Рішення
від 25.04.2022 по справі 686/29508/21
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/29508/21

Провадження № 2/686/1099/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2022 року

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючої судді Чевилюк З.А.,

секретаря Перун А.М.

представників відповідача Заболотного А.М., ОСОБА_1

представника третьої особи Левицької Ю.В.

розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Навчально-Виховного комплексу №6 в м.Хмельницькому, Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради, третя особа Орган опіки та піклування Хмельницької міської ради про визнання незаконним та скасування наказу, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернулась до суду з позовом про визнання незаконним, скасування наказу про відсторонення від роботи, надання допуску до виконання трудових обов`язків, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Позивач працює на підставі наказу від 21.01.2015 року №48-к на посаді вчителя початкових класів в навчально-виховному комплексі №6 м.Хмельницький.

10 листопада 2021 року позивачу відповідачем вручено наказ №248-К про відсторонення від займаної роботи без збереження заробітної плати з підстав відмови працівника надавати інформацію про проведення профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVD-19. Вказаним наказом обмежено громадянські права позивача, в т.ч. право на працю та отримання відповідної оплати. Вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVD-19 не є обов`язковою та не включається до календаря щеплень відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Інформація про щеплення є особистою інформацією та становить лікарську таємницю. Відсутній законодавчо встановлений порядок відсторонення працівника від роботи з підстав відсутності щеплення від гострої респіраторної хвороби COVD-19 та ненадання працівником інформації щодо такого щеплення.

Враховуючи вищевикладене, позивач знаходиться у вимушеному прогулі та просить зобов`язати відповідача виплатити невиплачену заробітну плату за час вимушеного прогулу з 10.11.2021 року по 08.12.2021 року в розмірі 24358,11 грн. та виходячи з розрахунку по 1159,91 грн. за кожний день починаючи з 09.12.2021 року до дати винесення рішення по справі. Позивач просить допустити її до виконання трудових обов`язків;наказ про відсторонення визнати незаконним та скасувати.

В судовому засіданні представником позивача подано клопотання про залишення позову без розгляду в частині вимог щодо допуску до виконання трудових обов`язків на посаді вчителя початкових класів навчально-виховного комплексу №6 м.Хмельницького, у зв`язку з фактичним допуском до роботи.

Ухвалою суду від 17 березня 2022 року провадження у справі за позовом ОСОБА_2 до Навчально-Виховного комплексу №6 в м.Хмельницькому, Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради, третя особа Орган опіки та піклування Хмельницької міської ради в частині вимог щодо допуску до виконання трудових обов`язків на посаді вчителя початкових класів навчально-виховного комплексу №6 м.Хмельницького ОСОБА_2 , у зв`язку з фактичним допуском до роботи-закрито.

Позовні вимоги в частині визнання незаконним та скасування наказу про відсторонення, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу представник позивача підтримала та просила здійснювати розгляд за її відсутності. Представники відповідача позов заперечили та просили відмовити у його задоволені; подали письмовий відзив на позов. Департамент освіти та науки Хмельницької міської ради подав заяву про розгляд справи за відсутності, відповідно до матеріалів справи. Третя особа у вирішені справи покладається на розсуд суду.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовна заява не підлягає задоволенню.

Судом об`єктивно встановлено, що наказом Навчально-виховного комплексу №6 м.Хмельницького від 10.11.2021 року ОСОБА_2 відсторонено від займаної посади учителя початкових класів навчально-виховного комплексу №6 без збереження заробітної плати на строк до усунення причин, що його зумовили.

Підстава:

1.Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням, затверджений наказом Міністерства охорони здоров`я України від 04.10.2021 року №2153;

2.Акт про відмову працівника надавати інформацію про проведення профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19.

05.11.2021 року ОСОБА_2 відповідачем було письмово повідомлено про обов`язковість на період дії карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України, обов`язкового профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, попереджено про можливість відсторонення від роботи у випадку невакцинування у встановленому порядку.

05.11.2021 року ОСОБА_2 відмовилась ознайомлюватись з вищезазначеним повідомленням, про що складено письмовий Акт.

В ході судового розгляду з`ясовано, що мотивацією для відмови не були медичні протипоказання щодо вакцинування проти гострої респіраторної хвороби COVID-19. Будь-які докази на підтвердження наявних медичних протипоказань щодо вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 суду позивачем, її представником не представлено.

Пунктами «а», «б» статті 10 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» встановлено обов`язки громадян у сфері здоров`я, зокрема, піклуватися про своє здоров`я та здоров`я дітей, не шкодити здоров`ю інших громадян; у передбачених законом випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення.

Підстави для відсторонення працівника від роботи передбачені у статті 46 Кодексу законів про працю України, зокрема, відсторонення допускається в разі: появи працівника на оботі в нетверезому стані, в стані наркотичного або токсичного сп`яніння; відмови або ухилення від обов`язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони; в інших випадках, встановлених законодавством.

До інших, передбачених статтею 46 КЗпП України випадків, належить, зокрема, відмова або ухилення від профілактичних щеплень працівників професій, виробництв та організацій, для яких таке щеплення є обов`язковим.

Відсторонення працівника від роботи слід розуміти як один із передбачених законом випадків призупинення трудових правовідносин, яке полягає у тимчасовому увільненні працівника від обов`язку виконувати роботу за укладеним трудовим договором і тимчасовому увільненні роботодавця від обов`язку забезпечувати працівника роботою або створювати умови для її виконання.

Частиною першою статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачено, що профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов`язковими і включаються до календаря щеплень.

Разом з тим, частиною другою цієї статті передбачено, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов`язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов`язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я.

Наказом Міністерства охорони здоров`я України від 04 жовтня 2021 року № 2153 затверджений Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням. Відповідно до пункту 3 цього Переліку обов`язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України цієї хвороби підлягають працівники закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форм власності.

Оскільки під час відсторонення працівник тимчасово увільняється від виконання своїх трудових обов`язків та не може виконувати роботу, то за загальним правилом такому працівникові заробітна плата в період відсторонення не виплачується, якщо інше не встановлено законодавством.

Чинним законодавством не передбачено обов`язку роботодавця щодо збереження за працівником заробітної плати на період його відсторонення від роботи у зв`язку з відмовою або ухиленням від проведення обов`язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Пунктом 41-6 Постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобіганню поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», який набрав чинності з 08 листопада 2021 року, саме на керівників державних органів (державної служби), керівників підприємств, установ і організацій покладено обов`язок забезпечити контроль за проведенням обов`язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 працівниками та державними службовцями, обов`язковість профілактичних щеплень яких передбачена вищезазначеним Переліком згідно Наказу МОЗ України № 2153, забезпечити відсторонення від роботи (виконання робіт) таких працівників, які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов`язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 відповідно до статті 46 КЗпП України, здійснюючи відсторонення шляхом видання наказу або розпорядження з обов`язковим доведенням його до відома осіб, які відсторонюються, строк відсторонення при цьому встановлюється до усунення причин, що його зумовили.

Таким чином, відсторонення позивачки від роботи було здійснено відповідно до вимог законодавства, оскільки нею не було надано відомостей про отримання профілактичного щеплення проти COVID-19 або довідку про абсолютні протипоказання до проведення такого щеплення, з мотивів конфіденційності вказаної інформації. В діях відповідача судом не вбачається ознак порушення конституційних прав та свобод позивачки.

Відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він обирає або на яку вільно погоджується. Разом з тим, згідно зі статтею 3 Конституції України людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканість і безпеки визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Тобто не робота, а саме життя, здоров`я і безпека людини визнаються найвищою соціальною цінністю в Україні.

Інтереси однієї особи не можуть домінувати над інтересами держави в питанні безпеки життя і здоров`я її громадян. Держава, встановивши правило про те, що без щеплення проти COVID-19 особа не може бути допущена до роботи на посаді вчителя, не тільки реалізує свій обов`язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров`я всіх учнів та працівників в школі, а й захищає таким чином і самого працівника, який не отримав профілактичного щеплення.

Завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права особи на роботу, дитини на освіти та інтересами всіх осіб на безпечне середовище для існування.

Статтею81ЦПК України- кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 46 КЗпП Україїни передбачено, що відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у разі: появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп`яніння; відмови або ухилення від обов`язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони; в інших випадках, передбачених законодавством.

У частині першій статті 3 Конвенції про права дитини визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Позивач є вчителем та специфіка її роботи полягає в щоденному, безпосередньому контакті з дітьми, а отже метою її роботи є не лише надання освітніх послуг, а й забезпечення максимальної безпеки дітей, захист їх здоров`я.

Таким чином, суд вважає, що спірний наказ про відсторонення позивачки від роботи був прийнятий у повній відповідності до законодавства, тому підстав для його визнання незаконним та скасування немає.

Отже, відсутні і підстави для стягнення заробітної плати за час відсторонення за період з 10листопада 2021 року по дату ухвалення судового рішення.

Керуючись ст.ст. 3, 43 Конституції України, ст. 46 КЗпП України, Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров`я», Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», пунктом 41-6 Постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобіганню поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Наказом Міністерства охорони здоров`я України від 04 жовтня 2021 року № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням», ст.ст. 10, 12,13, 18, 81, 137, 141, 258, 259, 263-265 ЦПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Відмовити у задоволені позову ОСОБА_2 до Навчально-Виховного комплексу №6 в м.Хмельницькому, Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради, третя особа Орган опіки та піклування Хмельницької міської ради про визнання незаконним та скасування наказу №248-к від 10.11.2021 року про відсторонення ОСОБА_2 від займаної посади учителя початкових класів навчально-виховного комплексу №6 м.Хмельницького, без збереження заробітної плати на строк до усунення причин, що його зумовили; стягнення невиплаченої заробітної плати за час вимушеного прогулу у зв`язку з незаконним відстороненням.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Хмельницького апеляційногосуду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач: ОСОБА_2 , АДРЕСА_1 .

Відповідачі:Навчально-виховний комплекс №6 м.Хмельницький, м.Хмельницький, вул.Молодіжн 5/1, код 21335800.

Департамент освіти та науки Хмельницької міської ради,м.Хмельницький,вул.Грушевського 53.

Третя особа:Орган опіки та піклування Хмельницької міської ради, м.Хмельницький, вул.Гагаріна 3.

Повний текст рішення виготовлено 26 квітня 2022 року.

Суддя

Хмельницького міськрайонного суду З.А.Чевилюк

Дата ухвалення рішення25.04.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104079455
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним та скасування наказу, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —686/29508/21

Постанова від 21.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Постанова від 26.04.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Постанова від 26.04.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 31.10.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 01.06.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 31.05.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні