Ухвала
від 24.04.2024 по справі 191/4015/21
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/4015/21

Провадження № 2-о/191/51/24

У Х В А Л А

іменем України

24 квітня 2024 року м. Синельникове

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Костеленко Я.Ю.

присяжних Хоруженко О.А., Лебідь І.С.

за участю секретаря Омельченко К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Синельникове Дніпропетровської області клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, про продовження строку дії рішення суду про визнання особи недієздатною,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулась до суду з клопотанням про продовження строку дії рішення суду про визнання особи недієздатною, в якому зазначає, що рішенням Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 21.04.2022 її брат - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнаний недієздатним, над ним встановлено опіку та опікуном призначено їх матір - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Строк дії рішення визначено 2 роки. ІНФОРМАЦІЯ_3 їх мати - ОСОБА_3 , померла. Після її смерті її брат ОСОБА_2 залишився без опіки. Її брат має першу «А» групу інвалідності у зв`язку захворюванням у вигляді розумової відсталості тяжкого ступеня. ОСОБА_2 і надалі страждає стійким хронічним психічним розладом у формі важкої розумової відсталості. Він є інвалідом дитинства, не пристосований до самостійної праці та не може керувати своїми діями. Страждає на психічний розлад здоров`я, не здатний усвідомлювати значення своїх дій, у зв`язку з чим, потребує постійного стороннього догляду. Просить продовжити строк дії рішення Синельниківського міськрайонного суду від 21.04.2022 року № 191/4015/21 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним.

Заявник ОСОБА_1 до початку судового засідання надала заяву про розгляд клопотання за її відсутності, вимоги підтримує та просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи в.о.голови Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області Денисенко Л. до початку судового засідання надала заяву про розгляд клопотання без їх участі, заперечень проти вимог не мають.

З огляду на тяжкий стан здоров`я ОСОБА_2 , підтверджений медичними документами, суд у відповідності до положень ст.299 ЦПК України, вважає за можливе проводити розгляд справи без виклику та участі особи, щодо якої розглядається питання про продовження строку дії рішення суду про визнання її недієздатною.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Згідно з ч.6 ст.300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Відповідно до ч.9 ст.300 ЦПК України суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 21 квітня 2022 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , визнано недієздатним, встановити над ним опіку та опікуном призначено ОСОБА_3 .

Рішенням Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 09 квітня 2024 року у зв`язку зі смертю опікуна ОСОБА_2 - ОСОБА_3 , встановлено опіку над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та його опікуном призначено його сестру - ОСОБА_1 .

Повторним свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 23 січня 2024 року та свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 19 січня 2004 року підтверджено, що заявник ОСОБА_1 є рідною сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Водночас, з довідки МСЕК серії 12 ААВ №794038 від 27 червня 2022 року вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , з 27 червня 2022 року встановлено першу «А» групу інвалідності з дитинства безстроково та він за станом здоров`я не може виконувати ніякі види праці, потребує постійної сторонньої нерегульованої допомоги, догляду, нагляду.

Отже, вищезазначені обставини в своїй сукупності у відповідності до вимог ст.39 ЦК України, ст.300 ЦПК України дають суду підстави для продовження строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

З огляду на стан здоров`я ОСОБА_2 суд, у відповідності до положень ч.6 ст.300 ЦПК України, вважає за доцільне продовжити строк дії рішення про визнання його недієздатним на два роки.

Оскільки судом ухвалюється рішення про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним, то повноваження заявниці ОСОБА_1 ,визначені рішеннямСинельниківського міськрайонногосуду Дніпропетровськоїобласті від09квітня 2024року, щодо опіки над недієздатним ОСОБА_2 також продовжуються й не потребують повторного вирішення питання про призначення опікуна, оскільки ОСОБА_1 від виконання цих обов`язків у встановленому законом порядку не звільнялась.

Керуючись ст.39 ЦК України, ст.300 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 21 квітня 2022 року у справі №191/4015/21 про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на два роки, починаючи з дня набрання даним судовим рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до вимог ч.7 ст.300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Копію ухвали суду, після набрання нею законної сили, направити Іларіонівській селищній раді Синельниківського району Дніпропетровської області.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Ухвала набирає законної сили після її підписання суддею.

Готловуючий суддя Я. Ю. Костеленко

Присяжні О.А. Хоруженко

І.С. Лебідь

СудСинельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118706987
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —191/4015/21

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Рішення від 20.04.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 17.04.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні