Ухвала
від 10.02.2022 по справі 162/88/22
ЛЮБЕШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 162/88/22

Провадження № 2/162/75/2022

ЛЮБЕШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

11 лютого 2022 року селище Любешів.

Суддя Любешівського районного суду Волинської області Глинянчук В.Д., вирішуючи питання про відкриття провадження у справі за цивільним позовом ОСОБА_1 до управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради про визнання незаконним та скасування наказу про відсторонення від роботи, поновлення у трудових правах позивача шляхом допуску до роботи, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до Любешівського районного суду Волинської області з цим позовом 07 лютого 2022 року через пошту.

Позивач вказала про сплату 992,40 гривень судового збору та наявність у додатках до позовної заяви квитанції про сплату судового збору. Натомість відповідно до акта канцелярії суду під час перевірки цілісності поштового конверта та відповідності наявних у ньому документів констатовано відсутність зазначеної квитанції.

Згідно з частиною четвертою статті 177 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК) до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір" (далі Закон № 3674-VI) від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Зазначена норма закону розширеному тлумаченню не підлягає.

ОСОБА_1 заявлено такі позовні вимоги: 1) визнати незаконним та скасувати наказ закладу середньої освіти «Ветлівський ліцей» управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради № 61-к від 05 листопада 2021 року про відсторонення позивача від роботи; 2) поновити у трудових правах позивача шляхом відновлення виконання позивачем трудових обов`язків, тобто шляхом допуску до роботи; 3) стягнути з відповідача середній заробіток за час вимушеного прогулу з 08 листопада 2021 року по дату набрання судовим рішенням законної сили.

Таким чином, перша та друга позовні вимоги підлягають оплаті судовим збором як вимоги немайнового характеру. Третя позовна вимога має бути оплачена судовим збором як майнова у визначеному законом мінімальному розмірі.

Згідно з частиною другою статті 4 Закону № 3674-VI за подання фізичною особою до суду позову майнового характеру ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, за позовну вимогу немайнового характеру 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до частини третьої статті 6 Закону № 3674-VI за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

В цілях Закону № 3674-VI розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб розраховується станом на 01 січня календарного року.

На 01 січня 2022 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 2481 гривня.

Таким чином, за кожну з позовних вимог позивач мала б сплатити по 992,4 гривні (2481 гривень 0,4), а в цілому 2977,2 гривень (2481 гривень 0,4 3).

Крім цього, всупереч частині другій статті 95, частині другій статті 175 ЦПК позивач не засвідчила копії поданих письмових доказів та не підписала позовну заяву.

Відповідно до частин першої-третьої статті 185 ЦПКсуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись статтею 185 ЦПК,

постановив:

Позов ОСОБА_1 до управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради про визнання незаконним та скасування наказу про відсторонення від роботи, поновлення у трудових правах позивача шляхом допуску до роботи, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу залишити без руху.

Надати позивачу ОСОБА_1 п`ятиденний строк для усунення недоліків: подати документи, що підтверджують сплату судового збору у розмірі 2977,2 гривень; підписати позовну заяву та засвідчити копії поданих письмових доказів.

Строк для усунення недоліків рахувати з дня отримання копії цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.Д. Глинянчук

СудЛюбешівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення10.02.2022
Оприлюднено24.02.2022
Номер документу103505255
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них

Судовий реєстр по справі —162/88/22

Рішення від 20.09.2023

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Глинянчук В. Д.

Рішення від 20.09.2023

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Глинянчук В. Д.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Глинянчук В. Д.

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Глинянчук В. Д.

Ухвала від 19.04.2022

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Глинянчук В. Д.

Ухвала від 27.02.2022

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Глинянчук В. Д.

Ухвала від 10.02.2022

Цивільне

Любешівський районний суд Волинської області

Глинянчук В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні