Ухвала
від 08.04.2024 по справі 448/860/21
МОСТИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер:448/860/21

Провадження № 2-о/448/35/24

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

08.04.2024 місто Мостиська

Суддя Мостиського районного суду Львівської області Гіряк С.І., розглянувши матеріали клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа виконавчий комітет Шегинівської сільської ради Львівської області про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,

В С Т А Н О В И В:

1.На адресу суду надійшло клопотання ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення Мостиського районного суду Львівської області від 06.04.2022 року про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатним та встановлення над ним опіки. Відповідно до вказаного судового рішення опікуном призначено заявника ОСОБА_1 .

2. Вирішуючи питання про відкриття провадження по справі, суддею встановлено наступне.

Відповідно до ч.7 ст.300 ЦПК України, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

3. Заявник ОСОБА_1 є опікуном недієздатного ОСОБА_2 , а тому вправі подавати до суду клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

4. Підсудність справ за клопотаннями про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною статтею 300 ЦПК України не визначена, тому суд керується загальними правилами підсудності, що зазначені в ч.1 ст.295 ЦПК України.

5. Відповідно до ч.1 ст.295 ЦПК України заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі за місцезнаходженням цього закладу.

6. Як вбачається із клопотання, фізична особа щодо якої подано заяву про продовження строку дії рішення про визнання її недієздатною, а саме ОСОБА_2 зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

7. Таким чином, необхідно відкрити провадження по справі за даним клопотання та призначити його до розгляду в судовому засіданні за участю заявника та представника заінтересованої особи. Розгляд справи проводити судом у складі одного судді та двох присяжних.

8. Окрім цього, згідно частини 1 статті 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

9. 03 серпня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» від 10 квітня 2023 року № 3022-IX.

10. Стаття 293 ЦПК України доповнена частиною 5, згідно якої у випадках, встановлених пунктами 1,9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

11. Таким чином, у разі якщо особа, стосовно якої розглядається питання про визнання її недієздатною, не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

12. Пунктом 24 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, а саме особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

13. Відповідно до положень частини 1 статті 13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» безоплатна вторинна правнича допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

14. Пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» визначено, що безоплатна вторинна правнича допомога включає такі види правничих послуг: - здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; - складення документів процесуального характеру.

15. Враховуючи, що розгляд справ, зокрема про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною - ОСОБА_2 , проводиться судом за обов`язковою участю адвоката, особи, стосовно якої розглядається справа, та відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у такого адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про визнання особи недієздатною, суд відповідно до положень ч.5 ст. 293 ЦПК України вважає за необхідне залучити адвоката з метою представництва інтересів останнього через Західний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.187, 293, 294, 299, 300 ЦПК України, суддя,

У Х В А Л И В:

1. Відкрити провадження по справі за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа виконавчий комітет Шегинівської сільської ради Львівської області, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

2. Розгляд справи здійснювати судом у складі одного судді і двох присяжних: Дигдало О.О., Федак О.І. у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження.

3. Судове засідання по справі провести о 16 год. 20 хв. 22 квітня 2024, в приміщенні Мостиського районного суду Львівської області, що за адресою: м. Мостиська, вул.Грушевського, 1/9).

4. Залучити для представництва інтересів громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , - особи, стосовно якої вирішується питання недієздатності, представника з числа адвокатів Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги, - для його участі в судових засіданнях у даній цивільній справі.

5. Зобов`язати Західний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги забезпечити прибуття адвоката у судове засідання, яке відбудеться о 16 год. 30 хв. 22 квітня 2024 року в приміщення Мостиського районного суду Львівської області, разом із документами на підтвердження повноважень захисника на участь у цивільній справі.

6. Копію ухвали направити до Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги (6003, м.Тернопіль, вул.За Рудкою, 33, офіс 603, e-mail:order@legalaid.te.ua) - для виконання.

7. Копію ухвали направити заявнику, а представнику заінтересованої особи - копію ухвали разом з копією клопотання та доданими до нього документами.

8. Заінтересованій особі по справі запропонувати подати у строк до 22 квітня 2024 року письмові пояснення щодо клопотання, з посиланням на докази, якими вони обґрунтовуються.

9. Повідомити учасникам справи веб-адресу сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справі, що розглядається https://ms.lv.court.gov.ua.

10. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Світлана ГІРЯК

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118191044
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —448/860/21

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Рішення від 05.04.2022

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Рішення від 05.04.2022

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 07.09.2021

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні