Ухвала
від 22.03.2022 по справі 163/2537/13-к
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/2537/13-к

Провадження № 1-кп/163/4/22

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

22 березня 2022 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді ОСОБА_1

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглядаючи в судовому засіданні в приміщенні Любомльського районного суду Волинської області в місті Любомль Ковельського району Волинської області кримінальне провадження №22013020000000066 про обвинувачення ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.305, ч.2 ст.307, ч.4 ст.358 КК України,

в с т а н о в и в :

В цьому судовому засіданні прокурор подав клопотання про надання дозволу на затримання обвинуваченого ОСОБА_4 з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Клопотання обґрунтоване тим, що обвинувачений ОСОБА_5 неодноразово не з`являвся в судові засідання, хоча належним чином повідомлявся про дату і час їх проведення. При цьому на підтвердження поважності причин неявки обвинувачений подавав документи про перебування на лікуванні, в той же час перетинав державний кордон і був відсутній в Україні. Прокурор вважає такі обставини свідченням ухилення обвинуваченого як від судового розгляду кримінального провадження, так і від розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу.

Обвинувачений ОСОБА_5 в це судове засідання не з`явився. Через електронну пошту він направив заяви про неможливість прибути в суд у зв`язку з військовими діями в Україні та рекомендацію посольства Литовської Республіки залишити територію України, а також заяву про фальсифікацію кримінального провадження і незаконний вплив на суд з боку Волинської обласної прокуратури та УСБУ у Волинській області.

Його захисник адвокат ОСОБА_6 була повідомлена про судове засідання через електронну пошту, однак в судове засідання не з`явилась, заяв чи клопотань не подала.

Вирішуючи клопотання прокурора, суд встановив таке.

ОСОБА_5 обвинувачується в тому, що він 20 липня 2013 року о 18 годині 20 хвилин, їдучи з Республіки Польща в Україну через митний пост Ягодин Ягодинської митниці як пасажир автомобіля "Audi", номер знак НОМЕР_1 , перемістив через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, способом, що утруднював виявлення, психотропні речовини у вигляді пігулок загальною вагою 138,15 грама, що містили в собі у великому розмірі психотропні речовини обмежений в обігу метамфетамін вагою 6,34 грама та заборонений до обігу 3,4-метилендіоксиметамфетамін вагою 5,91 грама, а також при тих же обставинах з метою незаконного перетину кордону на паспортний контроль працівникам прикордонної служби пред`явив завідомо підроблений паспорт громадянина Литви № НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_7 .

Ухвалою Апеляційного суду Волинської області від 20 вересня 2016 року щодо ОСОБА_4 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з визначенням застави в розмірі 108 862 гривні.

Після її внесення заставодавцем ОСОБА_8 обвинувачений ОСОБА_5 був звільнений з-під варти і вважався таким, щодо якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

Ухвалою Любомльського міськрайонного суду від 04 серпня 2021 року заставу звернуто в дохід держави через неодноразову неявку обвинуваченого ОСОБА_5 в судове засідання.

Того ж 04 серпня 2021 року прокурор подав клопотання про застосування щодо обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді застави в більшому розмірі.

У призначене на 10 годину 08 жовтня 2021 року для розгляду цього клопотання судове засідання обвинувачений ОСОБА_5 не з`явився. Прокурор в цьому засіданні від клопотання про застосування щодо ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді застави відмовився, натомість подав клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Для розгляду такого клопотання було призначено судове засідання на 14 годину 10 листопада 2021 року.

В цьому засіданні, яке проводилось в режимі відеоконференції із захисником ОСОБА_6 , захисник заявила про фактичну відмову обвинуваченого від здійснення нею його захисту.

Сам ОСОБА_5 в це судове засідання не з`явився.

З огляду на такі обставини та положення ст.ст.52, 54 КПК України щодо обов`язкової участі захисника та процедури відмови від захисника або його заміни судове засідання було відкладено на 10 годину 20 грудня 2021 року.

В таке засідання обвинувачений ОСОБА_5 та його захисник ОСОБА_6 не з`явились.

Захисник через електронну пошту подала клопотання про відкладення засідання через хворобу підзахисного і приєднала надану їй ОСОБА_9 копію довідки про його медичне обстеження 15 грудня 2021 року в лабораторії компанії "Bergus Medical" (місто Стокгольм, Швеція).

Через такі обставини розгляд клопотання відкладено на годину 18 січня 2022 року, в адресу компанії "Bergus Medical" направлено запит на підтвердження проведення медичного обстеження обвинуваченого ОСОБА_4 .

На момент подання прокурором клопотання обвинувачений ОСОБА_5 не з`явився в судові засідання 28 листопада 2017 року, 14 квітня, 02 липня, 20 серпня 2018 року.

При цьому для підтвердження причин неявки стороною захисту суду було подано довідки медичного центру "Добробут-стаціонар" про перебування ОСОБА_4 на лікуванні з 29 листопада по 01 грудня 2017 року, хоча він перетнув кордон і виїхав з України 28 листопада, а повернувся 04 грудня 2017 року.

В такий же спосіб підтверджувалось перебування обвинуваченого на лікуванні з 15 квітня по 19 квітня 2018 року, хоча він 15 квітня 2018 року він двічі перетнув державний кордон, а 26 квітня 2018 року залишив Україну.

Під час розгляду клопотання в цьому засіданні встановлено, що обвинувачений та його захисник не з`явились до суду 15 січня, 13 березня, 22 травня, 04 червня, 26 листопада 2019 року, 07 вересня, 07 грудня 2020 року, 28-29 березня, 08-09 червня, 04 серпня 2021 року.

При цьому поважність причин неявки обвинуваченого достатньо підтверджено щодо 22 травня 04 червня 2019 року (лікування після ДТП), 28-29 березня 2021 року (захворювання на COVID-19).

В інші дати неявка інших учасників, в тому числі захисника, не звільняла обвинуваченого від явки до суду.

Поважність причин неявки обвинуваченого в судове засідання 04 серпня, 08 жовтня, 10 листопада, 20 грудня 2021 року, 18 січня 2022 року також належним чином достовірними документами не підтверджена.

Як вбачається з доданих до клопотань прокурора відомостей, що містяться в листах Головного центру обробки інформації ДПСУ, обвинувачений ОСОБА_5 14 грудня 2021 року перетнув кордон на виїзд з України і з того часу на територію України не повертався.

Підтвердження проходження ОСОБА_9 медичного обстеження в лабораторії компанії "Bergus Medical" до суду не надходило.

Отже, з огляду на наведені обставини вбачаються підстави вважати, що обвинувачений ОСОБА_5 , який безсумнівно має відомості про подання прокурором клопотання про застосування до нього запобіжного заходу і призначення розгляду цього клопотання, переховується від суду.

Пунктом 1 ч.7 ст.42 КПК України встановлено, що обвинувачений зобов`язаний прибути за викликом до суду, а в разі неможливості прибути за викликом у призначений строк - заздалегідь повідомити про це.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.188 КПК України прокурор має право звернутися із клопотанням про дозвіл на затримання обвинуваченого з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Це клопотання може бути подане: 1) одночасно з поданням клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або зміни іншого запобіжного заходу на тримання під вартою; 2) після подання клопотання про застосування запобіжного заходу і до прибуття підозрюваного, обвинуваченого до суду на підставі судового виклику; 3) після неприбуття підозрюваного, обвинуваченого за судовим викликом для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і відсутності у слідчого судді, суду на початок судового засідання відомостей про поважні причини, що перешкоджають його своєчасному прибуттю.

Згідно із ч.4 ст.189 КПК України суд відмовляє у наданні дозволу на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу, якщо прокурор не доведе, що зазначені у клопотанні про застосування запобіжного заходу обставини вказують на наявність підстав для тримання під вартою підозрюваного, обвинуваченого, а також є достатні підстави вважати, що: 1) підозрюваний, обвинувачений переховується від органів досудового розслідування чи суду; 2) одержавши відомості про звернення слідчого, прокурора до суду із клопотанням про застосування запобіжного заходу, підозрюваний, обвинувачений до початку розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу вчинить дії, які є підставою для застосування запобіжного заходу і зазначені у статті 177 цього Кодексу.

Суд вважає, що прокурор повністю довів наявність передбачених ч.4 ст.189 КПК України обставин: після одержання копії клопотання про застосування запобіжного заходу обвинувачений ОСОБА_5 залишив територію України і, тим самим уникає судового розгляду як кримінального провадження, так і заявленого клопотання. Це дає достатні підстави для задоволення клопотання прокурора про затримання обвинуваченого з метою його приводу.

Вищенаведені факти та обставини достатньо повно і обґрунтовано підтверджують, що неодноразова неявка обвинуваченого в судові засідання без належного підтвердження поважності причин неявки, в тому числі на розгляд клопотань про застосування запобіжного заходу, свідчить про його ухилення та переховування від суду.

Заявлене ОСОБА_9 клопотання про проведення розгляду кримінального провадження в онлайн-режимі суд вважає спробою уникнути судового засідання, оскільки жодних відомостей про реєстрацію на платформі EaseCon обвинувачений не надав.

Твердження обвинуваченого про загрозу його життю через уведення в Україні воєнного стану необґрунтоване, оскільки на території Ковельського району Волинської області, де здійснює судовий розгляд Любомльський районний суд, військові дії не проводяться, а сам населений пункт Любомль розташований неподалік кордону з Республікою Польща та пунктом пропуску "Ягодин", на якому немає черг транспортних засобів. Це дає достатні можливості для безперешкодного в`їзду та виїзду з України і перебування в населеному пункті ОСОБА_10 протягом нетривалого строку.

Згідно із ст.335 КПК України у разі якщо обвинувачений ухилився від суду, суд зупиняє судове провадження щодо цього обвинуваченого до його розшуку і продовжує судове провадження стосовно інших обвинувачених, якщо воно здійснюється щодо декількох осіб. Розшук обвинуваченого, який ухилився від суду, оголошується ухвалою суду, організація виконання якої доручається слідчому та/або прокурору.

З огляду на викладені вище обставини суд дійшов також висновку про необхідність оголошення розшуку обвинуваченого і зупинення у зв`язку з цим провадження в справі.

Керуючись ст.ст.189, 190, 335, 372, 376 КПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Клопотання прокурора задовольнити.

Надати дозвіл на затримання обвинуваченого ОСОБА_4 ( ОСОБА_11 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Вільнюс Литовської Республіки, що постійно проживає по АДРЕСА_1 , останнє відоме місце проживання в Україні: АДРЕСА_2 , литовця, громадянина Литовської Республіки, вищої освіти, директора литовської компанії "Парис-ЛТ" (UAB "PARIS-LT"), не судимого, з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Оголосити розшук ОСОБА_4 ( ОСОБА_11 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Вільнюс Литовської Республіки, що постійно проживає по АДРЕСА_1 , останнє відоме місце проживання в Україні: АДРЕСА_2 , литовця, громадянина Литовської Республіки, вищої освіти, директора литовської компанії "Парис-ЛТ" (UAB "PARIS-LT"), не судимого.

Судове провадження в кримінальному провадженні №22013020000000066 зупинити до розшуку обвинуваченого ОСОБА_4 .

Строк дії ухвали в частині дозволу на затримання ОСОБА_4 ( ОСОБА_11 ) встановити до 22 вересня 2022 року.

Виконання ухвали в частині затримання ОСОБА_4 ( ОСОБА_11 ) з метою його доставлення в суд та його розшуку доручити УСБУ у Волинській області.

Організацію виконання ухвали в частині розшуку обвинуваченого ОСОБА_4 ( ОСОБА_11 ) покласти на Волинську обласну прокуратуру.

При встановленні місця перебування та затриманні обвинуваченого доставити його до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, повідомивши посадову особу, що внесла дане клопотання прокурора Волинської обласної прокуратури ОСОБА_3 (місто Луцьк, вулиця Винниченка, 15, телефон (0332) 244868).

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали буде проголошений о 09:00 годині 23 березня 2022 року.

Головуючий: суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.03.2022
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу103736354
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —163/2537/13-к

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 14.11.2023

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 22.03.2022

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Чишій С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні