Ухвала
від 31.05.2022 по справі 523/34/22
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №523/34/22

Провадження №1-кс/523/1377/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.05.2022 Слідчий суддя Суворовського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника адвоката ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання слідчого СВ відділу поліції № З ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_6 по матеріалам досудового провадження №42021163040000099 від 17.12.2021 про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Одеси, громадянину України, з вищою освітою, офіційно не працевлаштованому, працюючого різноробочим, не одруженому, дітей на утриманні не маючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимому відносно якого 08.12.2020 до Суворовського районного суду м. Одеси скеровано обвинувальний акт за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191,ч. 1 ст. 366 КК України,

підозрюваному у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.2ст.366 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

17 травня 2017 року згідно наказу №5/К від 17.05.2017 «Про призначення директора», відповідно до рішення №2/17 від 17.05.2017 засновника (учасника) ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД» (код ЄДРПОУ 41125463), ОСОБА_5 призначений на посаду директора ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД», розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Паркова, 1.

Відповідно до пункту 5.2 параграфа 5 Уставу підприємства ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД», одним із основних видів діяльності підприємства є його діяльність у галузі будівництва та виробництва, а саме: проектування, будівництво, діагностування та експлуатація об`єктів трубопровідного транспорту, нафтогазового комплексу, виконання будівельних робіт та виробництво, реставраційні та ремонтно-будівельні роботи, участь у будівництві та експлуатації готелів, споруд виробничого, господарського та житлового призначення; проектні роботи: розроблення містобудівної документації, архітектурне проектування, будівельне проектування та конструювання, проектування інженерних мереж і систем, розроблення спеціальних розділів проектів, технологічне проектування; інжинірингові роботи у будівництві: функції генерального розробника і підрядчика, обстеження будівель, споруд і мереж, контроль якості виконуваних робіт.

Відповідно до пункту 9.8 параграфа 9 Уставу підприємства ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД» Директор Товариства: забезпечує виконання рішень Загальних зборів учасників товариства; розробляє поточні плани діяльності Товариства і заходи, що є необхідними для вирішення його проблем; затверджує щорічних кошторис, штатний розклад і посадові оклади співробітників, встановлює показники, розмір та строки їх преміювання; затверджує ціни на продукцію і тарифи на послуги; приймає на роботу і звільняє з роботи співробітників Товариства, застосовує до них заходи заохочення і накладає стягнення; видає довіреності, затверджує інструкції, накази, розпорядження та інші акти стосовно будь-яких питань фінансово-господарської діяльності Товариства та інших питань, віднесених до його компетенції.

Крім того, відповідно до пункту 9.9 параграфа 9 Уставу підприємства ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД» Директор Товариства має право: без довіреності діяти від імені Товариства, репрезентувати його в усіх установах, підприємствах і організаціях як в Україні, так і за їх межами; відкривати та закривати в банках будь-які рахунки; розпоряджатися поточним, валютним та іншими рахунками, підписувати розрахункові документи; укладати та підписувати будь-які угоди, інші юридичні акти, кредитні договори, договори застави та будь-які інші договори від імені Товариства в порядку визначеному чинним законодавством України.

У відповідності до ч. З ст. 18 КК України, службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також обіймають постійно чи тимчасово в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом чи законом.

Таким чином, ОСОБА_5 , згідно з ч. З ст.18 КК України є службовою особою, оскільки постійно обіймав на підприємстві посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

Так, 28.08.2017 року між Управлінням капітального будівництва Одеської міської ради в особі начальника управління ОСОБА_7 (замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ОДЕСАМІСКБУД» (код СДРПОУ 41125463) в особі директора ОСОБА_5 (підрядник) укладено Договір № 111-17/П про закупівлю підрядних робіт за державні кошти.

Об`єктом даного договору є: «Капітальний ремонт будівлі та елементів благоустрою прилеглої території ОЗОШ № 15, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Кримська, 80А».

Відповідно до пункту 3.1 Договору № 111-17/П від 28.08.2017- ціна договору становила 26 386 382,40 гривень (двадцять шість мільйонів триста вісімдесят шість тисяч триста вісімдесят дві гривні 40 коп.), у т.ч. ПДВ- 4 397 730,40 гривень.

Відповідно до пункту 1.1. параграфу І зазначеного договору: «Підрядник зобов`язується виконати роботи, зазначені у проектно-кошторисній документації, а Замовник - прийняти від Підрядника завершені роботи та оплатити їх, за наявності бюджетних коштів на рахунку Замовника.

Обіймаючи посаду директора підприємства ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД», будучи наділеним організаційно-розпорядчими та адміністративно- господарськими функціями, тобто будучи службовою особою, ОСОБА_5 22.12.2017, знаходячись у своєму робочому кабінеті ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД», за адресою: м. Одеса, вул. Паркова, 1, маючи умисел на привласнення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, а саме грошових коштів, що належать територіальній громаді міста Одеси, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, склав офіційний документ - Акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року по Договору № 111-17/П від 28.08.2017, об`єктом якого виступав «Капітальний ремонт будівлі та елементів благоустрою прилеглої території ОЗОШ № 15, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Кримська, 80А» (в частині ремонту фасаду та покрівлі) на суму 5 269 671,78 грн., з ПДВ, який власноручно підписав у графі: «М.П. Підрядник ОСОБА_5 а також завірив його печаткою ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД»».

В подальшому, на підставі складеного та підписаного ОСОБА_5 . Акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року на суму 5 269 671,78 грн., зазначена сума бюджетних коштів, відповідно до платіжних доручень за грудень 2017 року, у повному обсязі була перерахована з розрахункового рахунку, відкритого на балансі Головного управління Державної казначейської служби України в Одеській області на ім`я Управління капітального будівництва Одеської міської ради на розрахунковий рахунок ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД».

Крім того, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію свого злочинного наміру, направленого на привласнення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, а саме грошових коштів, що належать територіальній громаді міста Одеси, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, 26.01.2018, знаходячись у своєму робочому кабінеті ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД», за адресою: м. Одеса, вул. Паркова, 1, склав офіційний документ - Акт № 4 приймання виконаних будівельних робіт за січень 2017 року по Договору № 111-17/П від 28.08.2017, об`єктом якого виступав «Капітальний ремонт будівлі та елементів благоустрою прилеглої території ОЗОНІ № 15, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Кримська, 80А» (в частині ремонту фасаду та покрівлі) на суму 134 953,27 грн., з ПДВ, який власноручно підписав у графі: «М.П. Підрядник ОСОБА_5 а також завірив його печаткою ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД»».

В подальшому, на підставі складеного та підписаного ОСОБА_5 . Акту № 4 приймання виконаних будівельних робіт за січень 2018 року на суму 134 953,27 грн., зазначена сума бюджетних коштів, відповідно до платіжних доручень за січень 2018 року, у повному обсязі була перерахована з розрахункового рахунку, відкритого на балансі Головного управління Державної казначейської служби України в Одеській області на ім`я Управління капітального будівництва Одеської міської ради на розрахунковий рахунок ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД».

Крім того, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію свого злочинного наміру, направленого на привласнення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, а саме грошових коштів, що належать територіальній громаді міста Одеси, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, 10.04.2018, знаходячись у своєму робочому кабінеті ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД», за адресою: м. Одеса, вул. Паркова, 1, склав офіційний документ - Акт № 6 приймання виконаних будівельних робіт за квітень 2018 року по Договору № 111-17/П від 28.08.2017, об`єктом якого виступав «Капітальний ремонт будівлі та елементів благоустрою прилеглої території ОЗОШ № 15, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Кримська, 80А» (в частині ремонту фасаду та покрівлі) на суму 1 125 138,80 грн., з ПДВ, який власноручно підписав у графі: «М.П. Підрядник ОСОБА_5 а також завірив його печаткою ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД»».

В подальшому, на підставі складеного та підписаного ОСОБА_5 . Акту № 6 приймання виконаних будівельних робіт за квітень 2018 року на суму 1 125 138,80 грн., зазначена сума бюджетних коштів, відповідно до платіжних доручень за квітень 2018 року у повному обсязі була перерахована з розрахункового рахунку, відкритого на балансі Головного управління Державної казначейської служби України в Одеській області на ім`я Управління капітального будівництва Одеської міської ради на розрахунковий рахунок ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД».

Крім того, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію свого злочинного наміру, направленого на привласнення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, а саме грошових коштів, що належать територіальній громаді міста Одеси, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, 10.04.2018, знаходячись у своєму робочому кабінеті ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД», за адресою: м. Одеса, вул. Паркова, 1, склав офіційний документ - Акт № 8 приймання виконаних будівельних робіт за квітень 2018 року по Договору № 111-17/П від 28.08.2017, об`єктом якого виступав «Капітальний ремонт будівлі та елементів благоустрою прилеглої території ОЗОШ № 15, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Кримська, 80А» (в частині ремонту фасаду та покрівлі) на суму 6 164 976,96 грн., з ПДВ, який власноручно підписав у графі: «М.П. Підрядник ОСОБА_5 а також завірив його печаткою ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД»».

В подальшому, на підставі складеного та підписаного ОСОБА_5 . Акту № 8 приймання виконаних будівельних робіт за квітень 2018 року на суму 6 164 976,96 грн., зазначена сума бюджетних коштів, відповідно до платіжних доручень за квітень 2018 року у повному обсязі була перерахована з розрахункового рахунку, відкритого на балансі Головного управління Державної казначейської служби України в Одеській області на ім`я Управління капітального будівництва Одеської міської ради на розрахунковий рахунок ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД».

Отриманими грошовими коштами у сумі 12 694 740,81 гривень, ОСОБА_5 розпорядився на власний розсуд.

Згідно Висновку судової будівельно - технічної експертизи № 22-124 від 29.04.2022, встановлено, що вартість фактично виконаних будівельних робіт по Договору № 111-17/П від 28.08.2017 про закупівлю підрядних робіт за державні кошти, об`єктом якого є «Капітальний ремонт будівлі та елементів благоустрою прилеглої території ОЗОШ № 15, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Кримська, 80А» (в частині ремонту фасаду та покрівлі) становить 10 648841,62 гривень з ПДВ.

Внаслідок необґрунтованого завищення обсягів фактично виконаних будівельних робіт з «Капітального ремонту будівлі та елементів благоустрою прилеглої території ОЗОШ № 15, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Кримська, 80А» (в частині ремонту фасаду та покрівлі), ОСОБА_5 привласнено бюджетні кошти, що належать територіальній громаді міста Одеси на загальну суму 2 045 899,18 гривень (два мільйони сорок п`ять тисяч вісімсот дев`яносто дев`ять гривень 18 коп.).

Крім того, ОСОБА_5 , обіймаючи посаду директора підприємства ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД», будучи наділеним організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, тобто будучи службовою особою, 22.12.2017, знаходячись у своєму робочому кабінеті ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД», за адресою: м. Одеса, вул. Паркова, 1, маючи умисел на внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, склав офіційний документ- Акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року по Договору № 111-17/П від 28.08.2017 про закупівлю підрядних робіт за державні кошти, об`єктом якого виступав «Капітальний ремонт будівлі та елементів благоустрою прилеглої території ОЗОШ № 15, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Кримська, 80А» (в частині ремонту фасаду та покрівлі) на суму 5 269 671,78 грн., до якого вніс завідомо неправдиві відомості про обсяги фактично виконаних будівельних робіт, що призвело до їх завищення на загальну суму 995 617,91 грн. з ПДВ.

Крім того, продовжуючи реалізацію свого злочинного наміру, ОСОБА_5 , 26.01.2018, знаходячись у своєму робочому кабінеті ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД», за адресою: м. Одеса, вул. Паркова, 1, склав офіційний документ - Акт № 4 приймання виконаних будівельних робіт за січень 2018 року по Договору № 111-17/П від 28.08.2017 про закупівлю підрядних робіт за державні кошти, об`єктом якого виступав «Капітальний ремонт будівлі та елементів благоустрою прилеглої території ОЗОШ № 15, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Кримська, 80А» (в частині ремонту фасаду та покрівлі) на суму 134 953,27 грн., до якого вніс завідомо неправдиві відомості про обсяги фактично виконаних будівельних робіт, що призвело до їх завищення на загальну суму 78 001,17 грн. з ПДВ.

Крім того, продовжуючи реалізацію свого злочинного наміру, ОСОБА_5 , 10.04.2018, знаходячись у своєму робочому кабінеті ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД», за адресою: м. Одеса, вул. Паркова, 1, склав офіційний документ - Акт № 6 приймання виконаних будівельних робіт за квітень 2018 року по Договору № 111-17/П від 28.08.2017 про закупівлю підрядних робіт за державні кошти, об`єктом якого виступав «Капітальний ремонт будівлі та елементів благоустрою прилеглої території ОЗОШ № 15, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Кримська, 80А» (в частині ремонту фасаду та покрівлі) на суму 1 125 138,80 грн., до якого вніс завідомо неправдиві відомості про обсяги фактично виконаних будівельних робіт, що призвело до їх завищення на загальну суму 852 488,23 грн. з ПДВ.

Крім того, продовжуючи реалізацію свого злочинного наміру, ОСОБА_5 , 10.04.2018, знаходячись у своєму робочому кабінеті ТОВ «ОДЕСАМІСКБУД», за адресою: м. Одеса, вул. Паркова, 1, склав офіційний документ - Акт № 8 приймання виконаних будівельних робіт за квітень 2018 року по Договору № 111-17/П від 28.08.2017 про закупівлю підрядних робіт за державні кошти, об`єктом якого виступав «Капітальний ремонт будівлі та елементів благоустрою прилеглої території ОЗОНІ № 15, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Кримська, 80А» (в частині ремонту фасаду та покрівлі) на суму 6 164 976,96 грн., до якого вніс завідомо неправдиві відомості про обсяги фактично виконаних будівельних робіт, що призвело до їх завищення на загальну суму 119 791,87 грн. з ПДВ.

За даним фактом, 17.12.2021р. інформацію внесено до ЄРДР за №42021163040000099 та розпочато розслідування за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених: ч.5 ст.191 КК України - привласнення чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великому розмірі; ч.2 ст.366 КК України, службове підроблення, тобто внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки та 26.05.2022 ОСОБА_8 повідомлено про підозру у вчинені зазначених кримінальних правопорушень.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_8 підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, зокрема: документами, вилученими в Управлінні капітального будівництва ОМР щодо Капітального ремонту будівлі та елементів благоустрою прилеглої території ОЗОНІ № 15, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Кримська, 80А» (в частині ремонту фасаду та покрівлі); висновком експерта судової будівельно-технічної експертизи № 22-124 від 29.04.2022; іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання слідчого, просив його задовольнити, оскільки вважав мету і підстави застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання обґрунтованими.

Захисник ОСОБА_9 вважав підозру ОСОБА_8 не обґрунтованою, в зв`язку з чим неможливе задоволення клопотання слідчого та обрання його підзахисному будьякого запобіжного заходу. Підозрюваний ОСОБА_8 підтримав думку захисника.

Вивчивши клопотання, матеріали та доводи в обґрунтування нього, заслухавши думку учасників судового розгляду, вважє, що клопотання слідчого не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Метою застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту відносно підозрюваного ОСОБА_8 є запобігання вчиненню ним нових кримінальних правопорушень.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність підозри у вчиненні ОСОБА_8 кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.2 ст.366 КК України, проте слідчий суддя вважає, що слідчим не надано достатньо матеріалів (доказів), які є достатніми для переконання, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів, не може запобігти доведеним під час розгляду ризикам.

Обставин, які б стали перешкодою для застосування більш м`якого запобіжного заходу ніж просить органи досудового слідства в наданому клопотанні, передбачені ст.183 КПК України, не встановлено.

З урахуванням суспільної небезпеки злочинів, у скоєнні яких ОСОБА_8 пред`явлена підозра, усіх обставин справи, особи підозрюваного, який має вищу освіту, не одружений, дітей на утриманні не має, неофіційно працює різноробочим, раніше не судимий, проте відносно якого 08.12.2020 до Суворовського районного суду м. Одеси скеровано обвинувальний акт за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191,ч. 1 ст. 366 КК України, має постійне місце проживання, де проживає з мамою пенсійного віку, тобто має міцні соціальні зв`язки, йому було повідомлено про підозру у вчиненні тяжкого та особливо тяжкого злочину, вважаю, що потрібно застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Керуючись ст. ст. 132, 176-178, 183, 186, 193, 194, 196, 197, 205, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання слідчого СВ Відділу поліції №3 Одеського районного управління поліції №1 Головного управління Національної поліції в Одеській області ОСОБА_6 , про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту щодо ОСОБА_5 відмовити.

Застосувати відносно ОСОБА_5 запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Відповідно до ст.179 КПК України покласти на підозрюваного ОСОБА_5 обов`язки, передбаченістаттею 194КПК України:

-прибувати до слідчого, прокурора та суду за першою вимогою;

-не відлучатися із м. Одеси без дозволу слідчого, прокурора або суду;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання АДРЕСА_1 та/ або місця роботи;

Попередити підозрюваного ОСОБА_5 , про наслідки ухилення від покладених на нього судом обов`язків.

Роз`яснити ОСОБА_5 ,що згідноіз ч.2ст.179КПК Українив разіневиконання покладенихна ньогообов`язків,до ньогоможе бутизастосований більшжорсткий запобіжнийзахід іна ньогоможе бутинакладено грошовестягнення від0,25до 2розмірів прожитковогомінімуму дляпрацездатних осіб.

Строк дії ухвали слідчого судді становить два місяці і обчислюється з 31.05.2022 року та припиняє свою дію 31.07.2022 року.

Ухвала слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді, може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.05.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу104616961
СудочинствоКримінальне
Сутьу вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191,ч. 1 ст. 366 КК України, підозрюваному у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.2ст.366 КК України

Судовий реєстр по справі —523/34/22

Ухвала від 31.05.2022

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Лупенко А. В.

Ухвала від 22.03.2022

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Лупенко А. В.

Ухвала від 08.02.2022

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Лупенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні