Ухвала
від 03.06.2022 по справі 444/1823/21
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2022 року

м. Київ

справа № 444/1823/21

провадження № 51-1593 ск 22

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши касаційну скаргу прокурора ОСОБА_4 , який брав участь у розгляді кримінального провадження судом апеляційної інстанції, на ухвалу Львівського апеляційного суду від 16 березня 2022 року щодо ОСОБА_5 ,

встановив:

Як убачається з матеріалів провадження за скаргою, ухвалою Жовківського районного суду Львівської області від 21 жовтня 2021 року

ОСОБА_5 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця с. Могиляни Жовківського району Львівської області, жителя АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

звільнено від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України (далі КК), а кримінальне провадження на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК) закрито у зв`язку із примиренням обвинуваченого з потерпілим.

Документи постановлено залишити в матеріалах кримінального провадження протягом усього часу їх зберігання.

Скасовано арешт майна, накладений ухвалою слідчого судді Жовківського районного суду Львівської області від 22 квітня 2021 року, а саме арешт, накладений на свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_1 на автомобіль марки КамАЗ моделі 55102, реєстраційний № НОМЕР_2 , згідно з яким власником цього транспортного засобу є ОСОБА_5 ; автомобіль марки КамАЗ моделі 55102, реєстраційний № НОМЕР_2 , із ключами до цього транспортного засобу, лопату, власником яких є останній, а також на зрізане асфальтне покриття, яке перебувало в розпорядженні Представництва «ОНУР ТААХУТ ТАШИМАДЖИЛИК ІНШААТ ТІДЖАРЕТ ВЕ САНАЇ АНОНІМ ШИРКЕТІ».

Вирішено питання щодо речових доказів, а саме: автомобіль марки КамАЗ 55102, реєстраційний номер № НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію на цей транспортний засіб, ключі до цього транспортного засобу, лопату повернуто ОСОБА_5 ; зрізане асфальтобетонне покриття повернуто ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл».

Орган досудового розслідування обвинувачував ОСОБА_5 в тому, що він 20 квітня 2021 року приблизно о 21:55, перебуваючи на прилеглій території до автодороги сполученням Жовква Кам`янка-Бузька, на віддалі 150 м від будинку № 73, що на вул. Ярослава Мудрого в м. Жовкві Львівської області, маючи умисел на крадіжку чужого майна, з корисливих мотивів, шляхом вільного доступу, умисно вчинив замах на крадіжку зрізаного (фрезерованого) асфальтобетонного покриття вагою 8,26 тон, вартістю 4508,47 грн, балансоутримувачем якого є ТОВ «ОНУР Конструкціон Інтернешнл» (ЄРДПОУ № 32851616), яке завантажив на власний автомобіль марки КамАЗ моделі 55102, реєстраційний номер № НОМЕР_2 , після чого хотів поїхати з місця події, однак не довів кримінального правопорушення до кінця з причин, що не залежали від його волі, оскільки був виявлений працівниками поліції.

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції в частині вирішення питання щодо долі речових доказів, прокурор ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу.

Львівський апеляційний суд ухвалою від 16 березня 2022 року ухвалу Жовківського районного суду Львівської області від 21 жовтня 2021 року щодо ОСОБА_5 залишив без змін, а апеляційну скаргу прокурора ОСОБА_6 без задоволення.

У касаційній скарзі прокурор ставить вимогу про скасування ухвали Львівського апеляційного суду від 16 березня 2022 року і призначення нового розгляду в суді апеляційної інстанції у зв`язку з неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність та істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону.

Обґрунтовуючи свої вимоги, прокурор вказує на те, що суд першої інстанції всупереч вимогам кримінального закону, а саме статтям 96-1, 96-2 КК під час ухвалення рішення щодо ОСОБА_5 не застосував спеціальної конфіскації автомобіля марки КамАЗ моделі 55102, реєстраційний номер № НОМЕР_2 , свідоцтва про реєстрацію на транспортний засіб, ключі до цього транспортного засобу та лопати, оскільки такі є знаряддями та засобами вчинення злочину. Вказує, що у свою чергу суд апеляційної інстанції порушень, допущених місцевим судом, не усунув, своїх висновків належним чином не мотивував, вичерпних доводів щодо необґрунтованості апеляційної скарги не навів, безпідставно відмовивши в її задоволенні.

Перевіривши доводи в касаційній скарзі прокурора та надану до неї копію судового рішення, колегія суддів дійшла висновку, що у відкритті касаційного провадження необхідно відмовити, виходячи з такого.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК суд постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо з касаційної скарги, наданих до неї копій судових рішень та інших документів убачається, що підстав для задоволення скарги немає.

Згідно з ч. 2 ст. 433 КПК суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги.

Висновки судів попередніх інстанцій про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 185 КК, у зв`язку з примиренням обвинуваченого з потерпілим і про закриття кримінального провадження щодо нього з підстав, передбачених п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК, Верховний Суд не перевіряє, оскільки прокурор законності і обґрунтованості судових рішень у цій частині не оскаржує.

Відповідно до ч. 1 ст. 438 КПК підставами для скасування або зміни судового рішення судом касаційної інстанції є: істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність та невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення і особі засудженого. Вирішуючи питання про наявність зазначених підстав, суд касаційної інстанції має керуватися статтями 412414 цього Кодексу.

За статтею 370 КПК судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим. Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі ст. 419 КПК в ухвалі апеляційного суду, крім іншого, мають бути зазначені узагальнені доводи особи, яка подала апеляційну скаргу, а при залишенні апеляційної скарги без задоволення підстави, з яких апеляційну скаргу визнано необґрунтованою; наводяться докази, що спростовують її доводи.

Усупереч твердженням прокурора в касаційній скарзі, з долученої копії ухвали апеляційного суду вбачається, що суд під час перегляду ухвали суду першої інстанції дотримався вказаних вимог закону, дав належну оцінку доводам, викладеним у апеляційній скарзі прокурора, які є аналогічними доводам його касаційної скарги, та із зазначенням мотивів прийнятого рішення залишив ухвалу суду першої інстанції без змін.

Так, за ч. 9 ст. 100 КПК питання про спеціальну конфіскацію та долю речових доказів і документів, наданих суду, вирішується судом під час ухвалення судового рішення, яким закінчується кримінальне провадження.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 96-1 КК спеціальна конфіскація полягає у примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна у випадках, визначених цим Кодексом, за умови вчинення умисного злочину або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу, за які передбачено основне покарання у виді позбавлення волі або штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а так само передбаченого ч. 1 ст. 150, ст. 154, ч. 2 частинами 2 і 3 ст. 159-1, ч. 1 ст.190, ст. 192, ч. 1 статей 204, 209-1, 210, частинами 1 і 2 статей 212, 212-1, ч. 1 статей 222, 229, 239-1, 239-2, ч. 2 ст. 244, ч. 1 статей 248, 249, частинами 1 і 2 ст. 300, ч. 1 статей 301, 302, 310, 311, 313, 318, 319, 362, ст. 363, ч. 1 статей 363-1, 364-1, 365-2 цього Кодексу.

За статтею 96-2 КК спеціальна конфіскація застосовується у разі, якщо гроші, цінності та інше майно: 1) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від такого майна; 2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; 3) були предметом кримінального правопорушення, крім тих, що повертаються власнику (законному володільцю), а у разі, коли його не встановлено, переходять у власність держави; 4) були підшукані, виготовлені, пристосовані або використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення, крім тих, що повертаються власнику (законному володільцю), який не знав і не міг знати про їх незаконне використання.

Системно-структурний аналіз положень КК свідчить про те, що за своєю правовою природою спеціальна конфіскація не є покаранням, а належить до інших заходів кримінально-правового характеру, які полягають у передбачених законом обмеженнях прав і свобод особи, що не мають карального навантаження, а спрямовані на забезпечення безпеки суспільства шляхом реалізації превентивної мети утримання винних від скоєння нових протиправних діянь та усунення умов, які сприяють їх вчиненню.

Отже, спеціальна конфіскація є заходом процесуального примусу, який обтяжує становище особи. Тому під час застосування спеціальної конфіскації суди мають враховувати усталену практику Європейського суду з прав людини, відповідно до якої застосування конфіскації майна в конкретному випадку буде відповідати вимогам ст. 1 Протоколу № 1 до Конвенції не просто за умови, якщо така конфіскація формально ґрунтується на вимогах закону, але й за умови, що така законна конфіскація у цій конкретній ситуації не порушує «справедливої рівноваги між вимогами загального інтересу і захисту фундаментальних прав осіб».

Як вбачається з копії оскаржуваної ухвали апеляційного суду, суд вирішуючи питання щодо спеціальної конфіскації автомобіля марки КамАЗ моделі 55102, реєстраційний номер № НОМЕР_2 , свідоцтва про реєстрацію на даний транспортний засіб, ключі до нього та лопати, належних ОСОБА_5 , врахував положення національного права і практики тлумачення й застосування положень міжнародного законодавства, ступінь тяжкості кримінального правопорушення, яке належить до кримінальних проступків, конкретні обставини цього кримінального провадження, те, що ОСОБА_5 примирився з потерпілим, у повному розмірі відшкодував заподіяну шкоду, а також те, що вартість транспортного засобу значно перевищує розмір такої шкоди, тобто є неспівмірною.

З огляду на це, зваживши на зазначені обставини, дотримуючись принципу «справедливого балансу», апеляційний суд дійшов правильного висновку, що застосування спеціальної конфіскації в цьому випадку становитиме непропорційне втручання в право особи на мирне володіння майном, гарантоване ст. 1 Протоколу № 1 до Конвенції.

Колегія суддів касаційного суду погоджується з такою позицією апеляційного суду і доходить переконання, що ухвала апеляційного суду є належно умотивованою й обґрунтованою, за змістом відповідає приписам ст. 419 КПК, у ній наведено мотиви, з яких виходив суд, та положення закону, якими він керувався під час постановлення рішення.

Таким чином, твердження, наведені прокурором у касаційній скарзі, не спростовують правильності висновків, викладених у судовому рішенні суду апеляційної інстанції, і не містять вагомих доводів, які би дозволили Суду дійти переконання, що вказане рішення було постановлено з істотним порушенням кримінального процесуального закону чи неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність.

Отже, обґрунтування касаційної скарги прокурора не містить доводів, які потребують їх перевірки матеріалами кримінального провадження, а з касаційної скарги та наданої копії судового рішення убачається, що підстав для задоволення скарги немає.

Враховуючи викладене, Суд вважає, що відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою прокурора необхідно відмовити.

Керуючись п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК, Суд

постановив:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою прокурора ОСОБА_4 , який брав участь у розгляді кримінального провадження судом апеляційної інстанції, на ухвалу Львівського апеляційного суду від 16 березня 2022 року щодо ОСОБА_5 .

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення03.06.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104604305
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —444/1823/21

Ухвала від 03.06.2022

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Єремейчук Сергій Володимирович

Ухвала від 16.03.2022

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 16.03.2022

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 22.11.2021

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 12.11.2021

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 21.10.2021

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Оприск З. Л.

Ухвала від 11.08.2021

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Оприск З. Л.

Ухвала від 11.08.2021

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Оприск З. Л.

Ухвала від 16.06.2021

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Оприск З. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні