Ухвала
від 25.06.2010 по справі 2-а-75/07
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУ Д УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"25" червня 2010 р. м. Київ К-21122/07

Колегія суддів Вищо го адміністративного суду Ук раїни в складі:

головуючого - судді Ліпсь кого Д.В.

суддів: Амєліна С.Є., Гур іна М.І., Кобилянського М.Г., Юрч енка В.В.

розглянувши у порядку поп ереднього розгляду справу за позовом ОСОБА_1 до управл іння Служби безпеки України в Харківській області, Голов ного управління Пенсійного ф онду України в Харківській о бласті про визнання неправом ірними дії за касаційною ска ргою представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 на постанову Ха рківського районного суду Ха рківської області від 20 червн я 2007 року та ухвалу Харківсько го апеляційного адміністрат ивного суду від 09 жовтня 2007 рок у,

В С Т А Н О В И Л А :

У лютому 2007 ро ку ОСОБА_1 звернувся до су ду з позовом про визнання дій управління Служби безпеки У країни в Харківській області щодо неправильного визначен ня розміру пенсії неправомір ними та зобов' язання Головн е управління Пенсійного фонд у України в Харківській обла сті здійснити її перерахунок з урахуванням вимог частини 3 статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової слу жби, та деяких інших осіб». Обґ рунтовуючи свої вимоги зазна чив, що 18 грудня 2006 року він звіл ьнений з військової служби в запас, за станом здоров' я. Пр и визначені розміру пенсії з а вислугу років, відповідаче м


_____

Справа № К-21122/07

Головуючий у першій інстан ції Шинкарук Я.А.

Доповідач Ліпський Д.В.

враховано розмір додатков их видів грошового забезпече ння за останні 24 місяці служби , як то передбачено Законом Ук раїни «Про Державний бюджет на 2006 рік». Вважає, що нарахуван ня пенсії здійснено неправил ьно, у зв' язку з чим просив ви знати дії відповідачів непра вомірними та зобов' язати їх здійснити перерахунок пенсі ї з урахуванням розмірів дод аткових видів грошового забе зпечення за останній місяць перед звільненням зі служби.

Ухвалою Харківського апе ляційного адміністративног о суду від 09 жовтня 2007 року зали шена без змін постанова Харк івського районного суду Харк івської області від 20 червня 2 007 року, якою у задоволенні поз ову відмовлено.

Не погоджуючись з зазначен ими судовими рішеннями позив ач звернувся з касаційною ск аргою до Вищого адміністрати вного суду України, в якій пр осить скасувати рішення суді в першої та апеляційної інст анцій, ухвалити нове судове р ішення про задоволення позов у, оскільки вважає, що суди неп равильно застосували норми м атеріального права. Зокрема, зазначає, що порядок признач ення пенсії військовослужбо вців передбачено Законом Укр аїни «Про пенсійне забезпече ння військовослужбовців, осі б начальницького і рядового складу органів внутрішніх сп рав та деяких інших осіб». Від повідно до Закону України «П ро Державний бюджет на 2006 рік» , з метою приведення окремих н орм законів у відповідність із цим Законом, дія частини 3 с татті 42 Закону на 2006 рік, призуп инена. Однак 04 квітня 2006 року пр ийнято Закон України «Про вн есення змін до деяких законі в України з питань пенсійног о забезпечення та соціальног о захисту військовослужбовц ів», яким відновлено дію част ини 3 статті 43 Закону, яка перед бачає можливість обчислення пенсії з розміру грошового з абезпечення за останньою шта тною посадою перед звільненн ям.

Перевіривши доводи к асаційної скарги, правильніс ть застосування судами норм матеріального та процесуаль ного права, правильність пра вової оцінки обставин у спра ві, у межах, визначених ст. 220 КА С України, колегія судді в вважає, що касаційна скарга підлягає залишенню без задо волення, а судові рішення без змін з таких підстав.

Судом першої та апеляцій ної інстанції встановлено, щ о наказом Голови Служби безп еки України № 200/ос від 18 грудня 2006 року позивача звільнено з в ійськової служби в запас, за п ідпунктом «а»пункту 65 та підп ункту «б»пункту 67 Положення про проходження військової с лужби за контрактом військов ої служби у Службі безпеки Ук раїни, за станом здоров' я, за станом здоров' я та наказом командира військової частин и А - 4596 №341/ос від 27 рудня 2007 року в иключено зі списків особовог о складу управління.

З 28 грудня 2006 року позивачу пр изначено пенсію за вислугу р оків на підставі Закону Укра їни «Про пенсійне забезпечен ня осіб, звільнених з військо вої служби, та деяких інших ос іб», з урахуванням вимог стат ті 40 Закону України «Про Держа вний бюджет України на 2006 рік» , відповідно до якої до грошов ого забезпечення враховують ся відповідні оклади за поса дою, військовим (спеціальним ) званням, процентна надбавка за вислугу років у розмірах, в становлених за останньою шта тною посадою перед звільненн ям, а також щомісячні додатко ві види грошового забезпечен ня (надбавки, доплати, підвище ння) та премії в розмірі, що ви значаються за 24 останні кален дарні місяці служби підряд п еред звільненням у порядку, в становленому Кабінетом Міні стрів України.

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог суд першої ін станції, з рішенням якого пог одився суд апеляційної інста нції виходив з того, що відпов ідно до пункту 30 статті 77 Зако ну України «Про Державний бю джет на 2006 рік», з метою приведе ння окремих норм законів у ві дповідність із цим Законом, д ія частини 3 статті 42 Закону Ук раїни «Про пенсійне забезпеч ення військовослужбовців, ос іб начальницького і рядового складу органів внутрішніх с прав та деяких інших осіб»на 2006 рік, призупинена. Порядок пр изначення та обчислення пенс ії особам які мають право на п енсію відповідно до Закону з вільнених з військової служб и у 2006 році передбачено статте ю 40 Закону України «Про Держав ний бюджет України на 2006 рік»т а Постановою Кабінету Мініст рів України «Про порядок обч ислення вислуги років, призн ачення та виплати пенсій і гр ошової допомоги особам офіце рського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовц ям надстрокової служби та ві йськової служби за контракто м, особам начальницького і ря дового складу органів внутрі шніх справ та членами їхніх с імей».

Колегія суддів погоджуєть ся з даним висновком судів, ви ходячи з наступного.

Законом України «Про вне сення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення та соціального захисту військовослужбовці в»від 04 квітня 2006 року назву За кону України «Про пенсійне з абезпечення військовослужб овців, осіб начальницького і рядового складу органів вну трішніх справ та деяких інши х осіб» викладено в такій ред акції: «Про пенсійне забезпе чення осіб, звільнених з війс ькової служби, та деяких інши х осіб». Також викладено в нов ій редакції й деякі положенн я Закону, зокрема статтю 43. Вка зані зміни набули чинності з 29 квітня 2006 року. Текст частини третьої статті 43 Закону змін не зазнав.

Відповідно до частини тре тьої статті 43 Закону України « Про пенсійне забезпечення ос іб, звільнених з військової с лужби, та деяких інших осіб»в редакції, що діяла на час приз начення пенсії позивачу, пен сії особам офіцерського скла ду, прапорщикам і мічманам, ві йськовослужбовцям надстрок ової служби та військової сл ужби за контрактом, особам, як і мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей об числювалися з розміру грошов ого забезпечення за останньо ю штатною посадою перед звіл ьненням, враховуючи відповід ні оклади за посадою, військо вим (спеціальним) званням, про центну надбавку за вислугу р оків, щомісячні додаткові ви ди грошового забезпечення (н адбавки, доплати, підвищення ) та премії в розмірах, установ лених законодавством.

Статтею 40 Закону України « Про Державний бюджет України на 2006 рік»встановлений поряд ок визначення заробітку (гро шового забезпечення) для обч ислення пенсій військовослу жбовців, згідно з яким до грош ового забезпечення враховую ться відповідні оклади за по садою, військовим (спеціальн им) званням, процентна надбав ка за вислугу років у розміра х, встановлених за останньою штатною посадою перед звіль ненням, а також щомісячні дод аткові види грошового забезп ечення (надбавки, доплати, під вищення) та премії в розмірі, щ о визначаються за 24 останні ка лендарні місяці служби підря д перед звільненням у порядк у, встановленому Кабінетом М іністрів України. При цьому п ри обчисленні пенсій у розра хунок грошового забезпеченн я не включаються щомісячні н адбавки (доплати), встановлен і особам, які мають право на пе нсію за вислугу років згідно із законодавством і залишен і за їх згодою та в інтересах с прави на службі.

Пунктом 30 статті 77 Закону Ук раїни «Про Державний бюджет України на 2006 рік»дію частини третьої статті 43 Закону Украї ни «Про пенсійне забезпеченн я військовослужбовців, осіб начальницького і рядового ск ладу органів внутрішніх спра в та деяких інших осіб»зупин ено на 2006 рік.

Проте, встановлений статте ю 40 Закону України «Про Держав ний бюджет України на 2006 рік»п орядок визначення заробітку (грошового забезпечення) для обчислення пенсій військово службовців, та вимоги пункту 30 статті 77 Закону України «Про Державний бюджет України на 2006 рік» щодо зупинення на 2006 рік дії частини третьої статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослуж бовців, осіб начальницького і рядового складу органів вн утрішніх справ та деяких інш их осіб»не були скасовані й п ідлягали застосуванню.

Управління Служби безпек и України в Харківській обла сті вирішуючи у грудні 2006 року питання про призначення й об числення позивачу пенсії на підставі Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової слу жби, та деяких інших осіб»пра вильно застосувало чинне зак онодавство з урахуванням вим ог Закону України «Про Держа вний бюджет України на 2006 рік» .

Суб' єкт владних повноваж ень діяв в межах наданої комп етенції відповідно до вимог законодавства та не порушив пенсійні права позивача, а то му судами зроблено обґрунтов аний висновок про відмову у з адоволенні позовних вимог.

Враховуючи те, що пос илання позивача в касаційній скарзі на порушення судами н орм матеріального та процесу ального права не знайшли сво го підтвердження при розгляд і даної справи, а судами повно та всебічно перевірені нада ні сторонами докази, дана їм н алежна оцінка у рішеннях, які належним чином мотивовані і за своїм змістом та формою ві дповідають вимогам матеріал ьного та процесуального зако ну, касаційна скарга підляга є залишенню без задоволення, а судові рішення - без змін.

Керуючись ст.ст. 220, 220-1, 224, 230 КА С України, колегія суддів -

У Х В А Л И Л А :

Касаційну скаргу пред ставника ОСОБА_1 - ОСОБ А_2 залишити без задоволенн я, а постанову Харківського р айонного суду Харківської об ласті від 20 червня 2007 року та ух валу Харківського апеляційн ого адміністративного суду в ід 09 жовтня 2007 року у справі за п озовом ОСОБА_1 до управлін ня Служби безпеки України в Х арківській області, Головног о управління Пенсійного фонд у України в Харківській обла сті про визнання неправомірн ими дії - без змін.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення і м оже бути оскаржена до Верхов ного Суду України лише за вин ятковими обставинами у строк та у порядку визначеними ста ттями 237 - 239 КАС України.

ГОЛОВУЮЧИЙ :

СУДДІ :

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення25.06.2010
Оприлюднено16.07.2010
Номер документу10371233
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-75/07

Ухвала від 22.10.2007

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Білуга С.В.

Ухвала від 04.03.2008

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Білуга С.В.

Ухвала від 09.10.2007

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Білуга С.В.

Ухвала від 24.06.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Конюшко К.В.

Ухвала від 07.05.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Конюшко К.В.

Ухвала від 25.06.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Ліпський Д.В.

Ухвала від 18.06.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Ліпський Д.В.

Ухвала від 16.12.2009

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Волошин Сергій Олександрович

Ухвала від 16.12.2009

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Волошин Сергій Олександрович

Постанова від 25.10.2007

Адміністративне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні