Ухвала
від 24.02.2022 по справі 172/317/19
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/317/19

Провадження № 2-о/191/90/21

У Х В А Л А

іменем України

25 лютого 2022 року м. Синельникове

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Костеленко Я.Ю.

присяжних Стадник М.В., Сідун Т.В.

за участю секретаря Омельченко К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Синельникове Дніпропетровської області клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Дубовиківської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулась до суду з клопотанням, яким просить продовжити строк дії рішення Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 31 липня 2019 року, яким ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано недієздатним, встановлено опіку та призначено опікуна ОСОБА_1 і визначено строк дії рішення 2 роки. Свої вимоги обгрунтовує тим, що строк дії рішення закінчується, однак ОСОБА_2 і надалі страждає стійким хронічним психічним розладом та має діагноз виражена розумова відсталість. Дане захворювання позбавляє його можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Просить продовжити строк дії рішення Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 31 липня 2019 року про визнання ОСОБА_2 недієздатним, встановлення опіки та призначення опікуном ОСОБА_1 .

Заявник до початку судового засідання надала заяву про розгляд клопотання за її відсутності, вимоги підтримала.

Заінтересована особа - виконавчий комітетДубовиківської сільськоїради Васильківськогорайону Дніпропетровськоїобласті вособі головивиконкому КарнаухМ. до початку судового засідання надав заяву про розгляд справи за відсутності представника виконкому, проти задоволення вимог не заперечують

З огляду на тяжкий стан здоров`я ОСОБА_2 , підтверджений медичними документами, суд у відповідності до положень ст.299 ЦПК України вважає за можливе проводити розгляд справи без виклику та участі особи, щодо якої розглядається питання про продовження строку дії рішення суду про визнання її недієздатною.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого висновку.

Відповідно до ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Згідно з ч.6 ст.300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Відповідно до ч.9 ст.300 ЦПК України суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 31 липня 2019 року, яке набрало законної сили 02 вересня 2019 року, визнано недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 та встановлено над ним опіку; призначено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Водночас, з Висновку судово-психіатричного експерта №197 від 19.10.2021 встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє хронічний стійкий психічний розлад здоров`я у формі важкої розумової відсталості та за своїм психічним станом в теперішній час не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Отже, вищезазначені обставини в своїй сукупності у відповідності до вимог ст.39 ЦК України, ст.300 ЦПК України дають суду підстави для продовження строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

З огляду на стан здоров`я ОСОБА_2 суд, у відповідності до положень ч.6 ст.300 ЦПК України, вважає за доцільне продовжити строк дії рішення про визнання його недієздатним на два роки.

Таким чином, враховуючи викладені обставини справи, вимоги даного клопотання ОСОБА_1 є обгрунтованими й підлягають задоволенню.

Оскільки судом ухвалюється рішення про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним, то повноваження заявниці ОСОБА_1 щодо опіки над недієздатним ОСОБА_2 також продовжуються й не потребують повторного вирішення питання про призначення опікуна, оскільки ОСОБА_1 від виконання цих обов`язків у встановленому законом порядку не звільнялась.

Керуючись ст.39 ЦК України, ст.300 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Васильківського районногосуду Дніпропетровськоїобласті від31липня 2019рокуу справі №172/317/19 про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , на два роки, починаючи з дня набрання даним судовим рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до вимог ч.7 ст.300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Копію ухвали суду, після набрання нею законної сили, направити виконавчому комітету Дубовиківської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення .

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Ухвала набирає законної сили після її підписання суддею.

Суддя Я. Ю. Костеленко

Присяжні М.В.Стадник

Т.В.Сідун

СудСинельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення24.02.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу103596006
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —172/317/19

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 24.02.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 02.09.2021

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 12.07.2021

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Рішення від 31.07.2019

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 27.06.2019

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 04.04.2019

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні