Ухвала
від 17.05.2022 по справі 280/1180/20
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАМІНУ СТОРОНИ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ

18 травня 2022 рокуСправа № 280/1180/20 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі судді Максименко Л.Я., розглянувши матеріали заяви Вільнянського районного відділу державної виконавчої служби Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) про заміну сторони виконавчого провадження у справі

за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 )

до Любимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області (70033, Запорізька область, Вільнянський район, с. Любимівка, Центральна 86-а, код ЄДРПОУ 25483086)

про визнання протиправними та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії та стягнення моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 28.09.2020 у справі №280/1180/20 позовну заяву ОСОБА_2 , ОСОБА_1 до Любимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області про визнання протиправними та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії та стягнення моральної шкоди, - задоволено частково.

Рішення набрало законної сили 23.02.2021 та 19.03.2021 позивачам видано виконавчий лист.

01.04.2021 відкрито виконавче провадження №64999970 з виконання вказаного виконавчого листа.

19.01.2022 супровідним листом вих. № 280/1180/20/2722/20 справу №280/1180/20 направлено до Третього апеляційного адміністративного суду для розгляду апеляційної скарги ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на ухвалу суду від 12.10.2021 у справі № 280/1180/20.

23.02.2022 до суду надійшла заява Вільнянського районного відділу державної виконавчої служби Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) вх. № 13655 про заміну сторони виконавчого провадження № 64999970 боржника Любимівську сільську раду на правонаступника Вільнянську міську раду Запорізького району Запорізької області.

Справа № 280/1180/20 повернулась до Запорізького окружного адміністративного суду 24.02.2022.

Суд, дослідивши матеріали справи, заяви, оцінивши надані докази, їх достатність і взаємний зв`язок у сукупності, вважає за необхідне зазначити наступне.

За приписами ст. 1 Закону України Про виконавче провадження № 1404-VIII від 02.06.2016 виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Частиною 5 ст. 15 Закону № 1404-VIII передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Під правонаступництвом у виконавчому провадженні необхідно розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов`язків від право попередника до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні. Правонаступництво можливе на всіх стадіях виконавчого провадження з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення.

З наведеного вбачається, що замінити сторону у виконавчому провадженні можливо лише у разі вибуття стягувача з одночасною заміною вибувшої сторони на її правонаступника.

17.07.2020 Верховна Рада України прийняла постанову Про утворення та ліквідацію районів №807-IX, за змістом пункту 1 якої постановлено, зокрема, утворити у Запорізькій області Запорізький район (з адміністративним центром у місті Запоріжжя) у складі територій Біленьківської сільської, Вільнянської міської, Долинської сільської, Запорізької міської, Комишуваської селищної, Кушугумської селищної, Матвіївської сільської, Михайлівської сільської, Михайло-Лукашівської сільської, Новомиколаївської селищної, Новоолександрівської сільської, Павлівської сільської, Петро-Михайлівської сільської, Степненської сільської, Таврійської сільської, Тернуватської селищної, Широківської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Законом України Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністраційзаконодавчо врегульовано окремі питання організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій у зв`язку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої України.

Зокрема, вказаним Законом внесено зміни до Розділу V Закону України Про місцеве самоврядування в Україні, доповнивши його пунктом 6-1.

Так, зазначеним пунктом передбачено, що до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів, а також реорганізація сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв`язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України здійснюються з урахуванням таких положень:

-у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України, припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади;

-сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту;

-юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 № 713-р Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Запорізької області визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Запорізької області, у тому числі Любимівська сільська рада Вільнянського району Запорізької області, яка увійшла до складу Вільнянської міської громади.

Рішенням Вільнянської міської ради восьмого скликання від 17.12.2020 № 5 Про реорганізацію Любимівської та Новогупалівської сільських рад шляхом приєднання до Вільнянської міської ради вирішено реорганізувати Любимівську сільську раду (ЄДРПОУ 25483086) місцезнаходження: Запорізька область, Запорізький район, с. Любимівка, вул. Центральна, буд. 86а шляхом приєднання до Вільнянської міської ради (ЄДРПОУ 25486771), місцезнаходження: Запорізька область, Запорізький район, м. Вільнянськ, вул. Бочарова, буд.4 (пункт 1). Вільнянська міська рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Любимівської сільської ради (п. 2).

Згідно інформації з ЄДРПОУ з 18.12.2020 Любимівська сільська рада Вільнянського району знаходиться в стані припинення за рішенням засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації (номер запису 1000831270013014434).

Однак, як зазначалося вище, відповідно до п.п 1 п.6-1 Розділу V Закону України Про місцеве самоврядування в Україні у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі - сформована територіальна громада), припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади (далі - розформовані територіальні громади).

Як встановлено судом, перша сесія Вільнянської міської ради новообраним складом відбулась 01.12.2020.

Тобто, повноваження Любимівської сілької ради Запорізької області припинені та розпочато процедуру її реорганізації шляхом приєднання до Вільнянської міської ради.

Таким чином, Вільнянська міська рада (ЄДРПОУ 25486771, Запорізька область, Запорізький район, м. Вільнянськ, вул. Бочарова, буд.4) є правонаступником Любимівської сільської радї (ЄДРПОУ 25483086, Запорізька область, Запорізький район, с. Любимівка, вул. Центральна, буд. 86а).

Відповідно до частини першої статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Підсумовуючи вищенаведене, суд доходить до висновку про задоволення заяви про заміну боржника виконавчого провадження.

Враховуючи наведене, керуючись ст. 241, 248, 379 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Вільнянського районного відділу державної виконавчої служби Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) про заміну сторони виконавчого провадження у справі №280/1180/20, - задовольнити.

Замінити боржника у виконавчому провадженні № 64999970 з примусового виконання виконавчого листа Запорізького окружного адміністративного суду, виданого 19.03.2021 у справі №280/1180/20, а саме: Любимівську сільську раду (70033, Запорізька область, Вільнянський район, с.Любимівка, Центральна 86-а, код ЄДРПОУ 25483086) на правонаступника Вільнянську міську раду (70002, Запорізька область, Вільнянський район, м.Вільнянськ, вул.Бочарова, буд.4; код ЄДРПОУ 25486771).

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду шляхом подачі в 15-денний строк з дня її постановлення.

Ухвалу складено та підписано 18.05.2022.

Суддя Л.Я. Максименко

Дата ухвалення рішення17.05.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104377496
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії та стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —280/1180/20

Ухвала від 19.12.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 19.05.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 17.05.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 31.01.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Круговий О.О.

Постанова від 15.11.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 20.10.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 05.10.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 05.10.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 27.10.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 27.10.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні