Ухвала
від 16.05.2022 по справі 560/4008/18
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/4008/18

УХВАЛА

17 травня 2022 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Божук Д.А.

за участі:секретаря судового засідання Коваль А.І. представника заявника Крутенчука М.В., Маринюка С.О., представників Шепетівської районної державної адміністрації Хмельницької області Рачука В.І., Єрмоли О.В., розглянувши заяву про заміну сторони у виконавчому листі по адміністративній справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "МІВАС" до конкурсного комітету Славутської РДА Хмельницької області з визначення перевізників на приміських автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі території Славутського району , Славутської районної державної адміністрації Хмельницької області , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю "СЛАВУТАТРАНСАВТО" , фізична особа-підприємець ОСОБА_1 про визнання дій та бездіяльності протиправними та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Товариством з обмеженою відповідальністю "МІВАС" подано заяву, у якій просить замінити у виконавчому листі по справі №560/4008/18, виданого 04 червня 2021 року Хмельницьким окружним адміністративним судом на виконання рішення Хмельницького окружного адміністративного суду від 18.11.2020 року про Зобов`язати Славутську районну державну адміністрацію Хмельницької області провести новий конкурс на право здійснення перевезення пасажирів на маршруті Славута-Бесідки у поєднанні Славута-Нетішин №1305, Славута-Сьомаки № 1317 сторону боржника - Славутську районну державну адміністрацію Хмельницької області (вул. Соборності, 7, Славута, Славутський район, Хмельницька область, 30000, код ЄДРПОУ 21320045) на боржника - Хмельницьку обласну державну адміністрацію (майдан Незалежності, 2, м. Хмельницький, Хмельницька область, 29005, код ЄДРПОУ 22985083).

В обґрунтування заяви заявник посилається на те, що 13 грудня 2021 року Славутська РДА Хмельницької області припинена. При цьому Славутська районна державна адміністрація реорганізувалася шляхом приєднання до Шепетівської районної державної адміністрації.

Водночас, згідно статті 7 Закону України Про автомобільний транспорт (у редакції закону з 02.10.2021), забезпечення організації пасажирських перевезень покладається на міжміських і приміських автобусних маршрутах загального користування, що проходять територією двох або більше територіальних громад та не виходять за межі території Автономної Республіки Крим чи області, - на Раду міністрів Автономної Республіки Крим або обласні державні адміністрації.

Спірний маршрут є приміським маршрутом, який виходить за межі декількох територіальних громад. З урахуванням наведеного, єдиним належним державним органом, який має здійснити виконання рішення Хмельницького окружного адміністративного суду по справі № 560/4008/20, в частині поновлення порушених прав товариства, а саме «Зобов`язання проведення нового конкурсу на право здійснення перевезення пасажирів на маршруті Славута-Бесідки у поєднанні Славута-Нетішин №1305, Славута-Сьомаки № 1317», є саме Хмельницька обласна державна адміністрація.

Ухвалою суду від 26.04.2022 призначено розгляд заяви у судовому засіданні.

Представник заявника у судовому засіданні вимоги заяви підтримав. Додатково вказав, що виконавчий лист для примусового виконання органами державної виконавчої служби не подавався. У той же час вважає, що проведені Шепетівською районною державною адміністрацією Хмельницької області конкурси такими, що не свідчать про належне виконання рішення суду.

Представники Шепетівської районної державної адміністрації Хмельницької області у задоволенні заяви просили відмовити. Повідомили, що рішення суду щодо проведення конкурсів було виконано, на підтвердження чого надано відповідні докази.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши подану заяву, суд зазначає наступне.

Рішенням Хмельницького окружного адміністративного суду від 18.11.2020 позов товариства з обмеженою відповідальністю "МІВАС" задоволено частково.

Зокрема, зобов`язано Славутську районну державну адміністрацію Хмельницької області провести новий конкурс на право здійснення перевезення пасажирів на маршруті Славута-Бесідки у поєднанні Славута-Нетішин №1305, Славута-Сьомаки № 1317.

Хмельницьким окружним адміністративним судом у червні 2021 року видано виконавчий лист у цій справі, зокрема, по вказаній частині. Докази наявності відкриття виконавчого провадження за таким листом відсутні.

Ухвалою суду від 23.06.2021 замінено Славутську районну державну адміністрацію Хмельницької області - попереднього боржника у виконавчих листах по справі №560/4008/18, на його правонаступника - Шепетівську районну державну адміністрацію Хмельницької області.

У той же час, Шепетівська районна державна адміністрація Хмельницької області у червні 2021 оголосила конкурс на право здійснення перевезення пасажирів на ряді маршрутів, у тому числі на маршруті Славута-Бесідки у поєднанні Славута-Нетішин №1305, та на маршруті Славута-Сьомаки № 1317.

Відповідне оголошення про проведення конкурсу 07.06.2021 було оприлюднено у друкованому виданні «Шепетівський вісник» за 05.06.2021. У подальшому Шепетівська районна державна адміністрація Хмельницької області провела конкурс щодо таких маршрутів (протокол №2 від 07.06.2021).

Відповідно до частини 1 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Процесуальна реалізація даної норми можлива за наявності таких обставин:

1. вибуття однієї із сторін виконавчого провадження;

2. наявність у такої сторони статусу учасника виконавчого провадження;

3. звернення до суду державного виконавця з поданням або заінтересованої особи із заявою;

4. наявність факту правонаступництва.

Частиною 4 статті 379 КАС України визначено, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Для вирішення питань щодо можливості процесуального правонаступництва суд в кожному конкретному випадку має аналізувати фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення, перехід її прав та обов`язків до іншої особи - правонаступника.

Отже, законодавством установлено головну умову, за якої обов`язки боржника може бути перекладено на іншу особу, - це вибуття сторони.

Проте у спірному випадку відсутні підстави стверджувати про наявність обставин, які зумовлюють правонаступництво, оскільки боржник як юридична особа не є ліквідованим чи реорганізованим.

При цьому Шепетівська районна державна адміністрація Хмельницької області провела відповідні конкурси щодо спірних автомобільних маршрутів, і такі дії чи прийняті рішення заявником не оскаржувались.

Проте заявник, якщо вважає протиправними дії, рішення чи бездіяльність Шепетівської районної державної адміністрації Хмельницької області, не позбавлений можливості у порядку, встановленому КАС України, звернутись до суду із їх оскарженням.

Враховуючи наведене, у суду відсутні достатні правові підстави для заміни боржника виконавчому листі.

Таким чином, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні заяви.

Керуючись статтями 248, 256, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

у задоволенні заяви товариства з обмеженою відповідальністю "МІВАС" відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складене 20 травня 2022 року

Головуючий суддя Д.А. Божук

Дата ухвалення рішення16.05.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104399500
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій та бездіяльності протиправними та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —560/4008/18

Ухвала від 03.10.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

Ухвала від 25.09.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

Ухвала від 04.09.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

Постанова від 18.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Ухвала від 16.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Ухвала від 29.08.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Постанова від 13.07.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Постанова від 13.07.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Ухвала від 04.07.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Ухвала від 14.06.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні