Рішення
від 05.04.2022 по справі 448/860/21
МОСТИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 448/860/21

Провадження № 2-о/448/1/22

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

06.04.2022 року місто Мостиська

Мостиський районний суд Львівської області в складі:

головуючої судді - Гіряк С.І.,

та присяжних: Куцериб В.В., Сціри І.В.,

за участю секретаря судового засідання - Рушеляк Г.С.,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Мостиська цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Шегинівської сільської ради Львівської області про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки,

учасники справи:

заявник - ОСОБА_1 ,

представник заявника - ОСОБА_2 ,

представник заінтересованої особи - Онохова О.В. - не з`явилася

негайно після закінчення судового розгляду, перебуваючи в нарадчій кімнаті, ухвалив рішення про наступне:

І. Стислий виклад позиції заявника та заінтересованої особи

1. Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки. Заяву обґрунтував тим, що він являється племінником ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає спільно з ним по АДРЕСА_1 .

2. Зазначає, що ОСОБА_5 є особою з інвалідністю другої групи внаслідок психічного захворювання F 20.8 /шизофренія/, внаслідок чого нездатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, та потребує постійної стороннього догляду, нагляду та допомоги.

3. Вказує, що в травні 2021 звернувся до виконавчого комітету Шегинівської сільської ради Львівської області, як до органу опіки та піклування, щодо надання подання про призначення опікуном над ОСОБА_5 та висновку про доцільність призначення здійснення постійного догляду за повнолітньою особою, особою з інвалідністю другої групи внаслідок психічного захворювання.

4. Посилається на те, що рішенням виконавчого комітету Шегинівської сільської ради від 08.06.2021 №56 «Про надання подання до суду про призначення опікуна над недієздатною, повнолітньою особою» затверджено подання органу опіки та піклування Шегинівської сільської ради про призначення опікуна над недієздатною, повнолітньою особою, згідно якого доцільно встановити опіку над ОСОБА_5 та призначити опікуном - ОСОБА_1 . На підставі наведеного заявник звернувся до суду із заявою про необхідність визнати його дядька недієздатним та призначити заявника його опікуном.

5. Представник заінтересованої особи заперечень проти позову не висловила.

ІІ. Позиція учасників справи

6. Заявик в судовому засіданні подану заяву підтримав, просить її задовольнити.

7. Представник заявника ОСОБА_2 у судовому засіданні заяву підтримав, надав пояснення аналогічні викладеним у заяві, просив її задовольнити, покликаючись на мотиви, викладені у заяві.

8. Представник заінтересованої особи - Шегинівської сільської ради Яворівського району Львівської області у судове засідання не з`явився, проте, подала до суду заяву, в якій просить справу розглядати без її участі, зазначила, що не заперечує проти задоволення заяви.

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі

9. Ухвалою судді від 30.07.2021 заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у даній справі та постановлено розгляд справи проводити в порядку окремого провадження.

10. Ухвалою суду від 07.09.2021 призначено у справі психіатричну експертизу та провадження у справі на час проведення експертизи зупинено.

11. 10.01.2022 з судово-психіатричного відділення КНП ЛОР ЛОКПЛ на адресу суду надійшов висновок судово-психіатричного експерта № 701 від 20.10.2021, у зв`язку із чим, провадження у вказаній цивільній справі відновлено та призначено до судового розгляду.

12. Заслухавши пояснення учасників, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, суд вважає, що у справі можливо ухвалити рішення про задоволення заяви, виходячи з наступного.

ІV. Фактичні обставини встановлені Судом

13. ОСОБА_5 являється особою з інвалідністю другої групи внаслідок психічного захворювання F 20.8 /шизофренія/, внаслідок чого нездатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, та потребує постійної стороннього догляду, нагляду та допомоги, що підтверджуються копією пенсійного посвідчення (а.с.8), довідкою МСЕК серії АВ № 0303454 від 27.07.2015 (а.с.10), випискою із медичної картки хворого від 01.09.2020 (а.с.11).

14. Згідно довідки №162 від 04.03.2021 заявник ОСОБА_1 зареєстрований і проживає в АДРЕСА_1 . Разом з ним за вказаною адресою зареєстрований ОСОБА_5 .

15. Рішенням виконавчого комітету Шегинівської сільської ради Мостиського району Львівської області від 08.06.2021 №56 (а.с.13) затверджено подання органу опіки та піклування (а.с.12) про призначення ОСОБА_1 опікуном над недієздатним ОСОБА_5 для подання його до суду.

16. Як вбачається з висновку судово-психіатричного експерта № 701 від 20.12.2021 (а.с. 30-31) ОСОБА_5 , страждає хронічним, стійким психічним розладом у формі параноїдної шизофренії у розумово відсталої особи та нездатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує опіки.

V. Застосоване Судом законодавство

17. Згідно зі ст.4 ЦПК України кожна особа має право звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

18. Згідно зі ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

19. Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

20. В силу ст. 30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

21. В силу ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

22. Згідно з ч.ч.1, 5, 6 ст.81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

23. Згідно з ч.1 ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

24. Відповідно до положень ч.1,2 ст.77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

25. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

26. Відповідно до положень ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

27. Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

28. Нормами ч.ч. 5-9 ст. 300 ЦПК України, рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

29. Частиною 1 статті 41 ЦК України передбачено, що над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

30. Зі змісту ст. 63 ЦК України встановлено, що опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

31. Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування (ч.1 ст. 60 ЦК України).

32. Згідно ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. З частини 2 вказаної норми вбачається, що суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу.

33. Таким чином, призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в даному конкретному випадку - забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

34. При цьому із змісту норм ЦК та ЦПК також вбачається вагома роль органу опіки та піклування, який зобов`язаний надати ґрунтовне рішення та висновок щодо доцільності призначення опікуна, при цьому саме на вказаний орган покладається обов`язок знайти особу, яка за своїми якостями (стан здоров`я, родинні зв`язки тощо) найбільш ефективно для особи, визнаної недієздатною, може виконувати обов`язки опікуна.

35. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

VІ. Висновки Суду

36. Враховуючи наведені норми закону, заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши обставини справи та надані учасниками докази, Суд приходить до переконання, що ОСОБА_5 є особою, яка внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, а тому його слід визнати недієздатним.

37. Крім того, для досягнення мета цивільного судочинства, зокрема захисту порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в даному конкретному випадку - забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою, обов`язком суду є призначення такій особі опікуна.

38. Тому, суд прийшов до переконання, що звернення заявника є обґрунтованим, обставини, наведені ним, знайшли підтвердження під час судового розгляду справи, є передбачені законом підстави для задоволення заявлених вимог заяви, а відтак такі підлягають задоволенню.

VI. Розподіл судових витрат між сторонами

39. Виходячи з вимог ст.141 ЦПК України, суд вважає, що судові витрати слід компенсувати за рахунок держави.

З цих підстав, керуючись статтями 30, 39, 40, 60, 62, 63 ЦК України, статтями 2, 4, 13, 81, 89, 141, 259, 263-265, 293, 295-300 ЦПК України Суд,

ухвалив

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Шегинівської сільської ради Львівської області про визнання фізичної особи ОСОБА_5 недієздатним та встановлення опіки - задовольнити.

Визнати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 - недієздатним.

Встановити опіку над ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 опікуном над недієздатним ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначити у два роки з наступного дня після дня набрання рішенням суду законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення, визначеного рішенням суду.

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Рішення суду може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості щодо учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ;

Заінтересована особа: Шегинівська сільська рада Яворівського району Львівської області, місце знаходження: вул.Дружби, 184, с.Шегині, Яворівський район, Львівська обл., індекс 81324, ЄДРПОУ 41077902.

Повний текст судового рішення складено 11.04.2022.

Суддя: С.І. Гіряк

Присяжні В.В. Куцериб

І.В.Сціра

Дата ухвалення рішення05.04.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103901563
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —448/860/21

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Рішення від 05.04.2022

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Рішення від 05.04.2022

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 07.09.2021

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні