Рішення
від 04.04.2022 по справі 703/2856/21
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/2856/21

2/703/176/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2022 року Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Ігнатенко Т.В.

секретар судових засідань Бойко Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сміла Черкаської області, в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ротмістрівської сільської територіальної громади Черкаського району Черкаської області про визнання права на спадщину

встановив:

03 вересня 2021 року ОСОБА_1 звернулася до суду з вищевказаним позовом до ОСОБА_2 , в якому просила визнати за нею право на спадщину за законом після смерті її батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та визнати за нею право власності на будинковолодіння, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_4 . Після його смерті відкрилася спадщина до складу якої входить будинковолодіння, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 . Оскільки за життя батько не склав розпорядження на випадок смерті, позивач звернулася до приватного нотаріуса Компанієць О.Г. з заявою про прийняття спадщини після його смерті. Інші спадкоємці відсутні. За заявою позивача вказаним приватним нотаріусом була заведена спадкова справа. Вищевказане будинковолодіння належало матері позивача ОСОБА_5 , яке після смерті останньої успадкував ОСОБА_4 , шляхом подачі до нотаріальної контори заяви відповідного змісту. З метою отримання свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_4 , позивач звернулася до приватного нотаріуса з відповідною заявою, однак їй у видачі вказаного свідоцтва було відмовлено, оскільки в розпорядження нотаріуса не було надано правовстановлюючого документу на будинковолодіння, яким є договір дарування. Для отримання вказаного договору позивач звернулася до Ротмістрівської сільської ради та отримала відповідь, що серед архівних документів зазначений договір дарування не зберігся. Зазначені обставини позбавляють позивача можливості право власності на спадкове майно у позасудовому порядку. Вважає, що спадщина належить їй по праву, оскільки право власності у передбаченому законом порядку було зареєстроване на спадкодавця, тобто на її батька ОСОБА_4 . З врахування викладених обставин, позивач звернулася до суду з даним позовом.

Ухвалою судді від 17 вересня 2021 року відкрито загальне позовне провадження у вказаній справі.

24 грудня 2021 року ухвалою суду, за клопотанням позивача, замінено неналежного відповідача ОСОБА_2 на належного відповідача - Ротмістрівську сільську територіальну громаду Черкаського району Черкаської області.

Ухвалою суду від 21 березня 2022 року закрито підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, звернулася до суду із заявою, в якій просила розгляд справи проводити без її участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник відповідача Ротмістрівської сільської територіальної громади Черкаського району Черкаської області у судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою, в якій просив розгляд справи провести без його участі з врахуванням наявних доказів.

Враховуючи, що розгляд справи відбувався за відсутності учасників судового процесу, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснювалось, що відповідає вимогам ч.2 ст.247 ЦПК України.

Суд, врахувавши позицію позивача та представника відповідача, які викладені у їх заявах про розгляд справи без їх участі, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Ротмістрівською сільською радою Смілянського району Черкаської області ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в АДРЕСА_1, про що в Книзі реєстрації смертей ІНФОРМАЦІЯ_2 зроблено відповідний актовий запис за №18 (а.с.7).

Відповідно до довідки №02-38/88, виданої Ротмістрівською сільською радою Смілянського району Черкаської області від 20 січня 2020 року, згідно погосподарської книги №16 на 2016-2020 роки ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є власником житлового будинку в АДРЕСА_1 , номер об`єкта погосподарського обліку 1139-3, рік побудови - 1968 (а.с.14).

Згідно довідки №55-о, виданої Смілянським відділком Комунального підприємства «Черкаське обласне об`єднане бюро технічної інвентаризації» 21 січня 2020 року, станом на 01 січня 2013 року житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстровано у Черкаському обласному об`єднаному бюро технічної інвентаризації за ОСОБА_5 на підставі договору дарування, посвідченого виконавчим комітетом Ротмістрівської сільської ради Смілянського району 04 квітня 1979 року, реєстраційний №17. Коротка технічна характеристика будинковолодіння за даними технічної інвентаризації станом на 17 листопада 1986 року: житловий будинок з прибудовою під літерами «А-1, а, а1», загальною площею 56,3 кв.м., житловою площею 32,8 кв.м.; сарай під літером «Б»; літня кухня з прибудовою під літерами «В, в»; погріб під літером «п/д»; вбиральня під літерою «Д»; колодязь питний під літерою «К»; огорожа під №1 (а.с.15).

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що ОСОБА_5 за життя була будинковолодіння АДРЕСА_1 , та після її смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 відкрилася спадщина на вказане будинковолодіння.

Згідно копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , виданого повторно Відділом реєстрації актів цивільного стану по місту Смілі Смілянського міськрайонного управління юстиції Черкаської області 06 серпня 2008 року, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрували шлюб 09 березня 1966 року, про що в цей же день в Книзі реєстрації шлюбів зроблено відповідний актовий запис за №82. Після реєстрації шлюбу ОСОБА_6 змінила своє прізвище на « ОСОБА_7 » (а.с.8).

Відповідно до ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особа, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1 ст.1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ст.1261 ЦК України, в першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Враховуючи, що ОСОБА_4 є чоловіком ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , він є спадкоємцем першої черги.

Відповідно до ч.1 ст.1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Згідно ст.1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до Інформаційної довідки із Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №67066705 від 29 жовтня 2021 року, Смілянською державною нотаріальною конторою 09 серпня 2008 року заведена спадкова справа №874/2008р. після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 . Відомості про видачу свідоцтва про право на спадщину відсутні (а.с.48).

Як вбачається з копії спадкової справи №874/2008р., яка надана Смілянською державною нотаріальною конторою на запит суду, з заявою про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 звернувся її чоловік ОСОБА_4 . Інші спадкоємці відсутні (а.с.47-53).

Враховуючи вищевикладене, ОСОБА_4 є єдиним спадкоємцем, який виявив бажання прийняти спадщину після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 своєї дружини ОСОБА_5 .

Відповідно до ч.5 ст.1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно ч.2 ст.1220 ЦК України, часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Таким чином, з ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 , який прийняв спадщину після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 шляхом подання до нотаріальної контори заяви відповідного змісту, належало будинковолодіння АДРЕСА_1 , однак за життя належним чином своє право власності на вказане будинковолодіння не оформив.

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого виконавчим комітетом Ротмістрівської сільської ради Смілянського району Черкаської області 05 лютого 2016 року, ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Сміла Черкаської області, про що 05 лютого 2016 року складено відповідний актовий запис №6 (а.с.6).

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що ОСОБА_4 за життя належало будинковолодіння АДРЕСА_1 , та після його смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 відкрилася спадщина на вказане будинковолодіння.

Як вбачається з копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , виданого повторно Ротмістрівською сільською радою Смілянського району Черкаської області 09 березня 1966 року, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 є батьками ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , про що в книзі записів актів громадянського стану про народження 25 липня 1964 року зроблено відповідний запис за №33 (а.с.22).

Згідно копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 , виданого Ротмістрівською сільською радою Смілянського району Черкаської області 05 жовтня 1985 року, ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрували шлюб 05 жовтня 1985 року, про що в книзі реєстрації акті про укладення шлюбу 05 жовтня 1985 року зроблено запис за №49. Після реєстрації шлюбу ОСОБА_8 змінила своє прізвище на « ОСОБА_10 » (а.с.21).

Таким чином, позивач ОСОБА_11 є донькою ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та спадкоємцем першої черги.

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 28 жовтня 2021 року за №67042348, приватним нотаріусом Смілянською районного нотаріального округу Компанієць О.Г. 24 грудня 2019 року заведена спадкова справа №114/2019 року, спадкодавцем за якою є ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.43).

Як вбачається з довідки №227/02-14, наданої приватним нотаріусом Черкаського районного нотаріального округу Компанієць О.Г. 28 жовтня 2021 року на запит суду, 24 грудня 2019 року нею була заведена спадкова справа №114/2019 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3, на підставі заяви про прийняття спадщини від імені дочки - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована в Книзі обліку і реєстрації спадкових справ 24 грудня 2019 року за №290. Станом на 28 жовтня 2021 року інших заяви немає (а.с.42).

Враховуючи вищевикладене, позивач ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем, який виявив бажання прийняти спадщину після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Відповідно до ч.1 ст.68 Закону України «Про нотаріат» від 02 вересня 1993 року №3425-XII, нотаріус або в сільських населених пунктах - посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування, уповноважена на вчинення нотаріальних дій, при видачі свідоцтва про право на спадщину за законом перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства за законом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва, та склад спадкового майна.

Згідно п.4.15 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року №296/5, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно, крім випадків, передбачених пунктом 3 глави 7 розділу І цього Порядку, та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Відповідно до ч.3 ст.46 Закону України «Про нотаріат» від 02 вересня 1993 року №3425-XII, неподання відомостей та документів на вимогу нотаріуса є підставою для відмови у вчиненні нотаріальної дії.

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії приватного нотаріуса Черкаського районного нотаріального округу Компанієць О.Г. від 06 серпня 2021 року вирішено відмовити ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок АДРЕСА_1 , що залишився після смерті батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.5).

Як вбачається з вказаної постанови, підставою для відмови ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину є неподання нотаріусу правовстановлюючих документів на спадкове майно і право власності на це майно не зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно - неможливо встановити склад спадкового майна, наявність права власності спадкодавця на нерухоме майно (а.с.5).

Згідно листа №02-38/1433 від 19 серпня 2021 року Ротмістрівської сільської ради, примірник договору дарування, посвідчений Ротмістрівською сільською радою 04 квітня 1979 року за реєстраційним №17 не зберігся (а.с.16).

Відповідно до листа «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 16 травня 2013 року №24-753/0/4-13, право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст.392 ЦК).

Відповідно до ст.392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ч.4 ст.334 ЦК України, права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до ч.1 ст.182 ЦК України, право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Згідно п.23 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року №7, у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Таким чином, приймаючи до уваги, що спадкодавець ОСОБА_4 , який прийняв у спадок спірне будинковолодіння після смерті ОСОБА_5 , за життя належним чином не оформив своє право власності на спадкове майно, до складу якого входило спірне будинковолодіння, а також відсутні оригіналу правовстановлюючого документу на спірне будинковолодіння, спадкоємець ОСОБА_1 , яка прийняла спадщину шляхом подачі заяви відповідного змісту до нотаріальної контори, позбавлена об`єктивної можливості отримати свідоцтво про право на спадщину за законом та зареєструвати право власності на спадкове майно у позасудовому порядку.

При цьому, суд звертає увагу, що право на спадщину за законом передбачено Цивільним кодексом України, та саме в зв`язку з наявністю такого права спадкоємець, з метою прийняття спадщини та отримання відповідного свідоцтва, звертається до нотаріальної контори, а відмова у видачі свідоцтва про право на спадщину законом, є підставою для звернення до суду з відповідною позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно, в зв`язку з чим визнання права ОСОБА_1 на спадщину за законом не може бути вимогою, яка ставиться на вирішення суду.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають частковому задоволенню.

Крім того, приймаючи до уваги, що позивач з вимогами щодо розподілу судових витрат не зверталася, суд вважає за недоцільне на даний час вирішувати питання щодо їх стягнення з відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.1, 2, 76, 81, 82, 89, 247, 259, 263-265, 273, 354 ЦПК України,

вирішив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Ротмістрівської сільської територіальної громади Черкаського району Черкаської області про визнання права на спадщину, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_6 , право власності в порядку спадкування за законом, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , на будинковолодіння АДРЕСА_1 , яке складається з: житлового будинку з прибудовою під літерами «А-1, а, а1», загальною площею 56,3 кв.м., житловою площею 32,8 кв.м.; сараю під літером «Б»; літньої кухні з прибудовою під літерами «В, в»; погріба під літером «п/д»; вбиральні під літерою «Д»; колодязя питного під літерою «К»; огорожі під №1.

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а якщо рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони у справі:

Позивач - ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_6 .

Відповідач - Ротмістрівська сільська територіальна громада Черкаського району Черкаської області, адреса: 20726, Черкаська область, Черкаський район, с. Ротмістрівка, вул. Михайлівська, 18, код ЄДРПОУ 04410870.

Головуючий Т.В. Ігнатенко

Дата ухвалення рішення04.04.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу103845432
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на спадщину

Судовий реєстр по справі —703/2856/21

Рішення від 04.04.2022

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Ігнатенко Т. В.

Ухвала від 20.03.2022

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Ігнатенко Т. В.

Ухвала від 24.12.2021

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Ігнатенко Т. В.

Ухвала від 17.09.2021

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Ігнатенко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні