Ухвала
від 13.04.2022 по справі 336/6467/21
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Дата документу 14.04.2022 Справа № 336/6467/21

Запорізький апеляційний суд

Єдиний унікальний № 336/6467/21 Головуючий у 1-й інстанції: Дмитрюк О.В.

Провадження №22-ц/807/1355/22 Суддя-доповідач: Подліянова Г.С.

У Х В А Л А

14 квітня 2022 року м. Запоріжжя

Запорізький апеляційний суд у складі судді судової палати з розгляду цивільних справ Подліянової Г.С., при вирішенні питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «СНАУТ» на ухвалу Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 06 січня 2022 року, у справі за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «2Х2 Фінанс» про скасування заходів забезпечення позову по цивільній справі №336/6467/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СНАУТ» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Діджи Фінанс» про визнання договору частково недійсним, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Шевченківського районного суду м. Запоріжжя знаходиться цивільна справа за позовом ТОВ «СНАУТ» до ОСОБА_1 , ТОВ «Діджи Фінанс» про визнання договору частково недійсним.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 17 вересня 2021 року за заявою позивача про забезпечення позову, у справі було накладено арешт на нерухоме майно: цех по виготовленню миючих засобів літ. А-2 інв. № 1100, вбиральня літ.Б за адресою: АДРЕСА_1 .

У грудні 2021 року Товариство з обмеженою відповідальністю «2Х2 Фінанс» звернулося до суду із заявою про скасування заходів забезпечення позову.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 06 січня 2022 року заяву Товариство з обмеженою відповідальністю «2Х2 Фінанс» про скасування заходів забезпечення позову по цивільній справі №336/6467/21 задоволено.

Скасовано заходи забезпечення позову, прийняті ухвалою Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 17 вересня 2021 року по цивільній справі №336/6467/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СНАУТ» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Діджи Фінанс» про визнання договору частково недійсним.

Знято арешт з нерухомого майна: цеху по виготовленню миючих засобів літ. А-2 інв.№100, вбиральня літ.Б за адресою: м. Запоріжжя, вул. Базова,12.

Не погоджуючись із зазначеним судовим рішенням Товариство з обмеженою відповідальністю «СНАУТ» подало апеляційну скаргу безпосередньо до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя 16 лютого 2022 року, яка містить клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження судового рішення.

Клопотання обґрунтовано тим, що оскаржувана ухвала на адресу апелянта надійшла поштою 03 лютого 2022 року, у зв`язку з чим, на підставі п.2 ч.2 ст.354 ЦПК України просить поновити строк на апеляційне оскарження.

23 лютого 2022 року апеляційна скарг разом з виділеними матеріалами справи надійшла до суду апеляційної інстанції.

Згідно з ч.1 ст.122 ЦПК України строки, встановлені законом або судом, обчислюються роками, місяцями і днями, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати.

Відповідно до ч.1 ст.123 ЦПК Україниперебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Згідно з ч.3 ст.124 ЦПК Україниякщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день

Відповідно до ч.1,2 ст.126 ЦПК України право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом.

Документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч.1,4,6 ст.127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), щодо якої пропущено строк.

Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ч.1,2,3 ст.354 ЦПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

- на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

- на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Матеріалами справи встановлено, що 06 січня 2022 року Шевченківським районним судом м. Запоріжжя було постановлено оскаржувану ухвалу без участі сторін (а.с.40-42). Відповідно до супровідного листа, копію оскаржуваної ухвали суду було направлено апелянту 10 січня 2022 року (а.с.43). Однак, докази про отримання апелянтом оскаржуваної ухвали суду матеріали справи не містять. Натомість, Товариство з обмеженою відповідальністю «СНАУТ» в апеляційній скарзі зазначає, що копію оскаржуваної ухвали ним отримано 03 лютого 2022 року та як доказ додав конверт поштового відправлення Головна пошта країни «Укрпошта» № 69071 1027393 0, за яким оскаржувана ухвала вручена апелянту 03 лютого 2022 року.

Апеляційну скаргу подано апелянтом безпосередньо до суду першої інстанції 16 лютого 2022 року, в межах п`ятнадцятиденного строку з дня вручення йому оскаржуваної ухвали суду, що передбачено ч.2 ст. 354 ЦПК України.

Враховуючи наведене, апелянт має право на поновлення пропущеного строку.

За таких обставин, строк на апеляційне оскарження ухвали суду слід поновити.

Проте, апеляційне провадження за вищезазначеною апеляційною скаргою у цій справі не може бути відкрито, оскільки скаржником при зверненні до суду з апеляційною скаргою не сплачено судовий збір.

Згідно ч.3 ст.3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час виникнення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до п.3 ч.4 ст.356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються, документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з п. 9 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання юридичною особою апеляційної скарги на ухвалу суду справляється судовий збір у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» станом на 01 січня встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб в розмірі 2270 грн.

У зв`язку з зазначеним, Товариство з обмеженою відповідальністю «Спектрум Ессетс» необхідно сплатити судовий збір у розмірі 2 270 грн.

Таким чином, такий недолік, як несплата судового збору перешкоджає відкриттю апеляційного провадження та є підставою для залишення апеляційної скарги без руху.

З 01 січня 2022 року вступають в дію нові платіжні реквізити для перерахування судового збору при зверненні до Запорізького апеляційного суду.

Отримувач коштів: ГУК у Зап.обл/м. Запоріжжя Вознес./22030101;

Рахунок отримувача (IBAN): UA498999980313121206080008513;

Код отримувача (ЄДРПОУ): 37941997

Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП)

Відповідно до ч.2 ст.357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Зважаючи на зазначені недоліки апеляційної скарги, на підставі ст. ст. 185, 357 ЦПК України її необхідно залишити без руху та надати строк для усунення вищезазначених недоліків.

Керуючись ст.ст. 122, 123, 126, 127, 185, 260, 261, 354, 357 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «СНАУТ» про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - задовольнити.

Поновити Товариству з обмеженою відповідальністю «СНАУТ» пропущений строк на апеляційне оскарження ухвали Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 06 січня 2022 року.

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «СНАУТ» на ухвалу Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 06 січня 2022 року у цій справі - залишити без руху.

Надати апелянту, у відповідності до ч. 2 ст. 185 ЦПК України, строк для усунення недоліків(подання клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження судового рішення, а також сплати судового збору на належний розрахунковий рахунок у розмірі 2270 грн. та надання документу, що підтверджує його сплату), який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

Роз`яснити, що у випадку невиконання зазначених вимог у встановлений строк будуть застосовані наслідки, передбачені ч.3 ст.185, ст.357 ЦПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Г.С. Подліянова

СудЗапорізький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення13.04.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу103966998
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них

Судовий реєстр по справі —336/6467/21

Рішення від 24.07.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Рішення від 25.07.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Постанова від 20.07.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Постанова від 20.07.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 12.06.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 09.06.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 05.06.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 01.06.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 17.05.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 13.04.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні