Ухвала
від 30.05.2022 по справі 740/1941/21
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/1941/21

Провадження № 6/740/19/22

УХВАЛА

31 травня 2022 року м.Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

судді Олійника В.П., за участю секретаря судового засідання Носилевської О.В.,

представника заявника ОСОБА_1 -адвоката Чутченка С.О.,

представника Крутівської сільської ради Ніжинського району-Бузуна О.В.,

розглянувши у судовому засіданні заяву ОСОБА_1 про заміну сторонивиконавчого провадження, визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню,

встановив:

У лютому 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження при виконанні рішення Ніжинського міськрайонного суду від 28 квітня 2021 року по справі 740/1941/21,-відділ освіти Ніжинської районної державної адміністрації, як боржника, на його правонаступника-Крутівську сільську раду Ніжинського району. Заява обгрунтована тим, що вказаним рішенням суду на користь ОСОБА_1 стягнуто із відділу освіти Ніжинської РДА 12599 грн. 70 коп заборгованості по заробітній платі, виконавчий лист по якому направлений до Ніжинського управління Державної казначейської служби України. Відповідно до рішення Ніжинської районної ради від 24 грудня 2020 року даний відділ освіти переданий до правонаступника Крутівської сільської ради. Заборгованість по заробітній платі не стягнута. Просить заяву задовольнити.

Відповідно до клопотання від 16 лютого 2022 року голова Крутівської сільської ради О.Бузун проти заяви заперечує з посиланням на те, що відділ освіти Ніжинської РДА є структурним підрозділом Ніжинської РДА і на даний час перебуває у стадії припинення, Крутівська сільська рада не є правонаступником відділу освіти, зазначає, що Крутівська сільська рада згідно рішення від 24 грудня 2020 року прийняла із спільної власності територіальних громад сіл, селищ Ніжинського району установи та майно загальноосвітніх навчальних закладів Крутівської сільської ради без кредиторської заборгованості, кошти для погашення боргових зобов`язань до Крутівської сільської ради не перереховувались.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 04 травня 2022 року N27/0/9-22

Про відновлення територіальної підсудності судових справ судів Чернігівської області відновлено із 05 травня 2022 року територіальну підсудність судових справ Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області, змінену розпорядженням Голови

Верховного Суду від 08 березня 2022 року N2/0/9-22.

В судовому засіданні представник заявника адвокат Чутченко С.О. підтримав заявлені вимоги, пояснивши, що станом на час судового розгляду рішення суду про стягнення заробітної плати не виконане.

Представник Крутівської сільської ради Бузун О.В. в судовому засіданні проти заяви заперечував, пояснивши, що Крутівська сільська рада не є правонаступником відділу освіти Ніжинської РДА, даний відділ освіти не ліквідований, Ніжинська РДА зобов`язана здійснити погашення боргових зобов`язань, Крутівська сільська рада прийняла на баланс майно навчальних закладів, при цьому не прийняла боргові зобов`язання, відповідні акти не підписані.

Згідно повідомлення від 18 травня 2022 року в.о. начальника Відділу культури, освіти, сім`ї, молоді та спорту Ніжинської РДА Ю.Носенко просить провести судове засідання за відсутності, не заперечує проти заміни сторони.

Представник Ніжинського управління Державної казначейської служби України в судове засідання не з`явився без повідомлення причин, клопотання про відкладення розгляду справи відсутні.

Фактичні обставини, встановлені судом.

Рішенням Ніжинського міськрайонного суду від 28 квітня 2021 року, яке набрало законної сили, стягнуто із відділу освіти Ніжинської РДА на користь ОСОБА_1 12599 грн. 70 коп заборгованості по заробітній платі.

Виконавчий лист на виконання вказаного рішення суду 01 червня 2021 року отриманий Ніжинським управлінням Державної казначейської служби України Чернігівської області, відповідно до повідомлення якого від 12 листопада 2021 року видатки на утримання загальноосвітніх шкіл на 2021 рік відділу освіти Ніжинської РДА у бюджет Ніжинського району не передбачені, даний відділ освіти переданий до Крутівської сільської ради відповідно до рішення Ніжинської районної ради від 24 грудня 2020 року; станом на 05 жовтня 2021 року кошти для здійснення безспірного списання на рахунках відділу освіти Ніжинської РДА відсутні.

Згідно розпорядження Ніжинської РДА від 30 вересня 2021 року відділ освіти Ніжинської РДА реорганізований шляхом приєднання до відділу культури, сім`ї, молоді та спорту Ніжинської РДА, із створенням відлілу культури, освіти, молоді та спорту Ніжинської РДА Чернігівської області (код ЄДРПОУ 02231790), з переходом до нього прав та обов`язків приєднаного структурного підрозділу.

24 грудня 2020 року Ніжинською районною радою Чернігівської області прийнято рішення Про надання згоди на передачу та передачу у комунальну власність Крутівської сільської ради закладів освіти та їх майна із спільної власності територіальних громад сіл, селища та міста Ніжинського та Борзнянського районів, зокрема,-передати у комунальну власність Крутівської сільської ради: Крутівську ЗОШ І-ІІІ ступенів, Перебудівську ЗОШ І-ІІ ступенів, Бурківську ЗОШ І-ІІ ступенів, Хорошеозерську ЗОШ І-ІІІ ступенів, їх майно (згідно додатку), грошові кошти, кредиторську і дебіторську заборгованість та будівлю шкільної їдальні Омбишської ЗОШ І-ІІ ступенів. Виведено Ніжинську районну раду Чернігівської області зі складу засновників закладів освіти, які передаються зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Ніжинського району у комунальну власність Крутівської сільської ради з моменту прийняття відповідного рішення місцевою радою.

26 лютого 2021 року Ніжинською районною радою Чернігівської області прийнято рішення Про внесення змін до рішення другої (позачергової) сесії районної ради восьмого скликання від 24 грудня 2020 року Про надання згоди на передачу та передачу у комунальну власність Крутівської сільської ради закладів освіти та їх майна із спільної власності територіальних громад сіл, селища Ніжинського району, у якому районна рада вирішила викласти п.1 рішення від 24 грудня 2020 року у такій редакції: передати з 01 січня 2021 року у комунальну власність Крутівської сільської ради: Крутівську ЗОШ І-ІІІ ступенів, Перебудівську ЗОШ І-ІІ ступенів, Бурківську ЗОШ І-ІІ ступенів, Хорошеозерську ЗОШ І-ІІІ ступенів; з наявною штатною чисельністю, їх майно, основні засоби, кредиторську і дебіторську заборгованість та затвердити додаток 1, 2 (п.1 рішення з урахуванням змін, внесених рішенням Ніжинської районної ради від 26 лютого 2021 року).

У додатку №1 до рішення Ніжинської районної ради від 26 лютого 2021 року вказаний перелік майна закладів освіти, а у додатку №2-перелік основних засобів, кредиторської заборгованості та штатних одиниць по закладах освіти, які передаються у комунальну власність Крутівської сільської ради, відповідно до якого розмір кредиторської заборгованості становить 619 902,51 грн..

Рішенням від 10 грудня 2020 року Крутівська сільська рада надала згоду на прийняття із спільної власності територіальних громад сіл, селища Ніжинського району установ та майна загальноосвітніх навчальних закладів, розміщених на території Крутівської громади (додаток 1). Передачу об`єктів провести без боргових фінансових навантажень на бюджет Крутівської сільської ради за 2020 рік.

Рішенням від 24 грудня 2020 року Крутівська сільська рада прийняла із спільної власності територіальних громад сіл, селища Ніжинського району установи та майно загальноосвітніх навчальних закладів, розміщених на території Крутівської громади, у комунальну власність Крутівської сільської ради, а саме Крутівську ЗОШ І-ІІІ ступенів, Хорошеозерську ЗОШ І-ІІІ ступенів, Перебудівську ЗОШ І-ІІІ ступенів, їх майно без кредиторської заборгованості за 2020 рік, будівлю Бурківської ЗОШ І-ІІІ ступенів з господарськими спорудами, будівлю їдальні Омбишської ЗОШ І-ІІ ступенів.

Станом на 31 травня 2022 року рішення суду від 28 квітня 2021 року щодо ОСОБА_1 не виконане, виконавчий лист перебуває на примусовому виконанні Ніжинського управління Державної казначейської служби України, про що заперечення учасників судового розгляду відсутні.

Мотиви, з яких виходить суд, та застосовані норми права.

Положеннями ст.442ЦПК Українивстановлено,що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Як вбачається з матеріалів справи Крутівська сільська рада згідно рішення від 24 грудня 2020 року (на виконання рішення Ніжинської районної ради Чернігівської області від 24 грудня 2020 року) прийняла із спільної власності територіальних громад сіл, селища Ніжинського району установи та майно загальноосвітніх навчальних закладів, розміщених на території Крутівської громади, у комунальну власність Крутівської сільської ради, зокрема, Крутівську ЗОШ І-ІІІ ступенів, її майно без кредиторської заборгованості за 2020 рік.

Підставою для набуття права комунальної власності є передача майна територіальним громадам безоплатно державою, іншими суб`єктами права власності, а також майнових прав, створення, придбання майна органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом.

Згідно поданих суду матеріалів вбачається, що Крутівською сільською радою кредиторська заборгованість відділу освіти Ніжинської РДА, зокрема і по Крутівській ЗОШ, де працював ОСОБА_1 , прийнята не була.

Відповідно дост.7Закону УкраїниПро передачуоб`єктів правадержавної такомунальної власностіза умовивзяттяорганамимісцевого самоврядуваннязобов`язаннявикористовуватиза цільовимпризначенняміне відчужувативприватнувласність,безоплатноукомунальну власністьпередаютьсятакіоб`єкти: навчальні заклади, заклади культури (крім кінотеатрів), фізичної культури та спорту, охорони здоров`я (крім санаторіїв, профілакторіїв, будинків відпочинку та аптек), соціального забезпечення, дитячі оздоровчі табори, у тому числі ті, будівництво яких не завершено. Передача цілісних майнових комплексів підприємств провадиться разом з усіма їх активами і пасивами, лімітами, фондами, планами фінансово-господарської діяльності тощо.

Дані положення Закону передбачають можливість прийняття територіальною громадою у комунальну власність лише цілісні майнові комплекси з усіма активами і пасивами, а не вибіркове прийняття майна чи майнових прав, без урахування зобов`язань, в даному випадку і зобов`язань по виконанню судового рішення щодо заявника ОСОБА_1 , при цьому п.3 рішення Ніжинської районної ради від 24 грудня 2020 року передбачено про виведення Ніжинської районної ради зі складу засновників закладів освіти, які передаються зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Ніжинського району у комунальну власність Крутівської сільської ради з моменту прийняття відповідного рішення місцевою радою. В даному випадку відповідне рішення прийняте Крутівською сільською радою 24 грудня 2020 року, тобто Крутівська сільська рада прийняла на себе зобов`язання і щодо ОСОБА_1 ..

Також судом враховуються положення ст.104 ЦК України, відповідно до якої юридична особа припиняється у результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Положеннями ст.ст.104, 107 ЦК України не визначений момент переходу прав та обов`язків від юридичної особи, яка припиняється у зв`язку з реорганізацією. Такий момент не може пов`язуватися з внесенням запису до державного реєстру про припинення реорганізованої юридичної особи. Зазначене кореспондується з висновками Верховного Суду, викладеними у постановах від 14 вересня 2020 року у справі №296/443/16-ц та від 04 листопада 2020 року у справі №922/817/18. Подібного за змістом висновку дійшла Велика Палата Верховного Суду у постанові від 30 червня 2020 року у справі №264/5957/17, вказавши про те, що інформація, яка відображена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо правонаступника юридичної особи не охоплює всіх випадків правонаступництва прав і обов`язків юридичної особи, зокрема у випадку заміни сторони у зобов`язанні, що відбулася до припинення юридичної особи шляхом її реорганізації чи ліквідації.

В даному випадку відсутність у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань даних щодо правонаступника Крутівської сільської ради не може бути безумовною підставою для висновку про відсутність відносин правонаступництва даної сільської ради по відношенню до відділу освіти Ніжинської РДА, як боржника з виконання судового рішення, яке згідно конституційних норм підлягає обов`язковому виконанню.

Враховуючи викладене в судовому засіданні встановлені підстави для заміни сторони боржника по виконанню рішення суду від 28 квітня 2021 року із відділу освіти Ніжинської РДА на Крутівську сільську раду Ніжинського району.

Щодо вимоги заявника про визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню.

За приписами ст.432 ЦПК України суд визнає виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, якщо його було видано помилково або якщо обов`язок боржника відсутній повністю чи частково у зв`язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

В судовому засіданні встановлені підстави для заміни сторони виконавчого провадження, яке здійснюється Ніжинським управлінням Державної казначейської служби України, при цьому згідно ст.15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником; для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Також приписами ч.4 ст.442 ЦПК України встановлено, що ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю.

За таких обставин вимога заявника щодо визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню,-задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.442 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

ухвалив:

Заяву задовольнити частково.

Замінити сторону боржника по виконанню рішення Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області від 28 квітня 2021 року по справі №740/1941/21 про стягнення з відділу освіти Ніжинської районної державної адміністрації на користь ОСОБА_1 12599 грн. 70 коп. заборгованості по заробітній платі;-із відділу освіти Ніжинської районної державної адміністрації на Крутівську сільську раду Ніжинського району Чернігівської області (код юридичної особи 04414388, місцезнаходження-16645, Чернігівська область, Ніжинський район, с.Крути, вул.Незалежності, буд.49).

У задоволенні інших вимог заяви відмовити.

Копії ухвали надіслати ОСОБА_1 , відділу культури, освіти, молоді та спорту Ніжинської районної державної адміністрації, Ніжинському управлінню Державної казначейської служби України, Крутівській сільській раді Ніжинського району.

Ухвала може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення її повного тексту.

Суддя В.Олійник

Повний текст ухвали складений 03 червня 2022 року

СудНіжинський міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення30.05.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104607146
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про заміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —740/1941/21

Постанова від 22.03.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Ухвала від 13.09.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Ухвала від 31.08.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Постанова від 05.07.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Постанова від 05.07.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 20.06.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 19.06.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 15.06.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 30.05.2022

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні