Ухвала
від 20.10.2022 по справі 903/247/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10 E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

20 жовтня 2022 року справа №903/247/22 Господарський суд Волинської області у складі судді Войціховського Віталія Антоновича, за участі секретаря судового засідання Ведмедюка Михайла Петровича та за відсутності представників сторін,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Луцьку у приміщенні Господарського суду Волинської області в порядку загального позовного провадження матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Чистоліс", с. Велика Глуша, Україна

до відповідача: Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA", Польща

про стягнення 21 409,13 Євро

встановив: Товариство з обмеженою відповідальністю "Чистоліс" звернулось до Господарського суду Волинської області з позовом від 15.04.2022р. про стягнення на його користь з Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA" 21 409,13 Євро, в тому числі 21 168 Євро заборгованості по оплаті поставлених у відповідності до укладеного між сторонами контракту від 23.07.2021р. товарно-матеріальних цінностей, 21,92 Євро пені, нарахованої за прострочення оплати товару згідно п. 12.2. контракту та 219,21 Євро 3% річних, нарахованих згідно ст. 625 ЦК України.

При цьому позивачем засвідчувалось на понесенні витрат, пов`язаних із сплатою судового збору в розмірі 321,13 Євро (еквівалент 10 210,78 грн.) та на очікуваних витратах по оплаті наданої професійної правничої допомоги адвоката на суму 471,71 Євро.

Ухвалою від 20.04.2022р. (з врахуванням ухвали від 21.04.2022р. про виправлення описки), поруч з іншим, у даній справі було відкрито провадження, постановлено справу розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання у справі призначено на 20.10.2022р., запропоновано відповідачу в порядку ст.ст. 165, 178 ГПК України не пізніше п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали подати суду відзив на позов і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову (при наявності), одночасно копію відзиву надіслати позивачу, докази чого подати суду, зобов`язано відповідача - Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA" в строк до 01.10.2022р. надати суду документи у підтвердження правового статусу відповідача (докази правосуб`єктності) - Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA" (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру, тощо), оформлені з урахуванням статті 13 Закону України "Про міжнародне приватне право", попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи, запропоновано позивачу подати суду відповідь на відзив з доказами надіслання відповідачу; відповідачу - заперечення на відповідь позивача з доказами надіслання позивачу, зобов`язано ТОВ "Чистоліс" протягом чотирнадцяти робочих днів з дня отримання ухвали надати суду переклади на польську мову з нотаріальним засвідченням вірності у двох примірниках: ухвали Господарського суду Волинської області від 20.04.2022р. у справі №903/247/22, позовної заяви з доданими документами, прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів, короткого викладу документа, що підлягає врученню, постановлено звернутися до уповноваженого Центрального органу Польщі - National Organ for the Hague Conference , який знаходиться за адресою: c/o Embassy of Poland, Alexanderstraat 25, 2514 JM THE HAGUE - з судовим дорученням про вручення відповідачу: Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA" (ul. Milicka, 23, 55-100, Trzebnica, NIP915-179-11-22, KRS00000479916, Poland) з проханням про вручення судових документів відповідачу у справі - Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA", провадження у справі зупинено до надходження відповіді від Центрального органу Польщі - National Organ for the Hague Conference.

03 травня 2022 року судомна адресу Центрального органу Польщі - National Organ for the Hague Conference було направлено судове доручення з документами, що підлягають врученню відповідачу. Відповідно до відправлення №RE430112196UA та за інформацією із офіційного сайту АТ "Укрпошта" - "Одержувач відсутній під час доставки".

Суд враховуючи, що підготовче засідання у справі №903/247/22 призначено ухвалою на 20.10.2022р., доходить висновку про наявність підстав для поновлення провадження у справі з 20.10.2022р. з метою проведення призначеного у справі підготовчого судового засідання.

У визначений судом день та час позивач уповноваженого представника в судове засідання не направив. При цьому листом від 19.10.2022р. ТОВ "Чистоліс" повідомило, що станом на 19.10.2022р. відзиву на позовну заяву від відповідача не отримувало, засвідчило на понесенні витрат, пов`язаних із сплатою судового збору в розмірі 321,13 Євро (еквівалент 10 210,78 грн.) та на понесених витратах по оплаті наданої професійної правничої допомоги адвоката на суму 471,71 Євро (еквівалент 15 000 грн.)

Відповідач своїм правом на участь в судовому розгляді не скористався, відзиву на позов та інших передбачених ГПК України заяв/клопотань до суду не подав, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином про що описано вище.

Відтак, судом засвідчується, що останнім було вжито всіх необхідних заходів щодо належного повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що неотримання кореспонденції суду (ухвали від 20.04.2022р.) відповідачем та повернення її до суду з відміткою "Одержувач відсутній під час доставки" є наслідками діяння (бездіяльності) відповідача щодо її належного отримання, тобто його власною волею. Відтак, відповідач вважається повідомленим про відкриття провадження у справі належним чином, оскільки судом було виконано всі покладені на нього обов`язки, а відповідач, натомість, проявив протиправну процесуальну бездіяльність.

Відповідно до п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси. За таких обставин відповідач вважається належним чином повідомленим про час та місце судових засідань.

Відповідно до ч. 7 ст. 120 ГПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

До повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

Як роз`яснив Пленум Вищого господарського суду України у п.п. 3.9.1., 3.9.2. Постанови від 26.12.2011 року №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв`язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Відтак, проаналізувавши подані позивачем на обґрунтування позовних вимог докази, беручи до уваги, що сторони були належним чином повідомлені про дату, час та місце проведення підготовчого засідання у справі, приймаючи до уваги ненаправлення учасниками судового процесу в судове засідання уповноважених представників, господарський суд дійшов висновку, про наявність підстав для закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Згідно з частиною 1 статті 177 ГПК України, завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

У підготовчому засіданні судом з`ясовані питання, передбачені ч. 2 ст. 182 ГПК України.

Судом було створено усі можливості сторонам для висловлення своїх доводів і заперечень, повідомлення усіх відомих їм обставин та подання усіх можливих доказів. Підстав для відкладення підготовчого засідання, які визначені ч. 2 ст. 183 ГПК України, судом не встановлено.

Приписами ч. 2 ст. 177 ГПК України встановлено, що підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 185 ГПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Враховуючи наведене, підстав для подальшого відкладення підготовчого засідання суд не вбачає, відтак, підготовче провадження у справі слід закрити та призначити справу до розгляду по суті.

Поруч з цим, на думку та переконання суду, відповідачу для належного повідомлення останнього про розгляд справи по суті за його участю, необхідно здійснити вручення судових документів в нотаріально засвідченому перекладі на польську мову.

Таким чином, беручи до уваги місцезнаходження відповідача, з метою належного повідомлення відповідача про час та місце судового розгляду справи, у відповідності до положень ГПК України, суд дійшов висновку про необхідність направлення ухвали Господарського суду Волинської області від 20.10.2022р. у справі №903/515/21 в нотаріально засвідченому перекладі на польську мову на адресу Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA" (ul. Milicka, 23, 55-100, Trzebnica, NIP915-179-11-22, KRS00000479916, Poland) для вручення відповідачу у справі.

Перелік обов`язків позивача, який відповідно до ч. 1 ст. 41 ГПК України є учасником справи, визначений, зокрема, ст. 42 ГПК України, в силу пункту 7 частини 2 якої, учасники справи, зобов`язані виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

З огляду на зазначене, суд покладає на позивача обов`язок надати суду посвідчений нотаріальний переклад на польську мову примірника ухвали суду від 20.10.2022р. у справі №903/247/22.

Згідно положень п. 4 ч. 1 ст. 228 ГПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Так, п. 8 ч. 1 ст. 229 ГПК України передбачено, що провадження у справі зупиняється у випадках, передбачених п. 4 ч. 1 ст. 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Враховуючи необхідність належного повідомлення відповідача, який знаходиться в Республіці Польща, про розгляд справи по суті за його участю, місце, день та час проведення судового засідання, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Поруч з цим, приймаючи до уваги необхідність визначення всіх істотних обставин справи, які підлягають встановленню, встановлення відповідних доказів, враховуючи необхідність надання можливості відповідачу реалізувати своє право на захист, з метою об`єктивного та всебічного розгляду спору по суті з дотриманням при цьому засад рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, принципу змагальності в судочинстві, суд встановлює відповідачу додатковий строк для подання відзиву на позовну заяву, письмових пояснень по суті пред`явлених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 120, 177, 182, 183, 185, 234, 235, 228, 229 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Поновити провадження у даній справі з 20.10.2022р. з метою проведення призначеного у справі підготовчого судового засідання.

2. Закрити підготовче провадження у справі.

3. Призначити справу до розгляду по суті на "05" грудня 2022 р. на 09:30 год. Судове засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Волинської області (м. Луцьк, пр. Волі, 54а) в залі судових засідань №210.

4. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Чистоліс" протягом чотирнадцяти робочих днів з дня отримання даної ухвали надати суду переклади на польську мову з нотаріальним засвідченням вірності примірник ухвали Господарського суду Волинської області від 20.10.2022р. у справі №903/247/22.

5. Встановити відповідачу - Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA" (ul. Milicka, 23, 55-100, Trzebnica, NIP915-179-11-22, KRS00000479916, Poland) строк до 21.11.2022р. включно для надання суду та позивачу відзиву на позовну заяву і всіх письмових, електронних та інших доказів (які можливо доставити до суду), що підтверджують правову позицію сторони стосовно позову.

6. Явку представників сторін в судове засідання визначити на власний розсуд. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи в підтвердження повноважень представників.

7. Провадження у справі зупинити.

Запропонувати сторонам висловити письмово свою позицію стосовно можливості проведення судового засідання у справі за відсутності їх представників, скористатись визначеним положеннями ст. 197 ГПК України правом на участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, всі передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, а також докази, надсилати в електронній формі (у форматі pdf) на E-mail Господарського суду Волинської області: inbox@vl.arbitr.gov.ua з офіційної електронної адреси учасника з посвідченням електронним підписом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ст. 235 ГПК України та оскарженню не підлягає. Дана ухвала не входить до переліку ухвал, які оскаржуються окремо від рішення суду, в порядку ст. 255 ГПК України. Заперечення на дану ухвалу можуть бути викладені в апеляційній скарзі на відповідне остаточне рішення суду.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vl.arbitr.gov.ua.

Ухвала підписана 20.10.2022р.

Суддя В. А. Войціховський

Ухвалу суду направити:

- Товариству з обмеженою відповідальністю "Чистоліс" (chistolis@ukr.net; oig@online.ua);

- Товариству з обмеженою відповідальністю "Панда Трезбеніца" Sp. Z OO "PANDA TREZBENICA" (ul. Milicka, 23, 55-100, Trzebnica, NIP915-179-11-22, KRS00000479916, Poland).

Дата ухвалення рішення20.10.2022
Оприлюднено24.10.2022
Номер документу106851473
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 21 409,13 Євро

Судовий реєстр по справі —903/247/22

Судовий наказ від 10.01.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Рішення від 05.12.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 20.10.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 20.04.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 19.04.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні