Рішення
від 18.05.2022 по справі 142/53/22
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальнийномер 142/53/22

Номер провадження 2-о/142/7/22

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

19 травня 2022 року смт. Піщанка

Піщанський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Гринишиної А. А.,

присяжних Клівець Л.П., Крочі В.М.,

секретаря судового засідання Курасевич В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в смт. Піщанка Вінницької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування Піщанської селищної ради, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 01 лютого 2022 року звернулась до суду із заявою, в якій просить визнати її сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначити її опікуном. Заява мотивована тим, що ОСОБА_2 проживає разом із заявником - своєю матір`ю ОСОБА_1 та перебуває на її утриманні, оскільки з дитинства страждає на психічне захворювання та є інвалідом першої Б групи. На даний час син заявниці не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними, крім того він позбавлений змоги організовувати та забезпечувати своє життя та потребує сторонньої допомоги. Вищевикладене стало підставою звернення заявника до суду.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилась, однак надала суду заяву, в якій підтримала заявлені вимоги, наполягала на їх задоволенні, просила розглянути справу без її участі.

Представник органу опіки і піклування Піщанської селищної ради в судове засідання не з`явився, проте надав на адресу суду заяву, в якій просить справу розглянути у його відсутності, вимоги ОСОБА_1 підтримує.

Дослідивши та оцінивши матеріали справи, суд вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 (а.с.8).

Згідно довідки до акта огляду МСЕК № 097279 від 18.06.2019 року ОСОБА_2 має інвалідність першоїБгрупи безтерміново (а.с. 9).

Відповідно до висновку органу опіки та піклування виконавчого комітету Піщанської селищної ради Вінницької області, затвердженого рішенням виконавчого комітету Піщанської селищної ради від 27 січня 2022 року №241, орган опіки та піклування вважає за доцільне призначити ОСОБА_1 опікуном її сина ОСОБА_2 , у разі визнання останнього в судовому порядку недієздатним.

Ухвалою Піщанського районного суду Вінницької області від 23 лютого 2022 року у справі призначено судово-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_2 .

З висновку судово-психіатричного експерта №84 від 07 квітня 2022 року слідує, що ОСОБА_2 від народження страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді розумової відсталості тяжкого ступеня з відхиленням у поведінці (F72.8), генетичний синдром ОСОБА_3 . Внаслідок свого захворювання ОСОБА_2 позбавлений здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними та потребує встановлення над ним опіки.

Згідност. 39 ч. 1 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно дост. 300 ч. 6 ЦПК Українистрок дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 від народження страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді розумової відсталості тяжкого ступеня з відхиленням у поведінці (F72.8), генетичний синдром ОСОБА_3 , внаслідок чого не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку з чим є підстави для задоволення заяви ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_2 недієздатним та встановлення над ним опіки з призначенням опікуна.

Відповідно дост. 300 ч. 6 ЦПК Українисуд вважає доцільним строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатним визначити у два роки з дня набрання рішенням суду законної сили.

Згідност. 300 ч. 1 ЦПК Українисуд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідност. 41 ч. 1 ЦК Українинад недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно дост. 55 ЦК Україниопіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідност. 60 ч. 1 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки і піклування.

Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов"язки опікуна чи піклувальника (ст.63ч. 3,4 ЦК України).

Враховуючи вищевикладене, аналізуючи зібрані в судовому засіданні докази, суд вважає за необхідне визнати недієздатним ОСОБА_2 та призначити ОСОБА_1 його опікуном. Визначити строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним два роки, починаючи з дня набрання рішенням законної сили. Роз`яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про ОСОБА_4 недієздатним має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше, ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку.

Судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 39-40 ЦК України, ст.ст.295-300 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку та призначити опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною становить два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Судові витрати віднести на рахунок держави.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до вимогст. 300 ЦПК Україниклопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше, ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення може бути оскаржено до Вінницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Учасники справи:

заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ;

заінтересована особа - орган опіки та піклування Піщанської селищної ради Вінницької області, вулиця, Центральна, 36, смт.Піщанка, 24700, ЄДРПОУ 04325986.

Суддя:

Присяжні:

СудПіщанський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення18.05.2022
Оприлюднено21.06.2022
Номер документу104372414
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —142/53/22

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Рішення від 18.05.2022

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 18.05.2022

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 03.02.2022

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні