Рішення
від 31.07.2019 по справі 172/317/19
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/317/19

Провадження № 2-о/172/17/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31.07.2019 року Васильківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді - Битяка І.Г., присяжних - Григоренко С.В., Шостака М.І.

за участі: секретаря судового засідання - Глушко О.М.

заявника - ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Васильківка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , третя особа орган опіки та піклування Чаплинської селищної ради Васильківського району Дніпропетровської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В

Заявник звернувся до суду з вищевказаною заявою, просить суд визнати недієздатним її повнолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та встановити над ним опіку. Вказує, що він є інвалідом з дитинства, перебуває на диспансерному обліку у лікаря-психіатра КЗ Васильківська ЦРЛ ДОР з діагнозом виражена розумова відсталість.

У судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримала.

Представник заінтересованої особи Манько О . В. надала суду заяву про розгляд справи у відсутність представника селищної ради, заявлені вимоги підтримала, також надала висновок про доцільність встановлення опіки над ОСОБА_2 та подання про призначення опікуном його матір ОСОБА_1 .

Допитана у судовому засіданні лікар-психіатр Рибалко Л.А. пояснила, що ОСОБА_2 перебуває на обліку та хворіє з народження. Він є інвалідом дитинства ІІ групи. Пацієнт не підлягає навчанню, самостійно пересувається дуже складно, потребує постійної сторонньої допомоги і догляду, позбавлений можливості себе обслуговувати. Має діагноз: "Виражена розумова відсталість", але не потребує лікування. Не виходить з двору тому, що не здатний потім самостійно повернутись. За станом здоров`я не може брати участь у судових засіданнях.

Вислухавши заявника, свідка та дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого.

Відповідно до вимог ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з положеннями ст.ст. 295-296 ЦПК України заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу. Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Матеріалами справи встановлено, що матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 .

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом з дитинства та перебуває на диспансерному обліку у лікаря-психіатра КЗ Васильківська ЦРЛ ДОР з діагнозом виражена розумова відсталість.

Згідно зі ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Висновком судово-психіатричної експертизи № 64 від 28.05.2019 року встановлено, що ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі важкої розумової відсталості. За своїм психічним станом в теперішній час не може розуміти значення своїх дій та керувати ними (а.с. 33-35).

Суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна (ст. 300 ЦПК України).

В матеріалах справи є висновок від 04.04.2019 року та подання від 04.04.2019 року Чаплинської селищної ради Васильківського району Дніпропетровської області, в якому зазначено, що доцільно встановити над ОСОБА_2 опіку та можливо призначити опікуном над сином ОСОБА_2 його матір ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною та призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Таким чином, враховуючи наявність підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатним, суд приходить до висновку про необхідність встановлення над ним опіки та призначення ОСОБА_1 його опікуном.

З урахуванням вимог ч. 6 ст. 300 ЦПК України суд визначає строк дії даного рішення у 2 (два) роки.

При цьому слід роз`яснити, що відповідно до ч. 7 ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення визначеного судом строку дії даного рішення.

Вирішуючи питання про судові витрати, суд керується статтею 294 ЦПК України, в якій зазначено, що при ухваленні судом рішення про визнання фізичної особи недієздатною судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 39, 60 ЦК України, ст.ст. 258-259, 293, 295-300 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В

1. Заяву ОСОБА_1 , третя особа орган опіки та піклування Чаплинської селищної ради Васильківського району Дніпропетровської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна - задовольнити.

2. Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 та встановити над ним опіку.

3. Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

4. Встановити строк дії даного рішення два роки з моменту набрання законної сили.

5. Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування Чаплинської селищної ради Дніпропетровської області та відділу ведення Державного реєстру виборців Васильківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду через Васильківський районний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуючий суддя І.Г. Битяк

Присяжні С.В. Григоренко

М.І. Шостак

Дата ухвалення рішення31.07.2019
Оприлюднено01.08.2019
Номер документу83352435
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —172/317/19

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 24.02.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 02.09.2021

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 12.07.2021

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Рішення від 31.07.2019

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 27.06.2019

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 04.04.2019

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні