Рішення
від 14.04.2022 по справі 710/1506/21
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 710/1506/21

Провадження № 2/710/85/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(вступна та резолютивна частини)

15.04.2022 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі

головуючого - судді Побережної Н.П.,

за участю секретарів судового засідання - Харченко Л.М., Гадіон К.В.,

представника відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Шпола цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Телестудія "Служба інформації" про захист честі, гідності і ділової репутації та зобов`язання спростувати недостовірну інформацію, стягнення моральної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

Керуючись ст.ст. 28, 32, 34, 68 Конституції України, ст.ст.269, 270, 275, 277,297,299 ЦК України, ст.30 Закону України «Про інформацію», ст.ст. 12, 13, 19, 76-81, 82, 83, 84, 89, 133, 137, 141, 182, 211, 258, 263-265, ч.1 ст. 354 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати недостовірною та такою, що принижує честь, гідність і ділову репутацію ОСОБА_4 та підлягає спростуванню, поширену Товариством з обмеженою відповідальністю «Телестудія «Служба інформації», ОСОБА_2 та ОСОБА_1 на телевізійному каналі «НТН» у передачі «Свідок» інформацію стосовно ОСОБА_4 , а саме:

«Знімайте штани та кажіть директор цар. На Черкащині селяни повстали проти керівника школи. Він принижував учнів. Як зміг після скандального звільнення поновитися на посаді?!...»;

«На Черкащині мешканці села Лип`янки повстали проти керівника школи. Той нібито неодноразово принижував учнів»;

«Окрім цього, скаржаться місцеві - педагог знущався над учнями!»;

«Спілкуватись із розгніваними людьми ОСОБА_5 відмовляється, ті продовжують шокувати своїми зізнаннями!»;

«Поставив у класі. Знімайте штани, і отак стійте і кажіть, е-е-е, цей, ректор цар, директор цар. Повторюйте, повторюйте! Оце все діти є, вони всі є!»;

«Дівчаток садив на колінце, отак! Це нормально?! ОСОБА_6 строював у кабінеті, знімав штани з них. Не-не, не знімав з них, а заставляв знімать, і вони стояли без штанів. Це було таке покарання в директора! Я не хочу до оцього педофіла пускать свого сина!».

Визнати недостовірною та такою, що принижує честь, гідність і ділову репутацію ОСОБА_4 та підлягає спростуванню, поширену Товариством з обмеженою відповідальністю «Телестудія «Служба інформації» за URL-адресою https://www.youtube.com/watch?v=FlVV2CNDTE0 під заголовком «Свідок НТН випуск 19:00 за ІНФОРМАЦІЯ_1 » на Інтернет-каналі «Свідок НТН», зареєстрованому на веб-сайті https://www.youtube.com, ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , інформацію стосовно ОСОБА_4 , а саме:

«Знімайте штани та кажіть директор цар. На Черкащині селяни повстали проти керівника школи. Він принижував учнів. Як зміг після скандального звільнення поновитися на посаді?!...»;

«На Черкащині мешканці села Лип`янки повстали проти керівника школи. Той нібито неодноразово принижував учнів»;

«Окрім цього, скаржаться місцеві - педагог знущався над учнями!»;

«Спілкуватись із розгніваними людьми ОСОБА_5 відмовляється, ті продовжують шокувати своїми зізнаннями!»;

«Поставив у класі. Знімайте штани, і отак стійте і кажіть, е-е-е, цей, ректор цар, директор цар. Повторюйте, повторюйте! Оце все діти є, вони всі є!»;

«Дівчаток садив на колінце, отак! Це нормально?! ОСОБА_6 строював у кабінеті, знімав штани з них. Не-не, не знімав з них, а заставляв знімать, і вони стояли без штанів. Це було таке покарання в директора! Я не хочу до оцього педофіла пускать свого сина!».

Зобов`язати ОСОБА_2 спростувати поширену недостовірну інформацію, що стосується ОСОБА_4 , не пізніше 10-ти днів із дня набрання судовим рішенням законної сили, шляхом повідомлення на телевізійному каналі «НТН» у передачі «Свідок» про ухвалене судове рішення у справі за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 та Товариства з обмеженою відповідальністю «Телестудія «Служба інформації» про захист честі, гідності і ділової репутації та зобов`язання спростувати недостовірну інформацію, стягнення моральної шкоди, із зачитуванням наступного тексту спростування: «Поширена мною на телевізійному каналі «НТН» у передачі «Свідок» інформація стосовно директора Лип`янської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Лип`янської сільської ради Звенигородського району Черкаської області ОСОБА_4 про те, що він у навчальних класах школи примушував учнів знімати штани та говорити йому, що директор цар є такою, що не відповідає дійсності».

Зобов`язати ОСОБА_1 спростувати поширену недостовірну інформацію, що стосується ОСОБА_4 , не пізніше 10-ти днів із дня набрання судовим рішенням законної сили, шляхом повідомлення на телевізійному каналі «НТН» у передачі «Свідок» про ухвалене судове рішення у справі за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 та Товариства з обмеженою відповідальністю «Телестудія «Служба інформації» про захист честі, гідності і ділової репутації та зобов`язання спростувати недостовірну інформацію, стягнення моральної шкоди, із зачитуванням наступного тексту спростування: «Поширена мною на телевізійному каналі «НТН» у передачі «Свідок» інформація стосовно директора Лип`янської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Лип`янської сільської ради Звенигородського району Черкаської області ОСОБА_4 про те, що він учениць школи садив собі на коліна, а учнів школи, які мали погану поведінку, у своєму кабінеті примушував знімати свої штани і вони в такому вигляді стояли перед ним, а також те, що він педофіл є такою, що не відповідає дійсності».

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Телестудія «Служба інформації» спростувати поширену недостовірну інформацію, що стосується ОСОБА_4 , не пізніше 10-ти днів із дня набрання судовим рішенням законної сили, шляхом повідомлення на телевізійному каналі «НТН» у передачі «Свідок» про ухвалене судове рішення у справі за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 та Товариства з обмеженою відповідальністю «Телестудія «Служба інформації» про захист честі, гідності і ділової репутації та зобов`язання спростувати недостовірну інформацію, стягнення моральної шкоди, із зачитуванням наступного тексту спростування: « ОСОБА_7 на телевізійному каналі «НТН» у передачі «Свідок» інформація стосовно директора Лип`янської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Лип`янської сільської ради Звенигородського району Черкаської області ОСОБА_4 про те, що він принижував учнів школи, знущався над ними та примушував учнів знімати свої штани є такою, що не відповідає дійсності».

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Телестудія «Служба інформації» спростувати поширену недостовірну інформацію, що стосується ОСОБА_4 , не пізніше 10-ти днів із дня набрання судовим рішенням законної сили, шляхом повідомлення на Інтернет-каналі «Свідок НТН», зареєстрованому на веб-сайті https://www.youtube.com, про ухвалене судове рішення у справі за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 та Товариства з обмеженою відповідальністю «Телестудія «Служба інформації» про захист честі, гідності і ділової репутації та зобов`язання спростувати недостовірну інформацію, стягнення моральної шкоди, із зачитуванням наступного тексту спростування: « ОСОБА_7 на телевізійному каналі «НТН» у передачі «Свідок» інформація стосовно директора Лип`янської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Лип`янської сільської ради Звенигородського району Черкаської області ОСОБА_4 (випуск о 19 год. 00 хв. за 08.12.2020) про те, що він принижував учнів школи, знущався над ними та примушував учнів знімати свої штани є такою, що не відповідає дійсності».

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Телестудія «Служба інформації», вул. Воровського, 22-А, м. Київ, код ЄДРПОУ 21638497, інші дані про особу суду невідомі, на користь ОСОБА_4 , жителя АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Шполянським РВ УМВС України в Черкаській області 29.04.1998, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , інші дані про особу суду невідомі, завдану моральну шкоду у розмірі 10 000,00 грн. (десять тисяч гривень).

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканки АДРЕСА_2 , інші дані про особу суду невідомі, на користь ОСОБА_4 , жителя АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Шполянським РВ УМВС України в Черкаській області 29.04.1998, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , інші дані про особу суду невідомі, завдану моральну шкоду у розмірі 5 000,00 грн. (п`ять тисяч гривень).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешканця АДРЕСА_1 , інші дані про особу суду невідомі, на користь ОСОБА_4 , жителя АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Шполянським РВ УМВС України в Черкаській області 29.04.1998, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , інші дані про особу суду невідомі, завдану моральну шкоду у розмірі 5 000,00 грн. (п`ять тисяч гривень).

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Телестудія «Служба інформації», вул. Воровського, 22-А, м. Київ, код ЄДРПОУ 21638497, інші дані про особу суду невідомі, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканки АДРЕСА_2 , інші дані про особу суду невідомі, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешканця АДРЕСА_1 , інші дані про особу суду невідомі, на користь держави (отримувач ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106, код за ЄДРПОУ 37993783, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача 899998, бюджетний рахунок UA 908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету 22030106), судовий збір в розмірі по 2149,33 грн (дві тисячі сто сорок дев`ять гривень 33 коп) з кожного.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повідомити осіб, які беруть участь у справі, що рішення в повному обсязі буде складене 22.04.2022.

Суддя Н.П. Побережна

Дата ухвалення рішення14.04.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу103964128
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист честі, гідності і ділової репутації та зобов`язання спростувати недостовірну інформацію, стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —710/1506/21

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Постанова від 12.04.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Постанова від 12.04.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Постанова від 12.04.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Симоненко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні