Ухвала
від 11.05.2022 по справі 911/668/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"12" травня 2022 р. м. Київ Справа № 911/668/22

Суддя Конюх О.В., розглянувши позовні матеріали

за позовомТовариства з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг» (03040, м. Київ, вул. Васильківська, 14, ідентифікаційний код 39433769)

до відповідачаКомунального некомерційного підприємства Бородянської селищної ради «Бородянський центр первинної медико-санітарної допомоги» (07801, Київська обл., Бучанський район, смт. Бородянка, вул. Семашка, буд. 3, ідентифікаційний код 38304599)

про визнання недійсним полісу обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів,

без виклику учасників справи,

ВСТАНОВИВ:

позивач - товариство з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг», м. Київ, звернувся до господарського суду Київської області з позовом від 05.05.2022 б/н до відповідача - Комунального некомерційного підприємства Бородянської селищної ради «Бородянський центр первинної медико-санітарної допомоги», смт. Бородянка Київської області, в якому просить суд визнати недійсним з моменту його укладення поліс обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів №АР-2605688 від 18.11.2021, відповідно до якого було застраховано транспортний засіб «АШМД ТД АВТО 2741», реєстраційний номер НОМЕР_1 (vin НОМЕР_2 ), та просить суд покласти на відповідача відшкодування судових витрат в сумі 2 481,00 грн.

Позивач вважає, що договір був укладений під впливом умисного обману з боку страхувальника відповідача, який свідомо надав неправдиві відомості при укладені полісу щодо істотних умов предмету договору страхування обов`язковості проходження застрахованим транспортним засобом обов`язкового технічного контролю; при цьому позивач твердить, що у випадку надання правдивої інформації поліс не був би укладений, оскільки суперечив би абзацу 6 пункту 17.1 ст.17 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Подана позовна заява не відповідає вимогам ст.ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Відповідно до ст. 56 ГПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Особиста участь у справі особи не позбавляє її права мати в цій справі представника. Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

До позову не подано доказів наявності у особи, що підписала позовну заяву Стецюри О.В. права представляти позивача в порядку самопредставництва.

До позову також не подано доказів того, що особа, яка підписала позовну заяву Стецюра О.В.має право бути представником позивача у господарському суді.

Згідно з ч. 1 ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Частиною 3 ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено, що повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

У відповідності до ч. 4 ст. 60 Господарського процесуального кодексу України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Із доданої до позову довіреності від 04.01.2022 №2022/Ю/1 неможливо встановити чи є підписант позовної заяви (Стецюра О.В.) адвокатом. Жодних інших доказів на підтвердження того, що Стецюра О.В. є адвокатом, до позовної заяви не додано.

Разом із тим, відповідно до ст. 131-2 Конституції України виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення. Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена. Згідно до підпункту 11 пункту 16-1 Перехідних положень Конституції України представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 1311 та статті 1312 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

При цьому відповідно до частини 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відтак справа №911/668/22 за позовом ТДВ «СГ «Оберіг» до КНП Бородянської селищної ради «Бородянський центр ПМСД» про визнання недійсним правочину полісу обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів №АР-2605688 не є малозначною за визначенням, але може бути визнана судом малозначною за наслідками розгляду відповідного клопотання позивача (ст. 247, частина 2 ст. 250 ГПК України), яке має бути підписано повноважною на це особою (статті 56-61, частина 2 ст. 170 ГПК України).

За таких обставин, суд не може дійти висновку про те, що подану позовну заяву із викладеним у ній клопотанням про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження підписано уповноваженою особою, яка має право представляти позивача в порядку самопредставництва, або бути представником позивача у господарському суді за довіреністю.

З огляду на викладене, на виконання частини 4 ст. 164 ГПК України позивачу належить подати документальні докази наявності в особи, яка підписала позовну заяву - Стецюри О.В. права на зайняття адвокатською діяльністю, або докази наявності у вказаної особи права представляти позивача у порядку самопредставництва (наказ про призначення на посаду, трудовий договір, посадова інструкція, Статут, положення).

Згідно з п. 3, ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити: 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Позивачем у позовній заяві в якості відповідача зазначено Комунальне некомерційне підприємство Бородянської селищної ради «Бородянський центр первинної медико-санітарної допомоги» та вказано ідентифікаційний код юридичної особи 2980425850.

Судом встановлено, що вказаний позивачем у позовній заяві ідентифікаційний код « 2980425850» не належить Комунальному некомерційному підприємству Бородянської селищної ради «Бородянський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Відповідно до ст. 14 ГПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Згідно до ст. 45 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. Відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Враховуючи наведене, товариству з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг» слід вказати вірний ідентифікаційний код відповідача як особи, яка має відповідати за заявленою позивачем позовною вимогою, відповідно до вимог ст. 162 ГПК України.

Пунктом 1 ч. 1 статті 164 ГПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Суд встановив, що позивачем не подано взагалі жодних доказів надсилання відповідачу копії поданої до суду позовної заяви від 05.05.2022 б/н. Натомість позивачем до суду подано копію позову з додатками для відповідача. Разом із тим, відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Чинним процесуальним законодавством не передбачено можливості направлення копій позовних матеріалів відповідачу судом замість позивача.

З огляду на викладене, позивачу на виконання ст. 172 ГПК України слід подати докази направлення відповідачу копії позовної заяви та копій доданих до неї документів (опис вкладення в лист, заповнений відповідно до переліку додатків, доданих до позовної заяви, із зазначенням номеру поштового відправлення та засвічений календарним штемпелем відділення поштового зв`язку).

Додатково суд звертає увагу позивача, що згідно поданого листа Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в м. Києві (філія ГСЦ МВС) Головного сервісного центру від 19.04.2022 №31/26-116Аз вх. vin транспортного засобу «АШМД ТД АВТО 2741», реєстраційний номер НОМЕР_1 є ХТТ37410040487652, який є відмінним від зазначеного позивачем в позовній заяві - 37410040408533.

Згідно з ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Суд роз`яснює товариству з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг», що відповідно до частини 3 статті 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, проте, згідно з частиною 4 статті 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Вищевказані недоліки позовної заяви повинні бути усунуті товариством з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг» у строк, що не повинен перевищувати десяти днів з дня вручення даної ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву товариства з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг» залишити без руху.

2. Зобов`язати товариство з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг» усунути недоліки позовної заяви від 05.05.2022 б/н, в строк не пізніше десяти днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме:

- подати належні докази наявності у особи, яка підписала позовну заяву Стецюри О.В. права на зайняття адвокатською діяльністю (копія свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, витяг з реєстру адвокатів), або докази наявності у вказаної особи права представляти позивача у порядку самопредставництва (наказ про призначення на посаду, трудовий договір, посадова інструкція, Статут, положення)

- вказати вірний ідентифікаційний код відповідача як особи, до якої позивачем пред`явлено позовну вимогу;

- надати докази направлення відповідачу копії позовної заяви від 05.05.2022 б/н та копій доданих до неї документів (опис вкладення в лист, заповнений відповідно до переліку додатків, доданих до позовної заяви, із зазначенням номеру поштового відправлення та засвічений календарним штемпелем відділення поштового зв`язку).

Докази подаються за правилами, встановленими ст. 80 ГПК України.

3. Копію ухвали направити товариству з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг».

Ухвала підписана 12.05.2022, набирає законної сили в порядку частини 2 ст. 235 ГПК України з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Суддя О.В. Конюх

Дата ухвалення рішення11.05.2022
Оприлюднено29.06.2022
Номер документу104271750
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним полісу обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, без виклику учасників справи

Судовий реєстр по справі —911/668/22

Рішення від 23.09.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 18.09.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 18.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 14.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 04.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 04.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 01.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 22.07.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 06.07.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 26.06.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні