Ухвала
від 29.03.2024 по справі 142/53/22
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 142/53/22

Номер провадження 2-і/142/1/24

У Х В А Л А

29 березня 2024 року смт. Піщанка

Суддя Піщанського районного суду Вінницької області Гринишина А.А. під час розгляду цивільної справи з ЄУН 142/53/22 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Піщанської селищної ради, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, та додані до неї матеріали, -

ВСТАНОВИВ:

19 березня 2024 року ОСОБА_1 звернулась до суду із клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна. Свої вимоги обґрунтувала тим, що рішенням Піщанського районного суду Вінницької області від 19 травня 2022 року її сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним, та його опікуном призначено її, ОСОБА_1 . Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною встановлено до 21 червня 2024 року. Зазначає, що її син ОСОБА_2 є особою з інвалідністю I-Б групи безтерміново, інвалідність має з дитинства, він страждає хронічним психічним захворюванням у формі розумової відсталості тяжкого ступеня з відхиленням у поведінці, за своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує опіки, на даний час продовжує хворіти, у зв`язку з цим просила продовжити строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 19 березня 2024 року дану заяву було передано для розгляду судді Гринишиній А.А.

Відповідно до протоколу автоматичного визначення присяжних від 19 березня 2024 року присяжними для розгляду вказаної заяви було визначено ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Судове засідання в даній справі ухвалою суду від 20 березня 2024 року призначено на 09 годину 00 хвилин 29 березня 2024 року та судом було надіслано письмове запрошення для участі у здійсненні правосуддя присяжним та письмове повідомлення для роботодавця про залучення особи як присяжного.

Однак, із службової записки секретаря судового засідання Курасевич В.В. від 29 березня 2024 року слідує, що 28 березня 2024 року о 14 годині 55 хвилин надійшов телефонний дзвінок від ОСОБА_4 , якого визначено присяжними для розгляду вказаної заяви, під час якого останній в категоричній формі повідомив, що більше немає наміру з`являтися в судові засідання в якості присяжного, пояснюючи це характером зайнятості за основним місцем роботи, відсутністю коштів на транспортні витрати, а також низьким рівнем оплати праці присяжного.

Разом з тим, відповідно до розпорядження голови Піщанського районного суду вінницької області Гринишиної А.А. № 3 від 29 березня 2024 року «Про увільнення присяжного ОСОБА_3 », на підставі заяви ОСОБА_3 від 29 березня 2024 року, увільнено від виконання обов`язків присяжного ОСОБА_3 про що внесено відомості в табель КП «Д-3».

Відповідно до ч.2 ст.34 ЦПК України у випадках, встановлених цим Кодексом, цивільні справи у судах першої інстанції розглядаються колегією у складі одного судді і двох присяжних, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді.

В частині 4 ст. 293 ЦПК України передбачено, що розгляд справ про усиновлення проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Відповідно до ст.63 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя. Присяжний користується правами та обов`язками, передбаченими для суддів, зокрема зобов`язаний справедливо, безсторонньо та своєчасно розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства, дотримуватися правил суддівської етики, у тому числі виявляти та підтримувати високі стандарти поведінки у будь-якій діяльності з метою укріплення суспільної довіри до суду, забезпечення впевненості суспільства в чесності та непідкупності суддів; виявляти повагу до учасників процесу.

Відповідно до ч.2 ст.63 Закону України Про судоустрій та статус суддів присяжні виконують обов`язки, визначені п.п. 1, 2, 4-6 ч. 7 ст. 56 даного Закону, зокрема - виявляти повагу до учасників процесу.

Згідно з ч.6 ст.67 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» присяжний зобов`язаний вчасно з`явитися на запрошення суду для участі в судовому засіданні; неприбуття в судове засідання без поважних причин вважається неповагою до суду.

Відповідно до ч.3 ст.65 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» присяжний зобов`язаний повідомити суд про обставини, що унеможливлюють його участь у здійсненні правосуддя, у разі їх наявності.

Суд констатує, що ст.36 ЦПК України не передбачено відводу присяжного в справі в разі його систематичної неявки до суду без поважних причин; нормами Закону України «Про судоустрій і статус суддів» не передбачено й заміну присяжного іншим з тих самих підстав.

За вищевикладених обставин, суд доходить до висновку, що з метою дотримання розумних строків розгляду справи і захисту права заявника на доступ до справедливого суду, необхідно замінити присяжного ОСОБА_4 та ОСОБА_3 у даній цивільній справі шляхом повторного автоматичного визначення присяжних.

На підставі вищенаведеного, з метою вчасного розгляду справи та виходячи із засад верховенства права, керуючись статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. ст. 33-34, 258-261 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Замінити присяжних ОСОБА_4 та ОСОБА_3 у цивільній справі в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Піщанської селищної ради, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, на інших присяжних зі списку присяжних, затвердженого рішенням 14 сесії Тульчинської районної ради Вінницької області 8 скликання "Про затвердження списку присяжних Піщанського районного суду" від 24 листопада 2022 року.

Передати справу до канцелярії суду для проведення повторного автоматичного визначення присяжних.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудПіщанський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117997519
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —142/53/22

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Рішення від 18.05.2022

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 18.05.2022

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 03.02.2022

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні