному осіб.

Пунктом 3.1 Правил опіки і піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88,визначено, що опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Згідно зі ст. 64 ЦК України опікуном або піклувальником не може бути фізична особа: 1) яка позбавлена батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; 2) поведінка та інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки або піклування.

Аналізуючи встановлені в судовому засіданні обставини, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 в повному обсязі, оскільки її син ОСОБА_2 є інвалідом з дитинства, а висновком судово-психіатричної екпертизи підтверджено його неспроможність розуміти значення своїх дій та керувати ними. У зв`язку з виявленим захворюванням ОСОБА_2 потребує постійного стороннього догляду, заявник є матір`ю ОСОБА_2 , постійно піклується про нього та проживає за однією адресою, а тому може бути призначена його опікуном.

Також суд вважає необхідним та обґрунтованим визначити максимальний строк дії рішення суду у даній справі після набрання ним законної сили, який становить два роки, що не суперечить вимогам ч. 6 ст. 300 ЦПК України.

Роз`яснити учасникам справи, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення дворічного строку дії рішення суду, яке набрало законної сили (ч. 7 ст. 300 ЦПК України).

Відповідно до ч.2 ст.299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст.4, 293, 294, 300, 315, 316 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Заяву задовольнити повністю.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП - НОМЕР_3 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Опікуном недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , призначити ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 в с.Кореновськ Кореновського району Краснодарського краю.

На рішення протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду .

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано, а у разі її подання - після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, відділенню ведення Державного реєстру виборців апарату Синельниківської райдержадміністрації.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною - два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Суддя Я. Ю. Костеленко

Присяжні О.І.Лебідь

М.В.Стадник

СудСинельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення20.04.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104058717
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —191/4015/21

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Рішення від 20.04.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 17.04.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні