Ухвала
від 17.04.2022 по справі 185/9947/21
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/9947/21

Провадження № 2/185/2206/22

У Х В А Л А

18 квітня 2022 року суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Болдирєва У.М., розглянувши матеріали позовної заяви керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області Кузьменка Анатолія Сергійовича в інтересах держави в особі Вербківської сільської ради до Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротехеко», ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, витребування земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В:

22 листопада 2021 року керівник Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області Кузьменко А.С. звернувся з позовом в інтересах держави в особі Вербківської сільської ради до Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротехеко», ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, витребування земельної ділянки.

Предметом спору є земельна ділянка сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 1223582800:01:003:0770, розташована на території Вербківської сільської ради у Павлоградському районі Дніпропетровської області.

Заявлені такі позовні вимоги:

1. Визнати незаконним та скасувати наказ Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області від 25 лютого 2020 року № 4-2559/15-20-СГ «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність» для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_1 ,

2. Визнати недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки від 21 березня 2020 року, укладений між продавцем ОСОБА_1 та покупцем Товариством з обмеженою відповідальністю «Сегеста», як такий, що порушує публічний порядок, з одночасним припиненням речових прав Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста» на вказану земельну ділянку (номер запису про право 36042549),

3. Визнати недійсним договір оренди від 08 грудня 2020 року, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю «Сегеста» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Агротехеко» в частині оренди спірної земельної ділянки з одночасним припиненням речових прав ТОВ «Агротехеко» на цю земельну ділянку.

4. Витребувати від Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротехеко» земельну ділянку на користь Вербківської сільської ради.

Ухвалою від 01 лютого 2022 року позовну заяву було повернуто у зв`язку з недотриманням прокурором порядку повідомлення позивача Вербківської сільської ради про звернення до суду, передбаченого частиною 4 статті 23 Закону України «Про прокуратуру».

Постановою Дніпровського апеляційного суду від 05 квітня 2022 року скасовано ухвалу Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 01 лютого 2022 року, справу повернуто до суду першої інстанції для вирішення питання відповідно до ЦПК України.

За змістом статей 19, 20 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Не допускається об`єднання в одне провадження вимог, які підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлено законом.

Згідно з пунктами 1, 6 частини 1 статті 20 Господарського процесуального кодексу України, до юрисдикції господарських судів відносяться:

- справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи підприємці,

- справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи у спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи підприємці.

У позовній заяві об`єднані декілька вимог, які підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, а саме вимоги 1, 2 відносяться до юрисдикції загального суду, натомість вимоги 3,4 відносяться до юрисдикції господарського суду.

Позовні вимоги 3, 4 стосуються спору між Вербківською сільською радою та суб`єктами господарювання - ТОВ «Сегеста» і ТОВ «Агротехеко», який виник стосовно правочину у господарській діяльності - договору оренди, укладеного між ТОВ «Сегеста» і ТОВ «Агротехеко», предметом позову є право власності та інше речове право на нерухоме майно, фізична особа ОСОБА_1 не є стороною цього спору. Тому зазначені позовні вимоги не підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки відносяться до юрисдикції господарського суду.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 186 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Позовна заява в частині вимог 1, 2 віднесена до предметної, суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

Тому наявні підстави для відкриття провадження у справі за позовом керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області Кузьменка Анатолія Сергійовича в інтересах держави в особі Вербківської сільської ради до Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки.

Позовні вимоги, які підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства:

- про визнання незаконним та скасування наказу Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області від 25 лютого 2020 року № 4-2559/15-20-СГ «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність» для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_1 ,

- про визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки від 21 березня 2020 року, укладеного між продавцем ОСОБА_1 та покупцем Товариством з обмеженою відповідальністю «Сегеста».

В частині інших позовних вимог, заявлених до ТОВ «Сегеста» і ТОВ «Агротехеко» слід відмовити у відкритті провадження у справі, роз`яснити, що розгляд цих вимог віднесено до юрисдикції господарського суду.

З метою з`ясування заперечень проти позовних вимог, визначення обставин справи, які підлягають встановленню є доцільним розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

До участі у справі необхідно залучити ТОВ «Агротехеко» як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, оскільки рішення суду може вплинути на права та обов`язки ТОВ «Агротехеко» стосовно права оренди земельної ділянки, яка є предметом спору.

Керуючись статтями 52, 186, 187 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Відкрити провадження у справі за позовом керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області Кузьменка Анатолія Сергійовича в інтересах держави в особі Вербківської сільської ради до Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки.

Розгляд справи здійснити за правилами загального позовного провадження.

Залучитидо участіу справі Товариство з обмеженою відповідальністю «Агротехеко» як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Призначити підготовче засідання у справі у приміщенні Павлоградського міськрайнного суду Дніпропетровської області (Дніпропетровська область, м.Павлоград, вул. Дніпровська, 135)на 04липня 2022 року о 09:30 годині.

Встановити відповідачам строк подання відзиву - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі.

Веб-сторінка на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи - http://pvm.dp.court.gov.ua.

Ухвала про відкриття провадження у справі набирає законної сили з моменту її підписання і не може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду.

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області Кузьменка Анатолія Сергійовича в інтересах держави в особі Вербківської сільської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротехеко» про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, витребування земельної ділянки.

Розгляд справи за позовом керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області Кузьменка Анатолія Сергійовича в інтересах держави в особі Вербківської сільської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротехеко» про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, витребування земельної ділянки відноситься до юрисдикції господарського суду.

Ухвала про відмову у відкритті провадження у справі в частині позовних вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротехеко» про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, витребування земельної ділянки може бути оскаржена протягом п`ятинадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадлцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Cуддя У.М. Болдирєва

СудПавлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.04.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу103989674
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —185/9947/21

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 18.01.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 19.09.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Постанова від 30.08.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 27.06.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 22.05.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 17.04.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Постанова від 04.04.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Демченко Е. Л.

Ухвала від 13.03.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Демченко Е. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні