Ухвала
від 20.02.2022 по справі 607/2563/22
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.02.2022 Справа №607/2563/22

Провадження №2/607/1760/2022

м. Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді Кунець Н.Р.,

з участю секретаря судового засідання Крупи О.А.,

позивача ОСОБА_1

представника позивача адвоката Ізай Р.О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі судових засідань Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третьої особи Житлово-будівельного кооперативу «МІСТО-САД ВОСЬМИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ 4А» про визнання права особистої власності, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач ОСОБА_1 звернулась в суд із позовом до відповідача ОСОБА_2 , третьої особи Житлово будівельного кооперативу «МІСТО-САД ВОСЬМИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ 4А», в якому просить визнати за нею ОСОБА_1 право особистої власності на квартиру за АДРЕСА_1 та на нежитлове приміщення, кладова №ССХХХVI, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Ухвалою судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 16.02.2022 відкрито провадження у справі за правилами загального провадження.

У судовому засіданні представник позивача - адвокат ІзайР.О.заявила клопотання про доручення компетентному органу Республіки Польща вручити копію позовної заяви та додані до неї матеріали відповідачу ОСОБА_2 , який проживає за адресою: с.Любчино, Ґожовського повіту Любуського воєводства, Польща.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 клопотання представника підтримала та просила задовольнити.

Представник третьої особи Житлово будівельного кооперативу«МІСТО-САДВОСЬМИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ4А»в судовезасідання нез`явився, хочапро часта місцесудового засіданняповідомлявся належнимчином.Про причининеявки судуне повідомив.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд приходить до висновку про наявність підстав для звернення до компетентних органів Республіки Польща із судовим дорученням з огляду на наступне:

Згідно з ч.2 статті 10 ЦПК України, суд розглядає справи відповідно до Конституції України, законів України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 ЦПК України, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Положення Цивільного процесуальногокодексу України передбачають необхідність вручення відповідачу позовної заяви із доданими до неї документами, надання можливості відповідачу подати відзив на позов, докази по справі, скористатись іншими процесуальними правами, визначеними законом.

Згідно ч. 8 ст. 130 ЦПК України, особам, які проживають за межами України, судові повістки вручаються в порядку, визначеними міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, в разі відсутності таких в порядку, встановленому ст. 502 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст.80Закону України«Про міжнароднеприватне право» у разі якщо при розгляді справи з іноземним елементом у суду виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд може направити відповідне доручення компетентному органу іноземної держави в порядку, встановленому процесуальним законом України або міжнародним договором України.

Згідно ст. 498 ЦПК України, у разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Доручення суду України надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Відповідно до п. 2.1, п. 2.1.1. Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженоїнаказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України 27.06.2008 № 1092/5/54, у разі, якщо при розгляді цивільної справи в суду України виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд України складає доручення про надання правової допомоги за кордоном. Доручення складається судом України, який розглядає цивільну справу, і повинно містити інформацію та документи, передбачені міжнародним договором України. Доручення адресується компетентному суду запитуваної держави.

Крім того, відповідно до Конвенції про отримання за кордоном доказів у цивільних або комерційних справах від 18 березня 1970 року, Конвенція застосовується у відносинах України з Данією, Мексикою, Люксембургом, Болгарією, Ізраїлем, Італією, Словенією, Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, Німеччиною, Фінляндією, Австралією, Швейцарією, США, Іспанією, Швецією, Норвегією, Аргентиною, Польщею, Словаччиною, Сінгапуром та Латвією.

Держави, які підписали цю Конвенцію, бажаючи полегшити передачу та виконання судових доручень і сприяти погодженню різних способів, які використовуються ними з цією метою, піклуючись про поліпшення взаємної правової допомоги в цивільних або комерційних справах.

Так, відповідно до ст. 1 Конвенції про отримання за кордоном у цивільних або комерційних справах судовий орган Договірної Держави може відповідно до положень законодавства цієї Держави шляхом надіслання судового доручення звернутися до компетентного органу другої Договірної Держави з проханням отримати докази або провести інші процесуальні дії.

Враховуючи вищевикладене та те, що відповідач проживає в Республіці Польща, з метою дотримання праввідповідача, повного,об`єктивного тавсебічного розглядусправи,суд вважаєнеобхідним доручитикомпетентному судуРеспублікиПольща вручити копію позовної заяви та додані до неї матеріали відповідачу ОСОБА_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_3 , а також, допитати його з наступних питань:

- чи визнає він пред`явлений до нього позов ОСОБА_1 про визнання за нею право особистої власності на квартиру за АДРЕСА_1 та на нежитлове приміщення, кладова №ССХХХVI, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 ;

- чи бажає він дати пояснення по суті позовних вимог; якщо так, відібрати такі пояснення;

- які обставини він просить врахувати при вирішенні справи;

- чи бажає він бути особисто присутнім в судовому засіданні під час розгляду справи в приміщенні Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, Україна, (м.Тернопіль, вул. Котляревського, 34, 2 поверх), або чи згідний на розгляд справи у його відсутності;

- якщо відповідач бажає бути присутнім при розгляді справи, то на які засоби зв`язку (факс, телефон, електронна пошта, тощо) йому може бути надіслано судову повістку про виклик в суд.

Згідно із п. 8 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Відповідно до п. 12 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 8 частини першоїстатті 252 цього Кодексу, до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

З метою повного, об`єктивного розгляду справи, виникла необхідність зібрати докази за межами територіальної юрисдикції суду. Тому, суд вважає за доцільне направити компетентному суду Республіки Польща судове доручення про вручення копію позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу у справі ОСОБА_2 , повідомлення його про день та час слухання справи, а також допиту останнього.

Разом з тим, оскільки для виконання судового доручення потрібен значний проміжок часу, суд вважає за необхідне провадження по цивільній справі зупинити.

На підставі наведеного, керуючись статтями 87, 252, 258, 259, 260, 261, 352-354, 498 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача про доручення компетентному суду Республіки Польща вручити копію позовної заяви та додані до неї матеріали відповідачу ОСОБА_2 , задовольнити.

Доручити компетентному суду Республіки Польща вручити копію позовної заяви та додані до неї матеріали відповідачу ОСОБА_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

Допитати ОСОБА_2 з наступних питань:

- чи визнає він пред`явлений до нього позов ОСОБА_1 про визнання за нею право особистої власності на квартиру за АДРЕСА_1 та на нежитлове приміщення, кладова №ССХХХVI, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 ;

- чи бажає він дати пояснення по суті позовних вимог; якщо так, відібрати такі пояснення;

- які обставини він просить врахувати при вирішенні справи;

- чи бажає він бути особисто присутнім в судовому засіданні під час розгляду справи в приміщенні Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, Україна, (м.Тернопіль, вул. Котляревського, 34, 2 поверх), або чи згідний на розгляд справи у його відсутності;

- якщо відповідач бажає бути присутнім при розгляді справи, то на які засоби зв`язку (факс, телефон, електронну пошту, тощо) йому може бути надіслано судову повістку про виклик в суд.

Після виконання даного доручення направити документи на адресу Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області (вул. Котляревського, 34 м.Тернопіль, Україна, 46000) відповідно до вимог Конвенції про отримання за кордоном доказів у цивільних або комерційних справах від 18 березня 1970 року.

Призначити дату наступного судового засідання 11 год. 00 хв. 01 вересня 2022 року у приміщенні Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, Україна, (м.Тернопіль, вул. Котляревського, 34).

На часвиконання судовогодоручення зупинити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,третьої особиЖитлово-будівельногокооперативу «МІСТО-САДВОСЬМИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ4А»про визнанняправа особистоївласності,до надходження відповіді на судове доручення.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Тернопільського апеляційного суду або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом п`ятнадцяти днів з дня його проголошення.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину ухвали суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Ухвала суду складена та підписана 21 лютого 2022 року.

Головуючий суддяН. Р. Кунець

Дата ухвалення рішення20.02.2022
Оприлюднено24.02.2022
Номер документу103494876
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —607/2563/22

Рішення від 06.11.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Рішення від 06.11.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 01.05.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 01.05.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 20.02.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні