Ухвала
від 19.04.2022 по справі 903/247/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10 E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

20 квітня 2022 року провадження №08/903/247/22

Суддя Господарського суду Волинської області Войціховський В.А., розглянувши матеріали по справі №903/247/22

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Чистотіл", с. Велика Глуша, Україна

до відповідача: Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA", Польща

про стягнення 21 409,13 Євро

встановив: Товариство з обмеженою відповідальністю "Чистотіл" звернулось до Господарського суду Волинської області з позовом від 15.04.2022р. про стягнення на його користь з Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA" 21 409,13 Євро, в тому числі 21 168 Євро заборгованості по оплаті поставлених у відповідності до укладеного між сторонами контракту від 23.07.2021р. товарно-матеріальних цінностей, 21,92 Євро пені, нарахованої за прострочення оплати товару згідно п. 12.2. контракту та 219,21 Євро 3% річних, нарахованих згідно ст. 625 ЦК України.

При цьому позивачем засвідчується на понесенні витрат, пов`язаних із сплатою судового збору в розмірі 321,13 Євро (еквівалент 10 210,78 грн.) та на очікуваних витратах по оплаті наданої професійної правничої допомоги адвоката на суму 471,71 Євро.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.ст. 162, 164, 172 ГПК України.

Згідно ст. 12 ГПК України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку, зокрема, загального позовного провадження.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд визнав їх достатніми для прийняття до розгляду, відкриття провадження у справі та здійснення розгляду справи в порядку загального позовного провадження.

Поруч з цим суд зазначає, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 76 Закону України "Про міжнародне приватне право", суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону. Тобто, законодавство України допускає договірну підсудність.

Відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність", спори, що виникають між суб`єктами зовнішньоекономічної діяльності, іноземними суб`єктами господарської діяльності у процесі такої діяльності можуть розглядатися судами України, а також за згодою сторін спору Міжнародним комерційним арбітражним судом та Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України та іншими органами вирішення спору, якщо це не суперечить чинним законам України або передбачено міжнародними договорами України.

Згідно п. 17.1 контракту від 23.07.2021р. сторони погодили, що цей контракт регулюється та тлумачиться відповідно до чинного законодавства України.

В даному випадку, пунктом 17.3 контракту від 23.07.2021р. визначено, що у будь-який спір за цим договором, який не вирішений мирними переговорами, передається на розгляд та вирішення до відповідного українського суду за встановленою підсудністю

Як вбачається з наданих суду матеріалів, відповідачем у справі виступає іноземний суб`єкт господарювання Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA" (ul. Milicka, 23, 55-100, Trzebnica, NIP915-179-11-22, KRS00000479916, Poland). При цьому, позивачем не надано суду доказів наявності у відповідача представництва в Україні.

Судом встановлено, що відповідач у даній справі є юридичною особою, яка створена та діє за законодавством іншої держави та є нерезидентом. При цьому, дана особа не має свого офіційного представництва на території України, а сама компанія Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA" знаходиться за адресою: ul. Milicka, 23, 55-100, Trzebnica, NIP915-179-11-22, Poland.

Відповідно до ст. 365 ГПК України, іноземні суб`єкти господарювання мають такі самі процесуальні права і обов`язки, що і суб`єкти господарювання України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Статтею 366 ГПК України визначено, що підсудність справ за участю іноземних суб`єктів господарювання визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно із ст. 367 ГПК України, у разі, якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Беручи до увагу ту обставину, що відповідачем у даній справі виступає іноземний суб`єкт господарювання (Польща), на думку суду, до правовідносин щодо належного повідомлення іноземної сторони про розгляд справи судом за її участю, необхідно застосовувати положення Гаазької Конвенції про вручення за кордоном судових або позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965р., учасниками якої, в даному випадку, є Україна та Польща.

Відповідно до ст. 2 Конвенції, кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Положеннями ст. 3 Конвенції передбачено, що орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

За змістом статті 15 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних та комерційних справах, судове рішення не може бути винесено, поки не буде встановлено, що документ був дійсно доставлений особисто відповідачеві та було здійснено в належний строк, достатній для здійснення відповідачем захисту.

У випадку, передбаченому частиною 2 статті 15 Конвенції, суд може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, якщо з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців.

Статтею 15 Конвенції, зокрема, встановлено, що кожна договірна Держава може заявити, що суддя незалежно від положень частини першої цієї статті може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови:

a) документ було передано одним із способів, передбачених цією Конвенцією,

b) з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців,

c) не було отримано будь-якого підтвердження, незважаючи на всі розумні зусилля для отримання його через компетентні органи запитуваної Держави.

У відповідності до п. 6.7 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 27.06.2008р. №1092/5/54, суд чи інший компетентний орган України надсилає доручення на підставі Конвенції про вручення до Центрального Органу іноземної держави, визначеного запитуваною державою відповідно до статті 2 цієї Конвенції, напряму.

Відповідно до інформації, яка міститься на веб-сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права: http://www.hcch.net, Центральним органом Польщі є National Organ for the Hague Conference який знаходиться за адресою: c/o Embassy of Poland, Alexanderstraat 25, 2514 JM THE HAGUE.

У відповідності до абз. 3, 4 п. 2.3 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації від 27.06.2008р. №1092/5/54 (Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства юстиції України №366/5/26 від 27.02.2009р., №604/5/47 від 25.03.2010р., №29/5/2 від 11.01.2016р.), документи, що підлягають врученню згідно з дорученням суду України, складаються мовою запитуваної держави чи іншою мовою, передбаченою міжнародним договором України, або супроводжуються завіреним перекладом на таку мову. У відповідних випадках документи, що підлягають врученню, можуть бути складені або перекладені на ту мову, яку, як є підстави вважати, розуміє особа, якій необхідно вручити документи.

З урахуванням наведеного, на думку та переконання суду, відповідачу для належного повідомлення про розгляд справи за його участю, необхідно вручати судові документи та матеріали по справі в нотаріально засвідченому перекладі на польську мову через уповноважені на цю дію органи.

Таким чином, беручи до уваги місцезнаходження відповідача, з метою належного повідомлення відповідача про час та місце судового розгляду справи, у відповідності до положень Господарського процесуального кодексу України, Конвенції "Про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах", суд дійшов висновку про необхідність направлення ухвали Господарського суду Волинської області від 20.04.2022р. у справі №903/247/22, позовної заяви з доданими до неї документами, прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів, короткого викладу документа, що підлягає врученню до National Organ for the Hague Conference (c/o Embassy of Poland, Alexanderstraat 25, 2514 JM THE HAGUE) для їх подальшого вручення відповідачу у справі. При цьому документи, що підлягають врученню відповідачу згідно з дорученням Господарського суду Волинської області, слід складати та вручати в нотаріально засвідченому перекладі на польську мову.

Перелік обов`язків позивача, який відповідно до ч. 1 ст. 41 ГПК України є учасником справи, визначений, зокрема, ст. 42 ГПК України, в силу п. 7 ч. 2 якої, учасники справи зобов`язані, зокрема, виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

З огляду на зазначене, суд покладає на позивача обов`язок надати суду посвідчений нотаріально переклад на італійську мову у двох примірниках: позовної заяви з додатками, судового доручення про вручення, повідомлення про день судового розгляду справи (даної ухвали) та підтвердження про вручення документа.

Згідно з п. 2.2, ІІ розділу Наказу Міністерства юстиції України від 27.06.2008р. №1092/5/54 "Про затвердження Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень", у разі надіслання судом України доручення для виконання за кордоном цивільна справа, у зв`язку з якою складається доручення, призначається до розгляду з урахуванням розумних строків пересилання документів та виконання направленого доручення за кордоном. У разі можливості судом України призначається дата наступного судового засідання, на яке може прибути особа, що викликається.

Суд також враховує, що відповідно до ч. 2 пункту b) статті 15 Конвенції, кожна договірна держава може заявити, що суддя, незалежно від положень частини першої цієї статті, може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови, зокрема, з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців.

За нормами ч. 2 ст. 74 Закону України "Про міжнародне приватне право", на вимогу суду, який розглядає справу, іноземна юридична особа має представити оформлений з урахуванням статті 13 цього Закону документ, що є доказом правосуб`єктності юридичної особи (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо). Згідно зі ст. 13 Закону України "Про міжнародне приватне право", документи, що видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

Згідно положень п. 4 ч. 1 ст. 228 ГПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Так, п. 8 ч. 1 ст. 229 ГПК України передбачено, що провадження у справі зупиняється у випадках, передбачених п. 4 ч. 1 ст. 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Враховуючи необхідність належного повідомлення відповідача, який знаходиться в Польщі, про розгляд справи за його участю, місце, день та час проведення судового засідання, надання йому можливості ознайомитись із змістом пред`явлених позовних вимог та документами в обґрунтування позову, з`ясування позиції останнього щодо заявленого позову, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Керуючись ст.ст. 12, 120, 162, 164, 174-178, 182, 183, 184, 228, 229, 234, 365, 367 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

ухвалив:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду в порядку загального позовного провадження та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи призначити в підготовчому судовому засіданні на "20" жовтня 2022 р. на 10:00 год. Судове засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Волинської області (м. Луцьк, пр. Волі, 54а) в залі судових засідань №210.

3. Запропонувати відповідачу в порядку ст.ст. 165, 178 ГПК України не пізніше п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали подати суду відзив на позов і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову (при наявності), одночасно копію відзиву надіслати позивачу, докази чого подати суду.

3.1. Зобов`язати відповідача Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA" в строк до 01.10.2022р. надати суду документи у підтвердження правового статусу відповідача (докази правосуб`єктності) Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA" (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру, тощо), оформлені з урахуванням статті 13 Закону України "Про міжнародне приватне право".

3.2. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

4. Запропонувати позивачу подати суду відповідь на відзив не пізніше 3-х днів з дня отримання відзиву з доказами надіслання відповідачу; відповідачу заперечення на відповідь позивача, протягом 3-х днів з дня отримання відповіді з доказами надіслання позивачу.

5. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Чистотіл" протягом чотирнадцяти робочих днів з дня отримання даної ухвали надати суду переклади на польську мову з нотаріальним засвідченням вірності у двох примірниках: ухвали Господарського суду Волинської області від 20.04.2022р. у справі № 903/247/22, позовної заяви з доданими до неї документами, прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів, короткого викладу документа, що підлягає врученню.

6. Звернутися до уповноваженого Центрального органу Польщі - National Organ for the Hague Conference , який знаходиться за адресою: c/o Embassy of Poland, Alexanderstraat 25, 2514 JM THE HAGUE - з судовим дорученням про вручення відповідачу: Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA" (ul. Milicka, 23, 55-100, Trzebnica, NIP915-179-11-22, KRS00000479916, Poland) з проханням про вручення судових документів відповідачу у справі Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA".

7. Попередити сторін, що офіційні документи, що походять з інших держав, надаються суду після їх легалізації дипломатичними або консульськими службами України.

8. Письмові докази подати відповідно до вимог ст. 80 ГПК України. Якщо документи подаються до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи повинні бути скріплені електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

9. Визначити явку представників сторін в судове засідання на власний розсуд.

10. Провадження у справі №903/247/22 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Чистотіл", с. Велика Глуша до відповідача: Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA", Польща про стягнення 21409,13 Євро зупинити до надходження відповіді від Центрального органу Польщі - National Organ for the Hague Conference.

Запропонувати сторонам всі передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, а також докази, надсилати в електронній формі (у форматі pdf) на E-mail Господарського суду Волинської області: inbox@vl.arbitr.gov.ua з офіційної електронної адреси учасника судового процесу з посвідченням електронним підписом.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vl.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на дану ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала підписана 20.04.2022р.

Суддя В. А. Войціховський

Дата ухвалення рішення19.04.2022
Оприлюднено21.06.2022
Номер документу104018642
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 21 409,13 Євро

Судовий реєстр по справі —903/247/22

Судовий наказ від 10.01.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Рішення від 05.12.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 20.10.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 20.04.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 19.04.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні