Ухвала
від 23.05.2022 по справі 569/20918/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 569/20918/20

1-кс/569/2218/22

23 травня 2022 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянув клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області підполковника поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області підполковник поліції ОСОБА_3 за погодженням з прокурором відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку житла, а саме: квартири АДРЕСА_1 , за місцем реєстрації та фактичного проживання директора Сарненської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України ОСОБА_5 , право приватної спільної сумісної власності на яку зареєстровано за ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

В обґрунтування клопотання вказав, що у провадженні СУ ГУНП в Рівненській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42020180000000153 від 27.11.2020, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

З клопотання вбачається, що27.11.2020 Рівненською обласною прокуратурою, за матеріалами Управління Служби безпеки України в Рівненській області, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактом привласнення майна Сарненської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України, вчиненого її службовими особами шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, при вчиненні господарського зобов`язання, яке підлягає погодженню органом управління, предметом якого є земельні ділянки Сарненської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення - привласнення чужого майна, вчинене шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, передбачене ч. 3 ст. 191 КК України;

Підстави для обшуку - із матеріалів кримінального провадження вбачається, що на праві постійного користування у Сарненської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України, код ЄДРПОУ: 05391169, юридична адреса: Рівненська область, Сарненський район, місто Сарни, Дослідна станція, будинок 32, перебувають дві земельні ділянки загальною площею 551,7111 га.

Правовий режим Сарненської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України визначений Законом України «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, національних галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу». Відповідно до абзац 3 статті 5 вказаного Закону, вилучення земельних ділянок Національної академії наук України та національних галузевих академій наук може здійснюватися лише за згодою Президії Національної академії наук України та президій національних галузевих академій наук відповідно до Земельного кодексу України. Згідно п. «в» ч. 1 ст. 150 Земельного кодексу України землі дослідних полів науково-дослідних установ і навчальних закладів відносяться до особливо цінних земель, що перебувають у державній або комунальній власності, можуть вилучатися за постановою Кабінету Міністрів України або за рішенням відповідної місцевої ради, якщо питання про вилучення (викупу) земельної ділянки погоджується Верховною Радою України.

Відповідно до вищевказаних норм чинного законодавства Сарненська дослідна станція ІВПіМ НААН України не наділена повноваженнями щодо передачі земельних ділянок в користування, а вилучення ділянок із користування можливе за згодою НААН України та відносяться до компетенції Кабінету Міністрів України.

У відповідності до пункту 5 Порядку укладання державними підприємствами, установами, організаціями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків, договорів про спільну діяльність, договорів комісії, доручення та управління майном, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2012 №296, у разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про погодження укладання договору орган управління здійснює заходи щодо забезпечення його укладання суб`єктом господарювання відповідно до вимог законодавства.

Орган управління готує протягом місяця з дня надходження від суб`єкта господарювання звернення щодо погодження укладення договору за погодженням з Мінекономрозвитку, Мінфіном, Фондом державного майна та Мін`юстом відповідний проект рішення Кабінету Міністрів України.

У разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про погодження укладання договору, орган управління здійснює заходи щодо забезпечення його укладання суб`єктом господарювання відповідно до вимог законодавства.

01.03.2019, між Сарненською дослідною станцією Інституту водних проблем і меліорації НААН України, в особі директора ОСОБА_5 (Виконавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Вест Активс», код ЄДРПОУ: 41137306, в особі директора ОСОБА_9 (Замовник), укладено Договір №01/03/19 про надання послуг з проведення науково-дослідних робіт з дослідження, адаптації та виробничого впровадження нових сортів і гібридів сільськогосподарських культур та технологій їх вирощування в сучасних грунтово-кліматичних умовах меліорованих агроландшафтів Західного Полісся, предметом якого є проведення науково-дослідних робіт ТОВ «Вест Активс» для Сарненської дослідної станції ІВПіМ НААН України. Строк дії договору визначено до 31.12.2023 року.

Предметом даного Договору є взаємні зобов`язання Сторін щодо організації та надання послуг з проведення науково-дослідних робіт.

З п.2.3.8 Договору слідує, що для досягнення поставленої мети та отримання запланованого наукового результату Замовник бере на себе зобов`язання здійснювати повний фінансовий та матеріально-технічний супровід всіх етапів проведення науково-дослідних робіт.

П.2.3.9 Договору визначено, що товарно-матеріальні цінності, які є власністю Замовника і затрачені ним на проведення науково-дослідних робіт згідно умов Договору відображаються у відповідних Актах передачі-приймання в кількісному виразі, а в якісному вираженні відображаються у відповідній фінансовій (бухгалтерській) документації, яка узгоджується та затверджується Сторонами Договору та на підставі додаткових договорів.

У відповідності до п.2.3.11 Договору слідує що побічна продукція, отримана в результаті проведення науково-дослідних робіт (в т.ч. зерно, насіння та ін.), не є метою та науковим результатом надання послуг з проведення науково-дослідних робіт за умовами даного Договору.

За рахунок побічної продукції, отриманої в результаті проведення науково-дослідних робіт, Замовнику компенсуються витрати понесені на організацію і проведення науково-дослідних робіт та матеріальні затрати, понесені для забезпечення їх необхідними паливно-мастильними матеріалами, посівним матеріалом, засобами захисту рослин, добривами та іншими метеріально-технічними засобами (п.2.3.12 Договору).

Відповідно до п.2.3.13 Договору, побічна продукція, отримана в результаті проведення науково-дослідних робіт, за рахунок якої буде проводитись компенсація Замовнику понесених ним фінансових та матеріальних затрат згідно з п.2.3.12 даного Договору, вивозиться Замовником з території Виконавця на елеватор Замовника. Зважування побічної продукції проводиться Сторонами на вагах елеватора на які вона буде поставлена Замовником. Після зважування побічна продукція Сторонами відображається у кількісному та якісному вираженні у Акті передачі-приймання побічної продукції, який складається у двох оригінальних, ідентичних примірниках для кожної із Сторін. Право власності на дану побічну продукцію належить Замовнику з моменту підписання Сторонами Актів передачі-приймання побічної продукції фактичного збору.

На виконання умов Договору №01/03/19 про надання послуг з проведення науково-дослідних робіт з дослідження, адаптації та виробничого впровадження нових сортів і гібридів сільськогосподарських культур та технологій їх вирощування в сучасних грунтово-кліматичних умовах меліорованих агроландшафтів Західного Полісся, у 2021 році, на земельних ділянках із кадастровими номерами 5625410100:02:001:0014 та 5625410100:02:002:0001, що на праві постійного користування перебувають в Сарненської дослідної станції ІВПіМ НААН України, проведено посів сільськогосподарської культури кукурудзи загальною площею 401,96 га., тобто має місце прихований правочин у формі оренди земельної ділянки.

30.08.2021 ухвалою слідчого судді у справі № 569/20918/20, провадження 1-кс/569/5929/21 накладено арештна врожай сільськогосподарської культури кукурудзи врожаю 2021 року, загальною площею посівів 401,96 га, що вирощується на земельних ділянках, що розташовані на території Сарненського району Рівненської області, які на праві постійного користуванні перебувають в Сарненської дослідної станції ІВПіМ НААН України.

У відповідності до резолютивної частини зазначеної ухвали слідчого судді, встановлено заборону відчужувати, розпоряджатися та користуватися вищезазначеним майном, до прийняття остаточного рішення у кримінальному провадженні та/або скасування арешту, окрім як з дозволу слідчого та прокурора щодо проведення збору врожаю з метою забезпечення збереження вказаного речового доказу та/чи подальшого звернення врожаю в дохід держави/законних власників.

З урахуванням того, що вищевказаний врожай сільськогосподарської культури кукурудзи, на який накладено арешт, належить до категорії майна, яке підлягає швидкому псуванню, 27.10.2021 слідчим у кримінальному провадженні, та прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у даному провадженні, за клопотанням директора Сарненської дослідної станції ОСОБА_5 , надано дозвіл на збір сільськогосподарської культури кукурудзи врожаю 2021 року, на який ухвалою слідчого судді накладено арешт, та повідомлено про необхідність інформування органу досудового розслідування та слідчого про результати їх проведення, шляхом надання належним чином завірених копій документів на підставі яких для проведення робіт буде залучена сільськогосподарська техніка для збору врожаю його перевезення, подальша технологічна переробка, прийняття його на облік, зберігання та вчинення інших дій з цим майном.

11.01.2022 на адресу директора Сарненської дослідної станції ІВПіМ НААН України ОСОБА_5 скеровано лист вих. №260/24-2022 з проханням надати інформацію, із долученням належним чином завірених копій документів щодо стану проведення робіт зі збору, перевезення, подальшої технологічної переробки, прийняття на облік, зберігання, відчуження чи вчинення інших дій із врожаєм сільськогосподарської культури кукурудзи на який ухвалою слідчого судді накладено арешт.

Однак, Сарненською дослідною станцією, не повідомлено про стан проведення робіт по збору кукурудзи врожаю 2021 року, на який ухвалою слідчого судді накладено арешт у кримінальному провадженні та жодних документів не надано.

Крім цього, 02.02.2022 ухвалою слідчого судді надано дозвіл на тимчасовий доступ до документів що стосуються проведення робіт зі збору, перевезення, технологічної переробки, прийняття на облік, зберігання, відчуження чи вчинення інших дій із врожаєм кукурудзи 2021 року, які знаходяться в Сарненській дослідній станції ІВПіМ НААН України, однак виконати зазначену ухвалу не представилося можливим, через ненадання керівництвом даної станції зазначених в ухвалі слідчого судді документів. Директор Сарненської дослідної станції ІВПіМ НААН України ОСОБА_5 повідомив що без дозволу Національної академії аграрних наук України виконувати ухвалу слідчого судді не буде, та зазначив що будь-які документи що стосуються проведення робіт зі збору, перевезення, технологічної переробки, прийняття на облік, зберігання чи відчуження із врожаєм кукурудзи 2021 року в Сарненській дослідній станції ІВПіМ НААН України відсутні.

З вищевказаних підстав виконати зазначену ухвалу слідчого судді не представилось можливим.

Під час досудового розслідування отримано достовірні дані вважати, що докази вчинення правопорушення, а саме: Акти передачі-приймання товарно-матеріальних цінностей, які є власністю ТОВ «Вест Активс» і затрачених ним на проведення науково-дослідних робіт згідно умов Договору №01/03/19, акти передачі-приймання побічної продукції визначеної за Договором №01/03/19, документи на підставі яких для проведення робіт залучалася сільськогосподарська техніка для збору врожаю та його перевезення (договори оренди сільськогосподарської техніки, підряду, надання послуг та ін.), документищодоподальшоїтехнологічноїпереробкизібраноговрожаюкукурудзи, передачу його на зберігання та прийняття на облік, договори складського зберігання укладених між ТОВ «Вест Активс» та зерновими складами (елеваторами) на які поставлялась визначена за Договором №01/03/19 побічна продукція, накладні на ввезення сільськогосподарської продукції кукурудзи ТОВ «Вест Активс» на зернові склади (елеватори), товарно-транспортні накладні та реєстри товарно-транспортних накладних форми №ЗХС-3 (Лабораторних аналізів середньодобового зразка та грошового розрахунку), складські квитанції на зерно на підставі яких ТОВ «Вест Активс» здійснювалось переоформлення зерна кукурудзи (побічної продукції) іншим суб`єктам господарської діяльності, листи від ТОВ «Вест Активс» про переоформлення зерна кукурудзи, договори реалізації ТОВ «Вест Активс» зерна кукурудзи з додатками та додатковими угодами, а також документи бухгалтерської та податкової звітностей щодо придбання товарів, робіт і послуг необхідних для виконання умов Договору №01/03/19 та реалізації отриманої (переданої) для ТОВ «Вест Активс» за умовами Договору №01/03/19 побічної продукції (зерна кукурудзи), та інші документи, які можуть містити інформацію що стосується збору, перевезення, зберігання, реалізації зерна кукурудзи за вказаним договором, що мають суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, події кримінального правопорушення, винуватості підозрюваних, знаходяться за адресою: АДРЕСА_2 , за місцем реєстрації та фактичного проживання директора Сарненської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України ОСОБА_5 .

Відповідно до Інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, на квартиру АДРЕСА_1 , зареєстровано право приватної спільної сумісної власності за ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

Враховуючи вищевикладене є необхідність у проведенні обшуку житла, а саме: квартири АДРЕСА_1 , право приватної спільної сумісної власності на яку зареєстровано за ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ОСОБА_7 та ОСОБА_8 ,з метою відшукання документів які мають значення для розслідування кримінального правопорушення.

Вказані документи необхідні для документування протиправної діяльності, призначенні судових експертиз, а також для проведення їх аналізу, огляду та з`ясування всіх обставин вчинення злочину.

Слідчий у судовому засідання клопотання про проведення обшуку підтримав.

Заслухавши слідчого, дослідивши клопотання та надані матеріали кримінального провадження, оцінивши їх у сукупності з іншими доказами, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Як убачається із ч.1 ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.5 ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; знаряддя злочину;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Таким чином, оцінюючи надані прокурором матеріали, слідчий суддя вважає їх достатніми для надання дозволу на проведення обшуку та приходить до переконання, що прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що у квартири АДРЕСА_1 , за місцем реєстрації та фактичного проживання директора Сарненської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України ОСОБА_5 , знаходяться речі, які мають значення для досудового розслідування.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст.234, 235 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл групі слідчих в кримінальному провадженні №42020180000000153 від 27.11.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України на проведення обшуку житла, а саме: квартири АДРЕСА_1 , за місцем реєстрації та фактичного проживання директора Сарненської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України ОСОБА_5 ,право приватної спільної сумісної власності на яку зареєстровано за ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_8 ,з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення предметів, речей та документів які можуть містити інформацію, що мають суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, події кримінального правопорушення, винуватості підозрюваних, а саме: Актів передачі-приймання товарно-матеріальних цінностей, які є власністю ТОВ «Вест Активс» і затрачених ним на проведення науково-дослідних робіт згідно умов Договору №01/03/19, актів передачі-приймання побічної продукції визначеної за Договором №01/03/19, документи на підставі яких для проведення робіт залучалася сільськогосподарська техніка для збору врожаю та його перевезення (договори оренди сільськогосподарської техніки, підряду, надання послуг та ін.), документів щодо подальшої технологічної переробки зібраного врожаю кукурудзи, передачу його на зберігання та прийняття на облік, договорів складського зберігання укладених між ТОВ «Вест Активс» та зерновими складами (елеваторами) на які поставлялась визначена за Договором №01/03/19 побічна продукція, накладні на ввезення сільськогосподарської продукції кукурудзи ТОВ «Вест Активс» на зернові склади (елеватори), товарно-транспортні накладні та реєстри товарно-транспортних накладних форми №ЗХС-3 (Лабораторних аналізів середньодобового зразка та грошового розрахунку), складські квитанції на зерно на підставі яких ТОВ «Вест Активс» здійснювалось переоформлення зерна кукурудзи (побічної продукції) іншим суб`єктам господарської діяльності, листи від ТОВ «Вест Активс» про переоформлення зерна кукурудзи, договори реалізації ТОВ «Вест Активс» зерна кукурудзи з додатками та додатковими угодами, а також документи бухгалтерської та податкової звітностей щодо придбання товарів, робіт і послуг необхідних для виконання умов Договору №01/03/19 та реалізації отриманої (переданої) для ТОВ «Вест Активс» за умовами Договору №01/03/19 побічної продукції (зерна кукурудзи), чорн ові записи, та інші документи, які можуть містити інформацію що стосується збору, перевезення, зберігання, реалізації зерна кукурудзи за вказаним договором.

Ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення23.05.2022
Оприлюднено07.06.2023
Номер документу104622141
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —569/20918/20

Ухвала від 03.04.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 17.02.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 06.02.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 25.11.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 25.05.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 23.05.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 23.05.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 12.05.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 22.04.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 22.04.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні