Ухвала
від 26.04.2022 по справі 568/1173/21
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення апеляційної скарги без руху

27 квітня 2022 року

м. Рівне

Справа № 568/1173/21

Провадження № 22-ц/4815/435/22

Рівненський апеляційний суд у складі судді Гордійчук С.О., розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Радивилівського районного суду Рівненської області від 16 листопада 2021 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Ввідділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Радивилівської районної державної адміністрації Рівненської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Відділ освіти, культури, молоді та спорту Дубенської районної державну адміністрацію Рівненської області про стягнення середньомісячного заробітку за час затримки проведення розрахунку при звільненні,

в с т а н о в и в :

Рішенням Радивилівського районного суду Рівненської області від 16 листопада 2021 року позов ОСОБА_1 до Ввідділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Радивилівської районної державної адміністрації Рівненської області про стягнення середньомісячного заробітку за час затримки проведення розрахунку при звільненні - залишено без задоволення.

Не погоджуючись з означеним рішенням суду, позивач 15 грудня 2022 року оскаржила його в апеляційному порядку.

Разом з апеляційною скаргою ОСОБА_1 подала клопотання про звільнення від сплати судового збору. Клопотання мотивувала тим, що має скрутне матеріальне становище, а належний до справляння судовий збір перевищує 5% доходу за 2020 рік. В підтвердження наведеного надавала відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утриманих податків за період з 1 кварталу 2020 року по 1 квартал 2021 року.

Згідно із частинами першою, третьою статті 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно до положень пункту 1 частини першої статті 8 Закону України «Про судовий збір», частини першої статті 136 ЦПК України, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за умови, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Пунктом 3 частини першої статті 8 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за умови що предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

За правилами частини другої статті 8 Закону України «Про судовий збір» та частини третьої статті 136 ЦПК України суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цих статей.

Згідно з частинами першою, п`ятою, шостою статті 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Оцінюючи фінансовий стан особи, яка звертається до суду з вимогою про звільнення її від сплати судового збору, зменшення його розміру, надання відстрочки чи розстрочки в його сплаті, національні суди повинні встановлювати наявність у такої особи реального доходу (розмір заробітної плати, стипендії, пенсії, прибутку тощо), рухомого чи нерухомого майна, цінних паперів, можливості розпорядження ними без значного погіршення фінансового стану (§ 44 рішення Європейського суду з прав людини від 26 липня 2005 року у справі «Kniat v. Poland»; § 63, 64 рішення Європейського суду з прав людини від 26 липня 2005 року у справі «Jedamski and Jedamska v. Poland»).

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

ОСОБА_1 не надала суду довідку про її доходи за 2021 рік.

Аналіз клопотання про звільнення від сплати судового збору свідчить, що вказані обставини не можуть вважатись достатньою підставою для звільнення від сплати судового збору. Надані докази не характеризують майновий стан заявника, що підтверджують неможливість сплатити судовий збір та відсутність коштів для сплати судового збору на момент подання апеляційної скарги.

За наведеного, скаржнику слід сплатити судовий збір в сумі 1362 грн (908 х 150%) на вказані реквізити та надати квитанцію із обов`язковим зазначенням усіх перелічених вимог:

Номер рахунка: UA618999980313111206080017527, Одержувач: ГУК у Рівн.обл/Рiвнен.міс.тг/22030101, Назва рахунка: Судовий збір (Рівненський апеляційний суд), Реквізити одержувача: Код:ЄДРПОУ: 38012494, Банк: Казначейство України (ел. адм. подат.), Код банку отримувача (МФО): 899998

При заповненні платіжного документа у графі "код" платником судового збору юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником фізичною особою зазначається ідентифікаційний код, у разі його відсутності в зв`язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані. У призначенні платежу платник судового збору повинен вказати "Судовий збір за апеляційною скаргою ОСОБА_1 ".

Згідно з п. 3 ч. 4ст. 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2ст. 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених ст. 356 ЦПК України, застосовуються положення ст. 185 ЦПК України.

В зв`язку з наведеним, вказана апеляційна скарга підлягає залишенню без руху до усунення вказаних недоліків у встановлений строк.

Керуючись ст. ст. 185, 356, 357 ЦПК України,

у х в а л и в :

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги відмовити.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Радивилівського районного суду Рівненської області від 16 листопада 2021 року залишити без руху.

Надати скаржнику строк протягом п`яти днів з дня отримання копії цієї ухвали для усунення вказаних недоліків апеляційної скарги.

Оригінал квитанції про сплату судового збору надати суду в зазначений строк.

У випадку невиконання вимог ухвали судді в зазначений строк апеляційну скаргу буде визнано неподаною і повернуто особі, яка її подала.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Рівненського апеляційного суду Гордійчук С.О.

Дата ухвалення рішення26.04.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104081259
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —568/1173/21

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Постанова від 10.08.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Ухвала від 12.06.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Ухвала від 12.05.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Ухвала від 26.04.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Рішення від 16.11.2021

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні