Ухвала
від 06.04.2022 по справі 461/581/22
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/581/22

Провадження № 1-кс/461/1188/22

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.04.2022 року м.Львів

Слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1

з участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

підозрюваного ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

представника військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м.Львові клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 про відсторонення від посади директора Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище» підозрюваного

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Добростани, Яворівського р-н, Львівської обл., українця, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021140000000985 від 09.12.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України,

в с т а н о в и в:

05 квітня 2022 року до Галицького районного суду м. Львова надійшло клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 , в якому просить відсторонити підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади директора Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище» строком на 2 (два) місяці.

В обгрунтування внесеного клопотання покликається на те, що ОСОБА_4 , обіймаючи, відповідно до контракту №38 від 06.06.2013, укладеного між Департаментом освіти, науки, сім`ї та молоді Львівської обласної державної адміністрації та ОСОБА_4 , дію якого наказом в.о. директора Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради від 19.06.2020 №122к продовжено до 30.06.2022, посаду директора Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище», код ЄДРПОУ 02545620, (далі ДНЗ «Львівське ВППУ»), будучи службовою особою, наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та незаконного збагачення, на початку жовтня 2021 року, точної дати органом досудового розслідування не встановлено, вимагав та 24.12.2021, приблизно об 11:00 год., одержав для себе від ОСОБА_7 , який працює на посаді майстра виробничого відділення ДНЗ «Львівське ВППУ», першу частину неправомірної вигоди в сумі 3 700 гривень, 06.01.2022, приблизно о 13:00 год., одержав для себе від ОСОБА_7 другу частину неправомірної вигоди в сумі 3 300 гривень та 26.01.2022, приблизно о 14:15 год., одержав для себе від ОСОБА_7 третю частину неправомірної вигоди в сумі 4 100 гривень, тобто одержав для себе від ОСОБА_7 неправомірну вигоду в загальному розмірі 11 100 грн. за невчинення відносно останнього дій з використанням свого службового становища, а саме за нестворення перешкод у здійсненні ОСОБА_7 своєї трудової діяльності на посаді майстра виробничого відділення ДНЗ «Львівське ВППУ».

Так, ОСОБА_4 , відповідно до пункту 2.2 розділу 2 контракту №38 від 06.06.2013, укладеного між Департаментом освіти, науки, сім`ї та молоді Львівської обласної державної адміністрації та ОСОБА_4 , дію якого наказом в.о. директора Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради від 19.06.2020 №122к продовжено до 30.06.2022, має право затверджувати в межах наявного фонду заробітної плати штатний розпис і чисельність працівників навчального закладу; видавати в межах своєї компетенції накази і розпорядження, які є обов`язковими до виконання всіма працівниками і структурними підрозділами навчального закладу; призначати на посади та звільняти з посад працівників закладу відповідно до законодавства про працю, затверджувати відповідно до кваліфікаційних характеристик їхні посадові обов`язки; контролювати дотримання всіма підрозділами штатно-фінансової дисципліни; створювати робочі та дорадчі органи, визначати їх повноваження; керівнику делегуються повноваження встановлювати премії, доплати до посадових окладів і ставок до заробітної плати працівникам навчального закладу та високі результати праці.

Згідно з пункту 2.3 розділу 2 вказаного контракту, керівник зобов`язаний забезпечити дотримання чинного законодавства, вжиття заходів щодо удосконалення управління, зміцнення договірної, трудової дисципліни, вжиття заходів щодо створення у кожному структурному підрозділі і на кожному робочому місці умов праці відповідно до нормативних актів, а також додержання прав працівників, гарантованих законодавством про працю; несе персональну відповідальність щодо запобігання проявам корупції та хабарництва у професійно-технічному навчальному закладі.

Таким чином, ОСОБА_4 , обіймаючи посаду директора ДНЗ «Львівське ВППУ», є службовою особою, наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями.

Разом з тим, ОСОБА_4 на початку жовтня 2021 року, точної дати органом досудового розслідування не встановлено, перебуваючи у своєму службовому кабінеті який знаходиться на другому поверсі у приміщенні ДНЗ «Львівське ВППУ», що за адресою: м. Львів, вул. Зелена, 151а, під час розмови з ОСОБА_7 , який працює на посаді майстра виробничого відділення ДНЗ «Львівське ВППУ», діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та незаконного збагачення, використовуючи при цьому своє службове становище, повідомив ОСОБА_7 про необхідність проведення останнім ремонту транспортних засобів в приміщенні навчально-практичного центру ДНЗ «Львівське ВППУ» та з використанням інструментів та обладнання зазначеного навчального закладу, без оформлення жодних офіційних документів та висловив ОСОБА_7 протиправну вимогу про необхідність надання йому неправомірної вигоди у розмірі, що становить 50% від суми грошових коштів, яка буде отримана ОСОБА_7 за ремонт транспортних засобів, за невчинення відносно останнього дій з використанням свого службового становища, а саме за нестворення перешкод у здійсненні ОСОБА_7 своєї трудової діяльності на посаді майстра виробничого відділення ДНЗ «Львівське ВППУ».

ОСОБА_7 , будучи поставленим в умисно створені ОСОБА_4 умови, за яких він вимушений надавати йому неправомірну вигоду з метою запобігання шкідливим наслідкам щодо своїх прав і законних інтересів, а саме створенню ОСОБА_4 перешкод у здійсненні ним своєї трудової діяльності на вищезазначеній посаді, погодився на таку протиправну вимогу ОСОБА_4 .

У подальшому ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та незаконного збагачення, 24.12.2021, приблизно об 11:00 год., перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який знаходиться на другому поверсі у приміщенні ДНЗ «Львівське ВППУ», що за адресою: м. Львів, вул. Зелена, 151а, під час розмови із ОСОБА_7 , одержав від останнього для себе першу частину неправомірної вигоди в сумі 3 700 гривень за невчинення відносно останнього дій з використанням свого службового становища, а саме за нестворення перешкод у здійсненні ОСОБА_7 своєї трудової діяльності на посаді майстра виробничого відділення ДНЗ «Львівське ВППУ».

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_4 , діючи з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та незаконного збагачення, 06.01.2022, приблизно о 13:00 год., перебуваючи біля автомобіля «KIA SPORTAGE» д.н.з. НОМЕР_2 , припаркованого на подвір`ї ДНЗ «Львівське ВППУ», що за адресою: м. Львів, вул. Зелена, 151а, під час розмови із ОСОБА_7 одержав для себе від останнього другу частину неправомірної вигоди в сумі 3 300 гривень, за невчинення відносно останнього дій з використанням свого службового становища, а саме за нестворення перешкод у здійсненні ОСОБА_7 своєї трудової діяльності на посаді майстра виробничого відділення ДНЗ «Львівське ВППУ».

У подальшому, завершуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_4 , діючи з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та незаконного збагачення, 26.01.2022, приблизно о 14:15 год., перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який знаходиться на другому поверсі у приміщенні ДНЗ «Львівське ВППУ», що за адресою: м. Львів, вул. Зелена, 151а, під час розмови із ОСОБА_7 одержав від останнього для себе третю частину неправомірної вигоди в сумі 4100 гривень за невчинення відносно останнього дій з використанням свого службового становища, а саме за нестворення перешкод у здійсненні ОСОБА_7 своєї трудової діяльності на посаді майстра виробничого відділення ДНЗ «Львівське ВППУ», після чого правоохоронними органами була припинена протиправна діяльність ОСОБА_4 .

28.01.2022 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, а саме в одержанні службовою особою неправомірної вигоди для себе за невчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища, поєднаному з вимаганням неправомірної вигоди.

Прокурор зазначає, що обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованого йому злочину підтверджується наступними доказами, отриманими у встановленому КПК України порядку:

-заявою ОСОБА_7 від 09.12.2021 про вимагання у нього неправомірної вигоди директором Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище» ОСОБА_4 ;

-протоколами допитів свідка ОСОБА_7 , згідно з якими, останній повідомив про обставини вчинення ОСОБА_4 вищеописаних неправомірних дій;

-протоколами огляду та ідентифікації грошових коштів від 24.12.2021, 06.01.2022 та 26.01.2022;

-протоколом обшуку від 26.01.2022 в приміщенні кабінету директора ДНЗ «Львівське ВППУ» ОСОБА_4 , в ході проведення якого виявлено та вилучено предмет неправомірної вигоди, а саме заздалегідь ідентифіковані та помічені грошові кошти;

-протоколом обшуку від 26.01.2022 в приміщенні квартири за місцем реєстрації та фактичного проживання ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 , в ході проведення якого виявлено та вилучено предмет неправомірної вигоди, а саме заздалегідь ідентифіковані та помічені грошові кошти;

-протоколом про хід проведення негласних слідчих (розшукових) дій від 26.01.2022, а саме аудіо-, відеоконтролю ОСОБА_4 ;

-іншими матеріалами проведення негласних слідчих (розшукових) дій, які на даний час ще не розсекречені;

-документами, отриманими від Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище»;

-іншими матеріалами кримінального провадження у їх сукупності та взаємозв`язку.

Таким чином, ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється в одержанні службовою особою неправомірної вигоди для себе за невчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища, поєднаному з вимаганням неправомірної вигоди, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

01.02.2022 слідчим суддею Галицького районного суду м. Львова підозрюваного ОСОБА_4 відсторонено від посади директора Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище» строком на 2 місяці до 01.04.2022.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 18.03.2022 строк досудового розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, про підозру у вчиненні якого повідомлено ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 12021140000000985 від 09.12.2021 продовжено до 6 місяців, тобто до 28.07.2022.

Завершити досудове розслідування у двомісячний строк неможливо, оскільки необхідно завершити проведення призначених у кримінальному провадженні судових експертиз, завершити процедуру розсекречення матеріальних носіїв інформації щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій, провести ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій, які неможливо було провести внаслідок особливої складності провадження, зокрема, необхідно:

- завершити проведення призначених у кримінальному провадженні судових експертиз (судової криміналістичної експертизи речовин хімічних виробництв та спеціальних хімічних речовин та судової технічної експертизи документів), виконання яких доручено експертам Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, та отримати відповідні висновки експертів;

- завершити процедуру розсекречення матеріальних носіїв інформації щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій у даному кримінальному провадження та долучити їх до матеріалів кримінального провадження;

- допитати у якості свідків працівників та службових осіб ДНЗ «Львівське ВППУ» щодо обставин вчинення кримінального правопорушення;

- з урахуванням отриманих результатів проведених судових експертиз та з використанням розсекречених матеріалів щодо проведення НСРД провести додаткові слідчі (розшукові) та процесуальні дії з метою встановлення усіх обставин вчинення кримінальних правопорушень.

За результатами проведення вказаних судових експертиз, розсекречення матеріалів щодо проведення НСРД, допитів свідків, а також додаткових слідчих (розшукових) та процесуальних дій будуть отримані додаткові докази, які можуть бути використані під час досудового розслідування та судового розгляду кримінального провадження.

Вищеперелічені слідчі (розшукові) та процесуальні дії є необхідними для об`єктивного розслідування кримінального провадження та не є вичерпними, оскільки після їх проведення може виникнути необхідність у проведенні інших слідчих (розшукових) та процесуальних дій.

Провести вказані судові експертизи, слідчі (розшукові) та процесуальні дії у двомісячний строк неможливо внаслідок особливої складності провадження, у зв`язку з необхідністю проведення великої кількості слідчих (розшукових) та процесуальних дій, значною тривалістю проведення судових експертиз та процедури розсекречення матеріальних носіїв інформації щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій, а також неможливістю проведення зазначених процесуальних та слідчих (розшукових) дій під час воєнних дій, які відбуваються на території України, та зважаючи на введення воєнного стану в Україні у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, відповідно до указу Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року.

Строк відсторонення ОСОБА_4 від посади директора Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище» завершився 01.04.2022, однак на даний час продовжують існувати підстави для відсторонення підозрюваного від займаної посади.

На даний час ОСОБА_4 обіймає посаду директора Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище».

Інкриміноване підозрюваному ОСОБА_4 тяжке кримінально-каране діяння з ознаками корупції вчинено ним безпосередньо у зв`язку із займаною посадою, із використанням свого службового становища, що унеможливлює виконання ним своїх службових обов`язків на час кримінального провадження, оскільки перебування ОСОБА_4 на вказаній посаді безпосередньо сприяло вчиненню ним тяжкого корупційного злочину, а його корисливий мотив та факт вимагання неправомірної вигоди дають підстави вважати, що перебуваючи на цій посаді, ОСОБА_4 зможе продовжити вчиняти аналогічні корупційні злочини.

Окрім цього, посада, яку обіймає ОСОБА_4 , надає йому можливість доступу до документів, які можуть мати важливе значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, можливість підробити документи з метою створення собі штучного алібі непричетності до вчинення інкримінованого йому злочину та подання таких неправдивих документів органу досудового розслідування, а також можливість впливати на свідків у даному кримінальному провадженні підпорядкованих йому працівників Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище», щодо яких він наділений організаційно-розпорядчими функціями, з метою надання ними показань, які б виправдовували його у вчиненні злочину.

Разом з тим, у даному кримінальному провадженні здійснюється досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, за фактом заволодіння грошовими коштами службовими особами ТзОВ «Енергоекобуд» при виконанні робіт з капітального ремонту приміщень майстерні ДНЗ «Львівське вище професійне політехнічне училище» за адресою: м. Львів, вул. Зелена, 151а.

Перебуваючи на посаді директора Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище», ОСОБА_4 може перешкоджати досудовому розслідуванню вказаного кримінального правопорушення шляхом незаконного впливу на підпорядкованих йому працівників Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище», яким відомі обставини виконання робіт з капітального ремонту приміщень майстерні ДНЗ «Львівське вище професійне політехнічне училище» за адресою: м. Львів, вул. Зелена, 151 а, та шляхом підроблення документів щодо виконання таких робіт.

Враховуючи зазначене, в матеріалах кримінального провадження наявні достатні ризики того, що ОСОБА_4 , перебуваючи у подальшому на посаді директора Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище», зможе перешкоджати кримінальному провадженню шляхом незаконного впливу на свідків, шляхом знищення, приховування та підроблення документів, а також зможе продовжити злочинну діяльність, пов`язану з одержанням неправомірної вигоди.

З урахуванням викладених ризиків та особи підозрюваного, обставин вчинення ним тяжкого злочинного корупційного діяння, прокурор просить клопотання задоволити.

Прокурор ОСОБА_8 у судовому засіданні внесене клопотання підтримав, з підстав викладених у ньому. Просив суд клопотання задоволити.

Підозрюваний ОСОБА_4 клопотання заперечив, оскільки уразі його відсторонення від посади залишиться без засобів на існування. Просив суд відмовити у задоволенні клопотання.

Захисник ОСОБА_5 клопотання заперечили, оскільки відпали всі ризики, просив суд відмовити у задоволенні клопотання.

У судовому засіданні допитано представника військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_6 , який просив суд відмовити у задоволенні клопотання, оскільки у м. Львові проходить формування військової частини НОМЕР_1 , яка розташовується у приміщенні Вищого професійного політехнічного училища. Керівником зазначеного навчального закладу є ОСОБА_4 . Для належної та ефективної роботи інфраструктури, яка забезпечує функціонування військової частини НОМЕР_1 необхідним є нагальна потреба наявності керівника навчального закладу ОСОБА_4 , який організовує безперервне функціонування будівель та служб, обслуговування, сприяє формуванню та підтримкці необхідної матеріально-технічної бази, тому просить відмовити у задоволенні клопотання.

Заслухавши пояснення прокурора ОСОБА_8 щодо внесеного клопотання, пояснення підозрюваного ОСОБА_4 , позицію захисника ОСОБА_5 , пояснення представника військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_6 , дослідивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно з п.4 ч.2 ст.131 КПК України, відсторонення від посади є заходом забезпечення кримінального провадження.

У судовому засіданні встановлено, що відділом розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУ НП у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021140000000985 від 09.12.2021 за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, та за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

В межах даного кримінального провадження, 28.01.2022 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, а саме в одержанні службовою особою неправомірної вигоди для себе за невчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища, поєднаному з вимаганням неправомірної вигоди.

Поняття "обґрунтована підозра" визначена в рішенні Європейського суду з прав людини від 21 квітня 2011 року у справі "Нечипорук і Йонкало проти України", відповідно до якої цей термін означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення (рішення у справі "Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства" від 30 серпня 1990 року, п. 32, Series A, № 182). Мета затримання для допиту полягає в сприянні розслідуванню злочину через підтвердження або спростування підозр, які стали підставою для затримання (див. рішення у справі "Мюррей проти Сполученого Королівства" від 28 жовтня 1994 року, п. 55, Series A, № 300-A).

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованого йому злочину підтверджується наступними доказами, отриманими у встановленому КПК України порядку:

-заявою ОСОБА_7 від 09.12.2021 про вимагання у нього неправомірної вигоди директором Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище» ОСОБА_4 ;

-протоколами допитів свідка ОСОБА_7 , згідно з якими, останній повідомив про обставини вчинення ОСОБА_4 вищеописаних неправомірних дій;

-протоколами огляду та ідентифікації грошових коштів від 24.12.2021, 06.01.2022 та 26.01.2022;

-протоколом обшуку від 26.01.2022 в приміщенні кабінету директора ДНЗ «Львівське ВППУ» ОСОБА_4 , в ході проведення якого виявлено та вилучено предмет неправомірної вигоди, а саме заздалегідь ідентифіковані та помічені грошові кошти;

-протоколом обшуку від 26.01.2022 в приміщенні квартири за місцем реєстрації та фактичного проживання ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 , в ході проведення якого виявлено та вилучено предмет неправомірної вигоди, а саме заздалегідь ідентифіковані та помічені грошові кошти;

-протоколом про хід проведення негласних слідчих (розшукових) дій від 26.01.2022, а саме аудіо-, відеоконтролю ОСОБА_4 ;

-іншими матеріалами проведення негласних слідчих (розшукових) дій, які на даний час ще не розсекречені;

-документами, отриманими від Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище»;

-іншими матеріалами кримінального провадження у їх сукупності та взаємозв`язку.

Проаналізувавши та оцінивши досліджені докази, суд вважає, що всі вищезазначені докази є належними та допустимими. Вищевказані докази є достатніми для висновку суду про наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_4 .. Питання щодо наявності чи відсутності в діях ОСОБА_4 складу кримінальних правопорушень може бути більш ретельно дослідженов подальшому органами досудового розслідування та/або судом при розгляді кримінального провадження в судовому засіданні.

01.02.2022 слідчим суддею Галицького районного суду м. Львова підозрюваного ОСОБА_4 відсторонено від посади директора Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище» строком на 2 місяці до 01.04.2022.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 18.03.2022 строк досудового розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, про підозру у вчиненні якого повідомлено ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 12021140000000985 від 09.12.2021 продовжено до 6 місяців, тобто до 28.07.2022.

Відповідно дост.154 КПК Українивідсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимогстатті 158цього Кодексу.

Стаття 43Конституції України передбачає, що кожен громадянин має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає, тому будь-які обмеження щодо реалізації цього права, в тому числі і відсторонення від посади під час кримінального провадження, повинно здійснюватись виключно з підстав та у порядку, передбаченому КПК України.

Згідно ч. 1 ст. 157 КПК України, слідчий суддя, суд відмовляє у задоволенні клопотання про відсторонення від посади, якщо прокурор не доведе наявність достатніх підстав вважати, що такий захід необхідний для припинення кримінального правопорушення, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного або обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як відсторонення від посади, з метою запобігання вищевказаним ризикам, передбачає доведення в сукупності фактів, які свідчать про існування таких ризиків та наявності у підозрюваного можливості здійснення протиправних дій шляхом використання займаної посади.

Згідно ч.2 ст.157КПК України при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини: 1) правову підставу для відсторонення від посади; 2) достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; 3) наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

При прийняті рішення про відсторонення підозрюваної особи від займаної посади судом повинні належним чином досліджуватись мотиви, наведені в клопотанні, правова підстава, а також оцінюватись ефективність застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження поряд із наслідками такого застосування для інших осіб.

Згідно з ч. 5 ст.65Закону України«Про запобіганнякорупції» особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Як передбачено ст.2КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

У судовому засіданні встановлено, що наказом Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради №122-К від 19.06.2020 р. ОСОБА_4 директору ДНЗ «Львівське вище професійне політехнічне училище» продовжено термін дії контракту від 06 червня 2013 року №38 з 01.07.2020 по 30.06.2022 включно.

В межах даного кримінального провадження, свідки події допитані, оригінали документів вилучені, а також особа, яка звернулася в правоохоронні органи із заявою про вчинення кримінального правопорушення, подала заяву на звільнення із посади майстра виробничого відділення ДНЗ «Львівське ВППУ».

Крім цього, у м. Львові проходить формування військової частини НОМЕР_1 , яка розташовується у приміщенні Вищого професійного політехнічного училища. Керівником зазначеного навчального закладу є ОСОБА_4 . Для належної та ефективної роботи інфраструктури, яка забезпечує функціонування військової частини НОМЕР_1 необхідним є нагальна потреба наявності керівника навчального закладу ОСОБА_4 , який організовує безперервне функціонування будівель та служб, обслуговування, сприяє формуванню та підтримці необхідної матеріально-технічної бази.

Разом з тим, слідчий суддя враховує те, що підозрюваний онкохворий, потребує вартісного лікування.

У свою чергу, прокурор не довів слідчому судді, що підозрюваний, займаючи посаду директора Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище», зможе знищити чи підробити документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, зможе незаконними засобами впливати на свідків, протиправно перешкоджати кримінальному провадженню, зокрема зможе негативно впливати на хід досудового розслідування, перешкоджати встановленню істини у справі, узгоджувати свої показання з показаннями інших осіб, які визнані свідками у справі чи іншими учасниками кримінального провадження, надавати цим особам поради з врахуванням відомих їм обставин справи, схиляти їх до дачі завідомо неправдивих показань в ході досудового розслідування, з метою створення собі алібі щодо його непричетності до вчинення інкримінованого йому правопорушення, тим самим перешкоджаючи кримінальному провадженню та вчиняючи інші кримінальні правопорушення.

Відтак, прокурором не доведено, що відсторонення ОСОБА_4 від посади не забезпечить обмеження спілкування з потенційними свідками у кримінальному провадженні.

Таким чином, враховуючи вищенаведене, слідчий суддя дійшов висновку, що підстави для відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 посади відсутні, а тому в задоволенні клопотання слід відмовити.

Керуючись вимогами ст. ст.2, 40, 131, 132, 154, 155, 157, 369, 376, 392 - 393, 395 КПК України, суд, -

у х в а л и в:

У задоволенні клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 про відсторонення від посади директора Державного навчального закладу «Львівське вище професійне політехнічне училище» підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021140000000985 від 09.12.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`яти днів з дня її оголошення, а особами, які не викликались до суду протягом п`яти днів з дня її отримання.

Повний текст ухвали виготовлено 08 квітня 2022 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення06.04.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу103959557
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —461/581/22

Ухвала від 06.04.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 06.04.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 31.03.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 18.03.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 31.01.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 31.01.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні