Ухвала
від 15.05.2022 по справі 755/799/21
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

16 травня 2022 року місто Київ

Єдиний унікальний номер справи 755/799/21

Номер провадження № 22-ц/824/7223/2022

У Х В А Л А

Київський апеляційний суд у складі судді судової палати з розгляду цивільних справ Вербової І.М., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Дніпровського районного суду міста Києва від 26 січня 2022 року, ухвалене під головуванням судді Марфіної Н.В., у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Геліос» до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , третя особа приватний виконавець виконавчого округу міста Києва Д`яченко Євгеній Станіславович, про виділ частки зі спільного майна та звернення стягнення на майно,

в с т а н о в и в :

У січні 2021 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Геліос» звернулося до Дніпровського районного суду міста Києва з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , третя особа приватний виконавець виконавчого округу міста Києва Д`яченко Євгеній Станіславович, про виділ частки зі спільного майна та звернення стягнення на майно.

Рішенням Дніпровського районного сулу міста Києва від 26 січня 2022 року у задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Геліос», відмовлено. Застосовані ухвалою суду від 18 січня 2021 року заходи забезпечення позову, скасовано.

Не погоджуючись в повній мірі з вищевказаним рішенням суду, 18 березня 2022 року ОСОБА_1 направила апеляційну скаргу.

Вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження, перевіривши дотримання процесуальних строків на апеляційне оскарження судового рішення, апеляційну скаргу на відповідність вимогам статті 356 ЦПК України, у тому числі повноваження особи, що подала апеляційну скаргу, сплату судового збору та його зарахування на відповідний розрахунковий рахунок, суд дійшов наступного.

Відповідно до п.3 ч. 4 ст. 356 ЦПК України, до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За приписами пп.6 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір за подачу апеляційної скарги на рішення суду справляється судовий збір у розмірі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

Так, при поданні до суду позовної заяви позивачем до сплати підлягав судовий збір у сумі 54 600 грн.

Враховуючи наведене скаржнику необхідно сплатити судовий збір за подання апеляційної скарги на рішення суду в розмірі 81 900 грн. (54 600 грн. х 150%).

Зазначена сума судового збору повинна бути сплачена на розрахунковий рахунок Київського апеляційного суду (рахунок отримувача) - UA548999980313101206080026010, отримувач коштів - ГУК у м. Києві/Солом`ян. р-н, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37993783, Банк отримувача - Казначейство України (адм. подат.), код Банку отримувача (МФО) - 899998. Суду необхідно надати оригінал платіжного документа про сплату (доплату) судового збору, для приєднання до матеріалів справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 354 ЦПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Частиною другою статті 354 ЦПК України встановлено, що учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Як вбачається з матеріалів справи, оскаржуване рішення ухвалено судом 26 січня 2022 року, повний текст якого складено 01 лютого 2022 року, а апеляційну скаргу направлено 18 березня 2022 року, тобто з пропуском строку на апеляційне оскарження судового рішення.

Разом з тим, скаржник не звернулась з клопотанням про поновлення пропущеного процесуального строку на апеляційне оскарження судового рішення, з посиланням на підстави пропуску такого строку, що є підставою для залишення апеляційної скарги без руху.

Відповідно до ч.2 ст.357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу. Частинами 1,2 статті 185 ЦПК України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Згідно ч.3 ст.357 ЦПК України апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 354 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Оскільки вказані обставини перешкоджають розгляду справи в апеляційній інстанції, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху з наданням строку для виконання вимог даної ухвали (скаржнику необхідно звернутись з клопотанням про поновлення процесуального строку на апеляційне оскарження судового рішення з зазначенням причин такого пропуску, а також сплатити судовий збір у вищевказаному розмірі).

Керуючись статтями 185, 356-357 ЦПК України, Київський апеляційний суд, -

у х в а л и в :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Дніпровського районного суду міста Києва від 26 січня 2022 року, - залишити без руху.

Надати строк на виконання вимог ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, протягом десяти днів з дня вручення копії даної ухвали.

Роз`яснити, що у разі не виконання вимог ухвали щодо звернення з клопотанням про поновлення процесуального строку на апеляційне оскарження судового рішення, скаржнику може бути відмовлено у відкритті апеляційного провадження, а у разі не сплати судового збору, апеляційна скарга вважатиметься неподаною та буде повернута особі, що її подала.

Ухвала оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Суддя: І.М. Вербова

Дата ухвалення рішення15.05.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104319520
СудочинствоЦивільне
Сутьвиділ частки зі спільного майна та звернення стягнення на майно

Судовий реєстр по справі —755/799/21

Постанова від 12.09.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Вербова Ірина Михайлівна

Ухвала від 12.06.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Вербова Ірина Михайлівна

Ухвала від 12.06.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Вербова Ірина Михайлівна

Ухвала від 15.05.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Вербова Ірина Михайлівна

Рішення від 26.01.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 31.01.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 26.01.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 20.09.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 20.09.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Постанова від 09.08.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Махлай Людмила Дмитрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні