Рішення
від 08.12.2021 по справі 428/4652/20
СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 428/4652/20

Провадження № 2/428/133/2022

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2021 року м. Сєвєродонецьк

Сєвєродонецький міський суд Луганської області у складі:

головуючого судді Посохова І.С.,

за участю секретаря судового засідання Колядінцевої П.В.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.Сєвєродонецьку Луганськоїобласті впорядку загальногопозовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Сєвєродонецького міського суду Луганської області з позовом до Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 . Після його смерті залишилася спадщина, яка складається з права на квартиру, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

19 лютого 2020 року позивач звернувся до приватного нотаріуса Сєвєродонецького міського нотаріального округу Луганської області Сердюк Ніни Іванівни із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. 19 лютого 2020 року постановою приватного нотаріуса Сєвєродонецького міського нотаріального округу Луганської області Сердюк Ніни Іванівни про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 29/02-14 ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . Зазначену відмову нотаріус обґрунтовує тим, що відсутні підстави для видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на ім`я ОСОБА_1 , а саме: Сєвєродонецьким виробничим об`єднанням житлово-комунального господарства (продавець) та ОСОБА_2 (покупець) був оформлений договір купівлі-продажу квартири, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , посвідчений старшим нотаріусом Сєвєродонецької державної нотаріальної контори Сердюк Н.І. 21 листопада 1991 року за реєстровим № 162, але право власності на вищезазначену квартиру не було зареєстроване в належному бюро технічної інвентаризації.

Позивач просить визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності в порядку спадкування за законом на квартиру, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , яка належала на праві приватної власності ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у селищі міського типу Брюховичі міста Львова Львівської області.

Представник позивача ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, до суду подав заяву з проханням розглянути справу за його та позивача відсутності, позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області у судове засідання не з`явився, про дату, час і місце судового засідання повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив, заяви про розгляд справи за його відсутності до суду не надходило. Відповідач своїм правом на подачу відзиву не скористався.

На підставі п. 1 ч. 3 ст. 223 ЦПК України, враховуючи, що відповідач був належним чином повідомлений про день, час і місце розгляду справи, про причину неявки в судове засідання суд не повідомив, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представника відповідача.

На підставі клопотання представника позивача, яке було задоволено судом, до початку підготовчого засідання було витребувано у приватного нотаріуса Сєвєродонецького міського нотаріального округу Сердюк Н.І. копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив такі фактичні обставини.

У судовому засіданні встановлено, що згідно з копією паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 09.04.1996 Володимир-Волинським МВ УМВС України у Волинській області, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець м. Сєвєродонецька Луганської області, зареєстрований з 11.05.2016 за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 16.07.1968 Сєвєродонецьким міськ. ЗАГС Луганської області, ОСОБА_4 (російською) народився ІНФОРМАЦІЯ_4 у м. Сєвєродонецьк Луганської області, про що 16.07.1968 зроблено відповідний актовий запис № 863. Батьком записаний ОСОБА_5 (російською), матір`ю ОСОБА_6 (російською).

З копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 , виданого 15.05.1966 Сєвєродонецьким м/б ЗАГС Луганської області вбачається, що ОСОБА_5 (російською) та ОСОБА_7 (російською) 15 травня 1966 року зареєстрували шлюб, про що 15.05.1966 зроблено відповідний актовий запис № 432. Після реєстрації шлюбу присвоєні прізвища чоловіку ОСОБА_8 (російською), дружині ОСОБА_8 (російською).

Згідно з копією договору купівлі-продажу квартири, посвідченого 21.11.1991 старшим державним нотаріусом Сєвєродонецької державної нотаріальної контори Сердюк Н.І., зареєстровано в реєстрі за № 162, ОСОБА_2 придбав квартиру, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , сплативши за неї 4897 рублів 83 копійки.

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , виданого 30.09.2019 Львівським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області, ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у селищі міського типу Брюховичі міста Львова Львівської області, Україна, про що 30.09.2019 складено відповідний актовий запис № 1484.

З копіїдовідки №177,виданої 18.02.2020Комунальним підприємством«Сєвєродонецьке бюротехнічної інвентаризації»вбачається,що згіднообліку КПСєвєродонецьке БТІстаном на29.12.2012,право власностіна квартируза адресою: АДРЕСА_1 , не зареєстровано.

Згідно з копією постанови приватного нотаріуса Сєвєродонецького міського нотаріального округу Луганської області Сердюк Н.І. № 29/02-14 від 19.02.2020 про відмову у вчиненні нотаріальної дії, ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 його батька ОСОБА_2 , оскільки Сєвєродонецьким виробничим об`єднанням житлово-комунального господарства (продавець) та ОСОБА_2 (покупець) був оформлений договір купівлі-продажу квартири, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , посвідчений старшим нотаріусом Сєвєродонецької державної нотаріальної контори Сердюк Н.І., 21 листопада 1991 року за реєстровим № 162, але право власності на вищезазначену квартиру не було зареєстроване в належному бюро технічної інвентаризації.

Відповідно до листа Державного архіву Луганської області Луганської обласної державної адміністрації № Р-86 від 04.05.2020, згідно з актом приймання-передавання справ від 17.04.2007 виконавчим комітетом Сєвєродонецької міської ради до Держархіву на державне зберігання були передані документи виконавчого комітету Сєвєродонецької міської ради за період з 1971 року по 1981 рік. У зв`язку з проведенням АТО/ООС всі документи, які знаходилися на державному зберіганні в Держархіві, залишилися на тимчасово непідконтрольній українській владі території у м. Луганську.

З копії спадкової справи № 24/2020, наданої приватним нотаріусом Сєвєродонецького міського нотаріального округу Луганської області Сердюк Н.І. після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , 17.02.2020 заведена спадкова справа за заявою ОСОБА_1 . Інші спадкоємці, які б бажали прийняти спадщину, до нотаріуса не звертались.

Згідно з копією інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 59448503 від 17.02.2020, у Спадковому реєстрі відсутня інформація щодо відкритої спадкової справи відносно ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Отже,з дослідженихв судовомузасіданні фактичнихобставин справисудом встановлено,що спірміж сторонамивиник з приводузахисту позивачемсвого правана спадкуванняза закономквартири післяпомерлого батька,право власностіна якуне зареєстроване. Вказані правовідносини регулюються нормами Конституції України, Цивільного кодексу України.

Статтею 41 Конституції України передбачено, що право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Частиною 1 статті 316 ЦК України передбачено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності чи необґрунтованість активів, які перебувають у власності, не встановлені судом.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З наведенихматеріалів справисудом встановлено,що позивач не має можливості здійснити державну реєстрацію квартири його батька, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , що позбавляє його можливості прийняти та оформити спадщину.

Суд вважає, що в даному випадку право позивача підлягає судовому захисту, а тому позивач має право на звернення до суду з позовними вимогами про визнання за ним права власності в порядкуспадкування зазаконом у зв`язку з неможливістю здійснення державної реєстрації квартири, яка засвідчує право власності його померлого батька.

Як вбачається з матеріалів справи батько позивача ОСОБА_2 27.08.1971 отримав ордер на квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 .

30.08.1971 на підставі виданого ордеру ОСОБА_2 уклав договір найму цієї квартири.

21.11.1991 ОСОБА_2 придбаву Сєвєродонецькоговиробничого об`єднанняжитлово-комунальногогосподарства квартиру,розташовану заадресою: АДРЕСА_1 ,сплативши занеї 4897рублів 83копійки.Договір купівлі-продажуквартири бувпосвідчений 21.11.1991старшим державнимнотаріусом Сєвєродонецькоїдержавної нотаріальноїконтори СердюкН.І.та зареєстрованийв реєстріза №162.

Згідно з пунктом 3 вказаного договору купівлі-продажу покупець набуває право власності володіння, користування, розпорядження на квартиру з моменту укладення договору, з моменту його нотаріального посвідчення.

Таким чином, відповідно до умов договору право власності на квартиру ОСОБА_2 набув з моменту його нотаріального посвідчення, а саме 21.11.1991.

Відповідно до пункту 4 вказаного договору купівлі-продажу у випадку смерті покупця куплена ним квартира переходить по праву спадкування на загальних підставах з передачею спадкоємцям прав та обов`язків покупця.

Отже, судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_2 за життя набув право власності на квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , хоча й не зареєстрував її в органах БТІ, а тому суд вважає, що вказана квартира входить до спадкової маси та може бути успадкована позивачем.

За таких обставин суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 про визнання права власності в порядку спадкування за законом підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд враховує, що даний спір виник виключно внаслідок дій позивача, яким судових витрат до відшкодування заявлено не було. Отже, стягнення судових витрат з відповідача на користь позивача в даному випадку буде несправедливим.

Керуючись ст. 12, 13, 81, 141, 206, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності в порядку спадкування за законом на квартиру, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , яка належала на праві приватної власності ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у селищі міського типу Брюховичі міста Львова Львівської області.

Рішення може бути оскаржено до Луганського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про сторони:

- позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 ;

- відповідач: Сєвєродонецька міська військово-цивільна адміністрація Сєвєродонецького району Луганської області, місцезнаходження: 93404, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, бульв. Дружби Народів, буд. 32, код ЄДРПОУ 44083662.

Суддя І. С. Посохов

СудСєвєродонецький міський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення08.12.2021
Оприлюднено25.02.2022
Номер документу103541497
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —428/4652/20

Рішення від 08.12.2021

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Посохов І. С.

Рішення від 09.12.2021

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Посохов І. С.

Ухвала від 18.08.2021

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Посохов І. С.

Ухвала від 18.08.2021

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Посохов І. С.

Ухвала від 24.02.2021

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Посохов І. С.

Ухвала від 24.12.2020

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Посохов І. С.

Ухвала від 24.12.2020

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Посохов І. С.

Ухвала від 07.09.2020

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Посохов І. С.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Посохов І. С.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Посохов І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні