Ухвала
від 14.11.2022 по справі 185/9947/21
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/9947/21

Провадження № 2/185/2206/22

У Х В А Л А

14 листопада 2022 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Болдирєвої У.М.,

з участю секретаря судового засідання Бублик А.В.

прокурора Ленченко О.О.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м.Павлограді цивільну справу за позовом керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області Кузьменка Анатолія Сергійовича в інтересах держави в особі Вербківської сільської ради до Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротехеко», ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, витребування земельної ділянки,

В СТ АН ОВ ИВ:

22 листопада 2021 року керівник Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області Кузьменко А.С. звернувся з позовом в інтересах держави в особі Вербківської сільської ради до Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротехеко», ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, витребування земельної ділянки.

Предметом спору є земельна ділянка сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 1223582800:01:003:0770, розташована на території Вербківської сільської ради у Павлоградському районі Дніпропетровської області.

Заявлені такі позовні вимоги:

1. Визнати незаконним та скасувати наказ Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області від 25 лютого 2020 року № 4-2559/15-20-СГ «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність» для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_1 ,

2. Визнати недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки від 21 березня 2020 року, укладений між продавцем ОСОБА_1 та покупцем Товариством з обмеженою відповідальністю «Сегеста», як такий, що порушує публічний порядок, з одночасним припиненням речових прав Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста» на вказану земельну ділянку (номер запису про право 36042549),

3. Визнати недійсним договір оренди від 08 грудня 2020 року, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю «Сегеста» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Агротехеко» в частині оренди спірної земельної ділянки з одночасним припиненням речових прав ТОВ «Агротехеко» на цю земельну ділянку.

4. Витребувати від Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротехеко» земельну ділянку на користь Вербківської сільської ради.

Ухвалою від 18 квітня 2022 року було відкрито провадження у справі за позовом керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області Кузьменка Анатолія Сергійовича в інтересах держави в особі Вербківської сільської ради до Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки.

Цією ж ухвалою було відмовлено у відкритті провадження у справі за позовом керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області Кузьменка Анатолія Сергійовича в інтересах держави в особі Вербківської сільської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротехеко» про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, витребування земельної ділянки.

Постановою Дніпровського апеляційного суду від 31 серпня 2022 року скасовано ухвалу Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 18 квітня 2022 року в частині відмови у відкритті провадження у справі в частині позовних вимог про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, витребування земельної ділянки, справу повернуто до суду першої інстанції для вирішення питання про відкриття провадження у цій частині відповідно до ЦПК України.

Ухвалою від 20 вересня 2022 року було відкрито провадження у справі в частині позовних вимог керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області Кузьменка Анатолія Сергійовича в інтересах держави в особі Вербківської сільської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротехеко» про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, витребування земельної ділянки.

У підготовчому засіданні прокурором заявлено клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Товариства з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство із забезпечення інвалідів «Спокій Мадава» (далі Товариство).

Клопотання обґрунтоване тим, що у постійному користуванні Товариства з 16 серпня 2018 року перебувала земельна ділянка площею 85,2359 га з кадастровим номером 1223582800:01:003:0740.

15 жовтня 2019 року Товариством було надано згоду 21 фізичній особі на передачу земельних ділянок у власність за рахунок земельної ділянки, яка перебувала у користуванні Товариства (кадастровий номер 1223582800:01:003:0740).

При цьому рішення про припинення права постійного користування та вилучення спірної земельної ділянки у Товариства уповноваженим органом не приймалося.

Право постійного користування Товариства земельною ділянкою з кадастровим номером 1223582800:01:003:0740 було припинено наказом ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області 22 грудня 2020 року, вже після передання спірної земельної ділянки у власність ОСОБА_1 , хоча фактично земельної ділянки з цим кадастровим номером вже не існувало, оскільки вона була розділена на 42 земельні ділянки, які були передані фізичним особам для ведення особистого селянського господарства.

На думку прокурора зазначене може свідчити про можливі порушення прав та законних інтересів Товариства стосовно його користування спірною земельною ділянкою.

Згідно з частиною 1 статті 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Рішення суду у справі може вплинути на здійснення права користування Товариства спірною земельною ділянкою, тому суд вважає за доцільне задовольнити клопотання прокурора та залучити до участі у справі Товариство як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, зобов`язати прокурора не пізніше двох днів з дня постановлення даної ухвали направити на адресу Товариства копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до закінчення підготовчого провадження у справі.

Якпередбачено частиною3статті 189ЦПК України,у виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті строк проведення підготовчого провадження може бути продовжений за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

У зв`язку з залученням до участі у справі нового учасника необхідно продовжити строк проведення підготовчого провадження.

Керуючись статтями 53, 189, 198 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Продовжити строк проведення підготовчого провадження у справі за позовом керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області Кузьменка Анатолія Сергійовича в інтересах держави в особі Вербківської сільської ради до Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротехеко», ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, витребування земельної ділянки.

Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Товариство з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство із забезпечення інвалідів «Спокій Мадава», 49600 місто Дніпро, вулиця Фронтова, будинок 60, ЄДРПОУ 42174731.

Зобов`язати прокурора не пізніше двох днів з дня постановлення даної ухвали направити (надати) третій особі - Товариству з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство із забезпечення інвалідів «Спокій Мадава» копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до закінчення підготовчого провадження у справі.

Встановити третій особі строк подання письмових пояснень по справі протягом десяти днів з дня отримання копії позовної заяви.

Відкласти підготовче засідання у справі до 07грудня 2022року 09:15години.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Cуддя У.М. Болдирєва

СудПавлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.11.2022
Оприлюднено16.11.2022
Номер документу107279308
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —185/9947/21

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 18.01.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 19.09.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Постанова від 30.08.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 27.06.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 22.05.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 17.04.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Постанова від 04.04.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Демченко Е. Л.

Ухвала від 13.03.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Демченко Е. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні